Газови пистолети

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот velco » Пет Апр 28, 2006 11:59 am

[quote="bikerider"]
Когато (дано не) се наложи да нося пищов, ще нося. Засега няма да се поддам на масовата психоза и да си купя "ей така за всеки случай".
[/quote]

Само да уточня, точно това е и моето мнение, ако не е станало ясно досега. Моите аргументи са в подкрепа на [b]правото[/b] да се носи оръжие, а не на [b]нуждата[/b]. Нуждата я смятам за индивидуална.
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Мнениеот TOYAGA » Пет Апр 28, 2006 12:00 pm

@ velco

Разбира се, че въпросите засягат ПРЯКО темата, а липсата на отговор подкрепя тезата ми за п*шките и п*тките... Ако възприемаш това като argumentum ad hominem, малкият голям проблем е твой :D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот velco » Пет Апр 28, 2006 12:09 pm

[quote="TOYAGA"]
Разбира се, че въпросите засягат ПРЯКО темата, а липсата на отговор подкрепя тезата ми за п*шките и п*тките... Ако възприемаш това като argumentum ad hominem, малкият голям проблем е твой :D
[/quote]

TOYAGA,
Или имаш нужда от отговорите, за да подкрепиш или обориш дадена теза, в който случай имаме налице [i]argumentum ad hominem[/i], или по някакви други причини, които я настоящия контекст отправят въпросите в графата "Празно любопитство", a.k.a. /dev/null.:D
velco

Мнениеот bikerider » Пет Апр 28, 2006 12:21 pm

[quote="velco"]
Само да уточня, точно това е и моето мнение, ако не е станало ясно досега. Моите аргументи са в подкрепа на [b]правото[/b] да се носи оръжие, а не на [b]нуждата[/b]. Нуждата я смятам за индивидуална.
[/quote]

Тук нямаме разлики, имаме разлики в нюансите на сивото.

Моето мнение е, че липсата на лицензен режим или прекалената либералност на същия, тоест прекалено лесния достъп до оръжие води до обратен резултат. Такава статистика няма да намериш обаче никъде, защото и двамата знаем кои са най-големите търговци на оръжие в света и какви са им възможностите да творят контра-статистики. По дяволите, аз дори съм виждал статистики доказващи по "безспорен" начин ползата от тютюнопушенето за организма на пушача... Трябва ли да им вярвам и да ги ползвам за доказателство???

С две думи говоря против правото на оръжие като абстракция и говоря за конкретно право за конкретни индивиди, пресявани чрез конкретен ценз регламентиран по съответния начин в закона.
Ако споря с теб, то е защото имам усещането, че пледираш за пълна либерализация. Може и да бъркам де - ти ще кажеш.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот onion » Пет Апр 28, 2006 1:23 pm

[quote="TOYAGA"]

@ onion

Младежо, ставаш патетичен... Аре улево...
[/quote]

т'ва проблем ли е за теб ?!
аре у десно!
www.zoo-info.org
сайтът за екзотични животни
onion

Рейтинг: 1198

Мнениеот onion » Пет Апр 28, 2006 1:31 pm

[quote="bikerider"]
@оnion: нямам предвид теб, явно твоите обективни обстоятелства го налагат, Обеля (ако не се лъжа :)) наистина не е от най-приятните квартали нощем.
[/quote]

Ами ОБеля не го налага. Поне не и за мен. Живял съм доста време тук за да мога да си щъкам където и когато ми е кеф. Казах какво го налага , за мен поне. Минаването през квартали и махали които са готини за минаване (западния парк примерно) но в същото време са ... ъ-ъ-ъ не особено безопасни. Знам го защото съм отраснал близо до този парк , там където се намира в момента Рамстор , на Вагон ресторант.

