Garmin ForeTrex 101 - ама това истински GPS ли е?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Tuono » Сря Ное 09, 2005 10:28 am

Да, сега разбрах за какво става въпрос. По точно се потвърдиха предположенията ми, които не исках да са истина.

TOYAGA, първо искам да ти кажа, че напълно те разбирам и не ти се сърдя за изказванията, ако и да звучат неадекватно на моменти. Вероятно имаш основание да се съмняваш в намеренията на хората. Незнам за кои сайтове говориш, за някакви лимити на маршрути и т.н.

Мисля, че съм дал малко, но достатъчно информация за себе си на моя сайт, но специално заради теб ще напиша още някои неща с риск да се повторя.

Не е добре да съдиш за умствените и морални качества на човек, който не познаваш.

Любителските GPS-и, за които става въпрос са неразделна част от работата ми с професионалните GPS-и, които определят координатите с точност няколко милиметра.

Заедно с това при разходките в гората използвам GPS, харесва ми, на моменти е незаменим. Сигурно не си виждал треперещ горски при вида на гъстата мъгла.
Само заради един приятел направих сайта, защото след теста на Alan Map 500 исках и още няколко човека да го прочетат. Оказа се, че тези няколко човека за 1-2 години станаха над 10000.

Имам удоволствието да познавам лично доста хора, свързани с GPS технологията. Хора разни, различни, едни по-комерсиални, други чисто подхождащи към нещата.

Относно картите – Топомапс е създаден от K2, които посвещава труд и усилия напълно безплатно (за което и аз се чудя, но съм същия, като се погледна) за да я има тази карта. Преди време не ми се струваше, че идеята за Топокарта има бъдеще, но сега виждам, че съм бил в грешка. Малко са хората, които помагат за обновяването на тази карта. Точно това имах предвид, когато казах и вие да добявите по нещо. Всеки иска нови версии, но малко са тези, които изпращат данни.

Съвсем друг е въпросът, че някой може да се опита да продаде на невежите карта на Топомапс. Няма да се изненадам, ако е имало такива случаи. Понеже Топомапс са напълно безплатни и достъпни за сваляне всеки, които поиска и няма капка угризения може да си ги вгради в своя карта и да си я продава.

Платените карти немога да коментирам, защото не съм запознат с тях. Виждал съм картата на Събин и наистина има много ценна информация. Един въпрос към теб – имаш ли представа колко струва софтуера за компилиране на карти за Garmin? Това е една от причините хората, закупили софтуера да търсят някаква възращаемост на средствата. Но пак казвам, че тук ме няма и не съм наясно кой на кого и колко е платил.

Накрая искам да кажа, ако вече не си схванал следното:

Всичко, което съм писал и направил до този момент е от излишен ентусиазът, който скоро е вероятно да спре (съмнявам се в това). Всичко е лишено от комерсиалност. Всички GPS-и, които съм притежавал и всяка техника съм платил от собствения си джоб, т.е. никоя от фирмите, които споменавам не ми е подарила GPS.

Мога да ти напиша още хиляди неща, но няма никакъв смисъл. Ако нещо не ти харесва по сайта, не го чети.

Единствената причина, поради която пуснах във вашия форум темата е чисто запознаване с материята, защото не всеки знае колкото тебе.

Администратора може да затрие цялата тема и моят акаунт, ако прецени, че това пречи.

Поздрав до всички!
"...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
=== http://ftp.domainbg.com/tuono/ ===
Аватар
Tuono

Рейтинг: 1200

Мнениеот velco » Сря Ное 09, 2005 10:48 am

"Не искам на мен да ми е добре, а искам на Вуте да му е зле"
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Мнениеот halcor » Сря Ное 09, 2005 11:10 am

