Слави Трифонов

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 26, 2007 3:26 pm

bikerider написа:Ти го изкара по светец и от папата.

Няма такова нещо... освен тва папата не е светец :) А и не знам кво е тва светец, след като хора го решават...
bikerider написа: Всички знаем, че Слави има една цел - пари.

И я постига по честен начин, което е за уважение. Дава много пари за благотворителност, дори имам конкретен случай, който се случи около човек, който познавам, та не е лъжа... Слави дава много пари на нуждаещи се - също е за уважение. Всичкото това нещо е постигнато с труд. Тва е...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Чет Апр 26, 2007 3:29 pm

bluskanie написа:Всичкото това нещо е постигнато с труд. Тва е...

Никой не е твърдял обратното, нали?
Ставаше дума за друго, ма карай, нямам вече време и нерви да го повтарям. Явно е, че не искаш да разбереш, а и само обръщаш палачинката. Твоя си работа. Насила хубост не става.

Както казва един мой напоследък любим автор - "достатъчно е да изнесем една хубава и правилна идея на неправилното място или време, за да минираме смисъла й". Чудя се що ли не го слушам...

Аз не искам да отказвам хората от това да уважават Слави, нито да ги спирам да го харесват. Надявам се единствено да не го обръщат в култ и това да им подменя критичното мислене. Слави далеч не е слънце. Нито е дявол. Просто е хитър манипулатор, сценаристите му също. Няма и едно шоу (поне от преди година, когато гледах), в което да не съм видял полуистини. Да знам, това е просто шоубизнес, пазарна логика. Проблема е не в нея, а в липсата на граници.

Оттам нататък всеки си решава какъв иска да бъде, какво да гледа, какво да слуша и какво да попива като начин на мислене, държане и мироглед. Аз знам за себе си, че шоуто на Слави далеч не е това, за което се представя.

Не мога да уважавам човек, който тръби за принципи, плюе политиците под общ знаменател, в същото време пази минута мълчание за застреляни престъпници... изобщо човек, който чрез шоуто си проповядва овчедушие и безразличност към злободневните проблеми.
Да, именно чрез плитките си коментари, насочени единствено към кефа и смеха на аудиторията го прави. Защото подменя фокуса. Защото стимулира зрителя да приема всичко на майтап и никога да не задълбава в касаещи го теми.
Но понеже знам, че пак няма да ме разбереш, няма да задълбавам повече. Стига толкова, уважавам правото ви (на феновете) да харесвате каквото желаете, да подражавате на каквото желаете. Мечтая си само да не го правите на сляпо.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 26, 2007 3:47 pm

bikerider написа:...изобщо човек, който чрез шоуто си проповядва овчедушие и безразличност към злободневните проблеми.
Да, именно чрез плитките си коментари, насочени единствено към кефа и смеха на аудиторията го прави. Защото подменя фокуса. Защото стимулира зрителя да приема всичко на майтап и никога да не задълбава

Ако още не си разбрал, шоуто на Слави е забавно, сатирично ток шоу, което не претендира за политическа насоченост или сериозност в тази насока...
... и по-добре, щото навсякъде ни заливат с новините от политическия живот в страната, което все по-малко интересува работещите хора :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Апр 26, 2007 3:57 pm

bluskanie написа:което все по-малко интересува работещите хора :)

Я как съвсем прецизно дефинира това, което наричам овчедушие :)
Това е, което превръща демокрацията в нещо съвсем друго.
Казвах, че с наличието на сатирично, злободневно шоу, където работещите хора да "избягат" и да релаксират със смях, точно по този начин се стимулира отказа от гражданска позиция, това което наричам овчедушие. Защо да мислим върху неща, които ни касаят, като можем просто да се посмеем и да забравим за тях. Нищо, че утре ще се чудим откъде ни е дошло и ще търсим заговори и конспирации за да разберем откъде ни е дошло. Нали сега ще се посмеем, кво лошо има...

