Това ,което става в България!!!!!!!!!!!!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот velco » Чет Мар 23, 2006 11:24 pm

Бре, не бях забелязъл да има някаква разлика между софиянци и не-софиянци - нито едните, нито другите са по-прости или по-умни, по-възпитани или по-невъзпитани ...

до днес.

Оказа се, че разлика има - едните са сноби. :finger:
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Мнениеот uha_rampage » Пет Мар 24, 2006 12:04 am

Toyaga - не че нещо, ама май имаш проблеми с членуването?
"Женския пазар нема да спре да ви храни" "тва е вашия човек"
Така де... нЕма само ти да правиш "забележки" за правопис н'л тьй? :beer:

bikerider - аре признай си, че и ти идваш от дълбоката провинция, по-точно от китното градче Неврокоп :evil:
www.rampage.hit.bg
Drujba-2 County - кварталът на богатите :)
Аватар
uha_rampage

Мнениеот TOYAGA » Пет Мар 24, 2006 12:11 am

[quote="uha_rampage"]

Toyaga - не че нещо, ама май имаш проблеми с членуването?
[/quote]

Имам ли? :) Е, щом казваш...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот uha_rampage » Пет Мар 24, 2006 12:20 am

Дали пък не е "женскияТ" и "вашияТ" ???
"Кой?"
www.rampage.hit.bg
Аватар
uha_rampage

Мнениеот TOYAGA » Пет Мар 24, 2006 12:33 am

Мдаа... Напрао ме върнА у отделенията! Отивам да се срамувам в ъгъла :V:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот EmZo » Пет Мар 24, 2006 12:54 am

Хммм.....
Аз съм от провинцията.
Принципно съм съгласен за явлението което се наблюдава и което наистина е крещящо, макар и да не съм в София. Наистина може би в някои от изказванията има капчица снобизъм, но само толкова. Факт е че Столицата се пълни със селяндури, провинцииялисти и селяни. И тук е редно да спомена отново че е супер неправилно хората да се разделят по-произход, въпреки че и в това има капка логика. За това тук аз разграничавам трите понятия - "Селяндур", "Селянин" и "Провинциалист", това са характеристики на хора които са различни по характер. Всъщност "селянин" и "провинциалист" характеризират даден индивид по произхода му. докъто "Селяндур" е съвсем друго нещо то определя характер.
Тъй! Наистина съществува това крещящо явление столицата да се пълни със хора от провинцията из между които има и селяндури и селяни. Но факт е че селяндури има и в столицата. Значи в масовите процеси на урбанизация на столицата попадат и доста възпитани и качествени хора от провинцията. Да наистина по-голяма част идват и селяндури, но за това нямат вина те самите. Лично аз си мисля, че проблема стои по-общо, по-"in general". Като цяло условията за реализация в провинцията са под всякаква критика. И не само... В културен аспект ако щете също положениоето е под всякаква критика. Но това като цяло дали пък не идва от хората обитаващи самата провинцията и държавата като цяло, или по скоро масите от хора. От където може би следва че проблема е в народопсихологията?! Абе със сигурност е глобален за България, защото е видно че населението изпростява и се лумпенизира. За това вина имат редица фактори. Истина е, обаче че и там в провинцията се раждат хора качествени, интелигенти, които могат да бъдат полезни за обществото и когато те съзреят се чувстват задушени от положението в родния им град примерно. Те искат да се развиват, нормално е, те имат някакви духовни и културни потребности които ги карат да се пренесат в среда където те могат да бъдат задоволени.

И така качествените хора започват да се реализират някъде в столицата примерно (всъщност като се замисля това е проблем който като цяло стои в България изобщо, не само спрямо системата провинция => столица, ситемата става:
провинция => столица, столица => чужбина!)

Хмм та докъде бях стигнал. Значи големите градове се обезлюдяват от към качествени и полезни хора, и условията за развитие се влошават още повече и се стига до някакъв цикъл, който за бога трябва да спре. Защото след като се обезлюдят по големите градове, те пък се напълват с хората от селата, които после идват в столицата и става един цикъл, като в сет на Adam Bayer. само че тук проблемите не стоят на едно ниво ами се задълбочават.