Tuono, сайтът ти е наистина полезен. Аз не съм запознат с GPS технологията (т.е. знам принципа, но на практика не съм се възползвал, въпреки, че доста кръстоствам планините) и ми беше интересно да ти разгледам страницата и ще я препоръчам на който се интересува от темата.
Тояга, държиш се като надут многознайко. Ако наистина знаеше всичко, може би щеше да предположиш, че не всички хора са запознати с темата и че може да им е интересно. Също така, не всички хора мислят по твоя начин и не се сещат какво имаш предвид с "мънистата и туземното население", например. Като имаш някакви опасения - просто ги сподели, както накрая и направи, но шумът преди това беше леко излишен. Давам ти пример: когато байкрайдър питаше батман дали подписва декларация, че няма да употребява с комерсиална цел личните данни на хората, които изпитват съответните велосипеди. Той имаше опасение и просто попита (даже предложи начин). Ти можеше да попиташ дали сайтът не е под GPL или подобен лиценз, примерно.
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Сря Ное 09, 2005 11:28 am

@ Tuono

Първо искам да отбележа, че рано или късно всеки разбира за какво става въпрос, а истината невинаги е такава, каквато ни се иска. След това намирам за уместно да заостря вниманието ти върху факта, че не сме годеници, за да се сърдим един на друг, както и върху обстоятелството, че неадекватното звучене на нечии твърдения в ушите на друг твърде често е функция на съдържанието и функционалните характеристики на това между ушите на този с ушите. И още нещо - не е нужно да познавам някого, за да съдя по делата му.

По същество. Информацията, че ползваш високопрецизна GPS-техника и си виждал треперещ в мъгла горски стражар, едва ли ще заинтересува сериозно някого тук - извън рамките на майтапа, разбира се. Много по-интересни за прост потребител като мен, който си купува техниката с лични пари от магазина, са други въпроси. А именно:
Дали ти като експерт в GPS-областта си даваш сметка, че в BG популярната/доходоносна страна тази история е в предембрионален стадий на развитие без забележим парично-стоков оборот?
Дали си наясно, че ако днес някой прави сайт по почина на Майка Тереза, утре същият този ще се комерсиализира с темпове, които наистина ще те изненадат?
Дали стопляш, че ако досега никой не е подарявал нищо на прокламаторите на определено потребителско поведение, утре тези наливачи на вода в нечия мелница ще бъдат или търговски пътници, или отритнати от бизнеса аутсайдери-идеалисти, или обикновени загубеняци?
Имаш ли отговор на някои от тези въпроси?

Както вече се случи да спомена, гледам да гледам добронамерено на теб. Просто избягвам да допускам, че си нечие мекере и затова ще си позволя да ти дам един съвет - ако не можеш тялом, то поне виртуално се поразходи малко из широкия свят, където нещата в тази област отдавна са се избистрили, пооогледай се, поослушай се и ако успееш да доловиш някоя тенденция, ела да ни я съобщиш...

Айде със здраве!
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот velco » Сря Ное 09, 2005 11:31 am

По принцип, хубаво е да се знае, че данните, които си събрал, могат да се използват с комерсиална цел, за да може всеки да си реши сам дали е ОК за него.

За мен е ОК. Получавам повече, отколкото съм дал. Точка.

Разбира се, идеален вариант би бил, ако собственика на сайта предоставя за download всички "дарени" данни във вида, в който са били upload-нати.
velco

Мнениеот TOYAGA » Сря Ное 09, 2005 11:40 am

@ halcor

Пич, нямам никаква идея кво е GPL и не желая да разбирам. Нямам никакво намерение и да спирам хилядите маса народ, втурнали се към страницата на Tuono, за да черпят истина от извора. Наистина нямам.
Това което имах и имам намерение да правя в качеството си на "надут многознайко", е да казвам това, което знам и което поради независещи от мен и неясни като мотивация причини някой премълчава.

Capiche?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Tuono » Сря Ное 09, 2005 12:17 pm

Ей, ама сте веселяци.
Както и да е, продължавайте в същия дух.
Нямам никакво желание и намерение да се доказвам на когото и да било.
Не съм експерт по ГПС-и. Разбирам това-онова и понякога го казвам и на останалите.
Давам ли си сметка - ГПС-сите и страницата ми са последното нещо, което ми е грижа.
Защо го правя безплатно - ами защото не ми отнема много време, за тези знания баща ми вече е платил и в същото време спестявам на много приятели лутане и излишни харчове за неподходящи уреди.
Нужно е да познаваш някого, даже добре да го познаваш, за да дадеш такива определения публично.

