TCM Hiking Watch

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот SPA » Съб Юни 17, 2006 8:21 pm

[quote="TOYAGA"]

Със сензор за каданс, естествено...
[/quote]

Е тогава ще ти трябва и безжичен датчик - нещо което не беше приложено към часовника (е все пак е ТЦМ и липсата му при съществуването би било в нормата). Пък и е по-добре е да броиш оборотите на гумата отколкото на педалите. Така, че според мен каданса отпада като вариант. Разбира се това е при уговорката, че термина каданс при колелета предимно се ползва за отчитане оборотите на въртене на педалите за определено време. :beer:
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Съб Юни 17, 2006 8:34 pm

[quote="SPA"]

... Пък и е по-добре е да броиш оборотите на гумата отколкото на педалите... :beer:
[/quote]

Аааа... ама верно ли? :beer:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот did » Нед Юни 18, 2006 1:23 pm

[quote="SPA"]

Пък и е по-добре е да броиш оборотите на гумата отколкото на педалите. Така, че според мен каданса отпада като вариант.
[/quote]

SPA, при велоергометрите без гуми как отчитат "изминато разстояние" и "пропилените калории" ;)

Това все пак не е велокомтютър, а датчикът за каданса е необходим за да се смятат "пропилените" калории. Правилото е много просто, пише го в книжките на всички велоергометри.

А туй, че няма датчик... Най-вероятно този часовник TCM са го продавали заедно с някое тяхно фитнес-съоръжение (подвижно или неподвижно, по-вероятно да е неподвижно), в което е вграден съответния датчик, ама въпросното съоръжение не се предлага, а е останал само часовника.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Нед Юни 18, 2006 8:49 pm

Ми нормално за залежал боклук от Tchibo...
За толкова пари толкоз...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Юни 19, 2006 8:56 am

Между другото в събота на езерата срещнах едни човек, който беше професионелен планински водач (мъкнеше една тумба французи, които явно му бяха скъсали нервите). Та той беше оборудван с часовника на ТСМ и не си спести ласкавите думи. Очевидно обаче го беше ползвал само по предназначение:D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Пон Юни 19, 2006 9:04 am

[quote="NovemberCharlie"]

Между другото в събота на езерата срещнах едни човек, който беше професионелен планински водач (мъкнеше една тумба французи, които явно му бяха скъсали нервите). Та той беше оборудван с часовника на ТСМ и не си спести ласкавите думи.
[/quote]

Бррр... французи! Тва да не е бил капацитетът Tuono... :rofl::rofl::rofl:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Юни 19, 2006 9:36 am

[quote="TOYAGA"]

Между другото в събота на езерата срещнах едни човек, който беше професионелен планински водач (мъкнеше една тумба французи, които явно му бяха скъсали нервите). Та той беше оборудван с часовника на ТСМ и не си спести ласкавите думи.
[/quote]

Бррр... французи! Тва да не е бил капацитетът Tuono... :rofl::rofl::rofl:
[/quote]
Не, не беше. Точните му деми бяха "За тия пари часовникът е превъзходен"
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Пон Юни 19, 2006 9:40 am

Ми тогава не ми остава нищо друго, освен да окачествя ласкавите думи за TCM като плод на пословичния аскетизъм, отличаващ свикналите на мизерия и лишения професионални планински водачи... :rofl::rofl::rofl:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Юни 19, 2006 9:48 am

[quote="TOYAGA"]

Ми тогава не ми остава нищо друго, освен да окачествя ласкавите думи за TCM като плод на пословичния аскетизъм, отличаващ свикналите на мизерия и лишения професионални планински водачи... :rofl::rofl::rofl:
[/quote]
:DАбе да ти кажа, часовникът (дори и моя:D)бачка. Обаче, както отбеляза did, като компас не е хич практичен.Не можеш да работиш с карта. Иначе единствена забалежка имам към необходимостта често да калибрираш висотомера.
П.П. е и като здравина на пластмасата не е върха. Но за без пари предлага достатъчно количество надеждни функции.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Пон Юни 19, 2006 9:56 am

ОК! ОК! :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот did » Пон Юни 19, 2006 10:59 am

Обаче, както отбеляза did, като компас не е хич практичен.[/quote]

Не съществува компас, вграден в часовник, който да е практичен. Това не се отнася само за ТСМ, а и за всички други марки. Просто компас без линийка с въртяща се скала е негоден за движение по азимут, а за работа с карта пък съвсем не става - дори да имаш перфектна топографска карта на района и да се намираш на място с видимост към няколко типични обекта от местността, които разпознаваш на картата, с този компас пак не можеш [b]точно[/b] да си определиш местоположението, а това е основен проблем при планинските преходи и аз поне заради това нося компас (когато нося).

Другото основно приложение на компаса в планината - движението по азимут (примерно при лоша видимост през зимата по азимутната маркировка) пък е даже опасно да се пробва без истински компас, защото като видиш на един кол, че следващият е на 250 метра в посока 235 крадуса и часовникът ти даде 5 градуса грешка, след 250 метра ще си на 30 метра вляво или вдясно от следващия кол. Това може да означава от другата страна на върха или на другия бряг на някое дере. А пък ако видимостта е под 10-15 метра... :cold:

Този "компас" става само отвреме навреме да спреш и да видиш къде горе-долу е север, което можеш да направиш дори по-точно в близост до всяка локва (или в някакъв съд с вода) ако си носиш една намагнитена игла за шиене, при това иглата е доста по-мултифункционално пособие и "тежи" по-малко.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Юни 19, 2006 11:31 am

[quote="did"]

Обаче, както отбеляза did, като компас не е хич практичен.[/quote]

Не съществува компас, вграден в часовник, който да е практичен. Това не се отнася само за ТСМ, а и за всички други марки. Просто компас без линийка с въртяща се скала е негоден за движение по азимут, а за работа с карта пък съвсем не става - дори да имаш перфектна топографска карта на района и да се намираш на място с видимост към няколко типични обекта от местността, които разпознаваш на картата, с този компас пак не можеш [b]точно[/b] да си определиш местоположението, а това е основен проблем при планинските преходи и аз поне заради това нося компас (когато нося).

