Еко тема

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот klmn » Чет Юли 12, 2007 11:19 pm

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0001301
Има и разни снимчици из коментарите.. :crap:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот halcor » Пет Юли 13, 2007 8:56 am

Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот 4getcredo » Пет Юли 13, 2007 9:37 am

klmn написа:http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2701&sectionid=5&id=0001301
Има и разни снимчици из коментарите.. :crap:

Много хубава статия! С автора мислим по много сходен начин :agree:
Аз я прочетох тук: http://naturehuman.multiply.com/journal/item/13
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот TOYAGA » Пет Юли 13, 2007 9:59 am

4getcredo написа:Много хубава статия! С автора мислим по много сходен начин :agree:

Тва е щото сте на едни години сигурно... Набрали сте критична маса, но не ви е минала първичната ферментация :) Няма лошо! Становището като цяло е грамотно, но ако идеализмът се неутрализира с малко от първия коментар на Чичо Фичо във форума на СЕГА, нещата почти си идват на мястото... :beer:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот 4getcredo » Пет Юли 13, 2007 10:22 am

TOYAGA написа:
4getcredo написа:Много хубава статия! С автора мислим по много сходен начин :agree:

Тва е щото сте на едни години сигурно... Набрали сте критична маса, но не ви е минала първичната ферментация :) Няма лошо! Становището като цяло е грамотно, но ако идеализмът се неутрализира с малко от първия коментар на Чичо Фичо във форума на СЕГА, нещата почти си идват на мястото... :beer:

Коментарите нямах време да прочета, за съжаление... допадна ми, защото отваря един малко по-широк хоризонт (вкусов, така да се каже) към нещата, а и е добре написано, както ти отбеляза. Идеализъм има, но мисля, че е в здравословна доза, гарниран с известна ирония... например, вметките за Екоатакизма и другата страна на медала :).
:beer:

P.S. Прочетох коментара на Чичо Фичо :). Подобно нещо (като в края на написаното) бях казал преди време, когато обсъждахме перспективата за застрояването на Иракли. :)
Аватар
4getcredo

Мнениеот TOYAGA » Пет Юли 13, 2007 10:32 am

:agree: Естетските внушения са ОК, но трябва да се комбинират някак със здрав предприемачески разум и мъдри контролни механизми от страна на държавата - иначе просто няма да имаме туризъм при перфектни предпоставки за такъв.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот 4getcredo » Пет Юли 13, 2007 10:41 am

TOYAGA написа::agree: Естетските внушения са ОК, ...

Жанрът на статията е такъв...

TOYAGA написа:..., но трябва да се комбинират някак със здрав предприемачески разум и мъдри контролни механизми от страна на държавата - иначе просто няма да имаме туризъм при перфектни предпоставки за такъв.

Иначе съм напълно съгласен... само дето имаме проблем с агентите на тази необходимост и интелектуалния им капацитет да правят балансирани правила и контрол... с това отново опираме до някаква по-обща ценностна нагласа, която не е много присъща на българския "елит"... консервативно и дори естетско* здравомислие

Обед е, ама още една :beer: може ;)

* Възприемам го по-широк мирогледен смисъл, защото "харесването" в крайна сметка стои зад много от човешките решения и когато това "харесване" се предопределя от некултивиран вкус се получава грозни и неуредни решения...
Последна промяна 4getcredo на Пет Юли 13, 2007 10:47 am, променена общо 1 път
Аватар
4getcredo

Мнениеот PtD » Пет Юли 13, 2007 10:46 am

4getcredo написа:с това отново опираме до някаква по-обща ценностна нагласа, която не е много присъща на българския "елит".

Много добре си е нагласен даже... Към "сухото"! :(!:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот 4getcredo » Пет Юли 13, 2007 10:50 am

PtD написа:
4getcredo написа:с това отново опираме до някаква по-обща ценностна нагласа, която не е много присъща на българския "елит".