Явно не сте ме разбрали , аз НЕ продавам оръжие , нямам нужда да убеждавам никой в нищо след като съм убедил себе си в това дали да или да не нося оръжие!
Изложих аргументи , получих нападки! whatever! Важното е човек да е убеден в това което мисли.
www.zoo-info.org
onion

Мнениеот onion » Пет Апр 28, 2006 1:37 pm

[quote="mih"]

* за далекобойността - рядко враговете се намират на разстояние, по-голямо от обсега на спрея (ако са на няколко метра от теб, значи не си чак в такава опасност), така че според мен далекобойността на спрея си му е напълно достатъчна.

* със спрея е трудно да се напръскаш сам себе си, понеже палецът може да потъне само от едната страна и трябва да си озориш доста ръката, че да пръснеш към себе си.

* за ефективността - зависи от спрея (има доста силни), както си зависи и от пистолета (btw при спрея май няма такава вероятност от засечки)

* за психологическия ефект смятам, че е в ущърб на пистолета, именно защото вместо да го сплаши, може да предизвика врага да запуца на месо. пък и спреят може да бъде изваден и използван почти незабелязано, все пак се побира в една шепа.
[/quote]

всеки си има гледна точка , за мен нещата не стоят по този начин. Точно поради тази причина клоня към ГСО, а не към спрей. Не казвам че при дадена ситуация спрея няма да е по-подходящ. Но просто за мен ГСО-то е по-добрия вариант, поради причините изложени със звездички малко по-горе (моите звездички :) )
www.zoo-info.org
onion

Мнениеот TOYAGA » Пет Апр 28, 2006 3:44 pm

[quote="velco"]
TOYAGA,
Или имаш нужда от отговорите, за да подкрепиш или обориш дадена теза, в който случай имаме налице [i]argumentum ad hominem[/i], или по някакви други причини, които я настоящия контекст отправят въпросите в графата "Празно любопитство", a.k.a. /dev/null.:D
[/quote]

Личи непознаване на ползваната терминология, водеща до неадекватност на съжденията... А.k.a. barbarus :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот tuba » Пет Апр 28, 2006 3:46 pm

По темата за газовите пистолети наистина мисля че, е по-добре спрей.
Да пистолета е по ефективен в смисъл на далекобойност и поразяващ ефект но ми се струва че ако ще го ползваш от голямо разстояние доста вероятно това да не е вече самоотбрана. Идеята е че ако някой е на 5 - 10 метра от тебе и те напада - това си е прилична стартова преднина и вместо да се правиш на мъж, (защото независимо да ли си го признавате или не да седиш и да се заяждаш при очевидно числено или физическо превъзходство на противника си е точно правене на мъж) плюй си на петите. А пистолета или спрея за какво ми е ще кажете? Е как за какво, за най-бързите естествено.

Когато вече са се приближили до теб от друга страна най-добре е да пробваш да си пробиеш път с думи. Това от личен опит го казвам. Дадеш ли ясно да се разбере че, не те е страх и ако се наложи ще дадеш подобаващ отпор, и едновременно с това, че предпочиташ да се размине без проблеми често се оказва достатъчно. Първичните реакции са да те нападнат но забавиш ли действието с приказки, разума влиза в сила и алтернативата да си спестят неприятностите застава на твоя страна. Размахването на спрейове, ножове и особено пистолети направо премахва всякаква възможност за разбирателство.
Понякога численото превъзходство или ситуацията са такива че няма измъкване. Точно тогава ти трябва оръжието и тогава спрея е по добър от тактическа гледна точка защото по лесно ще опишеш с него кръг в случи че си обграден, а едно ръгване и с не толкова голям нож в бъбреците, може да бъде фатално независимо дали всички противници пред теб вече се търкалят на земята. И освен това спрея е по-малко вероятно да предизвика стрелба с евентуално бойно оръжие по теб.

