Петиция против съхранението на данни

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Петиция против съхранението на данни

Мнениеот halcor » Пет Авг 12, 2005 9:02 am

:(!::(!::(!:
Европейските министри на правосъдието и Европейската Комисия искат да съхраняват информация за целия поток от телефонни и интернет данни на всички 450 милиона европейци :crazy:. Ако и вие сте обезпокоени от този проект, моля, присъединете се и подпишете петицията против приемането на тази директива.

Какво е притеснително в подобно съхранение на данни? Предложението да се запазва информация за трафика на данни ще разкрива кои сайтове са били посетени, съдържанието и адресатите на електронната кореспонденция, с кого са проведени телефонни разговори, местонахождението на мобилните апарати и всякакви други данни свързани с активността на потребителите. Телефонните компании и Интернет доставчиците ще бъдат задължени да съхраняват данни за активността на потребителите си. Така полицията и европейските разузнавателни агенции ще имат достъп до всички тези данни. В различни други проекти, обсъждани в Брюксел, се споменава за период на съхранение на такава информация от шест месеца до четири години.

Съхраняването на данни е насилствено вмешателство в личния живот на всички 450 милиона европейци. Съхраняването на данни е политика, която разширява възможностите за наблюдение по безпрецедентен начин. Едновременно с това, то отменя много от гаранциите, заложени в редица европейски документи за защита на човешките права, като например директивите за Защита на данните и Европейската конвенция за човешките права.

Мен лично идеята ВЪОБЩЕ не ме кефи. Ако сметнете че това не е за тук - търкайте.
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот afterburner » Пет Авг 12, 2005 11:02 am

Мда, определено криптиращия софтуер ще събере доста последователи в близко бъдеще. Big Brother's commin' kids.
Аватар
afterburner

Рейтинг: 1700

Мнениеот GОA2 » Пет Авг 12, 2005 11:19 am

Ъъъ, тва от кога е ?
Шоту тия истории с телефоните са известни от време оно... Даже операторите са задължени от закона да слагт подслушващи джаджи и да осигуряват достъп на куките до тях. Местоположението на клетъчните телефони се определя от самите клетъчни телефони, такъв е принципа на системите. Следенето става нещо като диктовка.
За интернеДа не съм много в час, знам само че някои сейв-ват, други - не.
Пазенето на целия трафик е ъпсуртна идея. Поне за сегашните постижения с хардуеЪра.
[center]Слей се с тълпата. Остави глупаците да блестят.
GОA2

Рейтинг: 1200

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 11:41 am

[quote="GОA"]

Даже операторите са задължени от закона да слагт подслушващи джаджи и да осигуряват достъп на куките до тях.
[/quote]

Ако съдията[1] разреши.
[quote]
Пазенето на целия трафик е ъпсуртна идея. Поне за сегашните постижения с хардуеЪра.
[/quote]

Първо не е толкова абсурдна идея, все пак не става дума за CD качество, и, второ, не е там работата. Проблемът е, че ще те подслушват без разрешение и без документирано, прошнуровано и пронумеровано (при съдията [1]) основание.

[1] ... или който там трябва в съответната страна
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Мнениеот halcor » Пет Авг 12, 2005 12:45 pm

@afterburner
Ако приемат такава директива като нищо да го направят нелегален криптиращия софтуер, или поне да се задължаваш да даваш необходимия ключ на определена инстанция.

@GOA
Уверявам те, че съвсем не е абсурдна идеята, с днешните технологии. От скоро е това: http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl? ... =374587599

@velco
Именно.
Аватар
halcor

Мнениеот Lubo » Пет Авг 12, 2005 1:08 pm

Абе ако ни пуснат на една от трите спирки :) на метрото бомба си мисля, че ще си промените мнението.
Все пак това се прави с цел да се хванат ЕВЕНТУАЛНИ терористи, а не да разберат дали някой кръшка на жена си/ мъжа си.
Аз лично не върша незаконни неща и не ме притеснява това.
.....пък и ние живеем в България :) кой ще отдели пари за това?
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот bikerider » Пет Авг 12, 2005 1:36 pm

