klmn написа:по всевъзможни други начини крадат от държавата
Кво се разбира под "държавата",бандата крадци в управлението и ли?
не, държавата е организация, един вид като юридическо лице - притежава финансови и материални средства, които не са собственост на бандата крадци, и остават собственост на държавата колкото и да се сменят бандите крадци; въпросните крадци крадат точно от тази организация, която е различна от тях. твоите данъци ги плащаш на държавата, а не на бандата крадци - те след това си крадат от държавата, а не директно от твоите данъци.
Като искат да няма гратисчии да сложат по контрольор във всеки бус//,както в другите градове и да му плащат заплата
няма как да не съм съгласен с такова решение :)
едит: в изключително редките случаи,когато ползвам услугите на кенефа наречен градски транспорт си дупча билетче,защото не съм циганин.
именно, точно това е и моята теза.
bikerider написа:Предприемачи ще има, когато градския транспорт се даде на концесия. Дотогава това остава дейност на общината със социален аспект. Аз лично съм за ликвидирането на СКГТ и въвеждането на пазарни принципи в масовия градски транспорт
в никой случай не трябва да се дава на концесия. концесията изключва възможността от реална конкуренция (тъй като гарантира екскузивни права на концесионера), което е далеч от пазарните принципи и трудно ще доведе до подобрения. освен това е съмнително колко печеливш може да бъде този отрасъл - поне според wikipedia, градския транспорт почти никъде не е на печалба и навсякъде се субсидира в някаква степен. във париж, например, билет за метро струва около 1 евро, но веднъж като влезеш в метрото можеш да пътуваш с този билет колкото искаш, и да се прекачваш колкото пъти искаш, а през деня повечето линии минават на всеки 3 до 5 минути. ако някой смята, че подобна услуга се покрива от 1 евро и няма никаква субсидия, блазе му за оптимистичния поглед на живота :) и все пак ако не се плаща, нещата ще стават със сигурност по-зле, а не по-добре.
bluskanie написа:PtD написа:За мен си е точно това, "дайте да плащаме, пък току-виж подобрили условията".
Даа, от началото на темата съм против това, ама ме нарекоха крадец
ако не плащаме, нещата ще стават по-зле. и това е само аргумент срещу хората, които си мислят, че като се возят без пари, по някакъв начин това ще промени нещата към по-добро. основната ми теза през цялото време е, че трябва да се плаща защото ПОЛЗВАШ УСЛУГА, независимо дали тя ти харесва. ако идеш в ресторант, наядеш се, и след това кажеш, че храната не ти е харесала, сигурно ще можеш да си тръгнеш без да си платиш. ако започнеш всеки ден да ходиш там с този номер, сигурен съм, че на третия път вече ще те помнят и просто няма да ти предоставят услугата. това, че дадена услуга е некачествена, не дава право на никого да я ползва безплатно. има маршрутки, има таксита, има автокъщи и бензиностанции - не е като да нямаш алтернатива и да си задължен да ползваш градския транспорт. ако пък не можеш да си позволиш никоя от алтернативите - ами лоша работа. и аз бих предпочел да имам 100mbit оптика до вкъщи, ама не мога да си го позволя - и за това си ползвам 3mbit lan, и си го плащам.
знаете ли какво ще стане, ако паралелно със СКГТ пуснат и частен градски транспорт, с нови луксозни автобуси, но с билети по 5лв? убеден съм, че (айде нека да са почти) всички дето реват колко е гадно в СКГТ и как не си струва 70-те стотинки, ще продължат да се возят гратис в СКГТ, вместо да се бръкнат 5лв за лукса. за това и ще бъде трудно да се пусне качествена алтернатива заедно със СКГТ - или ще трябва да се конкурира с цените на СКГТ (в който случай без субсидии ще бъде на загуба и е съмнително, че ще могат да си позволят по-добро качество от СКГТ), или ще бъде доста по-скъпа (в който случай всички ще ревнат, и никой няма да ги ползва).