Колкото до либерализирането на режима за бойното оръжие това е според мен лоша мярка. Вместо да всее възпиращ страх в бандитите ще всее страх в обикновените хора и изплашени невротизирани майки да речем ще ходят по улиците с пръст на спусъка. Това е мисъл която ме ужасява честно да си призная. Като добавим и пияните с оръжие и просто откровените идиоти които ще си платят подкупа и ще си вземат оръжие без тестове изпити или каквото и да е било (както става с шофьорските книжки ) ситуацията направо ми заприличва на апокалиптична.
И преди някой да каже че то виждаш ли в САЩ било разрешено искам да кажа че точно щатите за мен са страна управлявана от страха и ако някой толкова му харесва този модел, правителството на най-голямата полициокрация в света има една лотария - нарича се зелена карта , да си подава документите и да ходи да живее в страх. В нормалните страни притежанието на лично оръжие е под ограничен режим.

По мое мнение у нас той е твърде либерален и Сулио и Пулио, ако си наумят, че искат пистолет може да си платят подкупа и да си вземат. За което, трябва да се вземат мерки и не всякакви зелени човечета и мутри да затъкват пищови в гащите. И наистина съжалявам но моето лично мнение е че пистолета е протеза за член сори защото защитниците на носенето на оръжие ще се засегнат но мнението ми е такова. За да няма обидени искам само да кажа че оръжието е протеза за член не за всички, а само за някой хора с истински проблеми, но те са според мен повечето който ще се възползват от възможността за притежават оръжие.
Тоест не твърдя нищо за мъжествеността на Велко и Онион някой хора биха придобили оръжие просто за сигурност или защото харесват оръжието - чисто от ценителска гледна точка. Проблема обаче не е в тях а в тези който ги е срам да си купят виагра за да не им се смее продавачката но биха си купили пистолет ...
tuba

Мнениеот velco » Пет Апр 28, 2006 4:07 pm

[quote="TOYAGA"]
Личи непознаване на ползваната терминология, водеща до неадекватност на съжденията... А.k.a. barbarus :D
[/quote]

Личи липсата на аргументи по темата, водеща до [i]argumentum ad hominem[/i], което много добре знам какво значи, благодаря.

Това ми беше последния пост по темата. Достатъчно аргументи и материали дадох, за да може всеки непредубеден да си направи изводи за себе си. С фанатици нямам намерение да споря ...
velco

Мнениеот bikerider » Пет Апр 28, 2006 4:29 pm

@tuba: respect :agree::beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Пет Апр 28, 2006 5:54 pm

Мдаа... от дрънкането на оръжие остана само дрънкането... :D:D:D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот velco » Пет Апр 28, 2006 6:02 pm

:wavey:
velco

Мнениеот bat_gogo » Пет Апр 28, 2006 7:31 pm

Ако някой се чувства по сигурен като носи газово оръжие да си го носи, но умната. Това до колко е ефективно е доста спорен въпрос, много обстоятелства са различни при различните ситуации. Да пищова в гащите дава някаква сигурност, но внимавайте да незапочне да ви дава самочувствие!!! Обичайте оръжията, носете си ги, но си обичайте и си носете акъла.
I have all the time in the world to make you mine!!!
bat_gogo

Рейтинг: 1200

Мнениеот TOYAGA » Пет Апр 28, 2006 8:48 pm

@ желцо

Цопъкат. Нищо ново...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот onion » Съб Апр 29, 2006 8:11 am

[quote="bat_gogo"]

Ако някой се чувства по сигурен като носи газово оръжие да си го носи, но умната. Това до колко е ефективно е доста спорен въпрос, много обстоятелства са различни при различните ситуации. Да пищова в гащите дава някаква сигурност, но внимавайте да незапочне да ви дава самочувствие!!! Обичайте оръжията, носете си ги, но си обичайте и си носете акъла.
[/quote]

:thumbu:
www.zoo-info.org
onion

Мнениеот onion » Вто Май 02, 2006 11:26 am

да бръкна пак в раната ... погледнете следната тема:
http://mtb-bg.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=13415
как ли биха се развили нещата ако пичовете с колелото и камерата са имали "газениче" ?!
Според мен темата посочена по-горе нямаше да я има ако беше така.
За такива ситуации говорех в тази тема , не за престрелки с разни хора с бойни пистолети, картечници, танкове и т.н.
www.zoo-info.org
onion

Мнениеот Lubo » Вто Май 02, 2006 12:32 pm

Ясна е работат. НА ОРЪЖИЕ БРАТЯ.