Други въпроси?
Аватар
Tuono

Мнениеот bikerider » Сря Ное 09, 2005 12:18 pm

@halcor: аз вече танцувам едва ли не юридически танц, като искам да задам "неудобен" въпрос на някого, точно за да не се получават такива реакции.

Нека все пак както уважаваме чуждото мнение, така да уважаваме и мнението на TOYAGA. Аз споделям неговото мнение и споделям възгледа му, че мнението е за това - за да се казва.
Не виждам какво е лошото да има такива мнения?
Всички ли трябва да се изказваме ласкаво за нещо, за да загубим всякаква представа за реалността?
Аз лично ценя критиката 100 пъти повече от всяка похвала, щото ме кара да се замисля. В тоя ред на мисли постовете на TOYAGA са хиляди пъти по-полезни, отколкото са "вредни" като offtopic.

По темата:
Адски ми е любопитно - има ли компилатор на карти за въпросния GPS, който да е с отворен код и стъпва на отворен формат на данните? Толкова за GPL религията ;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Ное 09, 2005 12:25 pm

[quote="Tuono"]
Други въпроси?
[/quote]

Представи си следното: Topomaps се развива чудесно (пожелавам ти го), все повече хора го ползват (и развиват зависимост, щото е готино). В един момент надхвърлят магическото число N и веднага ти цъфва една акула, която иска да купи Topomaps и съдържанието, за да го "развива" по-добре.

Въпроса ми е - при наличие на достатъчно голяма сума кеш в зелено която да те мотивира да не поставяш условия при продажбата, ти лично би ли продал Topomaps при такъв сценарий? Не се интересувам толкова от отговора, вълнува ме какво би казал на тия дето го ползват - би ли го продал или не?

Щото съм се нагледал на такива сценарии до насита и ти си просто или поредния хитрец/наивник или непоправим идеалист. Трети вариант май няма. И забележи, че не те определям какъв си, точно щото не те познавам, но като изреждам вариантите май няма много такива? :dunno:
Аватар
bikerider

Мнениеот Tuono » Сря Ное 09, 2005 12:31 pm

Относно картите - има безплатна версия на cGPSmapper, която компилира IMG файлове за Garmin. Всеки, който има желание може да си направи сам карта за GPS-a на база заснети трасета или векторизирана информация от растерна карта.
Платените версии са много скъпи заради няколко неща. Едно от тях е рутирането на пътищата. Едно е уреда да те води по права линия до целтар съвсем друго нещо е да имаш в колата гласова навигация и двойката да ти казва =след 2 км завии наляво- после надясно и други такива=

За планината е излишно рутирането,поне така си мисля. Затова ми се стори подходящ ForeTrex 101 и за хората с планински велосипеди.

Иначе картите, които използвам имат за основа Топомапс. Но отгоре съм си добавил много неща, които няма как да споделя с останалите.

Всеки може да си сглоби карта, каквато си харесва.

На въпроса за Топомапс:
Надявам се да е ясно, че автора на картите не съм аз. Досега съм помогнал само за няколко неща на автора и толкова. Сайта не е мой.

Но ако беше мой, не бих го продал за каквато и да е сума по морални съображения - спрямо хората, които са положили труд да заснемат пътеките и да ми ги изпратят това ще е много гадно.

Още нещо - когато ми задавате въпроси, вярвайте на отговорите ми. Едно от нещата, които никога не правя е да лъжа.
Аватар
Tuono

Мнениеот velco » Сря Ное 09, 2005 12:37 pm

[quote="bikerider"]
По темата:
Адски ми е любопитно - има ли компилатор на карти за въпросния GPS, който да е с отворен код и стъпва на отворен формат на данните? Толкова за GPL религията ;)
[/quote]

Какво за GPL "религията"? Каква е връзката ?
Ако няма, причината най-вероятно е не GPL, BSD, APL, MPL и т.н., a някой NDA.

http://freshmeat.net/search/?q=Garmin+G ... x=0&Go.y=0
velco

Мнениеот halcor » Сря Ное 09, 2005 12:39 pm

@bikerider
Ами аз уважавам чуждото мнение. И на Tuono, и на TOYAGA, който е показал доста добри технически познания. Но когато изразяваш мнение сигурно искаш то да бъде разбрано от определена аудитория. Е, за мен не беше съвсем очевидно.

