Колко са ограничени всъщност американците-нагледен пример!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот lanzz » Пет Яну 12, 2007 3:53 pm

bikerider написа:
Nightbringer написа:За мен общата кутлура е въпрос на самоуважение.

A какво е това "самоуважение" - яде ли се? ;)
Откъде може да се купи?
Колко струва?

и аз съм на мнение, че общата култура е въпрос на самоуважение. не в смисъла, че да имаш обща култура е достатъчно за да се самоуважаваш, а в смисъл че ако нямаш обща култура, каквото и друго да имаш, пак няма да заслужаваш да се уважаваш. но за съжаление наистина невежите хора не са в състояние да си дадат сметка за невежеството си, и не усещат че нещо липсва (пример - скандинавската швейцария). действително има някаква минимална граница на общата култура, над която човек най-сетне си дава сметка за нещата които не знае, и започва да се стреми да я разширява.

американците не са невежи, защото са глупави. американците са невежи, защото са възпитавани в дух на арогантност. защото са закърмени с идеята, че сащ е венеца на сътворението и върховното постижение на човешката цивилизация, и че нищо няма да загубят ако цял живот не научат нищо за света извън сащ. едно на ръка е незнанието колко страни има триъгълника - това е нелепо крайно невежество, но най-вероятно е наистина рядко срещано.

относно "ами то 80% от хората на света са така" - това най-вероятно е вярно, като се има предвид колко неграмотни хора има в африка и азия. но не там е въпроса. сигурно и в българия могат да се намерят хора които не знаят колко страни има триъгълника. въпроса е колко прилично изглеждащи хора в голям град няма да знаят колко страни има триъгълника - в клипа отговарящите не бяха някакви прошляци, и определено обстановката не изглежда като репортажа да е заснет в американския еквивалент на село горно нанадолнище. признак на безкрайна арогантност е нация, в която нормални, средно статистически хора очевидно не са в състояние да назоват КОНТИНЕНТИТЕ, камо ли да открият къде на картата е судан.

разбира се, че репортажа е преувеличен, но проблема е реален. особено, като се има предвид, че великия вожд и учител на американския народ, джордж "дъбя" буш, също е невеж в географията: "I don't know why you're talking about Sweden. They're the neutral one. They don't have an army." (швейцария ("скандинавската") е неутралната държава, която няма армия. швеция не е неутрална и си има армия).
Аватар
lanzz

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пет Яну 12, 2007 4:08 pm

благодаря ти за тази прекрасна изчерпателна гледна точка :agree::beer:
нямам какво да добавя, освен че и ти не си разбрал иронията ми, но карай :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Nightbringer » Пет Яну 12, 2007 4:15 pm

bikerider написа:Не ме разбра, аз напълно те подкрепям, просто иронизирам другата гледна точка :)

Всъщност те разбрах, но ">>само<<" нещо не ми хареса и за това и допълнителното писане :)
и btw, bluskanie, погледнеи Англичаните, Французите или Германците - не са от обществата с нисък жизенен стандарт, но полагат доста грижи за образованието си(особено за началното). Висшето и в Щатите е на ниво :) Една приятелка ми разказваше как учат децата в американските детски градини да се преброяват - при нас е: първи, втори, трети и т.н. При тях е - ти си на сандвича горната филия, ти си маслото, ти си кашкавала :lol: Като излязох от детската градина и отидох в първи клас вече можех да чета, а те горките не знаят и числата още. Е как ще знаят, че Sweden и Switzerland са различни държави:)
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Re: Колко са ограничени всъщност американците-нагледен приме

Мнениеот Alien » Пет Яну 12, 2007 5:30 pm

bikerider написа:
Alien написа:@bikerider - че ти откъде знаеш какво вярват 2/3 от американците? И откъде знаеш, че има "такава пропаст между реалното и представите на електората"? И ти почваш да бухаш всички под общ знаменател. :)