П.П. Я кажи къде си носиш пистолета докато карташ?
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот onion » Вто Май 02, 2006 1:12 pm

пистолет все още нямам , но ще проимам скоро!
спрял съм се на револвер и кобур за под мишница, или на гЪзо :)
www.zoo-info.org
onion

Мнениеот tuba » Вто Май 02, 2006 1:55 pm

[quote="onion"]

да бръкна пак в раната ... погледнете следната тема:
http://mtb-bg.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=13415
как ли биха се развили нещата ако пичовете с колелото и камерата са имали "газениче" ?!
Според мен темата посочена по-горе нямаше да я има ако беше така.
За такива ситуации говорех в тази тема , не за престрелки с разни хора с бойни пистолети, картечници, танкове и т.н.
[/quote]

Замислял ли си се че темата можеше да не е "Откраднато колело" а "Заклан байкар за да му откраднат колелото"?
tuba

Мнениеот bikerider » Вто Май 02, 2006 2:00 pm

[quote="tuba"]
Замислял ли си се че темата можеше да не е "Откраднато колело" а "Заклан байкар за да му откраднат колелото"?
[/quote]

Именно :agree:

Чиста проба рефлекс от рода на "имам пищов" -> "вече нищо не може да ми се случи".
Аватар
bikerider

Мнениеот velco » Вто Май 02, 2006 2:33 pm

[color=red]изтрито[/color]

Абе, к'во ли се обаждам, най-много да се скараме ...

Приятно спекулиране.:wavey:
velco

Мнениеот onion » Вто Май 02, 2006 2:53 pm

ха. а не е ли по-голяма вероятността темата да беше "ами искаха да ми вземат колелото двама, ама гръмнах два пъти с газовия и избягах благополучно" ?!

едит:
@bikerider - рефлекса беше "АКО имах газов пистолет" -> "щях да имам колело" в конкретния случай

@ velco - мисля и аз да спра да пиша вече в тази тема... не знам що се хабя ?! сигур' 'шот съм ръб ;)
www.zoo-info.org
onion

Мнениеот Lubo » Вто Май 02, 2006 2:57 pm

[quote="bikerider"]

[quote]

Чиста проба рефлекс от рода на "имам пищов" -> "вече нищо не може да ми се случи".
[/quote]

И един мормот завива шиоколад в станиол :)
Мога 100% да гарантирам, че човек изпаднал в екстремна ситуация било то със/без пистолет, ако му е за първи път направо ще забрави, че има пистолет.
НЕ искам дасе зачждам и да обиждам никого, но повечето хора със газови пистолети са слаби(страхливи) хора. И един такъв човек, ако му изскочат двама, от които единия с нож, ще забрави че има пистолет. А за да ви заплашат с нож ще ви хванат на близка дистанция :) :) абе дано сте ми схванали мисълта, защото не искам да ставам по-подробен (нещо съм болен и ме мързи да пиша).

ВСИЧКО зависи от човека на едни и пистолет не може да помогне, а на други и поглед им е достатъчен.
Аватар
Lubo

Мнениеот velco » Вто Май 02, 2006 3:00 pm

Абе, едни [b]мислят[/b], че щяло да се случи едно, други [b]мислят[/b], че щяло да се случи друго, а [b]всъщност[/b] се е случило трето.

И кой е прав накрая?

Бат'Чильо със статистиката! :^:
velco

Мнениеот onion » Вто Май 02, 2006 3:05 pm

[quote="Lubo"]
ВСИЧКО зависи от човека на едни и пистолет не може да помогне, а на други и поглед им е достатъчен.
[/quote]

анджък! и аз т'ва се опитвам да кажа - всеки да си преценява , но ГСО в конкретната ситуация ти дава предимство, и то не малко.