@TOYAGA
Разбирам, просто предложих оптимизация в поднасянето на информация, когато искаш да те разберат (просто да питаш директно). Затова и казах, че се държиш КАТО надут многознайко, а не че си такъв, нито че нямаш покритие на знанията. Просто при мен винаги светва червената лампа, когато някой реши да се прави на "експерт" - предполагам, че си се сблъсквал с доста примери.

Та дискусията ми е интересна и ще позяпам:popcorn:
Аватар
halcor

Мнениеот velco » Сря Ное 09, 2005 12:49 pm

[quote="bikerider"]
Представи си следното: Topomaps се развива чудесно (пожелавам ти го), все повече хора го ползват (и развиват зависимост, щото е готино). В един момент надхвърлят магическото число N и веднага ти цъфва една акула, която иска да купи Topomaps и съдържанието, за да го "развива" по-добре.
[/quote]

Е, и? Какво лошо има? Да не би някой да те е насилвал да пращаш данни? Да не би да твърдиш, че имаш авторски права над факта, че еди кое си камъче на еди коя си пътечка се намира точно на X'Y'' източна дължина и U'V'' северна ширина?

"ти" == "среден потребител на сайта", не bikerider

Освен това, "акулата" нали плаща. Оригиналния организатор нали плаща domain name, hosting в допълнение на това, че има идея и се труди да обработи суровите данни. Потребителите нали получават (полу-)готов продукт и повече данни в замяна на тези, коите те самите са дали (ако въобще са дали).

Не виждам някой на минус. Може някой да е на много по-голям плюс, ама това е животът и е със сигурност по-добре от това всички да са на нула.
velco

Мнениеот TOYAGA » Сря Ное 09, 2005 12:55 pm

[quote]Всеки може да си сглоби карта, каквато си харесва.[/quote]

Ааа, можело начи! :D
Естествено, че всеки е свободен да прави каквото си ще - не само карти, ами въобще каквото и както му харесва. Мисля за всички е ясно, че това твърдение е различно от...
[quote]Картите на Топомапс засега са най-добрите безплатни карти, по-добри дори от много платени продукти...
Ако тези от вас, които имат ГПС-и се включат с данни от вашите преходи картата на Топомапс ще стане още по-добра.[/quote]

... което предизвика първоначалната ми реакция. Но както и да е - аз лично казах квото имах за казване, пък и както вървят в последно време нещата, скоро ще се отървем и от такива като Топомапс, и от съмненията трябва ли ни рутиране в планината или не ни трябва...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Сря Ное 09, 2005 1:01 pm

[quote="velco"]

Не виждам някой на минус. Може някой да е на много по-голям плюс, ама това е животът и е със сигурност по-добре от това всички да са на нула.
[/quote]

И това е така. Но само принципно. На практика е важно да има приемлив баланс на интересите, а приемлив баланс на интересите не се постига на тъмно или в информационен сумрак, в който блести само това, което изнася на еди-кой си...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Сря Ное 09, 2005 3:19 pm

[quote="velco"]
Да не би някой да те е насилвал да пращаш данни?
[/quote]

Не разбира се. Аз поне правя такива неща, за да са достъпни на "него" средния потребител и да не откриваме топлата вода. Основния принцип и на този форум ако не се лъжа.

[quote="velco"]
Да не би да твърдиш, че имаш авторски права над факта, че еди кое си камъче на еди коя си пътечка се намира точно на X'Y'' източна дължина и U'V'' северна ширина?
[/quote]

Не. Нямам авторски права над информацията, имам авторски права над начина по който съм я придобил. Вече самия факт, че доброволно я споделям означава, че се отказвам от авторските си права над събирането. Но това далеч, далеч не значи, че ги ПРЕОТСТЪПВАМ на някоя акула да прави пари с тях. Това че се отказвам да искам пари за правата, не означава че си подарявам правата на някои друг да прави пари с информацията събрана И от нас обикновените потребители. Тънка разлика, ама я има!

