На лов за некоректни GSM оператори или...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

На лов за некоректни GSM оператори или...

Мнениеот denyo » Чет Ное 26, 2009 8:10 pm

Моя опит с регистрацията на три предплатени SIM карти във връзка с "ПРАВИЛА ЗА СЪБИРАНЕ НА ДАННИ, НЕОБХОДИМИ ЗА ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИ НА ПРЕДПЛАТЕНИ УСЛУГИ ПРЕДИ 1 ЯНУАРИ 2010 Г." в сила от 01.09.2009 г. Приети с Решение № 1085 от 03.09.2009 г. на Комисията за регулиране на съобщенията Обн. ДВ. бр.74 от 15 Септември 2009г.

Само да отбележа, че не съм противник на идеята, но ми се струва, че както винаги тя се реализира по неудачен начин. Престъпниците ще намерят други начини (няма да им подсказвам сега) а обикновените невинни потребители ще станат жертва на рекламни кампании, кражба/продажба на лични данни и др. подобни.
По форумите вече има доста писано по темата, няма да го повтарям, само ще споделя моя личен опит. Искам да помоля запознатите с правото за коментар. За фактите които излагам гарантирам че са истина, но за някои мои изводи и тълкувания е възможно да греша.

Получих на предплатените си карти на трите оператора следните SMS-и:

Изображение

Изображение

Изображение

Поне според мен, тези съобщения не отговарят на изискванията на Комисията за регулиране на съобщенията. А именно "В информацията по чл. 3 до потребителите предприятието по чл. 1 трябва да включи вида и съдържанието на исканите данни, за какво са необходими те и на какво основание се събират." Т.е. всяко физическо лице като мен, би трябвало да получи SMS с който изрично да бъде информирано, че трябва да предостави "за потребители - физически лица - трите имена и единен граждански номер". Освен това "Предприятията по чл. 1 се задължават да публикуват информация за събиране на данните по чл. 2 на интернет страниците си". От трите оператора, тази ЗАДЪЛЖИТЕЛНА информация присъства на страниците на M-tel и Globul, но при Vivacom тази информация липсва напълно даже на самия формуляр за регистрация. Също така, по повод законодателните промени, потребителите са принудени да подписват допълнителни декларативни данни като "Съгласен съм да получавам повиквания, съобщения или електронна поща за целите на директния маркетинг" (има го и при трите оператора) каквито текстове ЛИПСВАТ В ПРИЕТИТЕ ПРАВИЛА от Комисията за регулиране на съобщенията. Ето ги и самите формуляри:

VIVACOM
M-TEL
Globul

Защо е необходимо в тези формуляри да има полета и текстове, които не са споменати в закона?

До тук с чисто документалните нарушения, ето как стоят нещата на практика:

Въоръжих се с лична карта, три предплатени SIM карти на трите оператора и най-клошарските дрехи които имам. Посетих по три магазина на трите оператора (общо девет). В по един от магазините на трите оператора регистрирах съответните карти които имам. В другите два само "изследвах" каква е практиката, като в крайна сметка се отказвах. Също звънях и на кол центровете им, за да разбера какво мнение имат те. При всички оператори на въпроса ми "Какво е нужно за да регистрирам предплатената си карта" отговорът беше "Лична карта и номера който регистрирате". На което последваше въпроса "Какви данни от личната карта са необходими" и тук започват разликите. Ето ги резултатите от моята разходка:

GLOBUL
Най-скучни ми бяха Глобул и затова започвам с тях. Във всеки магазин ми се декламираше абсолютно едно и също. "Необходими са номер на лична карта, ЕГН и трите имена". В магазина в който регистрирах картата си, въпреки протестите ми и позоваването на закона, все пак ми взеха и номера на личната карта. Казаха, че системата няма да приеме регистрацията, ако не са попълнени тези три неща. Интересното е, че при разговор с оператор на 123 ми казаха, че задължителни данни са ЕГН и адрес. До колкото във всички магазини, включително и при реалната регистрация ми поискаха и номер на лична карта, мисля че Глобул са в нарушение. Но поне имат 100% повтаряемост на поведение във всички магазини които "тествах".

