ПРОТЕСТ

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

ПРОТЕСТ

Мнениеот rudi » Пет Дек 15, 2006 11:36 pm

… здравейте...
Повечето от нас обичат Българската природа.За да я запазим е нужно голяма част от териториите и да влезнат в "натура 2000".за тези които незнаят това е европеиска система за защита на природни територии..у нас бяха предложени около 36% които първонално бяха приети и след това повече от половината отхварлени...поради нечисти интереси...
ОРГАНИЗИРА СЕ МАСОВ ПРОТЕСТ ПОД НАДСЛОВ"ДА СПАСИМ БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА"ЗА ЦЕЛТА ТРЯБВА ДА СЕ САБЕРЕМ МАКСИМАЕН БРОЙ ХОРА НА 21.12.06Г.четвъртък от 9 часа.пред главния вход на бившия партиен дом..присъствието на всеки желаещ и можещ ще баде добре дошло...
rudi

Рейтинг: 1200

Re: ПРОТЕСТ

Мнениеот bikerider » Съб Дек 16, 2006 12:58 am

rudi написа:… здравейте...
За да я запазим е нужно голяма част от териториите и да влезнат в "натура 2000".

:usclap:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот EmZo » Съб Дек 16, 2006 1:11 am

А не е ли по добре да си останат в България? И ъъъ неразбрах, точно за какво ще се протестира. И верно ли са ги отхвърлии некъде? Да земем да се организираме да си ги донесем обратно.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот bluskanie » Съб Дек 16, 2006 2:57 am

Вие наистина ли мислите, че тая натура ще спаси повече, отколкото ако я нямаше? Големи съмнения имам аз...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот incognito » Съб Дек 16, 2006 10:30 am

bluskanie написа:Вие наистина ли мислите, че тая натура ще спаси повече, отколкото ако я нямаше? Големи съмнения имам аз...

Човек, след 2007 законите в нашата мила държавица, би трябвало да имат много много по-голяма сила от сега.. Тъй че, има надежда
Аватар
incognito

Рейтинг: 1220

Мнениеот Nightbringer » Съб Дек 16, 2006 12:21 pm

Естествено на темата пак се отговаря саркастично...като не ви интересува това, за което става дума просто не пишете, толкова ли е трудно??? Или се чувствате длъжни да се заядете при всеки удобен случай???
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мнениеот bluskanie » Съб Дек 16, 2006 2:16 pm

incognito написа:
bluskanie написа:Вие наистина ли мислите, че тая натура ще спаси повече, отколкото ако я нямаше? Големи съмнения имам аз...

Човек, след 2007 законите в нашата мила държавица, би трябвало да имат много много по-голяма сила от сега.. Тъй че, има надежда

О, да съгласен съм, че законите ще имат по-голяма сила. Въпросъ е в чия полза ще действат :) Кметове на общини имат право да предлагат местности за включване или изключване от "Натура 2000". "Кметове на общини" мисля, че е достатъчно...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот rudi » Съб Дек 16, 2006 10:23 pm

Мисля ,че нарушенията ще бъдат доста по-малко след влизането ни в Европейският съюз. Точно за това искат да се измъкнат броени дни преди влизането в сила на европейското законодателство. Поне за мен карането на колело между строящи се хотели не е приятно.
Натура 2000 е общо Европейска екологична мрежа от защитени зони .Тя се създава с цел да има общи правила за опазване на природата в Европейския съюз. В България има доста места, които заслужават да бъдат запазени , но на някои хора това не им е изгодно. Те предпочитат да строят и да секът гората от колкото да проумеят, че могат да извлекат много повече полза ( финансова) от защтитените територии. Пример за това е вело пътеки , екотуризам и много други .С влизането в Европейскиа съюз ще се финансират много повече проекти за велопътеки и екотуризам. Ако нима защитени територии нима да има и места, където да се правят екопътеки било то вело или друг вит.
rudi

Мнениеот bikerider » Нед Дек 17, 2006 11:15 am

Nightbringer написа:Естествено на темата пак се отговаря саркастично...като не ви интересува това, за което става дума просто не пишете, толкова ли е трудно??? Или се чувствате длъжни да се заядете при всеки удобен случай???