Има една нАука, статистика се казва. Има достатъчно surveys сред читателите например на NY Times. Не са една и две анкетите. Поразрови се и ще намериш колко щеш. Виж ако не вярваме на анкетите е друга бира... специално в тези нямам причина да се съмнявам. Ако ти имаш кажи я :)

Аз точно тая нАука никак не я уважаам, заради ей такива филмчета, като това на автора на темата. :) Разбира се, това не е никакъв довод, ама някак си докато не говоря с 300 -те милиона души в тази нация ще ми е трудно да кажа кой знае колко страни има триъгълникът и за тяхната вяра в нещата от света и обща култура.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот kotka12 » Пет Яну 12, 2007 6:18 pm

Айдеееее, извънземния съвсем полудя...
марш да говориш с американците и до неделя да си приключил със задачата
освен това Швейцария може да няма армия, ама кви армейски ножчета правят :rofl: всичко си имат, даже една малка джаджа за ремонт на пространствено времевия континуум :rofl:
по дефиниция статистиката е неверен сбор на верни числа, така че не ми я хвалете
пример: при представянето на един фармацевтичен препарат за регулиране на хипертония бяха представени данни, че при българите средния период от появата на хипертония до нейното откриване е 6,7 плюс/минус 15 години
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот shepo » Пет Яну 12, 2007 6:20 pm

:rofl: :rofl: :rofl:
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот bluskanie » Пет Яну 12, 2007 7:20 pm

bikerider написа:
bluskanie написа:В общество с висок жизнен стандарт, образоваността на на населението не е от голямо значение.

Аз това репликирах и за това казах, че не си прав. Всичко което исках да кажа е, че гледна точка като твоята (2) води директно до това, което твърдиш, че не си казал.

:) Добре де, само не разбирам защо ти ми казваш каква е гледната ми точка :)
Това изречение:

В общество с висок жизнен стандарт, образоваността на на населението не е от голямо значение(за населението). с малко уточнение...

... не е гледната ми точка, а истината поне това, което съм чувал/чел. Хората, когато нямат финансови притеснения, не се интересуват от много неща (говорим за масата). Не се интересуват от политика, както ние. На много голям процент от американците хич не им дреме кой им е президент... Не изпитват остра нужда от образование, защото биха живяли добре и без такова. И пак казвам... това, че един човек няма 4 висши образования, няма да го спре да е успешен във всяко едно отношение, стига да е надарен с разум. Тоест, да е интелигентен. Щото пък напоследък ми се случи да питам някой с какво образование е, а отговора беше "с вишшо съм"...
Та така...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Windstream » Съб Яну 13, 2007 12:51 pm

kotka12 написа: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Мноо зле ти се отразява Америката
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

eh, maybe, but I love every minute of it too :D

bikerider написа:Consumerist syndrome par excellence ;)

Бе може и така да е, то си е до начин на живот, най-важните неща конкретно в моя са 1) Мишел и 2) работата ми - нито едно от тях не изисква политически, икономически и/или географски знания, оттам нататък какво ме засяга Швеция в коя част на Андите е - нито ще ходя там на почивка, нито съм хукнал да ги завладявам. Изобщо бил си тук, знаеш как е - семейството е най-важно, Били-Джон от Тексас може и да не е чувал за друг Париж освен тоя на час и половина от фермата му, ама ако с труда си е успял да осигури на дъщеря си добър начален старт в резултат на който тя сега я професор в университет, я CEO в някоя международна фирма, той има всички основания да бъде горд със себе си. Нищо че е гласувал за Буш ;) Иначе казано вие момчета си се гордейте с високата си обща култура, ние пък ще си я караме консуматорската, и да видим след няколко години кое как е - вие пак ще си дискутирате световния ред и ще цъкате с език пред огромните черни пикапи паркирали с едното колело горе на стълбите, докато аз и сина на гореспоменатия Били-Джон от Тексас ще си се качваме след работа точно в такива пикапи и ще си се прибираме в масивни къщи при прекрасни съпруги и маса луди лапетии. Мдам :D

