Айде на българската ракия!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Айде на българската ракия!

Мнениеот ggh13 » Вто Яну 16, 2007 4:05 pm

1983 Twisted Sister - Ride To Live, Live To Ride
Аватар
ggh13

Рейтинг: 1202

Мнениеот kotka12 » Вто Яну 16, 2007 4:27 pm

хм
а наясно ли си колко метилов алкохол съдъжа домашната ракия????
или да я кръстим ракия "Самуил" - на 100 души да оставя по един с едно око да ги води....
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот halcor » Вто Яну 16, 2007 5:44 pm

Технологията за отстраняването му не е сложна. И има доста потулени случаи на отровени с метилов алкохол хора от купешки ракии. Аз пия само домашна като знам кой я е правил, разбира се. Освен това пия доста рядко, бира руллз, hard алкохол съкс, обаче hardtail руллз тоже :).
Българската ракия няма нужда от спасяване. Тя просто ще продължава да се вари нелегално, ако трябва. Което подкрепям като по-радикалната форма на протест срещу опита на институция да те рекетира заради факта, че си произвеждаш нещо за лична употреба. Няма да подкрепя тази петиция, бих подкрепил петиция "Правете каквото си искате, стига да не пречи на околните".

Според Конституцията (която е закона с най-голям приоритет => с по-голям и от законите за акцизните стоки):
"Чл. 30. (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност."

Искам да попитам аз господата юристи, а и не само за мнение: Е ли производството на каквото и да е (стига да не търгуваш с него, не замърсяваш, не пречиш с шум или по някакъв начин на другите и го използваш това нещо) САМО за лична употреба лична свобода?

Щото утре могат да сложат акциз върху въздуха и данък кенеф.
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот bluskanie » Вто Яну 16, 2007 5:58 pm

Докажи, че не продаваш домашна ракия...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Вто Яну 16, 2007 6:02 pm

bluskanie написа:Докажи, че не продаваш домашна ракия...

тц. ТЕ трябва да докажат, че продаваш.

А че 80% от домашните ракии са отрови - спор няма. Има и майстори, обаче дилетантите са с пъти повече.

При купешките питиета процентът боклук е подобен, само че там причината не е некадърност, а лакомия.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Вто Яну 16, 2007 7:47 pm

did написа:

тц. ТЕ трябва да докажат, че продаваш.

Не е необходимо, щото ти зимат данък на литър... ако искаш продавай, ако не искаш - НЕ. Т'ва си е чисто посегателство срещу най-святото.

Ся, верно, че домашната си е пълен бълвоч, ама си е друго да кажеш на жената "Гино, не ме чакай тия дни, че печем ракия с Грую и Гьоре сламата (познавам такъв човек :))"...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Вто Яну 16, 2007 7:54 pm

bluskanie написа:посегателство срещу най-святото.

май прешъссс :scared:
Аватар
did

Мнениеот kotka12 » Вто Яну 16, 2007 9:55 pm

halcor написа: бира руллз, hard алкохол съкс, обаче hardtail руллз тоже :).

зЕми тая бира
:beer: :beer: :beer:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот bluskanie » Вто Яну 16, 2007 10:47 pm

did написа:
bluskanie написа:посегателство срещу най-святото.

май прешъссс :scared:

... отнето бе от НАС :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот halcor » Сря Яну 17, 2007 10:35 am

Сред особеностите на човешката психология е, че човек много лесно бива държан под контрол когато е уплашен, стреснат, чувства се виновен, под напрежение, тревожен, объркан. Примери колкото щеш из цялата човешка история, сега се сещам само за частица, но актуална и информативна, надявам се:

1. медиите бълват "тревожещи" новини

2. масовата организирана религия преди е имала тяхната роля и е принуждавала със страх хората да ходят на църква и да дават пари, иначе ще горят в ада (в случая говоря само за християнството и безбройните му модификации (и не намесвам баш най-оригиналната идея (поне тая, която си мисля, че знам (всичките тия скоби имат за цел да те вкарат в рекурсия и като видиш затваряща скоба да се налага да си припомняш предната мисъл, което си е освежаващо, защото изкарва мозъка от обичайния му ритъм на работа :))))), но не само там се наблюдава модела). Щото господ е толкова милостив, че наказва тия, дето са решили да мислят и са решили, че не е логично за тях да вярват в него