[quote="velco"]
"ти" == "среден потребител на сайта", не bikerider
[/quote]

Нали не си мислиш, че hardcode-вам когато пиша код? :D:8D:

[quote="velco"]
Освен това, "акулата" нали плаща. Оригиналния организатор нали плаща domain name, hosting в допълнение на това, че има идея и се труди да обработи суровите данни. Потребителите нали получават (полу-)готов продукт и повече данни в замяна на тези, коите те самите са дали (ако въобще са дали).
[/quote]

Акулата нека си плаща за развитие (което е инвестиция, която ТРЯБВА да се върне някакси, нали?), въпроса е да не иска потребителите да плащат за нещо (защото им се поднася под друга форма), което са събирали сами за общото благо и са обменяли свободно досега. Ей за това иде реч - аз обменям информацията СИ свободно и не искам някой сульо да я монополизира и да прави пари от нея. А който иска да вЕрва в Дядо Коледа.

[quote="velco"]
Не виждам някой на минус.
[/quote]

Look harder ;)

Edit: както и да е, достатъчно офтопик генерирах днес, така че се оттеглям от темата.
Аватар
bikerider

Мнениеот Spawn » Сря Ное 09, 2005 6:43 pm

[quote="TOYAGA"]
... и от съмненията трябва ли ни рутиране в планината или не ни трябва...[/quote]

И ти за съжаление няма да решиш този въпрос...

Та значи можело да се пише разбираемо и директно по темата без да се задействат червени лампички, какво говоря не лампичка а цяли прожектори свалени от сцената на народния театър с червена бленда.

Ще опитам да обобща.
Имаме ревю на ГПС Garmin ForeTrex 101, написан в стил подходяшт за широк кръг от хора.
Имаме обяснение за какво е сайта на който е качено ревюто.
Имаме предложение за безплатни карти за ГПС-и както и такива платени.
От тук нататка имаме 3 кг. глупости докато някой хора слязат на земята и започнат да се държат като равен с равен а не като абориген с баш абориген.

П.П.
За английско пишештите да знаят че съм си забрави очилата за английскиа и не го чета.
Spawn

Мнениеот k2 » Сря Ное 09, 2005 7:58 pm

Здравейте,
регистирах се понеже гледам се спряга "топомапс", но определено не съм байкър и недолюбвам тези, на които им трябва колело за да минат 100км за под 8 часа.
Идния януари ще станат 3 години от първия ми успешен опит за направа на карта за GPS приемник на Garmin c mapdecode - компилатор който и сега е напълно безплатен (това на въпроса има ли такъв). Въпросната карта я правех единствено за лично ползване, но разпространяването и сред приятели разшири кръга на ползващите я, и така се стигна до направата и на страницата. Тоава е историята.
Настоящето и бъдещето - както казва един приятел: "Намерил си си хоби за 30 г. напред".
Смятам да подържам проекта докато ми е интересно и имам време за това. За съжаление съм доста подвластен на добрите думи, а те са много и лееко ме задължават. Кампании за събиране на данни не смятам да правя, така че и занапред данни ще бъдат добавяни само при външна инициатива.
До момента съм отказал 3(три) предложения за комерсиализиране на проекта.()
Малко статистика:
Регистрирани потребители на страницата са около 250(регистрацията единствено позволява писане във форума и не носи "привилегии").
Общо хората изпратили данни са около 15 човека.
Редовно изпращащите са 4-5 човека(включвам себе си)

Аааа, Тояга, би ли написал кои сайтове са станали комерсиални, белким и на тях им направиш реклама.