P.S. за малко да забравя - Flame on, bitches! :rofl:
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот MAN6 » Съб Яну 13, 2007 1:07 pm

леле, плаша се... :V:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Windstream » Съб Яну 13, 2007 1:16 pm

MAN6 написа:леле, плаша се... :V:

Споко, ти си точен, тебе с пикапа нема да те газиме ;) :beer:
Аватар
Windstream

Мнениеот Alien » Съб Яну 13, 2007 1:19 pm

@Windstream - :agree:
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот TOYAGA » Съб Яну 13, 2007 1:41 pm

Бе вие се бъзикате с общата култура на американците, ама преди няколко дни касиерката в Burger King на главната в Диърборн не само знаеше къде е България, но твърдеше (както впоследствие се оказа - с право), че може да разпознае акцента на руснак/поляк от този на българин/сърбин... :D

Колко от хората тук знаят къде е Диърборн?
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот axelmax » Съб Яну 13, 2007 2:48 pm

абе да не знаеш един от хилядите градове в некоя страна,е нормално
ама да не знаеш държава ,е по странно
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Windstream » Съб Яну 13, 2007 2:53 pm

Alien написа:@Windstream - :agree:

Хехе, недей така де, че ей сега ще хукнат да ни обвиняват и в заговор за завладяване на планетата - ние скапваме световната икономика и климат, вие налитате в подходящия момент с чиниите (и няколко астероида за по-силен ефект) и всявате ужас и паника, правителствата падат като зрели круши, и накрая Буш и главния ви там Извънземен делят властта :D

Toyaga, то това щом е било в Диърборн бас хващам че тая мацка и арабските диалекти си ги различава безпроблемно ;) Work experience rulez :bowdown: В интерес на истината изненадващо голям брой американци всъщност са доста добре запознати с европейската политико-географска карта, при това съвсем без да са пътували отвъд океана.
Аватар
Windstream

Мнениеот Windstream » Съб Яну 13, 2007 2:57 pm

axelmax написа:абе да не знаеш един от хилядите градове в некоя страна,е нормално

Прав си, но само донякъде - всъщност САЩ са малко като Европейския съюз, в смисъл вие си знаете коя европейска държава къде е, а ние си знаем кой щат къде е. Вашите държави да кажем ние не ги знаем, ама нашите щати вие знаете ли ги?

Друг въпрос че Диърборн конкретно пък съвсем не е просто кой да е град...
Аватар
Windstream

Мнениеот Alien » Съб Яну 13, 2007 3:10 pm

Windstream написа:
axelmax написа:абе да не знаеш един от хилядите градове в некоя страна,е нормално

Прав си, но само донякъде - всъщност САЩ са малко като Европейския съюз, в смисъл вие си знаете коя европейска държава къде е, а ние си знаем кой щат къде е. Вашите държави да кажем ние не ги знаем, ама нашите щати вие знаете ли ги?

Друг въпрос че Диърборн конкретно пък съвсем не е просто кой да е град...

Някои ги знаем. Но далеч не повечето. :)

Иначе съм абсолютно съгласен с това, което каза по-горе. Разбира се, българинът никога няма да го осъзнае това нещо и винаги ще си бръщолеви за това колко са били прости американците и колко ние сме били най-интелигентната нация. Пуста му завист, ей. :)

@TOYAGA - щях да се учудя, ако все още има много хора, които не знаят за България, при все цялата шумотевица около влизането ни в ЕС.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот TOYAGA » Съб Яну 13, 2007 3:22 pm

Windstream написа:Toyaga, то това щом е било в Диърборн бас хващам че тая мацка и арабските диалекти си ги различава безпроблемно ;) Work experience rulez :bowdown:

:D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bikerider » Нед Яну 14, 2007 11:56 am

@bluskanie: Интересува ме повече какво пишеш, а не защо го пишеш и откъде си го чул/чел и прочие. Коментирам репликата ти, а какво, как и защо относно нея си знаеш ти - мен не ме засяга.