3. "Твоето тяло ни принадлежи. Ако поискаме ще го жертваме" - задължителната военна служба към обикновения донаборник

4. съвременните рекетиращи групировки "ако не си платиш че те пребиеме" - директна физическа заплаха

5. застрахователните компании "и все пак си помислете дали няма да ви се случи нещо на собствеността". Да, нормална сделка си е, обаче се базира на твой страх (понякога наричан "здрав разум", не отричам, че е възможно да е такъв, но това не значи, че не е и страх) отново

и т.н., нивата на организация са различни, модела - един

Явно този род явления успешно са моделирали теб да носиш известно количество вина щом по презумция се чувстваш виновен и търсиш начин да докажеш, че не си. Не те обвинявам (:D), просто се опитвам да наблюдавам. Все пак някои неща са ме моделирали мен да ми е интересно да разсъждавам какво е моделирало теб и да пиша това в тема за домашна ракия във форум за планинско колоездене :D. Трябва да помисля над тях, после над нещата довели до тях, после над нещата, довели до нещата, довели до тях, после... [stack overflow] [system restart]

@котка12
Па мерси, ха наздраве :beer:
Аватар
halcor

Мнениеот bikerider » Сря Яну 17, 2007 10:48 am

:D:D:D

halcor написа:[stack overflow] [system restart]

VM? :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Сря Яну 17, 2007 10:56 am

halcor написа:...

:rofl: Мноо добре :agree:

само, дето...

1. Рядко гледам новини, само чета и то от избрани източници
2. Без коментар :)
3. Военните ги измамих предумишлено отдавна...
4. "Ако не си платиш че те пребиеме" съвсем не е съвременна форма на рекетиране. Поне не в моя град :)
5. Не се застраховам... застраховах си колата скоро, ама не ме беше страх, дори и подсъзнателно :rofl:

И все пак... понеже няма как да докажеш, че не продаваш ракия - няма как да птпадне акцизът за тези, които не продават, ако не се е разбрало... иначе ми пука за домашната, както казах пълен бълвоч е :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Сря Яну 17, 2007 11:08 am

@halcor: Мисля си тука, всъщност акциза изразява точно индивидуалната ти свобода да избираш дали да продаваш или не ракията, която си сварил - това си е лично твой проблем. И понеже държавата трябва да си вземе данъка, а наистина не е реално да се доказва каквото и да е (щото доказателствата са относителна материя), просто се облага варенето. Мисля, че това е правилния път, иначе дори да има компенсация за хора, които някакси докажат, че не продават простата аналогия с предварителното събиране на ДДС и връщането му показва ясно до какво води връщането - води до измами и цоцане на ДДС.

Не искам да кажа, че не си прав относно свободите - прав си и то 100%. Не мисля, че някой ограничава свободите ти умишлено - въпроса за мен е другаде: трябва да има баланс между индивидуалните свободи и държавата (ако държим на държавата разбира се). И понеже все още държавата като институции функционира, думата за това как да се постигне този баланс е нейна и тя (в лицето на чиновниците) естествено избира най-лесния и безпроблемен (за тях) път.
Последна промяна bikerider на Сря Яну 17, 2007 11:28 am, променена общо 2 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот halcor » Сря Яну 17, 2007 11:10 am

@bikerider
Nope, good ol' raw processing power и всичките недостатъци, произтичащи от това, защото когато попитали що уиндоуса върви бавно Бил Гейтс е казал: "Слабички са ви компютрите" :D
Edit, че си ми отговорил: Ок, съгласен съм. Явно просто вградената ми философия е по-анархистична и експериментална (анти "щом работи, не го пипай" (може да може да работи по-добре, пък))... с всичките си предимства и недостатъци :).