M-TEL
М-тел са втори в класацията по интересност. Там имат друга стратегия. Без да ме питат, взимат (казват че са необходими) ЕГН, три имена, номер на лична карта и адрес. Но при протестите ми при реалната регистрация след "консултация" с колеги, все пак аз регистрирах моята прима само с ЕГН и три имена (или поне така ми казаха). Единствено в единия магазин, бях вече уморен и сам се издадох, като директно попитах "Какви данни от личната карта са необходими" вместо "Какво е нужно за да регистрирам предплатената си карта", което допускам е подсказало на служителя да не ме будалка... така предполагам де. Но в града има и други техни магазини, може да се провери. При разговор с оператор на *88 ми бе отговорено че нужните данни са ЕГН и три имена. Така че М-тел се оказват най-коректни от трите оператора, до колкото събирането на данни тихомълком от хора незапознати с правата си може да се нарече коректност.

VIVACOM
Победители в класацията за "интересност" са Виваком, или бившите Вивател. При тях, както и при Глобул, няма начин да се регистрирам само с ЕГН три имена. Така че вече си имам регистрация във Виваком с номер, дата и място на издаване на личната ми карта. Останах с впечатлението че служителката записа и други данни, понеже доста се забави. Но няма как да съм сигурен, понеже за разлика от M-TEL и GLOBUL, при VIVACOM не подписах никакъв формуляр (на който евентуално да видя, какви данни предоставям). Но какво ми се случи в другите два магазина на бившите Vivatel. В единия, след като служителката тръгна да ми преписва наред личната карта, аз съответно се възпротивих, цитирах и закона според който са длъжни да събират единствено ЕГН и три имена, а тя ми отговори "Аз няма да ви регистрирам картата, вземете си личната карта". При разговор с оператор на 123 ми бе потвърдено, че няма как да регистрирам предплатената си карта само с ЕГН и три имена. В друг магазин, на въпроса ми "какво е нужно за да регистрирам предплатената си карта" отговора беше... "Да преминете на договор". "Да премина на договор?" попитах учудено аз. "Да, не знаете ли че вече няма ваучери" при което ми отвори плановете и започнахме да "избираме подходящ за мен". Естествено, разделихме се с дежурното "Благодаря, ще си помисля". Като ми остане време, непременно ще обиколя и останалите магазини на Виваком. Но едно е ясно, събират хората номера на лични карти и датите им на издаване, без да им пука.

Сигналът в КЗП го подадох на 10.11.2009г. и почти веднага получих следния отговор, копирам 1:1

"5 oдо 7 файл не се отварят, моля Ви сменете формата и ги изпратете на ново."

Каквото и да значи това, пратих им отново доказателствата които съм събрал с подробни инструкции как могат да ги видят. На 12.11.2009г. получих следния отговор цитирам:

"Комисия за защита на потребителите не е компетентен орган по изложеното от Вас искане. Можем единствено да Ви посъветваме да сезирате Държавната комисия за енергийно и водно регулиране с адрес: гр.София, бул.”Княз Ал.Дондуков” № 8-10, тел. 02 988 24 98 или на e-mail: dker.bg."

Нали се сещате колко пари се въртят в мобилните оператори, трудно някой ще ги катурне. Да не захващам темата за отношението на операторите към телефонните измамници и номерата със споделен трафик. Ми от тия измами те печелят кинти... така че що да са против, нали? Нашите "органи" май нищо няма да направят. Но пак казвам, не съм юрист, може и да имат основание. Аз обаче не намерих информация на какво основание събират повече информация от ЕГН и имена.
denyo

Рейтинг: 1198

Re: На лов за некоректни GSM оператори или...