@Windstream: Не знам защо приемаш думите ми сякаш съм против черните джипове, големите къщи и жените? Просто казвам, че на света има ОЩЕ неща...
Не искам да дисектирам американското общество, но те моля да отбележиш, че в крайна сметка критиката далеч не означава отрицание!!!
Нещата са по-сложни :)

Windstream написа:
bikerider написа:Consumerist syndrome par excellence ;)

Бе може и така да е, то си е до начин на живот, най-важните неща конкретно в моя са 1) Мишел и 2) работата ми

И така докога? Вечно ли? :D;)
Последна промяна bikerider на Нед Яну 14, 2007 12:08 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Нед Яну 14, 2007 12:05 pm

.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Нед Яну 14, 2007 12:15 pm

:offtopic:
Alien написа:Разбира се, българинът никога няма да го осъзнае това нещо и винаги ще си бръщолеви за това колко са били прости американците и колко ние сме били най-интелигентната нация. Пуста му завист, ей. :)

Нека ти кажа нещо. Съвсем логически подредено.
1. Кой тук е казвал, че българите са най-интелигентната нация??? Ти мислиш в черно и бяло - ако не е черно, значи е бяло. Щом тук критикуват американците, значи се изкарват най-интелигентните. Само аз ли виждам колко е опростено и изкривено подобно мислене?
2. Заради това изкривено мислене ти се хвърляш в изкривени изводи, че "българинът" (обожавам 100%-те обобщения :)) бил еди-какъв си и "му" вменяваш завист, тоест на всеки един българин, защото това означава "българинЪТ". Оттам минаваш в апокалиптични бълнувания как "българинът" няма никога да осъзнае еди-какво-си.

Изобщо... и каква излезе тя в крайна сметка - пак сме лоши, пак трябва да се чувстваме виновни (Alien), пак сме голите роднини в България (Windstream)...

Пусти българи, ей!
Борка, ти наистина си извънземен!!!
:offtopic:
Аватар
bikerider

Мнениеот Makintier » Нед Яну 14, 2007 1:28 pm

лелеле колко са зле !!! :D
Онзи им дава картата и ги пита къде е франция и оня идиота слага знаменцето на Австралия :bowdown:
Тони Блеьер е Актиор незнаех ...

Ма така си е Тъпи са ! аз лично съм се обеждавал. ;)
Не е важно да си пръв, важно е да си единствен!
Skype - Makintier
Аватар
Makintier

Рейтинг: 1641

Мнениеот Windstream » Пон Яну 15, 2007 7:19 am

bikerider написа:@Windstream: Не знам защо приемаш думите ми сякаш съм против черните джипове, големите къщи и жените? Просто казвам, че на света има ОЩЕ неща...

Всъщност тоя ферман не беше целия конкретно към теб насочен, по-скоро твоята реплика я използвах само като стартер, колкото да завърти мотора ;) Иначе разликата между критика и отричане ми е ясна, още повече че конкретно от теб пък сляпо отричане на каквото и да било досега май не съм виждал, и честно казано не очаквам и да видя :agree: А против колите, парите и жените не ти а други скачат, ама засега нещо се скатават май...

bikerider написа:
Windstream написа:Бе може и така да е, то си е до начин на живот, най-важните неща конкретно в моя са 1) Мишел и 2) работата ми

И така докога? Вечно ли? :D;)

Не, съвсем не вечно - само "till death do us part" :D
Аватар
Windstream

Мнениеот Windstream » Пон Яну 15, 2007 7:25 am

bikerider написа:Изобщо... и каква излезе тя в крайна сметка - пак сме лоши, пак трябва да се чувстваме виновни (Alien), пак сме голите роднини в България (Windstream)...