Иначе адски много ми е мъчно че красивата ми държавица се изпълва все повече с простаци, слеяндури и тн и тн. Адски ми е тъпо, защото почти не останаха хора с които да мога да общувам нормално.
Яд ме е че не мога и не искам да вирея в такива среди.
Яд ме е че трябва да пропътувам стотици километри и да давам двойно повече пари когато искам да ида на парти и на клуб, защото такива неща има само в Столицата.

Иначе столицата не ми харесва като град, поне на пръв поглед със всичката су мръсотия и забързаност.

Амин!
Изображение
Аватар
EmZo

Рейтинг: 2000

Мнениеот Teodor40 » Пет Мар 24, 2006 8:08 am

[quote="velco"]

Бре, не бях забелязъл да има някаква разлика между софиянци и не-софиянци - нито едните, нито другите са по-прости или по-умни, по-възпитани или по-невъзпитани ...

до днес.

[/quote]

Батка недей така! Не си прав и прочети мненията.Ако не си от София пак може да си много готин пич но вероятността е по-малка статистически.
@EmZo- :thumbu:
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот yahutu » Пет Мар 24, 2006 8:16 am

TOYAGA, копеле, кефиш луд си :D. Не си мисли че сичко идва от женския ти пазар човече
bikerider прощавам те ама кое е селяндурщина ??
Flesh Bike Team :finger:
Аватар
yahutu

Рейтинг: 1089

Мнениеот velco » Пет Мар 24, 2006 8:55 am

[quote="Teodor40"]

[quote="velco"]

до днес.

[/quote]

Батка недей така! Не си прав и прочети мненията.Ако не си от София пак може да си много готин пич но вероятността е по-малка статистически.
[/quote]

Брей, така ли било? Според мен пък шансът е 6:1 :finger:. Ако не ти в ясно как съм го изчислил ще ти обясня популярно. Хайде сега ти ми обясни каква е според теб горната вероятност и методиката ти на на изчисление.

Има и друго, притокът на външно хора внася генетично разнообразие и предотвратява in-breeding. Демек, в дадената общност не се налага да чукат майките си и да се израждат. За форумния титан е вече късно, за съжаление.

(Чуде се дали трябваше да оставя първоначалната редакция, която включваше думите "чукате" и "израждате" ? :dunno:)
velco

Мнениеот Teodor40 » Пет Мар 24, 2006 9:09 am

[/quote]

Брей, така ли било? Според мен пък шансът е 6:1 :finger:
[/quote]
Ми да ти кажа с отношението си доказваш това което казвам напълно.Не си много хитроумен с тия средни пръти но какво да се прави...простено ти е. :eyebrow:
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот velco » Пет Мар 24, 2006 9:12 am

[quote="Teodor40"]

[quote]

Брей, така ли било? Според мен пък шансът е 6:1 :finger:
[/quote]

Ми да ти кажа с отношението си доказваш това което казвам напълно.Не си много хитроумен с тия средни пръти но какво да се прави...простено ти е. :eyebrow:
[/quote]

Аха, не щеш (или не можеш) да отговориш. :finger:

И, ако обичаш, полагай поне минимални усилия съобшението ти да се читаемо.

А това :finger: ми е поздрава за сноби.
velco

Мнениеот kotka12 » Пет Мар 24, 2006 9:33 am

мисля че има много неясноти по темата
като начало - що е то "провинция"
оставам с впечатление, че всички наричат провинция всичко, което не е София - това е генерална грешка
провинция не е мястото извън столицата
все едно един жител на Берлин да нарече един жител на Мюнхен или Франфуркт "провинциалист":crazy:
Не мисля, че градове като Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора /отчасти/ могат да бъдат наречени "провинция", още повече че битува разбиране за "провинция" като обидна дума.
"Селянин" означава човек, роден и живеещ на село. Аз познавам такива хора, които са много трудолюбиви, с изострено чувство за морал и дълг. "Селяндур" вече е нарицателно за човек, който /според мен/ няма поочените качества и се отличава с тъпота, наглост, ниска лична хигиена и прочее благини:crazy2:
В никакъв случай не бива да се съди за някой според мястото, откъдето произлиза, защото познавам кореняк-софиянци, които са пълни боклуци /познавам и такива, които не са/. Същото важи с пълна сила и за хората, които не са софиянци.
За съжаление пробелмът е доста по-голям - масовата лумпенизация на българското общество, бъркане на понятието "пробивност" с "наглост", "толерантност" с "мекушавост", а доброто възпитание и коректността са отрицателни черти
Толкова от "Житейските възгледи на котарака Мур"
:wavey::wavey::wavey::wavey:
:beer:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот velco » Пет Мар 24, 2006 10:10 am

