@did: Мерси за прекрасната втора статия

, но имам забележки.
Това което исках да кажа е, че корените на отношението към християните и християнския морал се крият в самата фиксираност на християнската вселена. Не казвам добро или лошо ли е това, но в модерното общество според мен доминират обратните ценности - втечнен морал, личен избор, ... все ценности които отричат християнския морал.
А доминират именно като реакция към хилядолетията християнски морал, морал който често се спазва само на думи. Това имам предвид под "творение на Павел". Който е бил на сектантско събрание знае за какво става дума. Особено евангелистка проповед и кутията за дарения разнасяна след това от мускулесто момче...
Далеч не искам да поставям всички християнски течение под един знаменател, щото има едно показателно изключение и това са православните християни - тук просто не мога да не се съглася (@did). Но нека отчетем, че говорим за цялата християнска цивилизация, а статистически и обективно погледнато в тези рамки православието е парий... вярвам че това се крие зад онези думички на Соломон Паси.
А статията - статията е хубава, но не отчита изтръгнатата из корен вяра от комунизма (Източна Европа) и капитализма (Западна Европа и Америка). Хората просто не искат да вярват, не искат морал, той ги спъва в модерното общество. Парите заместват вече всичко това. Можем да го отричаме, да го заклеймяваме, но е факт, който само с думи трудно се променя. А за това заслугата е на Маркс и неговата унищожителна философия "ако нещо е изгодно, то не може да е вредно"...
Ta мисълта ми беше, че западното християнство според мен е просмукано с лицемерие и неговия двоен морал не може да служи за основа. Това е същинския проблем според мен. Заслугата в крайна сметка отново е на Павел.