Alien написа:Но ти отново използваш термини като "благото на групата"... какво значи това? Кой определя кое е "благо" за групата и кое не?
Има едно единствено обективно благо за групата, което не подлежи на релативни оценки - нейното оцеляване. За това говоря и аз.
Alien написа: В този ред на мисли - кое те кара да смяташ, че групата ще мисли "по-добре" за себе си, отколкото един човек, след като никой не знае какво изобщо е "по-добре" за нея?
Виж, ти продължаваш да бъркаш групата с отделния човек. Опитваш се да си представиш груповия разум със средствата на индивидуалния мозък. Никъде не съм твърдял, че доброто на групата е добро за отделния индивид. Често е обратното за някои индивиди.
Alien написа:Прав си за империите, но за мен това е начинът на управление на една подобна държавна структура. Не случайно тя се е наложила, а не разните опити за демокрации със сенати и т.н. НЯМА как управлението на една група хора, независимо от размера, да е насочено към ВСИЧКИ еднакво. Винаги едни ще са по-привилегировани от други - и това е нормално - в такъв случай "прогрес" за теб няма, така ли, защото не ВСИЧКИ са облагодетелствани? Групата не се развива към "по-добре", защото някои мизерстват за сметка на други? Това е утопия твоето.
Първо, империята далеч не е единствения ефективен механизъм за управление. Второ, всички империи се израждат. Рано или късно. Затова е цялата борба с демокрациите - за да не се срутват периодично обществата и да няма унищожителни войни за наследство. Никога един човек не може да контролира цялото общество - ако наистина го постигне в някой момент, обществото умира. Пример Сталин, Хитлер, Мао. Да не говорим какво става с това общество, когато смъртния му бог си отиде. Можеш сам да видиш как след индивидуално имперско управление сред хората процъфтява колективистична "солидарност" и подобни. Забележи, че казвам "хората", а не "масите". "Маса" е имперско понятие, създадено от хора, които искат да са над останалите, които се имат за нещо повече от хора. Затова и не го ползвам.
После, защо реши, че след като говоря против империите, говоря за някаква социална утопия? Естествено, че ще има някои, които са по-привилегировани от другите - просто някои са по-способни и си извоюват привилегии, други не са. Изобщо не говоря за някакво утопично "равенство", точно защото този стремеж към "равенство" е съдало някои от най-страшните империи (неравенства) в историята.
Също така, ти продължаваш да гледаш от индивидуалистична гледна точка и да критикуваш колективния разум, а би трябвало да ти стане ясно, че именно индивидуалистичните позиции са това, което ще доведе до един по-съвършен колективен разум. Колективния разум се състои от много индивидуални мозъци, следователно ако на индивидуално ниво тия мозъци са в час, тогава и на колективно ниво обществото ще е в час. Въпроса е индивидуализма да не е за сметка на обществото, тоест да не се превърне в рак от гледна точка на обществото. Унищожаването на ресурсите и природата никак не допринася за това, напротив - налива вода в империалистическата мелница - "само Бащицата ще ни оправи". А "бащицата" обикновено иска само да грабне баницата и не се свени да употребява племенни и национални митове за своя изгода, за да се намърда в груповия идеал за "Бащата", "вожда", "старейшината" и прочие. За съжаление или не колективното съзнание на хората все още е на племенно ниво.
Още, защо обвързваш империя vs. демокрация с "прогреса"? И в двете може да има "прогрес", въпроса е че в демокрациите всичко зависи от отделния индивид като съставна част на обществото. Всичко си зависи от него. Докато в империите е обратното. Кое общество е по-свободно? Кое общество е по-жизнено? Една империя, която 200 години ще изглежда супер силна и накрая ще рухне, повличайки със себе си обществото (например династията на руските царе) или една демокрация, която 200 години може да изглежда хилава, недоносена, извратена, корумпирана, но в крайна сметка ОЦЕЛЯВА? Ти си американски фен, би трябвало да оцениш тази моя позиция. Всичко, за което говоря, се съдържа изцяло в идеологията създала Starwars. Там се говори за същите проблеми, ама покрай лазерните мечове и ефектите повечето хора пропускат смисъла. Да не говорим за Силата. И какво се получава според теб - Лукас и той нищо не разбира и затова смесва индивидуализъм с анти-имперски идеи. А дали не разбира нищо?