Карай, няма смисъл повече. Говорим на различни езици.
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 26, 2007 4:03 pm

bikerider написа:
Казвах, че с наличието на сатирично, злободневно шоу, където работещите хора да "избягат" и да релаксират със смях, точно по този начин се стимулира отказа от гражданска позиция, това което наричам овчедушие.

По-голяма глупост не бях чувал...

Хееей, чуйте всички! Който от вас разпуска със смях и забава е овча душа :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Апр 26, 2007 4:06 pm

Дори да хранех някакви илюзии, че се стремиш към разговор, тях вече ги няма. Явно съм бил прав да те нарека славиподобно манипулаторче. Давай, размахвай махалото още :)

Edit: Май всъщност дълбоко съм те надценил. Мой си проблем.
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Апр 26, 2007 4:09 pm

bluskanie написа:
bikerider написа:
Казвах, че с наличието на сатирично, злободневно шоу, където работещите хора да "избягат" и да релаксират със смях, точно по този начин се стимулира отказа от гражданска позиция, това което наричам овчедушие.

По-голяма глупост не бях чувал...

Хееей, чуйте всички! Който от вас разпуска със смях и забава е овча душа :D
Много зависи кое намираш за смешно ;)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 26, 2007 4:09 pm

Ама ти го казваш, не е ли така? Аз само ти се чудя... Едно ще ти кажа... отмина времето, когато всияки бяхме (са били) с намръщени физиономии и все от нещо трябваше (е трябвало) да се оплачем. Хората си имат занимания, имат си приятели, хобита, любовници и т.н. Когато нещо не им харесва просто го отбягват и това е. Щем, не щем сами си докарахме тази "демокрация" и така живеем... Бе изобщо, радвай се на живота, а ако не се радваш - направи нещо :) Това е мотото...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Апр 26, 2007 4:12 pm

Радвам се на живота, живота ми е прекрасен :)
Смея се от сърце на истински хумор и с добри приятели.
NC ти го каза. Няма да го повтарям.

Едно ще ти кажа, демокрация в която всеки отбягва проблемите, не е демокрация. Това е робска идилия.
Последна промяна bikerider на Чет Апр 26, 2007 4:13 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот 4getcredo » Чет Апр 26, 2007 4:12 pm

Това дето ще го напиша, няма директна връзка със Слави, но пък има отношение към средата, в която той работи, конкурира се и експлоатира. И под формата на задачка-закачка! ;)

Повечето сигурно вече са чули т.нар. история с Батак и "подмяната на историческите факти, националната история и бла-бла..." (това е малка част от упражненията по темата). Самият аз не бях чул подробности, но след като онзи ден станах потърпевш от истеричния интерес на медиите по въпроса, се позаинтересовах. Запознах се с фактите и сега ми е много любопитно как би реагирал Слави и сценаристите му (не е имал възможност заради Шампионска лига, най-вероятно) ...

Фактите са изложени достатъчно коректно ТУК (на немски и български), а последствията от "предаването" на тази информация в медиите може да видите добре чрез този пример (обърнете внимание и на коментарите).

Моля, напишете с няколко думи според вас как би реагирал Слави и екипа (сценаристите) му и после споделете вие какво мислите?
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Чет Апр 26, 2007 4:15 pm

Слави и сценаристите му няма да изпуснат шанс да се ударят в гърдите и да разобличат поредната конспирация срещу българската история.

Това е моето мнение. Появят ли се достатъчно мнения като моето, обаче, ще видим друго шоу, в което се разобличават разобличителите.

Изобщо Слави и сценаристите му ще изберат такава позиция, която ще им донесе най-много дивиденти. Ако мнозинството хора смятат, че това е гавра с историята, такова ще бъде предаването. Ако е обратното, ще бъде друго. Шоубизнес.
Аватар
bikerider

Мнениеот 4getcredo » Чет Апр 26, 2007 4:57 pm

Който му е интересно и може да чете, да погледне тази статия.