Мен лично ме интересува повече отколкото можеш да си представиш.
Преди да избързаш да се дразниш, няма да е зле да се пообразоваш какво точно е Натура 2000 и може би ще разбереш защо съм саркастичен.

@rudi: би ли ми казал, под чий мениджмънт и опека се поставят териториите включени в Натура 2000? Наясно ли си? Или?

Edit: апропо, печалбите - би ли сравнил печалбите от екопътека/байкпътека с тези от хотелски комплекс???

Защото това:
rudi написа:да проумеят, че могат да извлекат много повече полза ( финансова) от защтитените територии. Пример за това е вело пътеки , екотуризам и много други

...са пълни глупости!
Аватар
bikerider

Мнениеот Nightbringer » Нед Дек 17, 2006 12:50 pm

От изчерпателното мнение, което си дал не си личи колко те интересува ;) А и от четенето на форума, незнайно защо, съм останал с впечатлението, че стандартния ти подход е точно сарказъм или подигравка без да пояснения.
След като те интересува и виждаш нещо нередно в Натура 2000, защо не го напишеш за да са наясо и другите, които четат темата? Аз примерно не знам под чий мениджмънт ще са тези територии. Разрових се в сайта на Натура 2000 но или съм пропуснал или не е споменато директно.
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мдаа...

Мнениеот bikerider » Нед Дек 17, 2006 1:40 pm

Бих те посъветвал да не бързаш да критикуваш сарказъм, в който не вникваш.

Сарказма ми е продиктуван от реда, по който ще може да се вадят територии от Натура 2000. А подробно какво, как и защо относно Натура 2000 ще ти оставя за домашно - това тук е велосипеден форум.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Нед Дек 17, 2006 3:30 pm

bikerider написа:Edit: апропо, печалбите - би ли сравнил печалбите от екопътека/байкпътека с тези от хотелски комплекс???

Това е един много интересен въпрос. Отговорът зависи от местоположението на хотелския комплекс. Дали е обграден от други хотелски комплекси, или наоколо му има много екопътеки. :eyebrow:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Нед Дек 17, 2006 4:02 pm

Ама чакайте сега... какво значи "екопътеки"? То е много ясно, че ако се изработи проект за вело/еко туризъм в някоя планина, то разбира се ще има и хотелче (за туристите), ресторанти, кафенета, гардероби и т.н. Просто си избийте от главата идеята за девствена планина с хубава маркировка и нищо повече.

Органите, които предлагат местностите, които попадат в натура2000 са общините, министерствно на земеделието и министерство на околната среда и водите. Да споменавам ли точно в чии ръце попада "отговорноста"? Понеже близо до мен се случва точно такава процедура по "изключване" от опеката на НАТУРА2000, мога да кажа, че който има дебели връзки и МНОГО пари ще прави каквото иска. Просто няма да мога аз да ида да си построя виличка на созополския бряг... щот е защитен район разииши...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Нед Дек 17, 2006 4:06 pm

Мнението си вчера го написах в тази тема:

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=19345

Успех с протестите!
Аватар
did

Мнениеот rudi » Нед Дек 17, 2006 5:50 pm

Мисля, че повечето от вас забелязват увеличаването на хората , които предпочитат през свободното си време да карат колело или да ходат по планините. Това си личи и от продажбите на колела в България. Като човек който ходи много по планините всияка година, забелязвам тенденция и към увеличаванв на туристунгерите. Това има и своте лоши страни ,но нима да коментирам. Та относно парите и пътеките
1. пътеките ще се изграждат с пари от европа(такива пътеки са вече факт) .
2. построяването и подържането ще става от местни хора ( ще се открият работни места ).
3. В населените места покраи пътеките ще се развие туризма (това развитие ще бъде регламентирано от натура 2000 демект няма да се превърнат малките села в Банско)
Съмнявам се, че ви харесва почивка в хотел, който се достроява и до него в момента се строи нов хотел. Има доста българи, които смятат че може да се печели само и единствено от гигански бетони хотели. Аз мисля че това не е бъдещето.
rudi

Мнениеот bikerider » Пон Дек 18, 2006 10:47 am

Иди го обясни това на строителните предприемачи, иди го обясни в Смолян това и виж как ще те посрещнат.