[quote="Lubo"]
Все пак това се прави с цел да се хванат ЕВЕНТУАЛНИ терористи, а не да разберат дали някой кръшка на жена си/ мъжа си.
[/quote]

Аз и тебе като те гледам ти си евентуален терорист. :crazy:
Нека някой ми докаже обратното

Абе Lubo, мое ли толкова да си промит от пропагандата???? Ми аз като погледна през цветните й стъкълца и навсякъде виждам [color=red][b]евентуални[/b][/color] терористи, изнасилвачи, убийци, диктатори, все евентуални. И кво - по сегашните закони например на Щатите - директно на военен съд - тричленка? Така ли???
Без адвокат, без право на телефон, без право близките да знаят къде си. Това ли искаш? Това ли приветстваш? Чел ли си Patriot Act от 1996? Чел ли си аналогичните европейски закони приети тихомълком???

Айде като си млад, не си мисли, че света ти е до коленето и всичко е от ясно по-ясно. Нямаш представа от комунизъм и точно затова приветстваш така новия глобален комунизъм, замаскиран като икономически глобализъм. Точно в ТОЗИ детайл "ЕВЕНТУАЛЕН" се крие рогатия. Утре като започнат да имплантират чипове с "лични данни" на бебетата, за да "не ги открадне" някой и това ли ще приветстваш??? Щото и това идва и е на дневен ред...

Баси как може да сте толкова късогледи и уверени? :crazy:

[quote="Lubo"]

Абе ако ни пуснат на една от трите спирки :) на метрото бомба си мисля, че ще си промените мнението.
[/quote]

Задай си един въпрос ама внимателно. КОЙ ТОЧНО да ги пусне? Помисли много хубаво. И ако не си чел "1984", прочети я и пак помисли.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот hlebarka » Пет Авг 12, 2005 1:45 pm

Какъв е този глобален комунизъм и защо е комунизъм?
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот Lubo » Пет Авг 12, 2005 1:47 pm

Ok, ще прочета.
Но това, че все още не е приет такъв закон НЕ значи, че не те подслушват ако не решат.
Просто ако си мислиш, че има такова нещо като "свобода на словото" и това, че с кой говориш е само твоя работа и никой не го знае Е ПРОСТО СМЕШНО ТВЪРДЕНИ.
Ако има човек, който иска да разбере с кой си говорил вчера по GSM-a, то той ще го разбере с МАЛКО повечко власт.

П.П. В МОМЕНТА във всеки един GSM оператор има такава изградена И РАБОТЕЩА база данни. ТОЧКА.
Аватар
Lubo

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 1:56 pm

[quote="Lubo"]

[/quote]

Че откъде следва, че ако подслушват цяла Европа (или цяла България) ще предотвратят такива инциденти? Ти как би организирал ПРОСЛУШВАНЕТО на, да речем, 4 млн души x 2 разговора на ден x 30 дена ? Откъде следва, че терористите са тъпаци, които говорят открито за намеренията си, час, дата, къде, кой носи бомбата, къде и как ще се покрият/ометат от страната и т.н. С компютри също не става - например ключовите думи "метро", "бомба", "терорист", "омитам се от страната" ще хванат и настоящото съобщение, както и много други, например обсъждания на атентатите в Лондон (айде още един keyword -- "атентат"). Дали въобще организацията ще се извърши на територията на ЕС, а не в Пакистан, Сирия, остров Бали или Джерикокоара, Бразилия?
[quote]
[/quote]

Хващането на евентуални терористи, чрез подслушване на цяла Европа, ОЧЕВАДНО е невъзможно (виж по-горе). И дали някой кръшка от жена си/мъжа си може да бъде средство за натиск.
[quote]
[/quote]

Не става дума за незаконни, а за лични неща. Не всичко тайно е незаконно. Незаконно ли е да обсъждам оферта по еди кой си търг? Ами не е, и аз искам това да остане тайна за конкурентите ми. Примери колкото щеш, в бизнеса, в политиката, в трудово-правните взаимоотношения ...