Мнениеот Daniel Panev » Чет Ное 26, 2009 9:01 pm

denyo написа:Нали се сещате колко пари се въртят в мобилните оператори, трудно някой ще ги катурне. Да не захващам темата за отношението на операторите към телефонните измамници и номерата със споделен трафик. Ми от тия измами те печелят кинти... така че що да са против, нали? Нашите "органи" май нищо няма да направят. Но пак казвам, не съм юрист, може и да имат основание. Аз обаче не намерих информация на какво основание събират повече информация от ЕГН и имена.

Ми захвани я темата. Интересно ще ми е да науча какво е и какво трябва да е отношението на операторите към "телефонните измамници и номерата със споделен трафик"?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Чет Ное 26, 2009 9:14 pm

Баси някои хора само се чудят от къде да изкарат конспирация, някаква интрижка...
Търсят под вола теле...

Абе хора - живейте си живота, той е прекалено кратък, за да се занимавате с неща, които едно че не са ви работа, второ че нямат никакъв смисъл, трето че са през онази работа на почти всички... да не изброявам повече...

Толкова ли ви е скучно същесвуването?

Надявам се поне, че ако не се осъзнаете сега, да не вземе да го направите по-късно, че тогава ще съжалявате ужасно за това изгубено време...
Наистина, ако изберете хапчето, което ще ви остави в измисления ви свят, моля не ни занимавайте със съществуването си.
Направете си някое форумче (не че сигурно няма хиляди такива) и си бистрете интрижките там.

:beer: :beer: :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Пет Ное 27, 2009 1:37 am

@Alpina - предпочиташ да си от овцете?

Иначе е ясно как би могло да се злоупотребява. За 112 не е нужна SIM карта..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот 25thframe » Пет Ное 27, 2009 6:52 am

Alpina написа:Баси някои хора само се чудят от къде да изкарат конспирация

:agree: :agree: :agree:
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот Alpina » Пет Ное 27, 2009 9:03 am

hitar_potter написа:@Alpina - предпочиташ да си от овцете?

:D :D :D :D :D :D :D

Опитай пак :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот naso » Пет Ное 27, 2009 6:40 pm

истината е с кабела момчета :) К*Р за операторите :)
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот Daniel Panev » Съб Ное 28, 2009 10:30 am

Шнур, викаш Насо, а?
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот lanzz » Нед Ное 29, 2009 10:09 pm

denyo написа:"Комисия за защита на потребителите не е компетентен орган по изложеното от Вас искане. Можем единствено да Ви посъветваме да сезирате Държавната комисия за енергийно и водно регулиране с адрес: гр.София, бул.”Княз Ал.Дондуков” № 8-10, тел. 02 988 24 98 или на e-mail: dker.bg."

хм, този път КЗП са се изложили. каква е връзката между ДКЕВР и мобилните оператори? според мен е трябвало да кажат КРС. иначе са прави, че не им е от компетентността - към тях следва да се обръщаш, когато са нарушени правата ти по закона за защита на потребителите, а не на произволен закон или разпоредба. пробвай се със КРС все пак. друг орган към който може да се насочиш според мен е комисията за защита на личните данни.

иначе е похвално, че си търсиш и защитаваш правата. ако ти не го правиш, няма кой да го направи за теб. не ги слушай овцете - винаги е по-лесно да свиеш рамене, да приемеш статуквото, и да си "живееш живота".
Аватар
lanzz

Мнениеот 25thframe » Пон Ное 30, 2009 12:19 am

denyo написа:Поне според мен, тези съобщения не отговарят на изискванията на Комисията за регулиране на съобщенията. А именно "В информацията по чл. 3 до потребителите предприятието по чл. 1 трябва да включи вида и съдържанието на исканите данни, за какво са необходими те и на какво основание се събират." Т.е. всяко физическо лице като мен, би трябвало да получи SMS с който изрично да бъде информирано, че трябва да предостави "за потребители - физически лица - трите имена и единен граждански номер".