@bluskanie
Просто ти дадох малко примери, не твърдя, че точно тия неща са ти повлияли, а предположих, че е нещо, следващо техния модел. И все пак... понеже презумцията за невинност е основно положение в правото (колкото и да не се харесва това на определени интереси) и did го каза, че като те обвиняват в нещо трябва да го докажат (щото все пак аз в тоя момент мога да те обвиня, че си причинител на геноцид и ти може да нямаш начин да докажеш, че не си, и кво - без аз да доказвам ще те горим на клада заради обвинението ли?). Харесва ли ти държавата да те третира като потенциален престъпник, който ТРЯБВА да се оправдава, че не е такъв? Просто отново доказваш, че презумпцията за виновност е "вградена" в теб, независимо как се е случило това.
Последна промяна halcor на Сря Яну 17, 2007 11:18 am, променена общо 1 път
Аватар
halcor

Мнениеот bikerider » Сря Яну 17, 2007 11:13 am

bluskanie написа:пълен бълвоч е :)

това е щото си пил само пълен бълвоч ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Яну 17, 2007 11:19 am

halcor написа:понеже презумцията за невинност е основно положение в правото

Имаше една притча за един човек, дето силно искал да влезе в Стаята на Закона, да узнае тайните, да се докосне до мъдростта на тези, които ги коват.
Отишъл при вратата, но пред нея стоял пазач. Опитал се да влезе, но пазачът намекнал, че има сили, които ще накарат всеки натрапник да съжалява. Тогава човека попитал как може да влезе и пазачът отговорил, че трябва да изчака.
Чакал човекът, чакал, минал му живота в чакане, опитвал безуспешно какви ли не начини да надхитри пазача и накрая на смъртното си легло пред вратата се сетил за единственото нещо, за което не бил попитал.
С треперещ глас той попитал пазача:
"А защо никой друг освен мен не се опита да влезе в Стаята на Закона?"
"Защото тази стая е предназначена само за теб", отвърнал пазачът
:)
Последна промяна bikerider на Сря Яну 17, 2007 11:20 am, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Сря Яну 17, 2007 11:20 am

halcor написа:@bluskanie
Просто ти дадох малко примери, не твърдя, че точно тия неща са ти повлияли, а предположих, че е нещо, следващо техния модел. И все пак... понеже презумцията за невинност е основно положение в правото (колкото и да не се харесва това на определени интереси) и did го каза, че като те обвиняват в нещо трябва да го докажат (щото все пак аз в тоя момент мога да те обвиня, че си причинител на геноцид и ти може да нямаш начин да докажеш, че не си, и кво - без аз да доказвам ще те горим на клада заради обвинението ли?). Харесва ли ти държавата да те третира като потенциален престъпник, който ТРЯБВА да се оправдава, че не е такъв? Просто отново доказваш, че презумпцията за виновност е "вградена" в теб, независимо как се е случило това.

За 3-ти път ще го кажа, има нужда... Никой не те обвинява, че продаваш, нито има нужда да доказваш нещо някому... но за да имаш тази свобода... просто си плащаш акцизчето и ти е мирна главата. Тоест нямаш начин да избегнеш плащането, защото не можеш да докажеш, че не продаваш продукта си :)

А, иначе обвинявай ме в геноцид... ич не ми пука, щото акциз не можеш да ми вземеш и ТОГАВА СЕ НАЛАГА да ме осъдиш, тоест да докажеш вината ми, за да ми стане гадно. Ся разбрахме ли се?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bluskanie » Сря Яну 17, 2007 11:22 am

bikerider написа:
bluskanie написа:пълен бълвоч е :)

това е щото си пил само пълен бълвоч ;)

Ми може... онзи ден пих един 12 годишен бълвоч... ми пак си беше бълвоч, та и с черен етикет на всичкото отгоре... каруцарско пиене, кво да си говорим. Всеки с вкуса си :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Сря Яну 17, 2007 11:25 am

@bluskanie: Ако искаш да ме убедиш, че пълен бълвоч е например домашна сливовица с примес от круши, която се лее като олио, мека е като мед и след втората чашка прави чудеса... няма да успееш. Всеки с вкуса си :)
Аватар
bikerider