колкото до това тези които носят оръжие слаби и страхливи хора ли са - ти колко хора носещи ГСО почти без прекъсване познаваш ?
Щото аз доста , и да ти кажа нито един не оставя впечатление на "слаб" или "безпомощен"

П.П. пак се хабя нещо май :)
www.zoo-info.org
onion

Мнениеот bikerider » Вто Май 02, 2006 3:18 pm

Що бе хора, що да се хабите??
Аз поне чета с интерес всичко което пишете и се опитвам да ви разбера. Мога да ви уверя, че ничие мнение тук не е без значение за мен. Разбирам хората, които имат нужда от пищов, но не разбирам стремежа да се популяризира темата. Все пак избора оръжие vs. без оръжие е нещо строго индивидуално.

Ще огранича моята гледна точка до две думи: недейте да пледирате за универсалност.

Както аз ви разбирам и отчитам, че има хора, които избират оръжие, така и вие отчитайте, че има хора, които не искат масово носене на оръжие. Както аз не ви казвам да не носите оръжие, щото знам, че вече сте избрали, така ви призовавам да не отнемате шанса на някой да избере невъоръжено решение.

Призовавам за последен път за баланс - ако вие сте убедени, че оръжието е полезно, моля недейте да мислите, че за всички би било полезно и съответно недейте да пледирате, че оръжието е универсално решение, точно заради вашата логика, че всичко зависи от човека и обстоятелствата.

А конкретно на въпроса с наркоманчето и ножа имам един риторичен въпрос - само с пистолет ли може да се обезвредят двама сополанковци?
Аватар
bikerider

Мнениеот Lubo » Вто Май 02, 2006 3:25 pm

[quote="onion"]

[quote="Lubo"]
[/quote]

колкото до това тези които носят оръжие слаби и страхливи хора ли са - ти колко хора носещи ГСО почти без прекъсване познаваш ?
Щото аз доста , и да ти кажа нито един не оставя впечатление на "слаб" или "безпомощен"
[/quote]

Ами аз познавам само един дето е изключение. Той ходи с нож и винаги като го попитам за какво му е не може да даде смислен отговор.
За мен 99% от носещите оръжие (без това да е служебно) са страхливци. Може и да не съм прав, но това е моето мнение.
Пак повтарям - НИЩО лично

П.П. неприятното е, че не върви много да биеш наркоман, защото не си сигурен какво ще ти лепне :) :) но понякога си е наложително.
Аватар
Lubo

Мнениеот PtD » Вто Май 02, 2006 3:32 pm

[quote="bikerider"]

А конкретно на въпроса с наркоманчето и ножа имам един риторичен въпрос - само с пистолет ли може да се обезвредят двама сополанковци?
[/quote]

:nono: Не подценявайте ножа, стават големи сакатлъци! С едно джобно ножче хлапе от детската градина може да ви вкара в болница за месец-два. Аз лично ако видя да се вади нож, най-смело ще си плюя на петите, а ако имам пистолет, направо ще отгърмя краката на противника.

После ще ходя на свиждане на смелчаците в болницата да им нося портокали.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот NoNe » Вто Май 02, 2006 3:54 pm

Един нормален нож 10-12см. ли ти се струва малък?... А един "сополанко" на колко години трябва да е, за да не може да си служи с него? Просто голяма бела можеш да си докараш така...
Има случаи с фатален край, защото дори тренирани хора са надценявали себе си и не са преценявали правилно ситуацията. Ножът е изключително опасно оръжие.
Бях гледал някакво предаване, където се говореше от какво растояние трябва да стреля полицай ако срещу него се насочи човек с хладно оръжие и по спомен мога да кажа че беше нещо около 5 метра. Мотивите беха че ако го допусне по-близо, дори и да стряля с бойно оръжие за него има потенциален риск да бъде достигнат. Едва ли е случайно...

Напълно подкрепям PtD. Видите ли нож бъдете изключително предпазливи. Ако имате и най-малки подозрения че човека срещу вас е способен да ви нападне, най-добре отстъпете. Не си струва заради едно колело да си рискувате здравето или дори живота.
NoNe

ПредишнаСледваща

Назад към Други