[quote="kotka12"]
За съжаление пробелмът е доста по-голям - масовата лумпенизация на българското общество, бъркане на понятието "пробивност" с "наглост", "толерантност" с "мекушавост", а доброто възпитание и коректността са отрицателни черти
[/quote]

гледай сега спорет мене нисто не си ра3брал в3имай приме от видния преставител на столи4ната обстност продукт столетия генети4но селекции ГРАЖДАНИНЪТЪ аьелмаь
velco

Мнениеот bikerider » Пет Мар 24, 2006 11:19 am

Мда, наистина става голяма обърквация - всеки разбира различно нещо под "селянин" и "селяндур".

Нека тогава да сменим термините и минем на
простаци vs. възпитани хора.

Така е доста по-еднозначно мисля.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Мар 24, 2006 11:30 am

Just for the record:
Аз съм роден в Пазарджик. За незнащите - намира се на средата на пътя Лондон - Калкута.:D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот chrischu » Пет Мар 24, 2006 12:19 pm

[quote="axelmax"]

абе мъл4и си като няма какво ново да кажеш

[/quote]

Титан...
Just a newbie ;)
chrischu

Рейтинг: 1200

Мнениеот kotka12 » Пет Мар 24, 2006 12:22 pm

[quote="NovemberCharlie"]

Just for the record:
Аз съм роден в Пазарджик. За незнащите - намира се на средата на пътя Лондон - Калкута.:D
[/quote]

Аз съм роден в Стара Загора. За незнаещите - намира се на средата на пътя Чирпан - Нова Загора:baby:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот uha_rampage » Пет Мар 24, 2006 1:03 pm

Знаем, знаем даже знаем и старите му имена :evil:
А вие на София знаете ли? :)
www.rampage.hit.bg
Аватар
uha_rampage

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Мар 24, 2006 1:22 pm

[quote="uha_rampage"]

Знаем, знаем даже знаем и старите му имена :evil:
А вие на София знаете ли? :)
[/quote]

Поназнайваме нещичко.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Гост » Пет Мар 24, 2006 2:40 pm

Естествено,че говорим за селяндур а не за селянин.Селянина си копае нивата,гледа си животни,произвежда нещо и като му го изкупят за жълти стотинки идва при нас-гражданите.Докато селяндура идва от някое село,дълбока провинция,идва в София и почва да се прави на голям отворко.Лошото е че повлича и селяндурския си чалгаджииски манталитет,изразяване,външен вид и други.Аз ги познавам от пръв поглед,просто му личи на селяндура-по зализаната коса,прилепнала блузка,селски тип обувка-маратонка и най вече-профанско изражение.За него целта в живота е да отиде с дружките на чалга вечерта,да се напият и да забиват путки в дискотеките.Това им е мирогледа на повечето,не всички естествено.София никога няма да е същата,каквато е била на времето.Тиха,спокойна,с 10 пъти по-чист въздух,със 1000 пъти по малко коли и стрес,без селска реч и чалга на всеки метър.Улиците се мият сутрин,хората спят на отворени прозорци,отключени врати...Това е София отпреди 89-та.Може всеки да я види от българските филми от онова време или просто да попита родителите си как е изглеждала.Каквото и да е било онова време,София е била едно приятно място за живеене.Но тогава не е било разрешено всеки селяндур да си стяга саковете и хоп-на Централна гара,защото и имало работа по градове и села,така че да не се налага всичко живо да се стича в Софията.Но като дойде "демокрацията",дойде и селянията.Да живее простотията!:drunk:
Гост

Мнениеот Гост » Пет Мар 24, 2006 2:43 pm

@Emzo:peace:,че и като в сет на jeff mills става:crazy:докато заприлича на carl cox,бая вода треа да изтече
Гост

Мнениеот Liohman » Пет Мар 24, 2006 2:45 pm

Хахаха, работата стана си е***о м****а. С голяма усмивка на уста другия петък ще си тръгна за "провинциялния" град Варна за постоянно, да си общувам с простите варненски "селяндури". Така един "селянин" по-малко в "прекрасната" стлица.
L.B.M.P.
Liohman

Мнениеот Гост » Пет Мар 24, 2006 2:49 pm

[quote="Liohman"]