Yep, sucks to be you! :D

P.S. Извинявай, не можах да се сдържа просто :-)
Аватар
Windstream

Мнениеот Windstream » Пон Яну 15, 2007 7:34 am

Makintier написа:Лелеле колко са зле_!!! :D
Онзи им дава картата и ги пита къде е Франция и оня идиота слага знаменцето на Австралия :bowdown:
Тони Блеър е актьор_ не_знаех_...

Ма така си е_ Тъпи са_! Aз лично съм се убеждавал. ;)

Те може и да са тъпи, но правописа им обикновено съвсем не е толкова зле ;)
Аватар
Windstream

Мнениеот bikerider » Пон Яну 15, 2007 12:02 pm

Windstream написа:Не, съвсем не вечно - само "till death do us part" :D

:D
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Пон Яну 15, 2007 12:03 pm

Вероятно скоро всички ще знаем едно и също, като количество. Защото източниците на знания са едни и същи. Преди време не беше така и можеби това е била причината да знаем повече (или поне така да си мислим). Сега гледаме западна телевизия, цъкаме интернет, не четем много книги, защото нямаме време от работа... бе че ни вкарат у път, нема се измъкнем :rofl:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Пон Яну 15, 2007 12:04 pm

Windstream написа:Yep, sucks to be you! :D

Аааа, не аз, не аз, Alien ги говори такива едни :D:D:D

Windstream написа:P.S. Извинявай, не можах да се сдържа просто :-)

:D:clown:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пон Яну 15, 2007 12:08 pm

bluskanie написа:Вероятно скоро всички ще знаем едно и също, като количество. Защото източниците на знания са едни и същи.

Извинявай, ти робот ли си или човек? Количественото натрупване поражда ли качествен скок или не? Искам да кажа, какво е за теб "знания" - нещо, което задължително идва от извън теб или нещо друго, което може да дойде и отвътре, от теб самия?

Консумеристкия синдром по отношение на знанията и образованието си личи особено силно точно в такива реплики като твоите...
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Пон Яну 15, 2007 12:40 pm

bikerider написа:
bluskanie написа:Вероятно скоро всички ще знаем едно и също, като количество. Защото източниците на знания са едни и същи.

Извинявай, ти робот ли си или човек? Количественото натрупване поражда ли качествен скок или не? Искам да кажа, какво е за теб "знания" - нещо, което задължително идва от извън теб или нещо друго, което може да дойде и отвътре, от теб самия?

Консумеристкия синдром по отношение на знанията и образованието си личи особено силно точно в такива реплики като твоите...

Дано знаеш какво искаш да кажеш :) Разбира се, че знанията идват отвън, а не отвътре :) Има няколко начина за придобиване на знания. Единият е родителите, чиито знания се влияят от същите фактори, само че по друго време. 2. Книги... най-общо казано напоследък не се чете... тоест не се чете за обща култура, а само ако се наложи нещо конкретно. 3. Училище... много важно е къде учи човек. Това може да е от огромно значение за начина наживот на самия човек. 4. ЛИЧЕН ЖИТЕЙСКИ ОПИТ. ситуациите, в които попадаме всеки ден, ни учат най-вярно на някои неща. Разбира се не е достатъчно да иаме само личен опит :)
Та... какво исках да кажа... когато 2 или 3 от 4-те източника на знания се оеднаквят в цял свят, какво очакваш да се случи...?

Ааа нещото, което аз искам да кажа в тази тема (и очевидно ти не си разбра, че искам да кажа) е, че образованието не е знак за интелект. Виждаме го все по-често и по-близо;). Само това искам да кажа... НИЩО ДРУГО повярвай ми... :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот MAN6 » Пон Яну 15, 2007 12:40 pm

колко жалко е, че хобито ни е дело на тези тъпи копелета... :popcorn:
xund
Аватар
MAN6

ПредишнаСледваща

Назад към Други