Поздрави на всички и...
забавлявайте се както аз го правя с "топомапс".
k2

Рейтинг: 1210

Мнениеот TOYAGA » Сря Ное 09, 2005 10:53 pm

@ K2

[quote]...недолюбвам тези, на които им трябва колело за да минат 100км за под 8 часа...[/quote]

Ти берсалиер ли си, къв си? :)

[quote]...би ли написал кои сайтове са станали комерсиални, белким и на тях им направиш реклама[/quote]

Вероятно имаш предвид рекламация... :) За мен лично най-дразнещ е [url=http://www.gps-tracks.com/main.asp]ЦВЪК[/url] и не чак дотам [url=http://www.gps-tour.info/index.html]ЦВЪК[/url] EDIT: Не прави като тях... :)
Аватар
TOYAGA

Мнениеот hlebarka » Чет Ное 10, 2005 12:30 am

Дори да е добронамерено и невинно конкретното забавление(:snorkel:), забележката на тояга беше уместна, защото все още всичко, което не е на витрината в магазина се счита за безплатно и общодостъпно, особено когато не е струвало на притежателя му пари, а време например.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот bikerider » Чет Ное 10, 2005 9:30 am

[quote="k2"]

Здравейте,
регистирах се понеже гледам се спряга "топомапс", но определено не съм байкър и недолюбвам тези, на които им трябва колело за да минат 100км за под 8 часа.
Идния януари ще станат 3 години от първия ми успешен опит за направа на карта за GPS приемник на Garmin c mapdecode - компилатор който и сега е напълно безплатен (това на въпроса има ли такъв). Въпросната карта я правех единствено за лично ползване, но разпространяването и сред приятели разшири кръга на ползващите я, и така се стигна до направата и на страницата. Тоава е историята.
Настоящето и бъдещето - както казва един приятел: "Намерил си си хоби за 30 г. напред".
Смятам да подържам проекта докато ми е интересно и имам време за това. За съжаление съм доста подвластен на добрите думи, а те са много и лееко ме задължават. Кампании за събиране на данни не смятам да правя, така че и занапред данни ще бъдат добавяни само при външна инициатива.
До момента съм отказал 3(три) предложения за комерсиализиране на проекта.()
Малко статистика:
Регистрирани потребители на страницата са около 250(регистрацията единствено позволява писане във форума и не носи "привилегии").
Общо хората изпратили данни са около 15 човека.
Редовно изпращащите са 4-5 човека(включвам себе си)

Аааа, Тояга, би ли написал кои сайтове са станали комерсиални, белким и на тях им направиш реклама.

Поздрави на всички и...
забавлявайте се както аз го правя с "топомапс".
[/quote]

Поздрави и благодаря за отговора и пожеланията.
Желая успех на теб и Топомапс.
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Ное 10, 2005 10:53 am

E, както се видя, спорът е доста полезен способ за раждане на истината.

Впрочем, аз съм напълно сигурен, че без мнооооого ентусиазъм читава карта на планинските райони няма как да стане. Не мога да си представя някоя голяма фирма, занимаваща се с производство на такива карти, да праща на свои разноски свои хора да щъкат из горите и да носят данни. Така тая карта накрая ще им излезе златна.

За момента не ползвам GPS (макар че няколко пъти сме се движили в непознати райони с негова помощ) и причината е точно в отвратителното качество на картите за най-интересуващата ме планина - Родопите. Става дума не само за цифровите, а и за "нормалните" туристически карти. Може за Витоша и близките до София баири нещата да са по-добре, но все още не съществува карта, която сравнително безпроблемно да ви преведе през лабиринтите от черни пътища, пътчета и пътечки между родопските селца, където до всяка ливада или картофена нива има път, маркировката съществува само в главите на картографите а има цели огромни диви области, в които човешки крак скоро не е стъпвал и няма нито път, нито пътека.