"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety." -- Benjamin Franklin
velco

Мнениеот bikerider » Пет Авг 12, 2005 1:56 pm

[quote="hlebarka"]

Какъв е този глобален комунизъм и защо е комунизъм?
[/quote]

Твърде обширна тема за разискване тук. По скоро на по бира бих ти отговорил.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Авг 12, 2005 2:00 pm

[quote="Lubo"]

Ok, ще прочета.
Но това, че все още не е приет такъв закон НЕ значи, че не те подслушват ако не решат.
Просто ако си мислиш, че има такова нещо като "свобода на словото" и това, че с кой говориш е само твоя работа и никой не го знае Е ПРОСТО СМЕШНО ТВЪРДЕНИ.
Ако има човек, който иска да разбере с кой си говорил вчера по GSM-a, то той ще го разбере с МАЛКО повечко власт.

П.П. В МОМЕНТА във всеки един GSM оператор има такава изградена И РАБОТЕЩА база данни. ТОЧКА.
[/quote]

@Lubo: това е известно, но това за което ти говориш е незаконно без разрешение на съдия/прокурор. целия проблем в момента е, че искат да стане напълно законно и още повече премахват се ВСЯКАКВИ задръжки пред такова подслушване. обръщам ти отново внимание на Patriot Act от 1996.

Не мога да не цитирам Амидала от Епизод 3:
"Значи ето как умира свободата - с аплодисменти."
Аватар
bikerider

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 2:02 pm

[quote="Lubo"]
[/quote]

Дали е така, не знам, но съм сигурен, че искам това да е НЕЗАКОННО. Като дойде революцията, ще им потърсим сметка :dark:.
velco

Мнениеот bikerider » Пет Авг 12, 2005 2:07 pm

[quote="velco"]
"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety." -- Benjamin Franklin
[/quote]

Много точен цитат!!!
Аватар
bikerider

Мнениеот Lubo » Пет Авг 12, 2005 2:09 pm

Ами какво да ти кажа. Пет години работех в разни телевизии...сега работя в единия от операторите :)
А е факт, че дори подслушването на цяла София е невъзможно, защото изисква ОГРОМЕН ресурс...но виж по специфични думи и персонално това си е напълно възможно :)
Въпроса е: кой е по-умен терориста или куката, но засега имаме нагледни примери кой е с крачка пред другия.

П.П. Според мен , за да има някакъв резултат от едно такова начинание то просто трябва да се прави. Ако го приемат със закон този който не иска разгопворът му да бъде прослушан просто ще вземе нужните мерки, А ТАКИВА ЕДИН КУП ИМА.
Аватар
Lubo

Мнениеот bikerider » Пет Авг 12, 2005 2:21 pm

[quote="Lubo"]
Въпроса е: кой е по-умен терориста или куката
[/quote]

Аджеба. Очевидно терориста е по-умен в момента. И това ли е решението вместо куката да поумнее повечко?
velco ти го каза, това в никакъв случай не може да помогне против терористите. в никакъв. казвам ти го защото знам колко е двусмислено всичко при тия подслушвания. всеки който каже "бомба" по телефона ли ще идват да го прибират за проверка? очевадно е че проблема не се решава така. Така го решаваха комунистите и фашистите.

И защо тогава искат от европа такива неща?
Има два начина да си отговорим според мен: или по рефлекс да ги наречем "тъпаци" и да махнем с ръка, или да се позамислим малко. Ами ако НЕ са тъпаци, а напротив???? Виждаш ли колко ти трябва да предадеш сам свободите си, че и да настояваш , че това е полезно - два атентата в Лондон и готово. Че теб ако те е страх всяка минута да не ти падне саксия на главата или да не думне бомба, значи си жив мъртвец...