Зададох последната задачка, защото случаят засяга силно личния ми стандарт (не интерес, нямам нищо общо с темата и проекта) за съзнателно и коректно четене/излагане на фактите. Доказателство е как всеобщия плосък и лесен вкус, усилен чрез медиите, може да превърне сериозни институции като президента в свои заложници (а уж е историк :bawling: ).

Нямам нищо особено против Слави и начините, по които забавлява публиката, но много се дразня, когато (не говоря за конкретния случай) този шутовски авторитет се използва за внушението на полуистини и прибързани заключения ... Аз съм способен да разгранича развлекателния и плосък Слави от музиканта (или човека) Слави (на който, поради собствената си музикална първичност, понякога симпатизирам ;)), защото това изисква прилагенето на различни стандарти. Но защо той и вкусът, който пропагандира, ми отказват възможността да прилагам своите стандарти спрямо чуждо на него поле - историческата наука, а ми налага собствените си? ...

Отговорът на последния въпрос може да даде подсказка за радикалната позиция на някои от нашите по-зрели съфорумци :) спрямо "феномена Слави" ;).
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот did » Чет Апр 26, 2007 5:21 pm

Абе 4getcredo, за какво "съзнателно и отговорно излагане на факти" говориш??? Не ти отива тоя наивен стил на богатото агентурно досие.

bluskanie вече каза - тук става дума за шоубизнес. Хората си имат работа и не ги интересуват някакви си факти, още по-малко ги интересува политика, история или други подобни скучни подробности от пейзажа. Важно е да има шоу, пък ако ще да е за сметка на фактите. Може даже да е за сметка на бъдещето на тия, които го гледат. Може даже да е за сметка на бъдещето на децата им. Но... щом е забавно, не е важно дали е манипулативно и вредно. Хората искат да си гледат и да слушат, не да мислят. Пък и в края на краищата, нали Слави може да пее! Това е най-важното.

Едно време Ку-Ку се бореха да показват "истината", гонеха ги от телевизиите, съдиха ги за предавания ... Сега всички се надпреварват да се наместят по-близо до новите шоумени, че там келепирец има, а и е безопасно. Иначе, предаването според някои хора си е едва ли не същото, даже било станало по-професионално. :V:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Апр 26, 2007 5:26 pm

4getcredo написа:Аз съм способен да разгранича развлекателния и плосък Слави от музиканта (или човека) Слави (на който, поради собствената си музикална първичност, понякога симпатизирам ;)), защото това изисква прилагенето на различни стандарти. Но защо той и вкусът, който пропагандира, ми отказват възможността да прилагам своите стандарти спрямо чуждо на него поле - историческата наука, а ми налага собствените си? ...

:agree::agree::agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 26, 2007 5:28 pm

did написа:
bluskanie вече каза - тук става дума за шоубизнес. Хората си имат работа и не ги интересуват някакви си факти, още по-малко ги интересува политика, история или други подобни скучни подробности от пейзажа. Важно е да има шоу, пък ако ще да е за сметка на фактите. Може даже да е за сметка на бъдещето на тия, които го гледат. Може даже да е за сметка на бъдещето на децата им. Но... щом е забавно, не е важно дали е манипулативно и вредно. Хората искат да си гледат и да слушат, не да мислят. Пък и в края на краищата, нали Слави може да пее! Това е най-важното.

Нищо подобно :nono:

Манипулацията е само във вашите глави...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Апр 26, 2007 5:29 pm

did написа:Важно е да има шоу, пък ако ще да е за сметка на фактите. Може даже да е за сметка на бъдещето на тия, които го гледат. Може даже да е за сметка на бъдещето на децата им. Но... щом е забавно, не е важно дали е манипулативно и вредно.

did написа:Иначе, предаването според някои хора си е едва ли не същото, даже било станало по-професионално. :V:

В горния смисъл предаването определено е по-професионално...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Чет Апр 26, 2007 5:31 pm

bluskanie написа:Нищо подобно :nono:

"Denial is the most predictable of all human responses." :rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Апр 26, 2007 5:33 pm

bluskanie написа:Нищо подобно :nono:

Жалко. Ти наистина въобще не разбираш за какво говорим.
Мисля, че няма смисъл да се продължава подобна дискусия.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Апр 26, 2007 5:37 pm

"The big trouble with dumb bastards is that they are too dumb to believe there is such a thing as being smart."
Kurt Vonnegut

@did: прощавай, че те повтарям, ама няма как.