Колкото до европарите - не бързай с тия "ще"-та в стил светло бъдеще.

За да не ме разбере някой погрешно - аз отдавна съм си казал мнението - ако искате да пазите природата - КУПУВАЙТЕ Я!

Такива протести са само проводник на бизнес интереси и за съжаление все още се намират наивници. А природата си заминава лека-полека... А наивниците после се тюхкат за съсипаните идеали и загубеното време.

Конкретно за Натура 2000 - програма в която може да се извади земя САМО с позволението на министъра на околната среда е обречена на провал, особено в корумпирана страна като нашата. bluskanie го каза повече от ясно. Имам предвид провал откъм опазване на природата, иначе, че след 10 години програмата ще е пълен успех за бизнеса едва ли има съмнение.

Та вие протестирайте и искайте да се включи още земя, демек собствениците на парцели да не могат да си продадат земята без да бутнат на министъра и другите по веригата. Щото картинката е такава и друга няма да стане.

@PtD: това, че екопътека съчетана с хотелски комплекс е също печеливш бизнес едва ли има съмнение - примери по света колкото щеш. Проблема е в родните ни мили предприемачи, които още боледуват от късогледство и лакомия. Точно тях rudi иска да лекува с протести. Дали ще има успех?

Да го кажа по друг начин, че не се изразих правилно по-горе. Нека сравним нормитe на печалба за двата вида проекти (според предприемача). Да не говорим, че предприемачите планират ЗАДЪЛЖИТЕЛНО амортизацията на строените от тях обекти, с което искам да кажа, че всякакви "странични" обекти като дървета и прочие не им add-ват value, особено в България. Апропо, България, какви ли са печалбите от разработването и поддържането на еко и байкпътеки в бедна България, дето предпочитаме да лепим феродо, вместо да купим ново? :naughty:
Аватар
bikerider

Мнениеот kagami » Пон Дек 18, 2006 12:46 pm

@bikerider

Ясно е, че не виждаш полза от такива подписки, протести и т.н.
А ако смятам, че положението не е както трябва да бъде и искам да променя нещо, какво според теб трябва да направя? Очаквам конструктивен отговор, а не нещо в стил "оди се гръмни" или "направи си екопътека в двора".

Не знам ти какво смяташ по въпроса, но за мен бездействието в ситуация като сегашната, в която съдбата на тези все още не-погубени територии се решава поне на книга, не е правилен начин на поведение.
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот TOYAGA » Пон Дек 18, 2006 12:53 pm

Еколозите на Сатурн! :santa2:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот PtD » Пон Дек 18, 2006 2:18 pm

TOYAGA написа:Еколозите на Сатурн! :santa2:

Сатурн са смотани американски трошки. По-добре на Хонда! :santa2:
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Пон Дек 18, 2006 2:58 pm

Бе я се мани с тия японски кокошарници... :santa2:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Пон Дек 18, 2006 3:31 pm

@did: да прощаваш, ще те повторя без рекурсии

@kagami:

"Когато преди няколко години Източна и Западна Германия са се обединявали, по границата са се оказали големи площи с девствени гори, тъй като е било забранено да се ходи там. Тази ивица частично си съществува и сега в първоначалния вид, но не защото зелените активистит са правили панаир пред Райхстага, а защото неправителствени организации са събрали средства и са изкупили тези територии. Сега те не се продават, частни са и в тях не е позволена никаква стопанска дейност, строежи и т.н."

Ясно е, че хората, които искат да протестират, не бива и не могат да бъдат спряни. Целия въпрос е, че що се отнася до природозащитни резултати това е хабене на време и това е факт. При това положение защо се продължава с организиране на тези протести лесно може да се отговори - защото някой има изгода. Кой ли има изгода от отклоняване на вниманието?

