Лимонада

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Лимонада

Мнениеот chill » Пон Юни 22, 2009 10:53 pm

МИКИ МАУС написа: деца искат да карат с фокс или марзочи и че тези вилки струват колкото колите на бащите им

Аха. И колкото бирите и ракиите на бащите им.

Между другото, интересен критериий за "богат" - кара Fox/Marzocchi. :rofl:
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот Antares » Вто Юни 23, 2009 7:23 am

chill написа:Изглежда преобладаващото мнение е, че децата са придобили лимоните законно. :lol:
;)
veskoz написа:В кофти държава трябва да си куче. Гадно, но факт.
Какви мутри е раждала и ражда, българска майка юнашка...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Вто Юни 23, 2009 8:24 am

Antares написа:Какви мутри е раждала и ражда, българска майка юнашка...

Не казах S-class. Имах в предвид борба със зъби и нокти. :nono:
Басии....криворазбраната история...,#$%^&)&^%$#@
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Вто Юни 23, 2009 9:26 am

did написа:Търговчета на дребно и мутрички ли искаме да произведем като родители, или образовани хора, които спазват законите и мислят дългосрочно? :magnify:

Откога търговията и образованието са противоположности? :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот 25thframe » Вто Юни 23, 2009 9:46 am

did написа:Аз не бих поощрил прекарването на следобеда, продавайки лимонада на спирките, при дъщерите ми! Това време може да се инвестира по-добре.

Тъй като явно на някой, не му е допаднало това което did е написал и ни е санкционирал без да се обоснове, нека се аргументирам изхождайки от ''това време може да се инвестира по-добре.'' Но за разлика от did който говори от страната на родителя, аз ще говоря от другата. За всичките два пъти ( 1ви и 2ри клас ), в които съм бил на море ( и то не с моето семейство ), се чувствах прекрасно когато някой приятел ме питаше "тази година къде ще ходите на море", защото те щели да ходят два пъти. За да не изглеждам смешно с "нямаме пари" ( знаем децата какви са ), обяснявах че ще ходим на планина. Тази планина се явяваше едно от селата ни, в което помагах за всякакъв тип селска работа a.k.a. сено, слама, добитък, и тн. По-късно във времето преди около 5-6 години, при настъпване на лятната ваканция съучениците ми ме питаха същото нещо, само че въпроса звучеше по-друг начин "къде ще ходиш на море" и за да не навлизам в подробности, казвах просто че не мога да плувам ( в което няма и грам лъжа! ), а лятните ми вканции протичаха по строежите - от копане на основи, до покрив. От това "прекрасно" прекарано време останах с болки в дясното рамо и факта че все още не мога да плувам. С написаното до тук не искам да се оплаквам или нещо подобно, искам да подкрепя did и написаното от него ''това време може да се инвестира по-добре", затова и в миналият пост цитирах само това изречение. did отново :agree:
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот outfaced » Вто Юни 23, 2009 10:54 am

абе малко крайно разсъждавате и вие с did ... ok, не трябва децата да правят това системно - тогава е кофти инвестиция в дългосрочен план (погледнато от страната на едно съвременно подредено общество и функционираща държава и пазарна икономика). Но според мен е особенно хубаво ако са го направили за идеята и за пробата. Та мисля неизвестността за мотивите им обезмисля спора ...
Аз лично не съжелявам за нито един от моментите, когато съм се занимавал с подобни "търговийки", че и по големи ... такива бяха времената, налагаше се ... но въпреки това не съжелявам ... било е на моменти и забавно даже. Като всяко друго нещо и това те учи на някой неща и носи опит. Слава богу всичко беше в рамките на няколко дена и не беше систематично и не беше въпрос на оцеляване ... та само толкова, колкото да видя и това как става.
Иначе да ... времето на децата трявбва да се инвестира предимно в образование, за да не им се наложи като станат на 25 пак да продават лимонада.
Но и това е относително. На някои си им е призвание ... вари го, печи го (учи го) той си е роден за продавач на лимонада ... нищо лошо ...
Ученето в чуилище е класическия начин да се постигне някакво знание, но не значи че няма и други начини за постигане на нужното, за да може човек да си подреди живота и да се чуства добре.
Освен всичко друго ние не сме пример за "едно съвременно подредено общество и функционираща държава и пазарна икономика" ... т.е. за съжаление на някои им се налага да оцеляват и по не толкова приятни начини.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Вто Юни 23, 2009 11:01 am

outfaced написа:абе малко крайно разсъждавате и вие с did ... ok, не трябва децата да правят това системно

ми нали някой трябва да заеме крайната позиция, за да се заформи дискусия? иначе ще следват 3 страници хвалби за децата с лимонадата и нищо друго. все някой трябва да разръчка кошера ;)

като малък съм живял в малък град, семейството ми се е занимавало със земеделие, отделно от основните си професии, прекарвал съм цели дни в работа в оранжерии (имахме към 4000 корена домати под оранжерия всяка година), отделно на полето 4-5 декара пипер, патладжан, домати, фъстъци... После съм продавал част от тия стоки лично на пазарите в Пловдив и Стара Загора...

овладял съм науката кирколопатия поне до ниво PhD и ако сега трябва да се прави дроп с лопата, със сигурност ще съм много по-добър от повечето фрийрайдъри :D
Последна промяна did на Вто Юни 23, 2009 11:04 am, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот 25thframe » Вто Юни 23, 2009 11:04 am

did написа:овладял съм науката кирколопатия поне до ниво PhD и ако сега трябва да се прави дроп с лопата, със сигурност ще съм много по-добър от повечето фрийрайдъри :D

Знаех аз, че имаш нещо общо с копането. :D
Аватар
25thframe

Мнениеот kikon » Вто Юни 23, 2009 11:51 am

did, подстрекател такъв!
outfaced, :agree:

Идеята е за идеята, да ти щрака мозъчето, а не да е лениво, заспало и заробено от предразсъдъци.

Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

Един от любимите ми цитати.
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот 25thframe » Вто Юни 23, 2009 2:12 pm

kikon написа:такива дейности трябва да се стимулират и подкрепят, защото водят до развитие.

kikon какво щеше да кажеш, ако вместо да караш през ден на Витоша, ти се налагаше да продаваш лимонада? И съм почти сигурен, че децата които си видяла, не са били там заради идеята, а защото е имало нужда. На самите деца - евала, че се опитват да изкарат пари по честен път, вместо да крадат и тн. ( chill може да имат познати, в по-плодородните части на България и те да ги снабдяват...но нещо не си вярвам).
kikon ( прости ме, че не ти научх името ) силна тема :agree: , кара те да се замислиш за някои неща. :)
Аватар
25thframe

Мнениеот chill » Вто Юни 23, 2009 2:18 pm

kikon написа:Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

Един от любимите ми цитати.

Известно ли ти е, че има спорни тълкувания на тези стихове? То ясно, кое тълкувание имаш предвид, ама ще излезе малко смешно, ако авторът всъщност е имал предвид точно обратното. :lol:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Road_Not_Taken_(poem)
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот kikon » Вто Юни 23, 2009 2:41 pm

25thframe написа:kikon какво щеше да кажеш, ако вместо да караш през ден на Витоша, ти се налагаше да продаваш лимонада? И съм почти сигурен, че децата които си видяла, не са били там заради идеята, а защото е имало нужда. На самите деца - евала, че се опитват да изкарат пари по честен път, вместо да крадат и тн. ( chill може да имат познати, в по-плодородните части на България и те да ги снабдяват...но нещо не си вярвам).
kikon ( прости ме, че не ти научх името ) силна тема :agree: , кара те да се замислиш за някои неща. :)

Ако карах повече от 3-4 пъти месечно, щях да съм късметлийка. За съжаление това лято ще го попропусна поради една или друга причина.
Аз също съм сигурна, че не са го правили заради идеята, а заради нуждата. Но както знаем - неволята учи, и малко са тези дето нарочно си я докарват за да се научат.
Ева се казвам, като първата жена ;)

chill написа:Известно ли ти е, че има спорни тълкувания на тези стихове? То ясно, кое тълкувание имаш предвид, ама ще излезе малко смешно, ако авторът всъщност е имал предвид точно обратното. :lol:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Road_Not_Taken_(poem)

Известно ми е, чела съм го :)
Всъщност каквото и да е имал предвид автора, важното е ние какво разбираме.

Аватар
kikon

Мнениеот bikerider » Вто Юни 23, 2009 4:40 pm

kikon написа:Ева се казвам, като първата жена ;)

:lol2: :rofl: :beer:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот SpoileR » Вто Юни 23, 2009 5:34 pm

bikerider написа:

:lol2: :rofl: :beer:

:lol: :lol: :lol: :roll2: :D :agree:

Е те сега ако не те запомни, не знам... :rofl:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот 25thframe » Вто Юни 23, 2009 6:07 pm

:offtopic:

Бе...знаех че 'Евчето' е или kikon или Animal, но реших да не залагам твърдо на някоя, за да не стане беля. :D :agree:
Аватар
25thframe

Мнениеот Shady™ » Вто Юни 23, 2009 8:14 pm

Като бях малък в училище (1-4 клас) Имахме всяка година задача по "труд и техника" да правим нещо( рисунка мартенички или нещо подобно) което после да го продаваме на близкият пазар с цел да съберем пари за някое от болните деца в класът ни за да им купим подарък или на соц. слабите - да им съберем/дадем пари за закуски. Допълнително сме правили и същата дейност за да деца от домове за сираци.
Лично аз съм рисувал някакви неща за да ги продавам, но пак не с цел, че ми трябват пари, ами с цел да се чувсвам..как да кажа оценен и кадърен и да се изкефя на лично изкараните ми пари. Учил съм там каквото е трябвало и т.н. Правил съм го в свободното си време, а аз мисля че това е много важно да го има всяко дете, а не да се чуди как да смогва с всичко, защото по думите на *дид едва ли не - ако няма какво да прави детето - да му измисля някакво заминие(да го запиша да учи нещо).Защото ако детето е ангажирано с много неща още от малко - то дет се вика няма да има..как да кажа..нормално детство. Ако децата не си играят като малки - кога да играят ?! като станат на 30 ли ?! Трябва да се разграничава свободно време от време за без делие/без хаберие от това за почивка/игра каквато може би са правили тези деца с лимонадата :)

:beer:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот kikon » Вто Юни 23, 2009 11:00 pm

Ко са хилите, бря :)

Аватар
kikon

Мнениеот Antares » Сря Юни 24, 2009 9:06 am

Ба, аз с продажба на вестници четвърти срещу пети клас си купих първото си МОЕ колело. Дето беше един руски Турист(който ми уби желанието да карам за 12 години напред).
И все пак - хубава тема, но за конкретната ситуация има прекалено много неизвестни, за да решим неравенството :)
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Shady™ » Сря Юни 24, 2009 8:23 pm

Antares написа:И все пак - хубава тема, но за конкретната ситуация има прекалено много неизвестни, за да решим неравенството :)

:agree: :agree: :agree:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Предишна

Назад към Други