Изглеждаш ми достатъчно разумен, за да прецениш сам, че няма как в сто и шестдесет символно ( написано с латински букви ), кратко текстово съобщение, да изискаш от даден мобилен оператор да вмъкне цялата информация необходима за регистрацията на припейд картата на ползвателя, бил той ФЛ или ЮЛ. Още повече и трите оператора имат и са предоставили алтернативни канали за получаване на екстра информация, относно процедурата по регистрацията.

lanzz написа:иначе е похвално, че си търсиш и защитаваш правата. ако ти не го правиш, няма кой да го направи за теб. не ги слушай овцете - винаги е по-лесно да свиеш рамене, да приемеш статуквото, и да си "живееш живота"..

Съгласен съм с частта преди овцете, но ми се струва че автора на темата малко преувеличава, въпреки че той сам казва "не съм противник на идеята". Чудя се какви точно права търси?
За да можеш да ползваш/купиш дадена услуга/продукт предлагащият/продаващият изисква от ползвателя/куповача дадена информация. ( причините за искането и, може да са от различно естество ).

lanzz написа:пробвай се със КРС все пак.
...
denyo написа:Приети с Решение № 1085 от 03.09.2009 г. на Комисията за регулиране на съобщенията Обн. ДВ. бр.74 от 15 Септември 2009г
Аватар
25thframe

Мнениеот lanzz » Пон Ное 30, 2009 8:27 am

проблема в случая, поне аз до колкото разбрах, е че операторите събират ПОВЕЧЕ информация, от колкото се изисква от КРС.
Аватар
lanzz

Мнениеот jivkonik » Пон Ное 30, 2009 2:13 pm

Ако и трите мобилни оператора имат сертификат (рагистрация, разрешително) за ОПЕРАТОР НА ЛИЧНИ ДАННИ издадени от съответния ДЪРЖАВЕН ОРГАН (предполагам, че имат такива!) могат да ти опишат цялата лична карта със запетайките в нея и това им е законово право! Не виждам какъв е проблема?!
:dontknow: Ако те вече решат да злоупотребяват с тези данни - продават ги за рекламни или други цели на терта страна - тогава може да имаш претенции ако успееш да ДОКАЖЕШ , че данните са изтекли точно от тези оператори....
Аватар
jivkonik

Мнениеот Alpina » Пон Ное 30, 2009 4:28 pm

jivkonik написа:Ако и трите мобилни оператора имат сертификат (рагистрация, разрешително) за ОПЕРАТОР НА ЛИЧНИ ДАННИ издадени от съответния ДЪРЖАВЕН ОРГАН (предполагам, че имат такива!) могат да ти опишат цялата лична карта със запетайките в нея и това им е законово право!

А те такива имат :popcorn:
Имат и велокубовете и ISP-тата и кабелните телевизии и още сумати организации...

След това не виждам къде е другия проблем - хората не могат в тези 160 символа да изкарат фермана, който denyo желае да получи и за това са указали как може да се получи по-подробна информация.
denyo може би се счита за слабоумен индивид, на който информацията в SMS-а не е достатъчна, за да се оправи с "проблема" само с едно отиване на указаните места.

hitar_potter, 112 и 911 са единствените номера, които могат да се избират от апарати, дори без наличие на SIM карта, чрез тях измами и изнудвания от типа на налагащите регистрация на предплатените услуги не може да се прави, освен ако не смяташ че операторите на тези номера пасат трева ;)
Ако си забелязал, те се набират и при заключена клавиатура
Дори за набирането на останалите "спешни"/"бързи" номера мрежата изисква идентификация от страна на телефона чрез данни от SIM картата...
denyo имаше предвид друг начин, за който обаче собствениците на съответната карта си носят вината, ако не предприемат навременно съответните мерки... но да не се отклоняваме от темата...