[quote="Lubo"]
П.П. Според мен , за да има някакъв резултат от едно такова начинание то просто трябва да се прави. Ако го приемат със закон този който не иска разгопворът му да бъде прослушан просто ще вземе нужните мерки, А ТАКИВА ЕДИН КУП ИМА.
[/quote]

Да ама не. Защото закона ТРЯБВА да се спазва и ще се следи кой не го спазва. И можеш да бъдеш сигурен, че кодиращите технологии ще бъдат обявени за незаконни. Аргументи ще се намерят моментално. И тогава какво?
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 12, 2005 2:27 pm

[quote="velco"]

[quote="Lubo"]
[/quote]

Дали е така, не знам, но съм сигурен, че искам това да е НЕЗАКОННО. Като дойде революцията, ще им потърсим сметка :dark:.

[/quote]

Достъпът до лична информация е малко деликатна тема. На този етап е добре да разделим събирането на информация от използването й. А самото й ползване маже също да се раздели на регламентирано и не регламентирано. В случая е важно да се намери баланс между необходимостта от предварителна информация за нуждите на превативната работа на службите и правото на неприкосновеност на личния живот. По стечение на обстоятелствата ми се е налагало да работя с разни специализирани служби и откровено казано ще се притесните сериозно, ако знаете те и към момента с какви бази данни разполагат. Освен това методите им за анализ са доста напредничави. НЯМА държава в света, която да събира информация за своите и чуждите граждани само по законния начин. Да си призная мен ме тревожат не толкова правата за събиране на информацията, колкото ползването й. А това е доста неясно регулирано....
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот halcor » Пет Авг 12, 2005 2:30 pm

[quote="Lubo"]

.....пък и ние живеем в България :) кой ще отдели пари за това?
[/quote]

[url=http://www.pressboard.info/Preview.aspx?articleid=62019]Може скоро и да почнеш да вършиш, без да го осъзнаваш.[/url] Просто пример.
Аватар
halcor

Мнениеот Lubo » Пет Авг 12, 2005 2:35 pm

Май съм създал грешно впечатление.
Нито ме е страх, че ще ми падне саксия на главата.....ако бях толкова стресиран нямаше да тренирам бокс 5 години, да се спускам с колело, да гледам Пит Бул и т.н.
Но не смятам, че едни такива мерки ще ми ограничат толкова свободата, защото трябва да са ПЪЛНИ ТЪПАЦИ та да ме арестуват, защото съм казал "БОМБАААА"
А също така и трябва МНОГО да ти се иска всичко да е законно та да си мислиш, че понеже в конституцията пише, че нямата право да те подслушват без разрешение на съдия, никой няма да те подслушва. Това според мен са утопични идей, но ми е точно през К__А дали ще ме подслушват или не.
Това си е моето мнение. Аз уважавам вас и вашето.
@bikerider За съжаление няма да мога скоро да прочета въпросната книга. Сега съм на тематиката: "Бъдещ баща".
П.П. а ако си мислите, че това гласуване ще промени нещо .....абе успех.
Аватар
Lubo

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 2:45 pm

[quote="NovemberCharlie"]
Достъпът до лична информация е малко деликатна тема.
[/quote]

НИЩО деликатно няма. Личната информация е ЛИЧНА и АЗ решавам какво да правя с нея.
[quote]
На този етап е добре да разделим събирането на информация от използването й.
[/quote]

Няма събиране - няма използване. Проблемът е решен (или с други думи - няма проблем ;)).
[quote]
А самото й ползване маже също да се раздели на регламентирано и не регламентирано. В случая е важно да се намери баланс между необходимостта от предварителна информация за нуждите на превативната работа на службите и правото на неприкосновеност на личния живот.
[/quote]

Предложението представлява ДРАСТИЧНО отклонение в посока ЛИПСА на всякакъв БАЛАНС.
[quote]
НЯМА държава в света, която да събира информация за своите и чуждите граждани само по законния начин.
[/quote]

Това що за аргумент е? Какво следва от този "факт"? Че трябва да се примирим, щото те, виждате ли, така и така събират информация?