Знам, че това не е само мой проблем и ако имах възможност да мъкна безполезната за момента вещ като GPS с мене, с удоволствие щях да предоставям без никакви условия натрупаната информация на хора като k2. Хич не ме интересува дали той после ще я продава тая информация. Щом има хора, които да са готови да платят за нея, значи им е нужна! Щом пък предлага същата информация поне за момента безплатно - още по-добре. И в двата случая аз не губя нищо, но в по-дългосрочен план печеля възможността евентуално някога в далечното бъдеще GPS-а да излезе от списъка ми на напълно безполезни вещи при преход в Родопите.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Tuono » Чет Ное 10, 2005 12:38 pm

Не съм наясно с вашите маршрути, но не бих нарекъл безполезен уреда за навигация. Явно не сте закъсвали в планината при лошо време.
Относно подробността на картите - има още много безплатни ресурси, които могат да се използват, но картите стават много тежки. Например в момента картата на България е около 15 MB. Само на Пирин подробната карта може да стане 50 MB. Не е удобно да се работи с такива графики, затова идеята е само най-необходимата информация да я има на картата.
Има страшно много черни пътища, които е почти невъзможно да се обходят всички, но не е и нужно. Голяма част от тези пътища ги има на старите карти в мащаб 1:5000 по разни общини.
Всичко е въпрос на конкретно решение и желание - за какво ще се използва картата, с какви данни разполагаме и много други подробности.
Вие по принцип как си карате байковете? Решавате и тръгвате без определен маршрут или все пак планирате по някакъв начин трасето?
Аватар
Tuono

Мнениеот did » Чет Ное 10, 2005 2:05 pm

[quote="Tuono"]

Явно не сте закъсвали в планината при лошо време.[/quote]

:D:D:D

[quote="Tuono"]

Относно подробността на картите - има още много безплатни ресурси, които могат да се използват, но картите стават много тежки. Например в момента картата на България е около 15 MB. Само на Пирин подробната карта може да стане 50 MB. Не е удобно да се работи с такива графики, затова идеята е само най-необходимата информация да я има на картата.
Има страшно много черни пътища, които е почти невъзможно да се обходят всички, но не е и нужно. Голяма част от тези пътища ги има на старите карти в мащаб 1:5000 по разни общини.
Всичко е въпрос на конкретно решение и желание - за какво ще се използва картата, с какви данни разполагаме и много други подробности.
[/quote]

Е точно затова не бих се занимавал с GPS. Ако си имам добра карта с мащаб 1:5000 и компас, проблемите ми са решени. Все пак известно време съм се занимавал със спортно ориентиране.

[quote="Tuono"]

Вие по принцип как си карате байковете? Решавате и тръгвате без определен маршрут или все пак планирате по някакъв начин трасето?
[/quote]

Ох, трудно е за обясняване. Във всеки случай досега не се е случвало тръгвайки към непознат район да имам още отначало ясна идея точно откъде смятам да мина. Ние търсим маршрути, годни за колоездене, по метода на изключването.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот thefatcat » Чет Ное 10, 2005 2:55 pm

[quote="Tuono"]

[/quote]

Караш се направо, докато не паднеш(дроБиш) от некоя 20 метрова скала, ако не паднеш никъде значи си открил нова пътека!
:idea:
Nothing is imposible. You are only limited by fear and even that you can overcome.
Аватар
thefatcat

Рейтинг: 1729

Мнениеот Waldemar » Чет Ное 10, 2005 3:37 pm

Дискусията в тази тема започна безинтересно за мен, просто юридическо - икономическата страна на едно хоби не ме привлече. Но сега мисля че има за какво да попиша, не че ще бъда с нещо полезен, просто ще се опитам да кажа аз лично как ползвам продукта на Топомапс, а по една случайност и обсъждания ГПС. Значи по планините в Бълагария ходя от най ранна детска възраст ( по вина на родителите ми ). Не мога да претендирам че познавам всички планини но досега съм се оправял с просто разбиране на посоките и опита който имам с планината. Изпадал съм в доста тежки ситуации във всички сезони и на различна височина, но някак си си се оправям, може би защото много обичам да гледам карти. С планинско колоездене се занимавам от около 7-8 години, с него ( планинското колоездене ) преоткрих туризма, сега 80% от ходенията ми на Планина са с колело, разбира се има места на които колелото е меко казано ненужно и там си ходя пеша. Та въпросния Гармин ми попадна случайно. баща ми се запали напоследък ( на дърти години ) да ходи във високата зимна планина със снегоходки, е та аз се попритесних за него, все пак зимата без пътека е малко терсене, ако падне мъгла или излезе снежна виелица ( който е ходил знае как е ). И го накарах да си купи ГПС. та той си взе този модел просто защото е ефтин, пък и му трябва просто ако изпадне в кофт ситуация да може да се върне до изходната си точка, изобщо не го интересуват карти и тн глупости, та аз няколко пъти понесох въпросното устройство с мен и колелото, така като играчка, преминахме няколко маршрута по Софииска планина и Плана, ГПС - то го ползвахме само за да си запишем маршрутите не да се ориентираме с него. След това ги наннесохме в картите на топомапс ей така просто да видим къде сме ходили и на картата. И така вече нанесени познатите маршрути се оказа че ни помагат да си избираме изходни точки за нови непознати маршрути, да си търсим нови пътеки и тн , просто защото информацията която дава картата е много по прегледна и структурирана от прякото наблюдение в планината.