След като тези условия не му изнасят - защо не отиде в съседна или даже не такава държава и да сключи договор с чужд оператор, чиито условия го удовлетворяват.
Не смятам, че някой го принуждава да си даде данните или ползва услугата на мобилната връзка...

Ако се притеснява и от нежеланите "спам" SMS-и може да се обърне към оператора си и да заяви желание да не получава такива или да си инсталира софтуер за филтриране на такива.

Възможности много - решението "поредната конспирация"

А аз паса трева и позволявам да ме тъпчат тез гадни оператори :D
Беееееееееее БеееЕеееЕеееееее

Интересно ми е дали този човек ползва банки, платен интернет, кабелна телевизия, ток........ бла-бла-бла услуги, които изискват предоставяне от негова страна на лични данни.

Да - похвално е хората да си търст правата.
Но не виждам къде са му нарушени, когато никой не го задължава да си предостави личните данни. :dontknow: :dontknow: :dontknow:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот lanzz » Пон Ное 30, 2009 4:42 pm

голия факт, че са регистриран Администратор на лични данни, не им дава сам по себе си право да събират каквито данни си искат. демек, задължително е да са регистриран Администратор, но не е достатъчно. чл. 4 от ЗЗЛД изброява изрично при какви условия могат да се събират лични данни, като конкретния случай попада под алинея 1, "за изпълнение на нормативно установено задължение на Администратора на лични данни". задължението е наредбата на КРС, която изрично изброява кои данни се събират. също така чл. 2 изисква събираните данни да "бъдат съотносими, свързани със и ненадхвърлящи целите, за които се обработват", така че пак не върви да събират повече от необходимите данни.

Alpina написа:Но не виждам къде са му нарушени, когато никой не го задължава да си предостави личните данни. :dontknow: :dontknow: :dontknow:

закона го задължава да представи трите имена и ЕГН, ако иска да ползва предплатени мобилни услуги. оператора го задължава освен това да представи и номер на лична карта, адрес, и каквото още решат. нарушено е правото да НЕ се предоставят лични данни, които закона защитава, а оператора няма право да събира. защо иначе оператора да не събира и отпечатъци от пръсти и ДНК проба? нали никой не те задължава да им ползваш услугата?
Аватар
lanzz

Мнениеот 25thframe » Пон Ное 30, 2009 5:23 pm

lanzz написа:оператора го задължава освен това да представи и номер на лична карта, адрес, и каквото още решат

Eто данните които Mtel изисква:

За физически лица български граждани - три имена и Eдинен граждански номер. Потребители, които започват ползването на предплатена услуга след 01.01.2010 г. трябва да предоставят и постоянен адрес.

За чуждестранни граждани – име, номер на паспорта (или друг документ за самоличност) и личен номер, ако има такъв. Чуждестранни лица, които не притежават личен номер представят номер на паспорта или друг еквивалентен документ за самоличност.

За юридически лица и еднолични търговци – наименование, седалище, адрес на управление и идентификационен код.

За потребители, които нямат навършени 18 години и нямат документ за самоличност се събират данните на родителите им (или попечители/настойници).

Alpina написа:Интересно ми е дали този човек ползва банки, платен интернет, кабелна телевизия, ток........ бла-бла-бла услуги, които изискват предоставяне от негова страна на лични данни.

И на мен...
Аватар
25thframe

Мнениеот Alpina » Пон Ное 30, 2009 5:33 pm

lanzz написа:
Alpina написа:Но не виждам къде са му нарушени, когато никой не го задължава да си предостави личните данни. :dontknow: :dontknow: :dontknow:

закона го задължава да представи трите имена и ЕГН, ако иска да ползва предплатени мобилни услуги. оператора го задължава освен това да представи и номер на лична карта, адрес, и каквото още решат. нарушено е правото да НЕ се предоставят лични данни, които закона защитава, а оператора няма право да събира. защо иначе оператора да не събира и отпечатъци от пръсти и ДНК проба? нали никой не те задължава да им ползваш услугата?