[quote] Да си призная мен ме тревожат не толкова правата за събиране на информацията, колкото ползването й. А това е доста неясно регулирано....
[/quote]

Естествено, че ползването й ...
velco

Мнениеот KiZZo » Пет Авг 12, 2005 2:47 pm

Абе те не могат да следят едновременно всеки потребител и по-скоро смисъла е да използват данните когато им потрябват. Въпроса е кога ще им потрябват и за какво. Ако примерно събирането е автоматично и никой няма право на достъп освен в някакви точно определени ситуации (да кажем след като вече си извършил престъпление) може да има някаква полза от това. Лошото е обаче че тази информация все пак ще съществува за всеки , което веднага предполага, че някой ще злоупотреби с нея.
KiZZo

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 2:49 pm

А по въпроса за криптографията -- ще ми хванат шифъра за шлифера.:eyebrow:
velco

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 12, 2005 2:51 pm

Съжалявам, но мисля, че никой няма да те пита искаш ли да ти събират личната информация или не. Независимо дали е законно или не е.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Lubo » Пет Авг 12, 2005 2:55 pm

Съжалявам, но мисля, че никой няма да те пита искаш ли да ти събират личната информация или не. Независимо дали е законно или не е.
[/quote]

За съжаление е така и ВИНАГИ и НАВСЯКЪДЕ е било така :)...та не мога да разбера какво се вълнувате, като и до сега сте живяли така.

:offtopic:
Какво спорЧЕ ще се развихри направо го Осещам
Аватар
Lubo

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 3:04 pm

[/quote]

Не е там работата дали ще ме питат или не.

Това, че съществуват крадци не ме кара да подкрепя легализиране на кражбите. Това, че съществуват убийци не ме кара да подкрепя легализиране на убийствата. Защо незаконното събиране не информация ще ме кара да подкрепя легализирането му?
velco

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 12, 2005 3:07 pm

[quote="velco"]

[/quote]

Не е там работата дали ще ме питат или не.

Това, че съществуват крадци не ме кара да подкрепя легализиране на кражбите. Това, че съществуват убийци не ме кара да подкрепя легелазиране на убийствата. Защо незаконното събиране не информация ще ме кара да подкрепя легализирането му?

[/quote]

Нали точно за това казах, че в случая е по-важна закоността на ползването на информацията, а не самото й събиране.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 3:11 pm

Нали точно за това казах, че в случая е по-важна закоността на ползването на информацията, а не самото й събиране.
[/quote]

И аз точно за това казах "Няма събиране - няма използване - няма проблем".
velco

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 12, 2005 3:16 pm

[quote="velco"]

[/quote]

И аз точно за това казах "Няма събиране - няма използване - няма проблем".

[/quote]

Да ама събиране има. И ползване трябва да има, за да вкараш съответния бомбаджия - малоумник в пандела. Ама в същото време трябва да НЕ МОЖЕ ЛИЧНАТА ТИ информация да бъде ползвана за други цели освен за доказване на планирано или извършено от теб престъпление. Аз поне така виждам нещата. И на мен ми е неприятно, че някой ще ми се рови в живота и ще си прави архиви, но то така или иначе е неизбежно.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот halcor » Пет Авг 12, 2005 3:22 pm

[quote="velco"]

А по въпроса за криптографията -- ще ми хванат шифъра за шлифера.:eyebrow:
[/quote]

Очаквай скоро обявяването за незаконно на използването на алгоритми с публичен ключ, освен ако не си е-магазин и не имаш лиценз, но така или иначе ще си длъжен да предоставяш информация за транзакциите. Е, на мен надеждата ми е в стеганографията :)
Аватар
halcor

Мнениеот Lubo » Пет Авг 12, 2005 3:26 pm

Наивно е да мислиш, че ще съзадеш ког, който няма да може да бъде разкодиран. В случая е въпрос на време и на ресурс.
Или има един МНОГО стар код със страница от книга, в случая въпроса е как ще разбере "ЛОШИЯ" коя и книгата и на коя страница да гледа....ако на някой не му стана ясно мога да поясня, но сега ме мързи...петък е ;)
Аватар
Lubo

Следваща

Назад към Други