Хахаха, работата стана си е***о м****а. С голяма усмивка на уста другия петък ще си тръгна за "провинциялния" град Варна за постоянно, да си общувам с простите варненски "селяндури". Така един "селянин" по-малко в "прекрасната" стлица.
[/quote]

Щом Варна е село за теб-ОК.За мен не е.Може би си се засегнал защото се говори само за София.Спокойно,процеса на селянизация е обхванал и обхваща всички големи градове,начело със София естествено,нема как!:angel2:
Гост

Мнениеот Liohman » Пет Мар 24, 2006 3:02 pm

[quote]Щом Варна е село за теб-ОК.За мен не е.Може би си се засегнал защото се говори само за София.Спокойно,процеса на селянизация е обхванал и обхваща всички големи градове,начело със София естествено,нема как![/quote]

:lolup::lolup::lolup::lolup:
Как се засегнах не е истина, аз тез кавички да не съм ги слагал ей тъй. Просто след 7 години в София нямам търпение да се прибера за постоянно във Варна
L.B.M.P.
Liohman

Мнениеот bikerider » Пет Мар 24, 2006 3:10 pm

[quote="Liohman"]

[/quote]

Между другото Nightwolf е напълно прав. Само че не мисля, че трябва простотията да се обвързва с географски произход.

А това, че комунистите успешно са насадили рефлекса "селяни vs. граждани" е....
Призовавам всички да спрат да се обиждат на провинция и да вникнат в това което се говори тук.

Вярвам, че никой никоgo няма за цел да обижда, но е факт, че повечето селяндури са родени в провинцията, т.е. не в София. Селяндурщината им според мен се дължи на ограничен хоризонт и еснафщина, която съчетана с консумеризма им ги прави напаст като скакалците.
И тук минава тънката линия. Аз поне НИКОГА не съм имал предвид, че ВСИЧКИ хора, които са от извън София за селяндури. Просто шанса да станеш селяндур в провинцията е по-голям поради ред икономически, социални и психологически причини. Точно затова ценя извънредно много хората от провинцията, които НЕ са селяндури.

Има го и другия момент - в София вече са се насъбрали толкова простаци, които се мислят за софиянци, че истинските софиянци се слагат под една черта с тях, което не е правилно и е силно обидно.

Изобщо за мен всичкото зло идва от склонността да гледаме на хората като еднакви.

Например:
Тоя кестен глей го колко е тъп => всички в София са тъпи.
Тоя провинциалист с тая чалга колко е тъп => всички от не-София са тъпи и прости селяндури.

Ето подобен род мислене издава ИСТИНСКИЯ селяндур. И за жалост такова мислене се среща по-често като че ли в София, която е тотално превзета от селяндурите. А готините хора от провинцията, които са наистина МНОГО готини хора биват обявени за селяндури от същите селяндури, които сега са в София и се имат за нещо повече.
Да ама не.

Та - "по делата им ще ги познаете"...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Мар 24, 2006 3:14 pm

[quote="Liohman"]
Как се засегнах не е истина, аз тез кавички да не съм ги слагал ей тъй. Просто след 7 години в София нямам търпение да се прибера за постоянно във Варна
[/quote]

Ех Варна :)
Ех рибарския плаж :)
Ех цаца с картофи, мента с мляко и фризби по цял ден :)

Много поздрави на Варна :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Гост » Пет Мар 24, 2006 3:17 pm

@bikerider:thumbu:
Гост

Мнениеот Liohman » Пет Мар 24, 2006 3:37 pm

Ауу морската градина, ау пицата и улея, ау Камен бряг и още много подобни. Ау как с бирачка в ръка (и друго става) кефим се до сутринта.:beer:
L.B.M.P.
Liohman

Мнениеот Quiz » Пет Мар 24, 2006 4:01 pm

[quote="bikerider"]

Ех Варна :)
Ех рибарския плаж :)
Ех цаца с картофи, мента с мляко и фризби по цял ден :)
[/quote]

С голяма мъка на сърцето ще ти кажа, че от 2 или 3 години рибарския плаж по гореописания начин вече го няма....:bawling:
Аватар
Quiz

Мнениеот EmZo » Пет Мар 24, 2006 4:21 pm

@Nightwolf - :agree::beer:
@bikerider - :agree::beer:
Изображение
Аватар
EmZo

ПредишнаСледваща

Назад към Други