Мнениеот gadka » Сря Яну 17, 2007 11:30 am

bikerider написа:
halcor написа:понеже презумцията за невинност е основно положение в правото

Имаше една притча за един човек, дето силно искал да влезе в Стаята на Закона, да узнае тайните, да се докосне до мъдростта на тези, които ги коват.
Отишъл при вратата, но пред нея стоял пазач. Опитал се да влезе, но пазачът намекнал, че има сили, които ще накарат всеки натрапник да съжалява. Тогава човека попитал как може да влезе и пазачът отговорил, че трябва да изчака.
Чакал човекът, чакал, минал му живота в чакане, опитвал безуспешно какви ли не начини да надхитри пазача и накрая на смъртното си легло пред вратата се сетил за единственото нещо, за което не бил попитал.
С треперещ глас той попитал пазача:
"А защо никой друг освен мен не се опита да влезе в Стаята на Закона?"
"Защото тази стая е предназначена само за теб", отвърнал пазачът

... докато вратата се затваряла.

Притчата е на Кафка. Човекът дори се опитвал да подкупва пазача и всеки път, когато пазача взимал подкупа му казвал, че го прави само, за да не остави човека без никаква надежда :).
Изображение
Аватар
gadka

Рейтинг: 1200

Мнениеот bluskanie » Сря Яну 17, 2007 11:34 am

bikerider, хаха на думи всеки път звучи добре, ама... Греяна в извънредни случаи ми харесва/помага :)

Ся след тези акцизи, домашната ще се издигне в някакъв култ. Някой, като ви почерпи с домашна, това ще е повод за разговора за цялата вечер, а съзнанията ще са изпълнени с радостта от нещо извънредно рядко случващо се :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Сря Яну 17, 2007 11:34 am

@gadka: Благодаря ;)
Последна промяна bikerider на Сря Яну 17, 2007 11:42 am, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Яну 17, 2007 11:36 am

bluskanie написа:bikerider, хаха на думи всеки път звучи добре, ама...

На пиене е още по-добре :D

bluskanie написа:Ся след тези акцизи, домашната ще се издигне в някакъв култ.

Ми който го влекат култовете... :spin:
Аватар
bikerider

Мнениеот squat » Сря Яну 17, 2007 11:49 am

Има всякакви домашни ракии - зависи от майстора. За това пък купешките се произвеждат по един и същ начин - спирт+есенция, а качеството зависи от най-вече от съдържанието на метанол в спирта. Колкото по-малко - толкова по-добре. От опит знам, че от чистия етилов спирт глава не боли и няма махмурлук. :beer:
Работохолиците са ми противни...
Аватар
squat

Рейтинг: 1200

Мнениеот halcor » Сря Яну 17, 2007 12:21 pm

@bluskanie
Разбрахме се. Просто не ме кефи отношението на държавата, но за това съвсем не ми се спори.

Притчата кефи. Показва до какво водят непоклатимите убеждения и че закона е само в главата ти и че за главата ти е проблемно да се осъзнае сама себе си :)
Аватар
halcor

Мнениеот did » Сря Яну 17, 2007 12:24 pm

halcor написа:за главата ти е проблемно да се осъзнае сама себе си

не е проблемно, невъзможно е.
Аватар
did

Мнениеот halcor » Сря Яну 17, 2007 12:39 pm

Ок, картата не е територията. Невъзможно е НАПЪЛНО да се осъзнае сама себе си щото ще изпадне в безкраен регрес. Но всеки ден ние научаваме все повече за себе си и картите ни стават все по-hi-res.
Уф, тази тема е доказателство, че домашната ракия води до философия :D
Аватар
halcor

Мнениеот did » Сря Яну 17, 2007 12:46 pm

halcor написа:домашната ракия води до философия :D

Домашната ракия Е философия.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Сря Яну 17, 2007 1:07 pm

did написа:
halcor написа:за главата ти е проблемно да се осъзнае сама себе си

не е проблемно, невъзможно е.

Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Яну 17, 2007 1:10 pm

did написа:Домашната ракия Е философия.

Автора на това явно не знае 11 Божа Заповед :)
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Други