Много добре си е нагласен даже... Към "сухото"! :(!:
- Виж ми едита ;)

Там е работата, че дори и относно това държавническият и политически елит не е много наясно със себе си... Ако беше само така, щеше да е сравнително просто ... :)
Аватар
4getcredo

Мнениеот TOYAGA » Пет Юли 13, 2007 11:11 am

Хм... По принцип аз съм особено предпазлив при употреба на думи като "елит", а когато се налага отнасянето им към тукашната политкласа и хайлайф я комбинирам задължително с "т. нар." и ""

Не ми се задълбава, но такова нещо като елит у нас в момента просто няма. Ако се сложи настрана цялата чалга-звездомания и кичозен медиен врясък и вниманието се концентрира единствено върху микроскопичната есенция на есенцията на обществото, ще лъснат два типа индивиди - страдащи от различни изкривявания фрагменти от миналото и все още недоказали жизнеспособността си зародиши в ембрионален стадий. Няма други. Другите, истинските, идват с времето и с поколенията...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Пет Юли 13, 2007 11:16 am

Абе трупат парици другарите, останалото не ги е*е... :(!: Ей туй е манталитета от село - "моя двор да е чист, а боклука мога на улицата отпред да фърла"
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Пет Юли 13, 2007 11:24 am

Ааа, ше се отучат, ше се отучат... Чакай само да скиват, че мангизите текат към съседа, който мете и улицата пред двора си. Ше видиш, че и неизмазаните прогимназии тип "Седларов" ще изчезнат, и мутробарока ще го налазят булдозерите и всички инфрасруктурни недомислия ще се изринат без следа...

И не заради друго, а точно заради парите.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Harka » Пет Юли 13, 2007 11:26 am

:agree:
Аватар
Harka

Мнениеот klmn » Пет Юли 13, 2007 11:32 am

TOYAGA написа:Ааа, ше се отучат, ше се отучат... Чакай само да скиват, че мангизите текат към съседа, който мете и улицата пред двора си. Ше видиш, че и неизмазаните прогимназии тип "Седларов" ще изчезнат, и мутробарока ще го налазят булдозерите и всички инфрасруктурни недомислия ще се изринат без следа...

Но колко години ще трябват за да се възстанови природата?
А и шибания нефтопровод ще довърши всичко май..
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Мъро » Пет Юли 13, 2007 11:43 am

TOYAGA написа:Не ми се задълбава, но такова нещо като елит у нас в момента просто няма. Ако се сложи настрана цялата чалга-звездомания и кичозен медиен врясък и вниманието се концентрира единствено върху микроскопичната есенция на есенцията на обществото, ще лъснат два типа индивиди - страдащи от различни изкривявания фрагменти от миналото и все още недоказали жизнеспособността си зародиши в ембрионален стадий. Няма други. Другите, истинските, идват с времето и с поколенията...

То по цял свят е тъй... Всепризнатият елит си е един мизерен бълвоч, сложен в бляскави дрешки.
И тук имаме забележителни личности (мащабирани), но рядко се вясвят пред обществения фокус.
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юли 13, 2007 11:44 am

TOYAGA написа:Ааа, ше се отучат, ше се отучат... Чакай само да скиват, че мангизите текат към съседа, който мете и улицата пред двора си. Ше видиш, че и неизмазаните прогимназии тип "Седларов" ще изчезнат, и мутробарока ще го налазят булдозерите и всички инфрасруктурни недомислия ще се изринат без следа...

Или заради държавната политика, която в случая липсва.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот 4getcredo » Пет Юли 13, 2007 11:44 am

TOYAGA написа:Хм... По принцип аз съм особено предпазлив при употреба на думи като "елит", а когато се налага отнасянето им към тукашната политкласа и хайлайф я комбинирам задължително с "т. нар." и ""
..

Вторият път, когато споменах думата, пропуснах кавичките :).

TOYAGA написа:... Другите, истинските, идват с времето и с поколенията..

И аз това казвам де :) :beer:
Аватар
4getcredo

Мнениеот PtD » Пет Юли 13, 2007 11:46 am

TOYAGA, разбира се, че ще си дойдат нещата по местата, само че можеше да не се стига до такива ексцесии въобще... Ако тия дето взеха куфарчетата имаха малко от малко акъл и не бяха възпитани в "моето си е мое, а общото пак е мое".
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пет Юли 13, 2007 11:55 am

PtD написа:TOYAGA, разбира се, че ще си дойдат нещата по местата, само че можеше да не се стига до такива ексцесии въобще...

Сигурен ли си? Може математически строго да се докаже, че ексцесиите могат да се отложат, но не и да се предотвратят, при това отлагането има кофти ефект.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот 4getcredo » Пет Юли 13, 2007 11:55 am

:offtopic: Малко е извън темата, но скоро излезе една книга, която доставя доста от историческия контекст на онова, за което говорим... "Комуналният капитализъм" на Румен Аврамов. Не съм я прочел още, но познавам някои от тезите на автора и ми се виждат добре промислени и проверени. Ето ТУК може да видите предговора на книгата.
Аватар
4getcredo

Мнениеот TOYAGA » Пет Юли 13, 2007 12:02 pm

klmn написа:Но колко години ще трябват за да се възстанови природата?

