bikerider написа:Nightbringer написа:За мен общата кутлура е въпрос на самоуважение.
A какво е това "самоуважение" - яде ли се? ;)
Откъде може да се купи?
Колко струва?
и аз съм на мнение, че общата култура е въпрос на самоуважение. не в смисъла, че да имаш обща култура е достатъчно за да се самоуважаваш, а в смисъл че ако нямаш обща култура, каквото и друго да имаш, пак няма да заслужаваш да се уважаваш. но за съжаление наистина невежите хора не са в състояние да си дадат сметка за невежеството си, и не усещат че нещо липсва (пример - скандинавската швейцария). действително има някаква минимална граница на общата култура, над която човек най-сетне си дава сметка за нещата които не знае, и започва да се стреми да я разширява.
американците не са невежи, защото са глупави. американците са невежи, защото са възпитавани в дух на арогантност. защото са закърмени с идеята, че сащ е венеца на сътворението и върховното постижение на човешката цивилизация, и че нищо няма да загубят ако цял живот не научат нищо за света извън сащ. едно на ръка е незнанието колко страни има триъгълника - това е нелепо крайно невежество, но най-вероятно е наистина рядко срещано.
относно "ами то 80% от хората на света са така" - това най-вероятно е вярно, като се има предвид колко неграмотни хора има в африка и азия. но не там е въпроса. сигурно и в българия могат да се намерят хора които не знаят колко страни има триъгълника. въпроса е колко прилично изглеждащи хора в голям град няма да знаят колко страни има триъгълника - в клипа отговарящите не бяха някакви прошляци, и определено обстановката не изглежда като репортажа да е заснет в американския еквивалент на село горно нанадолнище. признак на безкрайна арогантност е нация, в която нормални, средно статистически хора очевидно не са в състояние да назоват КОНТИНЕНТИТЕ, камо ли да открият къде на картата е судан.
разбира се, че репортажа е преувеличен, но проблема е реален. особено, като се има предвид, че великия вожд и учител на американския народ, джордж "дъбя" буш, също е невеж в географията: "I don't know why you're talking about Sweden. They're the neutral one. They don't have an army." (швейцария ("скандинавската") е неутралната държава, която няма армия. швеция не е неутрална и си има армия).