мисля че има много неясноти по темата
като начало - що е то "провинция"
оставам с впечатление, че всички наричат провинция всичко, което не е София - това е генерална грешка
провинция не е мястото извън столицата
все едно един жител на Берлин да нарече един жител на Мюнхен или Франфуркт "провинциалист":crazy:
Не мисля, че градове като Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора /отчасти/ могат да бъдат наречени "провинция", още повече че битува разбиране за "провинция" като обидна дума.
"Селянин" означава човек, роден и живеещ на село. Аз познавам такива хора, които са много трудолюбиви, с изострено чувство за морал и дълг. "Селяндур" вече е нарицателно за човек, който /според мен/ няма поочените качества и се отличава с тъпота, наглост, ниска лична хигиена и прочее благини:crazy2:
В никакъв случай не бива да се съди за някой според мястото, откъдето произлиза, защото познавам кореняк-софиянци, които са пълни боклуци /познавам и такива, които не са/. Същото важи с пълна сила и за хората, които не са софиянци.
За съжаление пробелмът е доста по-голям - масовата лумпенизация на българското общество, бъркане на понятието "пробивност" с "наглост", "толерантност" с "мекушавост", а доброто възпитание и коректността са отрицателни черти
Толкова от "Житейските възгледи на котарака Мур"

:wavey::wavey::wavey: