Ски

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот brokicho » Вто Яну 27, 2009 8:37 pm

Благодаря за предупреждението, ще внимавам следващ път, ако въобще го опитам, иначе момчето и момичето казаха, че снежната покривка е доста стабилна в събота, а и на истина е била такава или поне на мен ми се стори...то е добре и да посетя някой от курсовете за лавинна безопасност на БАССЕС :)
Моля, извинете ме за допуснатите правописни грешки!
brokicho

Рейтинг: 1735

Мнениеот skiman » Вто Яну 27, 2009 8:43 pm

brokicho написа:...то е добре и да посетя някой от курсовете за лавинна безопасност на БАССЕС :)

http://befsa.com/?q=node/view/11082
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Сря Яну 28, 2009 1:26 pm

http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/01/28/6 ... ad_bansko/

ИЗвън пистите - умната!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот skiman » Сря Яну 28, 2009 1:31 pm

Жалко за момчето. :crap:
За това ги правим тия курсове, лекции...и накрая пак сакатлъци. А условията са нарисувани за лавини в момента.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот did » Сря Яну 28, 2009 1:32 pm

skiman написа:А условията са нарисувани за лавини в момента.

Именно. Ама безсмъртните не свършват... във всички спортове.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот skiman » Сря Яну 28, 2009 1:51 pm

Мда, поне да четяха-ТОВА, но те и това не правят.
Този бюлетин се изготвя от Анди Балевски, дългогодишен фрирайд скиор и гид.
Мразя такива новини. По последни данни са паднали 3 лавини, като първата е била огромна. В нея е и затрупаното момче(или няколко човека). Другите са паднали, заради малоумници, продължаващи да карат там след навлизане на спасителите в зоната. Дано не пострада някой невинен от глупостта и малоумието на други.
Едит:
По данни от Андрей Балевски е паднал целият 2-ри Бъндеришки улей!
Фронта на снежната дъска е м/у 1.5 и 4 МЕТРА :bigeyes:
Изображение
Затрупаният е сноубордист и повече от час е е намерен.
Жалко за момчето. :crap:
Аватар
skiman

Мнениеот bi » Сря Яну 28, 2009 7:37 pm

Току що изгледах репортажа по нова телевизия, водещия е пълен идиот, задаваше ужасно тъпи въпроси:"-защо сноубордистите предприемат такива рисковани и безрасъдни карания извън пистите?"
Тръпката е голямо нещо и като е писано да стане, става.
Много жалко за момчето, мина прекалено много време, шансът е минимален, а дали го има въобще?! Можем само да чакаме! тцтц
Шегата често е в резултат на интелектуална беднотия.
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Рейтинг: 1513

Мнениеот chill » Сря Яну 28, 2009 8:03 pm

Нещо пипс-мипс ? :dunno:

ПП. Очевидно не. :crazy:
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот skiman » Сря Яну 28, 2009 10:27 pm

chill написа:Нещо пипс-мипс ? :dunno:

Аз винаги карам с включен ПИПС, дори и на пистата. В раницата винаги ми стоят лавинната сонда и лопата. Обаче.
При лавина с такива размери статистиката сочи, че пипс-а е просто едно украшение. Не напразно лавинните сонди са 2 м и 2.60 м. Рядко се правят над 2.60-3 метрови(спасителите имат и 4-5 метрови). Пак според статистиката до сега не е изваден жив човек от лавина на дълбочина по-голяма от 1.5 метра. Налягането при такива количества сняг е такова, че човек няма начин да оживее. Дори и да е снабден с АВАЛУНГ.
Поне според последни данни, натрупванията от сняг в края на лавинният конус е с дебелина 7 метра.
Не ми се иска да го казвам... :crap:
Аватар
skiman

Мнениеот TOYAGA » Сря Яну 28, 2009 10:44 pm

Квото сам си направиш... :dunno: Поредното доказателство. Дано не стане някой сакатлък при спасителните операции.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот tweety » Сря Яну 28, 2009 10:58 pm

За съжаление "момчето" не беше някой малък пикльо дето не знае за какво става дума,а наистина разумен човек :V: Все още стискаме палци да е оцелял !! Познавах го,а и плюс това днес бях горе и наистина нито времето нито снегът бяха подходящи за нещо такова ако си на пистата снегът беше много добър,но извън нея.... :V: е оставаме си с надеждата
Мy Fear is My only Courage
Аватар
tweety