Edit: уфф ама съм тъпак... кой е па тоя Вонегът бееее
Последна промяна bikerider на Чет Апр 26, 2007 5:38 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 26, 2007 5:38 pm

Ок, не разбирам...а вие ревете за старото куку :) еееех едно времеее, друго си беше.

did, смеха в шоуто, което коментираш си е чиста сатира, без да "ограбва" ценностите, за които бленувате тук.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Чет Апр 26, 2007 5:42 pm

bluskanie написа:Ок, не разбирам...а вие ревете за старото куку :) еееех едно времеее, друго си беше.

did, смеха в шоуто, което коментираш си е чиста сатира, без да "ограбва" ценностите, за които бленувате тук.

тц.

сатира е "Daily show" с Джон Стюарт по CNN, сатира са десетките програми, технически приличащи на шоуто на Слави по разни европейски телевизии. Шоуто на Слави не е сатира, а сеир.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Апр 26, 2007 5:42 pm

@bluskanie:
Думички, думички, думички. Нека се смеем. Нека не обръщаме внимание на политиците. Нека си живеем живота. Един живот имаме. За чий да го разваляме с ядове, с мислене, с анализи. Тъпи копелета сме и това е. Оставете ни на мира, че иначе...

@did: Аз съм аут. Доброволно излизам от тоя ВИП Брадър. Аман.
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Апр 26, 2007 6:00 pm

4getcredo написа:Доказателство е как всеобщия плосък и лесен вкус, усилен чрез медиите, може да превърне сериозни институции като президента в свои заложници (а уж е историк :bawling: ).

Точно за това говоря от началото. Слави не просто задоволява търсене. Той се възползва от авторитета, натрупан от времето на Ку-Ку е Каналето и формира обществени нагласи и начин на мислене. Тези ценности, които той сега подкрепя, са точно противоположни на онези, с които преди 17 години тръгнаха. След като се появи голяма група хора, у които вече е формирано някакво (независимо какво) еднакво мислене, естествено е политиците от популистките партии да се възползват, както стана сега и с "баташката история". Същите механизми сега се виждат и в предизборните кампании и навсякъде. Най-лесно се виждат, като погледнеш България отстрани.

Резултатът е ориенталщина, насадена в същите области в мозъка, в които би трябвало да се намира критическото мислене. Нещо като "Оти да се кОсим, като че мине".

Резултатът ще се вижда още десетки години и всички приказки за "европейски ценности" в България ще си останат просто приказки.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 26, 2007 6:02 pm

bikerider написа:@bluskanie:
Думички, думички, думички. Нека се смеем. Нека не обръщаме внимание на политиците. Нека си живеем живота. Един живот имаме. За чий да го разваляме с ядове, с мислене, с анализи. Тъпи копелета сме и това е. Оставете ни на мира, че иначе...

Именно това твое изказване показва къде е проблема и защо е спора. Разликата е, че аз когато се забавлявам - не мисля за политика (освен ако не си мисля за ББ), когато чукам - чукам, когато работя - работя... във всички тези случаи аз мисля, но определено и НАРОЧНО мисля само за това, което искам на момента.

Обръщам внимание на политиците, разбира се. най-явно си личи на избори. А и, точно ти не бива да говориш за това, защото зная позиията ти по тези въпроси и как ние нали трябва да сме смирени душици, и да си плащаме, докато не ни оправят. Е, те ни оправят изодзад доста време вече, ама нали ние трябва да сме европейци и да сме интелигентни и сдържани. Това е посока в твоето мислене и моля не го успорвай.