Мога още да кажа, ма няма смисъл да задълбавам. Не обичам да преча на естествения подбор, точно защото харесвам природата :)
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Дек 18, 2006 4:35 pm

TOYAGA написа:Бе я се мани с тия японски кокошарници... :santa2:

Нямам против да съм кокошка в едно S2000... :santa2:
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Пон Дек 18, 2006 5:13 pm

Познавам точно две такива кокошки... Едната е руса, а другата - два пъти по-тъпа. :santa2:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Пон Дек 18, 2006 8:16 pm

Това е начинът да се просперира в наше време. С много ум се стига до под кривата круша :santa2:
Аватар
PtD

Мнениеот klmn » Пон Дек 18, 2006 11:15 pm

kagami написа:@bikerider

Ясно е, че не виждаш полза от такива подписки, протести и т.н.
А ако смятам, че положението не е както трябва да бъде и искам да променя нещо, какво според теб трябва да направя? Очаквам конструктивен отговор, а не нещо в стил "оди се гръмни" или "направи си екопътека в двора".

Не знам ти какво смяташ по въпроса, но за мен бездействието в ситуация като сегашната, в която съдбата на тези все още не-погубени територии се решава поне на книга, не е правилен начин на поведение.
Че туриш ли бомбичка на парламенто??Аз ще я направя,вервай ми.. :spin:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот bluskanie » Пон Дек 18, 2006 11:50 pm

Абе вие искате Искъро да обърне посоката на течението си...

Тва, дето did го каза за Германия според мен е неприложимо у нас (за кой ли път се дава светлия европейски пример). Ако някой откупи тези земи, то ще е за да ги застрои, а ако ги купи за да ги "спасява", то ще му бъдат отнети и заменени(законно) с някакви полета във видинско... нека не се заблуждаваме (както се казва в един френски филм) :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот halcor » Вто Дек 19, 2006 10:14 am

Що, ако си платиш където трябва ще стане. С пари всичко става. Ако успееш да докараш цената дотам, че евентуалния заинтересован инвеститор да сметне, че му е твърде скъпо (политици, закони - все пера в бюджета) - ще си остане природата.
Мислиш, че ако някой реши и има достатъчно пари не може буквално да промени посоката на Искър ли?
Аватар
halcor

Мнениеот bluskanie » Вто Дек 19, 2006 10:27 am

halcor написа:Що, ако си платиш където трябва ще стане. С пари всичко става. Ако успееш да докараш цената дотам, че евентуалния заинтересован инвеститор да сметне, че му е твърде скъпо (политици, закони - все пера в бюджета) - ще си остане природата.
Мислиш, че ако някой реши и има достатъчно пари не може буквално да промени посоката на Искър ли?

Хехе, да мисля, че нокой не може да промени посоката на Искър.

А иначе, с пари може да се купи всичко и именно там е въпросът. Обикновено хората с МНОГО пари НЕ са природозащитниците, за които говорим тук. Тия пари не се изкарват с протести и подписки...

Освен това, дори и да се намери такъв ентусиаст, както казах процедурата по принудително отнемане и замяна на атрактивни земи не е никак сложна иа работи безотказно :)

Има един проект, за който писах тема по-рано - Проекта ПЕРЕЛИК. Там се случва точно това, за което говорим. Гората е нечия, но за съжаление се намира точно в центъра на "картата на проекта". На собственика се предлагат добри пари за гората, но той е с принципи и отказва... Е.. идва една комисийка, казва му, че тази гора точно не е за него и му дава същите декари на безумно място, някъде си. После държавата продава земята на въпросните инвеститори и работата е готова :) БТВ, нищо не пречи да продаде и отнеме земята няколко пъти...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Вто Дек 19, 2006 11:14 am

Абе нека си протестират хората, да си облекчат поне съвестта, че са повикали... :spin:

Дето се вика, после са нови хора :D
Аватар
bikerider

Мнениеот chill » Вто Дек 19, 2006 12:29 pm

Саботажи :nuts:

ПП. И Бесела Заколеда :santa2: (гледам, много шик стана този емотикон)
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Следваща

Назад към Други