Еееееех!
Включих се в темата, защото ме засяга емоционално... обичам това място, но и защото може да се каже, че имам доста близък поглед от 20 години насам и това може да предотврати някои недоразумения...
Репкликата ми в началото беше провокирана от призива на halcor не защото той не е прав в желанието си да защити природата, ами защото то е малко прибързано... неговата реакция не е без основание като се знае какво се прави по други девствени места край морето и планината... Но все пак разбирането на конкретния случай изисква и познаване на тамошната обстановка в детайли (не искам да правя обобщения, говоря само за Емона и околностите - Иракли в случая).
В последните 10 години посещаемостта на това място се увеличи доста. Преди си беше пущинак. Страхотен пущинак, с тръни от по два боя

, август месец пезайжът придобиваше вид на савана...

(това със сафаритата не е случайно, но за сметка на това е туристически кич и то доста вреден за тишината и природата). Страхотен проблем, вече доста видим, е, че инфраструктурно селото и района не може да поеме голям брой хора. Няма канализация, няма прясна вода, токът не стига, никой не се грижи за боклука, на Иракли е същото... и сега човек може да види в какво състояние са деретата... балансът между липсата на елементарни условия и съхраняването на мястото, който добросъвестността на хората и сега успява да поддържа, е вече заплашен, защото количеството от хора, колкото и да са доброжелателни, надвишава възможността по чисто естествен и природосъобразен начина да се пази чисто (като всеки си събира отпадъците, примерно). Т.е. трябва нещата да започнат да се решават по-организирано, а не единствено чрез съвестта на "прекрасните" индивиди там.
Това са пожеланията, които минават през главата не само на мен. В [u]идеалния вариант[/u] на Иракли идва един читав инвеститор (швейцарците поне звучат така

) и започва лека-полека да урежда нещата... евентуално ще построи някакви работи (път канализация, нови ел. постове, вода), ще вложи пари и ще поиска да си върне тези пари... т.е. всеки да си опъва палатка, където иска и без да плаща, няма да стане... Да, това противоречи на желанието ни да бъдем "свободни чеда на природата", но то и стадото бизони е свободно и не остава нищо след себе си, където мине... и това се случва не защото са недобросъвестни (бизоните), а просто защото са много и са били там...
И тъй, няма да можем да ходим ей така, пък и ще се навъдят някакви по-така избарани хора (нали швейцарците са вложили, сега трябва да си го върнат от по-състоятелните (не прошляци), най-вероятно също "швейцарци"), ще ходят по плажа, а някак си това не се връзва с "артистичната ни и свободолюбива" изява...
Ако ма раз'иратьи:D, ще ви стане ясно, защо не може да се каже еднозначно какво ще се случи... едната от посоките е: просто да се появят хора, чийто бизнес ще изисква по-голям контрол, ограничен достъп, а това ми се струва е най-добре за резервата... (ако въобще говорим за него

, а просто не защитаваме някакъв своенравен "свободолюбив и природосъзобразен снобозъм" - just think about it)... Лошият вариант е оново, което вече се случва в Сл. бряг и околността - нагъчкани бетонни палатки и сране навсякъде... тогава halcor ще е бил прав, но не заради природосъобразните си доводи, а заради непоносимостта си към ширещата се и арогантна мутризация, чийто симптоми има може би около Иракли...
Ууф!
TOYAGA изрази всички тия излияния доста картинно и доста правдоподобно...
Аре

, че ми пресъхна устата
[size=67]Edit: правопис... бах тоз правопис[/size]