Не знам. Лазурният бряг е свръхзастроен от столетия и нищо му няма. Иди в Монте Карло и поискай от хотелиера да ти отбие от цената, щото гаджето на Мика Сало си реже ноктите на балкона на десет метра от прозореца ти... ;)

А и шибания нефтопровод ще довърши всичко май..

Мхм... Точно колкото комините на Маргера са довършили туризма във Венеция.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Пет Юли 13, 2007 12:08 pm

PtD написа:TOYAGA, разбира се, че ще си дойдат нещата по местата, само че можеше да не се стига до такива ексцесии въобще... Ако тия дето взеха куфарчетата имаха малко от малко акъл и не бяха възпитани в "моето си е мое, а общото пак е мое".

Нема начин да не се стигне... :dunno: Битие, съзнание, материална база, туй-онуй... Абе по-добре така, отколко да гърмиме от некой параход предварително...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юли 13, 2007 12:29 pm

TOYAGA написа:Становището като цяло е грамотно, но ако идеализмът се неутрализира с малко от първия коментар на Чичо Фичо във форума на СЕГА, нещата почти си идват на мястото...
Мда, Чичо Фичо ни е нарисувал розово бъдеще. Ще поживеем - ще видим.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Мъро » Пет Юли 13, 2007 12:36 pm

@TOYAGA,
вижданията ти за прогрес на база компромиси е ясен, но трябва да се внимава какви точно са компромисите. Мутренското строителство прекалено рядко е пресметнато добре в перспектива, затова е добре всичко да се приема с резерви до доказване на противното.
Отменянето на статута на парк Странджа може да позволи строителството на прилична вилна зона някъде в околията, която естетически да е издържана и да не пречи на никой, а дори да помага за местния прогрес... но същата тази отмяна може да позволи на сульо и пульо с черните автомобили да вдигне там евтин хотел и всичко да си *бе майката така, както си я *ба на Слънчев бряг, примерно.
Та ей за туй са протестите, защото невинаги компромисите са допустими. Ако някой чак толкова е умрял да инвестира в района - може да го направи и на 100 метра извън границите на парка. Щом обаче някой тръгва да отменя статут на национален парк заради инвестицийката си... мирише ми на мутренско самочувствие. Хората такова не понасят.
Аватар
Мъро

Мнениеот Sp3c7r3 » Пет Юли 13, 2007 12:52 pm

Някой от вас, господа природозащитници да гледа парламентарният контрол и приемането на законите касаещи исканията Ви? :popcorn: :agree: Цирк правят ония момчета с мерцедесите, по добри са от Русия и Китай взети заедно. :bowdown:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот TOYAGA » Пет Юли 13, 2007 1:10 pm

Мъро написа: ... шаба-да-дуба-да...

Не са ти ясни нещата
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Пет Юли 13, 2007 1:28 pm

Още актуално... след 20 години!

http://www.lyricshornet.com/828879/%D0% ... %B4-Lyrics
Аватар
PtD

Мнениеот Мъро » Пет Юли 13, 2007 1:39 pm

TOYAGA написа:Не са ти ясни нещата

Бог на богослови такива като теб, на които всичко им е ясно. :popcorn:
Аватар
Мъро

Мнениеот bikerider » Съб Юли 14, 2007 11:48 am

4getcredo написа::offtopic: Малко е извън темата, но скоро излезе една книга, която доставя доста от историческия контекст на онова, за което говорим... "Комуналният капитализъм" на Румен Аврамов. Не съм я прочел още, но познавам някои от тезите на автора и ми се виждат добре промислени и проверени. Ето ТУК може да видите предговора на книгата.

Звучи много интересно и ще взема моментално. Благодаря!!! :):agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Съб Юли 14, 2007 11:49 am

did написа:
PtD написа:TOYAGA, разбира се, че ще си дойдат нещата по местата, само че можеше да не се стига до такива ексцесии въобще...

Сигурен ли си? Може математически строго да се докаже, че ексцесиите могат да се отложат, но не и да се предотвратят, при това отлагането има кофти ефект.

:agree::agree::agree:
Блажени са вярващите :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Други