Въпрос за висотомер...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Въпрос за висотомер...

Мнениеот Dino » Сря Яну 27, 2010 7:47 pm

Здравейте!!!
Вчера получих от Хонг Конг висотомер,който калибрирах на гарата.
Четири пъти ходих до там и не можах да разбера какво става...Като си тръгна към блока /с колата/височината се мени с по един метър, а като пристигна скача с 10 м.А най необяснимото за мен е ,че като се прибера и го оставя на масата, започва да се покачва постепенно с по 1м,и след няколко часа стават 11-12 и т.н..Калибрирам според това,което записах на вратата като кота ...и пак тръгва нагаре...
Моля,ако някой е компетентен да ми обясни-ще съм мн. благодарен.Ако не се подиграва-още повече... :agree: :beer:
Dino

Рейтинг: 1280

Re: Въпрос за висотомер...

Мнениеот did » Сря Яну 27, 2010 7:52 pm

Висотомерите, които нямат GPS, работят на принципа на измерването на атмосферното налягане и температурата и по формула смятат надморската височина.

Нормално е в колата ти да дава различна стойност - температурата вътре и вън е различна ;)

Нормално е и да шава постоянно - в момента атмосферното налягане постоянно намалява (заминава си един антициклон и идва циклон), което висотомерът интерпретира като повишение на надморската височина.

Не очаквай някаква супер точност от такъв прибор! Можеш да разчиташ донякъде на данните, само ако атмосферата е стабилна и не го мъчиш с резки промени в температурата (като влизане и излизане в кола или апартамент).
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот STAFF » Чет Яну 28, 2010 12:43 am

А за да ти е спокойно, висотомерите с GPS са още по-зле... :D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот did » Чет Яну 28, 2010 12:45 am

STAFF написа:А за да ти е спокойно, висотомерите с GPS са още по-зле... :D

:D :agree:

Те поне работят добре и могат да се калибрират, когато се качиш на някой връх, от който имаш перфектен изглед навсякъде към хоризонта. Из разните дерета, барометричните джаджи бъркат по-малко. Затова и GPS-ите си имат барометри.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Daniel Panev » Чет Яну 28, 2010 9:29 am

did написа:
STAFF написа:А за да ти е спокойно, висотомерите с GPS са още по-зле... :D

:D :agree:

Те поне работят добре и могат да се калибрират, когато се качиш на някой връх, от който имаш перфектен изглед навсякъде към хоризонта. Из разните дерета, барометричните джаджи бъркат по-малко. Затова и GPS-ите си имат барометри.

А най-лесно е да си прекараш записания трак през някой софтуер за elevation correction, който ползва SRTM ;) Лошото е, че става постфактум...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Dino » Чет Яну 28, 2010 10:32 am

:peace: Благодаря,най-сърдечно,особено за това,че вече знам,че и JPS да бях взел-същата работа!!! :peace:
Dino

Рейтинг: 1280

Назад към Други