Рейтинг: 934

Мнениеот skiman » Сря Яну 28, 2009 11:06 pm

Според статистиката от днес, сайта на befsa.com е регистрирала най-много посещения към 18 часа. Над 180 човека. Повечето са търсили информация за пострадалия, други просто са гледали сеир. Но искренно се надявам поне половината да се запишат догодина на лавинен курс. И дано нещо им влезе в главите от този курс. На всички други препоръчвам тази книжка:
Изображение
Има я тука.
Поне я прочетете и помислете. Извънпистовото каране набира все повече популярност. Който е решил да го практикува да се снабди с УМ, познания и нужната екипировка.
А там продължава да вали. Ситуацията става все по зачукана.

TOYAGA написа:Дано не стане някой сакатлък при спасителните операции.

Дано.
Аватар
skiman

Мнениеот skiman » Чет Яну 29, 2009 12:15 pm

Откриха момчето. На дълбочина от 2,5 метра, около 1,5 км по права линия от мястото на отцепването... лека му пръст :V:
Аватар
skiman

Мнениеот 25thframe » Чет Яну 29, 2009 12:59 pm

Лека му пръст. :V: :V: :V:
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот skiman » Чет Яну 29, 2009 4:32 pm

Довечера в централната емисия на БТВ ще бъде излъчен кратък репортаж за екипировката за лавинна безопасност.

Дано има ефект и накара каращите да я използват и да мислят с главите си, преди да предприемат нещо.

Не случайно една марка за пипсове направи фланелки с мозък, пипс, сонда и лопата.
Аватар
skiman

Мнениеот bokicha » Чет Яну 29, 2009 5:07 pm

skiman написа:Довечера в централната емисия на БТВ ще бъде излъчен кратък репортаж за екипировката за лавинна безопасност.

Дано има ефект и накара каращите да я използват и да мислят с главите си, преди да предприемат нещо.

Не случайно една марка за пипсове направи фланелки с мозък, пипс, сонда и лопата.

.... :agree:
.... толкова важно, а може би и много повече да се научат да избягват ситуаций в които ще им трябват....
...до тогава ще има всяка зима такива случаи...
...говорете им кога, къде и защо не трябва да ходят!
...
С уважение към това което правите в БАССЕС!
Аватар
bokicha

Мнениеот gurga4a » Чет Яну 29, 2009 6:08 pm

@skiman имам 2 въпроса към теб:
Колко струва един приемник, една лопата и една сонда?
и
Днес беше ли на Витоша и случайно да караш едни лопати K2 шото мисля че те видях...
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот yavka » Чет Яну 29, 2009 6:17 pm

http://www.stenata.com/?categoryID=165

http://www.stormshop-bg.com/index.php?c ... c75cb910d6

Аз лично смятам втория варянт като по-добър, защото (при случаи с повече от 1 затрупан) може да се изключи сигнала от един предавател (който е локализиран) и да се тръгне към следващия.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот gurga4a » Чет Яну 29, 2009 6:29 pm

Леле мале. Тези машинки са доста скъпички. Евентуално като се кача на Витоша и тръгна да карам извънпистово има ли място откъдето мога да си взема под наем? Може би много хора ги възспира точно цената на тези апарати.
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 29, 2009 7:55 pm

gurga4a написа: Може би много хора ги възспира точно цената на тези апарати.

Мда. Цената на якенцата с розови фльонги и смъкнатите панталончета тип "от седмица си сера в гащите" не ги въЗСпира, обаче точно цената на нещо смислено, което ще им спаси посраните задници и няма да губи ценното време на куп квалифицирани и скъпо платени професионалисти, ги въЗСпира.

Гиди гьостерица некастрена...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот agent_Jekov » Чет Яну 29, 2009 8:07 pm

Да не мислиш, че им пука?Важното е да си "фешън" и "куул", пък дали ще те спаси, кой ти мисли? :crap:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот skiman » Чет Яну 29, 2009 8:39 pm

gurga4a написа:@skiman имам 2 въпроса към теб:
Колко струва един приемник, една лопата и една сонда?