Та общо взето пари за ГПС няма да дам , за сега не мисля че ми е нужен, но иначе е полезна играчка, Пък и ако човек не се позагуби в Планината, то къде остава чара на приключението.

Приеми лични поздравления за Топомапс, наистина са достатъчно подробни. Точноста е прилична, в крайна сметка като се огледаш можеш да прецениш дали си в дерето или на билото. От както имам на разположение топомапс не съм отварял класическа карта, разпечатвам месноста в която планирам да ходя в мащаб какъвто ми харесва и си я взимам с мен вместо стандартните туристически карти, мисля че Топомапс са многократно по точни от тези по реповете.. ДИД да не се оплаква че не били нанесени всички пътища, той си се оправя и само с хоризонталите в местноста, а и без хоризонтали също, само без местност не знам дали ще се оправи.
100% Bill Gates Free
Аватар
Waldemar

Рейтинг: 1489

Мнениеот Tuono » Чет Ное 10, 2005 4:13 pm

Хубаво е, че сте в час с ориентирането.
Като геодезист създавам всякакви карти и е ясно, че се ориентирам безпогрешно по тях. Повярвайте ми, че човек изпада в ситуация, в която само ГПС те спасява. Веднъж закъснях и стана тъмно. От никъде никаква светлина, фенери не носехме. Карта, компас, ама кое по напред да гледаш. За сняг и мъгли няма да говорим.
Използването на ГПС има един много неприятен недостатък - притъпява сетивата, които иначе естествено използваш за ориетниране. В един момент ако се окажеш без този уред и си свикнал с него, става лошо.
Друг е въпроса, че все пак вие карате по пътеки, вероятно, докато аз избягвам пътеките.
Хубавото е, че всеки може да намери начин да използва или да не използва тази техника. Лошото е, че скоро няма да се продава мобилен телефон без ГПС.
Аватар
Tuono

Мнениеот did » Чет Ное 10, 2005 4:24 pm

[quote="Tuono"]

...Лошото е, че скоро няма да се продава мобилен телефон без ГПС.
[/quote]

аха

а в сводките на Планинската спасителна служба ще се появят такива отчети:

[b]Неуспешна операция по спасяване на изгубил се турист.

Причина за изгубването на туриста: паднали му батериите на GPS-а.

Причина за неуспеха на операцията: Местонахождението на изгубения турист го нямаше обозначено в картата на нашия GPS.

Виновник за провала на акцията: Tuono
[/b]
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот thefatcat » Чет Ное 10, 2005 4:32 pm

:rofl::rofl::rofl:
Nothing is imposible. You are only limited by fear and even that you can overcome.
Аватар
thefatcat

Рейтинг: 1729

Мнениеот did » Чет Ное 10, 2005 5:22 pm

:D:D:D

Току що Наката ми прати [url=http://www.bikedir.com/usr/did/naka_kokpit.jpg]тази снимка[/url], показваща на какво е приличала предницата му при последното му щъкане из горите Родопски, в което аз не участвах.

с това направо мЪ удря в зЪмята и повече нищо не мога да кажа...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

ПредишнаСледваща

Назад към Други