Разбираш ли кое е странното - той иска от тях да получи нещо, но не е склонен да даде това което те изискват.
Да не ползва услугата тогава или да намери такъв, който не му ги иска - сложно ли е :dontknow:
Той е човека, който започва взаимоотношенията, а операнорите не са тези които идват и "искам ти данните, ще ти дам номер"

За мен нещата стоят така - ако аз искам да ползвам услуга от някого - той ми казва какви са му изискванията и аз си решавам ще ги изпълня и ще получа услугата, или няма да ме устройват и ще си търся друг...

Те са преценили, че освен изискваните от закона, им трябват и други данни - техен си проблема, не наш.
При нас е избора да се съгласим или не. Не виждам задължаване от тяхна страна, за да се правиме на ощипани госпожици :dontknow:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Сашо » Пон Ное 30, 2009 5:45 pm

А защо пък да не сме против събирането на лични данни ?!? Не е като да си кажеш името на леличката от кабелната, за да те запише. И веднага ще обясня защо. GSM-те се проследяват. Със сигурност компютър ще записва и показва в реално време всеки един гражданин на България къде се намира във всеки един момент ! Освен това и с кой говори, а може би и какво говори... Това е истинският Биг брадър, не този от телевизията, а оригиналния, от книгата на Оруел. Ще ни гледат на компютъра като на електронна игра. А колко тъмни субекта ще имат достъп до това вълшебно кристално кълбо като от приказките никой не знае. Ето затова не искам да се редя на опашка като овца да ме регистрират !!! Няма да се регистрирам, да видим кой ще устиска, аз ли без телефон или любимият ми GSM оператор без мен... :D
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот Daniel Panev » Пон Ное 30, 2009 5:47 pm

Сашо написа:А защо пък да не сме против събирането на лични данни ?!? Не е като да си кажеш името на леличката от кабелната, за да те запише. И веднага ще обясня защо. GSM-те се проследяват. Със сигурност компютър ще записва и показва в реално време всеки един гражданин на България къде се намира във всеки един момент ! Освен това и с кой говори, а може би и какво говори... Това е истинският Биг брадър, не този от телевизията, а оригиналния, от книгата на Оруел. Ще ни гледат на компютъра като на електронна игра. А колко тъмни субекта ще имат достъп до това вълшебно кристално кълбо като от приказките никой не знае. Ето затова не искам да се редя на опашка като овца да ме регистрират !!! Няма да се регистрирам, да видим кой ще устиска, аз ли без телефон или любимият ми GSM оператор без мен... :D

А що говориш в бъдеще време, ако не е тайна?
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Сашо » Пон Ное 30, 2009 5:56 pm

Защото говоря на ваучер, който не изисква регистрация. Тоест до един месец мога да ползвам GSM и същевременно да говоря и пътувам без Биг Брадър да разбере къде съм и какво приказвам. От нова година навлизаме в нова епоха и ставаме като златните рибки в аквариума до мен... Още ли нямате нищо против да се регистрирате ?
Аватар
Сашо

Мнениеот Сашо » Пон Ное 30, 2009 5:59 pm

Е, има си и положителни страни. Например може да напишем плъгин към форума или сайта, за да следим в реално време кой къде кара. Така няма да можем да се лъжем в това отношение :D
Аватар
Сашо

Мнениеот Alpina » Пон Ное 30, 2009 6:02 pm

За какво си говорим :D

P.S. Интересно ми е - кой ти е доставчика на кабелна телевизия, та ти знае само имената.
Т.е. по-скоро ми се иска да видя договора ти с тях - може да си задраскаш презимето и фамилията, ако ще те притеснява, така или иначе няма да има други данни след като ти знаят само тях :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Сашо » Пон Ное 30, 2009 6:10 pm

