[quote="velco"]
Да не би някой да те е насилвал да пращаш данни?
[/quote]
Не разбира се. Аз поне правя такива неща, за да са достъпни на "него" средния потребител и да не откриваме топлата вода. Основния принцип и на този форум ако не се лъжа.
[quote="velco"]
Да не би да твърдиш, че имаш авторски права над факта, че еди кое си камъче на еди коя си пътечка се намира точно на X'Y'' източна дължина и U'V'' северна ширина?
[/quote]
Не. Нямам авторски права над информацията, имам авторски права над начина по който съм я придобил. Вече самия факт, че доброволно я споделям означава, че се отказвам от авторските си права над събирането. Но това далеч, далеч не значи, че ги ПРЕОТСТЪПВАМ на някоя акула да прави пари с тях. Това че се отказвам да искам пари за правата, не означава че си подарявам правата на някои друг да прави пари с информацията събрана И от нас обикновените потребители. Тънка разлика, ама я има!
[quote="velco"]
"ти" == "среден потребител на сайта", не bikerider
[/quote]
Нали не си мислиш, че hardcode-вам когато пиша код?

:8D:
[quote="velco"]
Освен това, "акулата" нали плаща. Оригиналния организатор нали плаща domain name, hosting в допълнение на това, че има идея и се труди да обработи суровите данни. Потребителите нали получават (полу-)готов продукт и повече данни в замяна на тези, коите те самите са дали (ако въобще са дали).
[/quote]
Акулата нека си плаща за развитие (което е инвестиция, която ТРЯБВА да се върне някакси, нали?), въпроса е да не иска потребителите да плащат за нещо (защото им се поднася под друга форма), което са събирали сами за общото благо и са обменяли свободно досега. Ей за това иде реч - аз обменям информацията СИ свободно и не искам някой сульо да я монополизира и да прави пари от нея. А който иска да вЕрва в Дядо Коледа.
[quote="velco"]
Не виждам някой на минус.
[/quote]
Look harder
Edit: както и да е, достатъчно офтопик генерирах днес, така че се оттеглям от темата.