Другото основно приложение на компаса в планината - движението по азимут (примерно при лоша видимост през зимата по азимутната маркировка) пък е даже опасно да се пробва без истински компас, защото като видиш на един кол, че следващият е на 250 метра в посока 235 крадуса и часовникът ти даде 5 градуса грешка, след 250 метра ще си на 30 метра вляво или вдясно от следващия кол. Това може да означава от другата страна на върха или на другия бряг на някое дере. А пък ако видимостта е под 10-15 метра... :cold:

Този "компас" става само отвреме навреме да спреш и да видиш къде горе-долу е север, което можеш да направиш дори по-точно в близост до всяка локва (или в някакъв съд с вода) ако си носиш една намагнитена игла за шиене, при това иглата е доста по-мултифункционално пособие и "тежи" по-малко.
[/quote]
:thumbu:Това исках да кажа, ама ме мързеше. Само с едно уточнение, че компасът е много точен (както писах по-горе може да се калибрира с годишното магнитно отклонение). Но това просто няма смисъл, защото няма как да го ползваш, да не говорим, че през 8 секунди гасне и трябва на ново да го караш да засича.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Пон Юни 19, 2006 11:53 am

да не говорим, че през 8 секунди гасне и трябва на ново да го караш да засича.[/quote]

:rofl:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Пон Юни 19, 2006 12:03 pm

Кво се смееш бе!? :(!:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Юни 19, 2006 12:19 pm

[quote="did"]

да не говорим, че през 8 секунди гасне и трябва на ново да го караш да засича.[/quote]

:rofl:
[/quote]

Да, бе. Дори и в "мануала" му го пише. Гледаш 8 секунди, после гасне, после натискаш едно копче за 2 секунди и пак гледаш. Хубавато е, че не трябва да му пускаш стотинки за всяко гледане.:D
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Пон Юни 19, 2006 12:21 pm

[quote="NovemberCharlie"]Хубавато е, че не трябва да му пускаш стотинки за всяко гледане.:D
[/quote]

:)
Аватар
TOYAGA

Мнениеот SPA » Пон Юни 19, 2006 11:31 pm

[quote="did"]

[quote="SPA"]

Пък и е по-добре е да броиш оборотите на гумата отколкото на педалите. Така, че според мен каданса отпада като вариант.
[/quote]

SPA, при велоергометрите без гуми как отчитат "изминато разстояние" и "пропилените калории" ;)

Това все пак не е велокомтютър, а датчикът за каданса е необходим за да се смятат "пропилените" калории. Правилото е много просто, пише го в книжките на всички велоергометри.

А туй, че няма датчик... Най-вероятно този часовник TCM са го продавали заедно с някое тяхно фитнес-съоръжение (подвижно или неподвижно, по-вероятно да е неподвижно), в което е вграден съответния датчик, ама въпросното съоръжение не се предлага, а е останал само часовника.
[/quote]

Дид май бирите в палатката са ти замъглили острия взор. :beer: Отначало говоря за Hiking Watch - не за някой фитнис уред или за часовник с пулсомер и т.н. Вметнах само, че имаше bike функция забележи към "ВИСОТОМЕРА" на която не знам точното предназначението. Тоягата спомена каданс и от там тръгна спора къде е по-хубаво да се мери. След като смятате че висотомера може да се свърже по някакъв практичен начин с оборотите на педалите, аз не искам да споря по-въпроса. :D

Така и не разбрах защо толкоз го впрегнахте часовник, че има датчик. За този тип часовници мисля, че не е въобще типично. Разбира се има и изключения но те са към графата скъпи играчки от $300-400 нагоре.

Относно Тояга заяжданията съм напълно съгласн с него. Скъпото си е скъпо, ТЦМ си е боклук. Само една забележка ще вметна, че всички сме си боклучари в таз стрна. Даже толкоз ни харесва, че от време на време си правим боклукхепънинг. Пък после викаме, че държавата била виновна :D:D:D:D
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот TOYAGA » Пон Юни 19, 2006 11:44 pm

[quote]Само една забележка ще вметна, че всички сме си боклучари в таз стрна[/quote]

Какво откровение... :) Винаги са ми били забавни хора, които съдят за света по себе си...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот SPA » Вто Юни 20, 2006 12:01 am

[quote="TOYAGA"]

[quote]Само една забележка ще вметна, че всички сме си боклучари в таз стрна[/quote]

Какво откровение... :) Винаги са ми били забавни хора, които съдят за света по себе си...

[/quote]

Напълно си в грешка. Аз съдя по личния пример на Столицата на нашата държава. Ако сега и ми кажеш, че в София редовно не си организирате едно хубаво зацапване.... абе като колумбийски сериал е ..... и не само там ... българина няма никаква култура. Като им нещо в ръката и като не види кошче и хоп на земята.

Тояга хайде да спрем да разводняваме темата за "боклучавите" часовници. Мисля, че всеки вече е нясно за мнението на другия. Нито аз ще се взема Сънто или Полар, нито ти ще си вземеш ТЦМ. Въпрос на гледна точка и възможности. Със здраве и повечко :beer: отколкото :offtopic:
SPA

Предишна

Назад към Други