От кабелната ми знаят имената, егн-то и адреса, тоест подозират къде гледам телевизия и живея. Но това не им дава информация къде се намирам във всеки даден момент. От кабелната например не знаят, че вчера съм карал до Железница, но след нова година много народ и институции ще знаят къде се намирам и с кой говоря във всеки един момент от денонощието. :idea: Мисля, че съм ясен. Въпросът е изключително сериозен и дава много храна за размисъл...
Аватар
Сашо

Мнениеот bikerider » Пон Ное 30, 2009 6:13 pm

Сашо написа:до един месец мога да ползвам GSM и същевременно да говоря и пътувам без Биг Брадър да разбере къде съм и какво приказвам.

Браво бе! А това с кого говориш и къде пътуваш няма значение, така ли? Не може да се разбере кой си?

Първо, като гледам на никой не ми е допукало за това точно кой си и къде ходиш. Ако на някой му пукаше, щеше да те намери.
Второ, ако си достатъчно важен, една триангулация по GSM-a, която дава GPS координати... една снимчица отвисоко и си готов.

Малко си изостанал с технологиите... ако тези неща те плашат, би трябвало вече от години да се криеш по храстите и да намяташ фолио, когато говориш по телефона... :popcorn:

Сашо написа:Въпросът е изключително сериозен и дава много храна за размисъл...

...на хора, които имат какво да крият. :popcorn:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пон Ное 30, 2009 6:36 pm

Сашо написа:...Не е като да си кажеш името на леличката от кабелната, за да те запише...

Сашо написа:...От кабелната ми знаят имената, егн-то и адреса, тоест подозират къде гледам телевизия и живея...

:popcorn: :popcorn: :popcorn:
Нещо се обезсислиха малко постовете ти :beer:
Още повече ако сега си признаеш, че най-вероятно ти е сканирала личната карта, или най-малкото я е подържала за скунда, за да се убеди, че информацията която си дал е вярна :eyebrow:

Сега ако кажеш че имаш и договор за интернет достачика си :D
Дали ще го спреш, ако предположиш за момент, че чрез него може да си даже си по-следен от колкото чрез GSM-а ти.
Няма да е като при телефона - да знаят къде се намираш в момента, което е много остаряла и малко полезна информация попринцип, за евентуално интересуващи от теб хора, ами ще знаят къде плануваш да си на следващия ден, следващата седмица или месец... може да знаят предварително дата, час и място, на което могат да те чакат и наблюдават...

Всъщност само от постовете ти тук, ако ми беще интересна цел, може съвзем лесно да се изкара в пъти повече информация, от колкото през GSM-а ти :D

Надявам се все пак да спите спокойно :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Пон Ное 30, 2009 6:44 pm

И да мрънкате, и да не мрънкате, това събиране на информация и блокиране на анонимните карти е необходимо да стане, даже много закъсня. Никъде в "белите" държави няма такова нещо като "анонимен телефон", не е редно да го има и в България.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Daniel Panev » Пон Ное 30, 2009 8:00 pm

Като стана дума - продавам предплатени карти на Orange Cameroon, MTN Nigeria & GLO Nigeria. За количества - отстъпки!
Гарантирано анонимни.
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот ico 1 » Пон Ное 30, 2009 8:33 pm

:offtopic: @ Сашо, ти да не си братчед на agent jekov бре?
Аватар
ico 1

Мнениеот 25thframe » Пон Ное 30, 2009 8:36 pm

bikerider написа:...на хора, които имат какво да крият. :popcorn:

:) :agree:
Аватар
25thframe

Мнениеот denyo » Пон Ное 30, 2009 10:10 pm

Само да отбележа, че на всички въпроси към мен до тук, вече съм дал отговор в първия си пост.
denyo

Рейтинг: 1198

Мнениеот Daniel Panev » Пон Ное 30, 2009 10:15 pm

Еми не - не си. Виж втория пост в темата...
Аватар
Daniel Panev

Следваща

Назад към Други