И моля ви... който гледа Слави определено не е тъп, недейте говори глупости :) Искам да кажа... може да е тъп, може да не е, но това няма общо със Слави... просто разни хора гледат телевизия, понякога :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Чет Апр 26, 2007 6:08 pm

bluskanie написа:И моля ви... който гледа Слави определено не е тъп, недейте говори глупости :) Искам да кажа... може да е тъп, може да не е, но това няма общо със Слави... просто разни хора гледат телевизия, понякога :)

Никъде не съм казвал, че който гледа Слави е тъп.

Просто твърдя, че е вредно.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот did » Чет Апр 26, 2007 9:38 pm

4getcredo написа:Моля, напишете с няколко думи според вас как би реагирал Слави и екипа (сценаристите) му... ?

След малко сам ще видиш, ама ще води Росен Петров.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Harka » Чет Апр 26, 2007 10:02 pm

Абе вие снукър не гледате ли, че се занимавате с глупости?
Аватар
Harka

Мнениеот did » Чет Апр 26, 2007 10:09 pm

Harka написа:Абе вие снукър не гледате ли, че се занимавате с глупости?

Благодаря, че ми напомни.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Апр 27, 2007 1:12 am

@bluskanie:
Благодаря ти. Последния ти пост е направо като за учебник по психология.

bluskanie написа:определено и НАРОЧНО мисля само за това, което искам на момента.

Точно това ти пречи да видиш по-голямата картинка. Точно това е късогледството, което води до овчедушие, защото късогледството неизменно води до липса на ориентация, което води до отказ от участие ("всички са маскари") в гражданския и политическия живот. Точно това е липса на перспектива и това удушава истинската демокрация. На това се разчита в България (а и не само) като технология за управление - общественото мнение да се люшка като махало, докато на средния избирател не му писне и не започне да си гледа паничката и да се кефи на момента, да не мисли в перспектива, изобщо да не се занимава с "глупости".

Мнозинството животински видове на Земята практикуват същото и оцеляват. С цената на това да останат животни. Проблема се казва pleasure principle,а решението се казва reality principle. Автора се казва Зигмунд Фройд. Вярвам, че можеш да се дообразоваш и сам.

А и, точно ти не бива да говориш за това, защото зная позиията ти по тези въпроси и как ние нали трябва да сме смирени душици, и да си плащаме, докато не ни оправят. Е, те ни оправят изодзад доста време вече, ама нали ние трябва да сме европейци и да сме интелигентни и сдържани. Това е посока в твоето мислене и моля не го успорвай.

Моля те, недей показва такава елементарност. Заради теб ще го повторя пак.
Ако искаш ред и законност, покажи че можеш да спазваш реда и законноста. Както и правилата, които включват плащане.
Ако мислиш, че не виждаш нещо насреща, намери начин да си потърсиш правата.
Ако не ги потърсиш, значи доброволно се отказваш от правата си, гарантирани от обществения договор. В този случай не можеш да искаш нещо насреща, докато ти самия не си изряден.

Ако оспорваш тази логика, значи просто си неграмотен и това е причината за тая лекция за това що е общество и на какво се крепи.
Ако не я оспорваш, помисли си пак какво точно наричаш смирена душица - човек който се стреми да е изряден, за да има как да си потърси правата, ако е недоволен? Това ли е?
Всеки, който се стреми да е изряден е смирена душица, това ли казваш?

"Няма ред, няма правила"... коя чалгарка го пееше това? И после чалга-халтурата (в частност Слави-чалгаря) не била формирала "ценности"? Слепец...

bluskanie написа:Обръщам внимание на политиците, разбира се. най-явно си личи на избори.

Да, за съжаление си личи.
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Пет Апр 27, 2007 7:41 am

Имаш проблем!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

ПредишнаСледваща