Явката ти е дал линкове. Аз карам с Х1-ца на Ортовокс, сонда на Ортовокс и лопата на Ортовокс. Членовете на БАССЕС ползват големи отстъпки при покупка на лавинни комплекти. Ако желаеш да се оборудваш, мога да ти съдействам. Лавинно оборудване, можеш да вземеш под наем от магазин Стената. Нямам спомени за цената, но не беше висока. Отделно трябва някой да ти покаже, как се работи и да тренираш. Защото за останалото по-точно от ТОЯГА не може да се каже!

gurga4a написа:Днес беше ли на Витоша и случайно да караш едни лопати K2 шото мисля че те видях...

Не, не карам К2. Карам Либърти Дабъл Хеликс и Росиньол S7(тази година, догодина ще е друго). За почивка в курорта съм си оставил един Дайнастар Биг Тръбъл. За жалост днес не можах да се кача. Събота и неделя съм горе, да видим какво сте оставили :)
Аватар
skiman

Мнениеот gurga4a » Съб Яну 31, 2009 10:04 pm

И аз утре съм горе.. Ше се опитвам да стрижа мощно, въпреки че за 5 дни в ски училище и преди това без никаква идея как се карат ски, вече мога да спускам Лале и нямам проблеми... засега. :)

А някой има ли идея в колко часа сутрин пускат кабинката от Симеоново?
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот skiman » Съб Яну 31, 2009 10:22 pm

gurga4a написа:А някой има ли идея в колко часа сутрин пускат кабинката от Симеоново?

В 8.30.
А ако видиш един индивид с едни гоооолеми зелени ски се обди :)
Аватар
skiman

Мнениеот hitar_potter » Съб Яну 31, 2009 11:59 pm

О.о защо, по дяволите тия апарати са толкова скъпи? :crazy: Все пак, това е един радиопредавател... Който ги произвежда на такива цени, направо се гаври с хората... 500 лева, та това е един GPS... Човека го откриха с един GSM, защо тая лавинна технология е толкова неефективна(откъм цена) спрямо потребителите?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот did » Нед Фев 01, 2009 12:09 am

hitar_potter написа:защо тая лавинна технология е толкова неефективна(откъм цена) спрямо потребителите?

Защото е екзотика, която почти никой не купува.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Вилката » Нед Фев 01, 2009 1:42 am

Наистина ни изнудват с тия цени! А какво ще кажете за лопата за 120 лева?!? :crazy:
Добре, че най-животоспасяващият пипс е без пари. Намира се някъде из черепните ни кутии. Някъде вместо пипс му викат пипе, но е доста по-важен от всяка технология, накачена по раниците и гащите ви ;)
За съжаление курсът за работа с него далеч не е еднин уикенд на Мальовица. Някои хора цял цивот не разбират как да боравят с него :V:
Аватар
Вилката

Мнениеот hitar_potter » Нед Фев 01, 2009 1:56 am

някак си, грозно е да те изнудват с цените на животоспасяваща техника.. Айде, другите джаджи, иди-дойди нека си бичат високи цени... Ама за животоспасяваща техника :dunno: Капитализъм..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот yavka » Нед Фев 01, 2009 3:56 pm

С пипса човек е много по-лесно да се локализира, отколкото с какъвто и да е друг апарат, намиращ GSM или някакъв GPS. Този апарат, с който откриха момчето попаднало в лавина на Банско е много по неефективен, защото се смущава от други GSM апарати, както и от самите клетки, пък и сигнала, който се получава на апарата е за много кратко време.

Може би трябва да идете на лекция и курс по лавинна безопасност, за да разберете как работи пипса и предполагам ще разберете защо е толкова скъп.
Ники може да ви обясни по-добре... има повече познания около тая джаджа.

:)
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот skiman » Нед Фев 01, 2009 8:16 pm

Вилката написа:Наистина ни изнудват с тия цени! А какво ще кажете за лопата за 120 лева?!? :crazy:

Ето една която не е 120 лв. Разбира се може да си купиш за 5 лв от женския пазар. Избора си е лично твой. Разбира се аз не бих карал с теб в лавиноопасен терен, ако расъждаваш по този начин. На пистата, докато лягаш по завойте, пипс-а само ще ти пречи.
Явка, който иска да разбере, как се работи с пипс, да се запише на лавинен курс, да порови в интернет. Аз не съм месия. Преценил съм, че лопата от 120 лв ми е необходима, за да разчитам на нея да помогна на приятел в нужда. С тази от 5 лв мога да си разривам колата пред блока.
Аватар
skiman

ПредишнаСледваща

Назад към Други