Alien написа:Колективният разум... какво беше... I/We/Gaya...

Плюс това не ми е ясно какво разбираш под "колективен разум". Демокрацията такова ли е? N човека да мислят и говорят от името на N * 100 000? Фашизмът? Нацизмът? Не, нали? Тогава какво предлагаш? И това е на най-високо ниво. Ами на най-ниско? Още повече, че хората са овце, масата, така че за мен колективизмът е нещо дори по-лошо от индивидуализмът. Е, зависи за какво става дума, разбира се.
Виж, колективизация е нещо дълбоко различно от това, за което говоря. Колективизацията е присъща на империите. Защо, ще ти оставя за домашно.
Колективния разум не можеш да го пипнеш, за да го осъзнаеш трябва малко да излезеш от чисто материалистичните позиции. Питаш ме какво е колективен разум - ами колективен разум е онова дето ни е предпазило (нас, хората) досега от унищожение, въпреки всичките маниаци и Месии (като започнеш със византийските императори, минеш през Наполеон и стигнеш до Сталин+Хитлер) опитвали се да "спасят" света, като грабнат юздите му.
Аз по-горе ти казах - дори колективния разум да е умен колкото амеба, той пак е по-умен от отделния индивидуален гений. Затова демокрацията, колкото и да е несъвършена, колкото и да е корумпирана, пак има едно критично предимство пред империите - върхушката може да се сменя. Дали в момента е така и дали демокрацията в световен план е изперверзена от частни имперски амбиции те оставям да прецениш сам. Факт е, че така както е замислена, демокрацията представлява рядък шанс за един нормален колективен разум. Викаме му също и нормално гражданско общество.
И накрая - говориш ми за утопизъм, но отново пропускаш основното.
А то е:
1. говориш за индивидуализъм vs. колективизъм, а нещата изобщо не стоят в тази равнина. Тъжната истина за сладури като теб, е че ценностите не са подредени по линия, а в окръжност. Крайния индивидуализъм тласка към колективизъм, както и обратното. А аз през цялото време говоря против крайностите.
2. допускаш, че говорейки ЗА колективните разуми, аз ги издигам на пиедестал и казвам, че те непременно са нещо добро. Груба грешка!
Всяко нещо има две и повече страни, излез от модела на езика
Отрицателни примери за колективни разуми аз намирам в транснационалните корпорации. Ако искаш да изучаваш колективни разуми по принцип, започни оттам. Мен ме интересува единствено публичния колективен разум на обществото/човечеството. Той в момента е в зародиш. Твърдя, че винаги е грешка да се допуска, че един мозък може да свърши повече работа от един колективен орган, но също така твърдя, че е ужасно да се унищожава индивида чрез колективизация, защото именно индивида е градивната частица на колективния разум. Да, демокрацията в момента е изперверзена и корумпирана от частни интереси и капитали. Обаче, нищо не става от раз. Убеден съм също, че имперския модел, макар и харесван от доста хора, в края на краищата е самоубийствен. Освен ако не се увековечи една фараонска династия и
всички удряме чела доземи без шанс за лично мнение, свобода на словото, икономическа инициатива и прочее достижения на свободното общество. Ти би ли харесал да живееш в такава среда? Едно са имперските идеи, друго е имперската реалност, би трябвало да ти е ясно.
Та империята
по-добра ли е от една (макар и корумпирана) демокрация? Дали решението на сегашните проблеми е връщане назад към имперските модели чрез налагането на глобална империя?
Или?