@ bikerider

И понеже стана дума за циганите и разните други етноси, аз лично съм на мнение, че до интегриране няма как да се стигне. До асимилиране и разни други още по-енергични -ирания може би да, но до доброволна интеграция - не.
А това е така, защото циганите са се оформяли векове като капсулована/и общност/и - BTW, както и всяка друга ПРОГОНЕНА от родината общност. Примери много... Ако изключим сценария с насилствено изтребление (пробван е - голяма цапаница и накрая нищо), то тогава трябва да се търси накакъв приемлив modus vivendi, накакво "приобщаване" към обща система, в която да важат определени общи правила. Неква такава система е т.нар. "модерна демокрация", която у нас обаче НЕ БАЦА! А не баца, щото мангалите не спазват правилата. Просто е като фасул! Само че на някои им е (финансово) изгодно да бъркат мерките за въдворяване на правилата с безпричинно насилие и се започва бозата "Столипиново-Енергото-Азис-Захарна фабрика-Страсбург", в която някакъв лайнян френски еврократ присъжда обезщетение на кирлив мангал, изнасилил 70-годишна бабичка за две яйца... Обезщетение, за което данъкоплатеца (да не се бърка с циганин) си бърка в джоба, тъй като старшината не се е обърнал към мангала с "господине" и не му е говорил на "Вие" при задържането...
Е, как мислите може да стане тая работа с въвеждането на правилата без да се ходи да се гласува? Аз лично не виждам друг (легален, цивилизован и траен) начин за справяне с положението.
[/quote]
TOYAGA, съжалявам, но не разбрах как трябва да постъпим към циганите, за да имаме все пак някакъв резултат? Аз въобще не съм им фен, но те съществуват и представляват реален проблем. Проблем, който краде, мирише, разпространява наркотици и т.н. и т.н. А и определено смятам, че етническите отношения с тях коренно се различават от тези с турци, евреи и арменци. Да не говорим за етническите проблеми, които ще настанат при приемането ни в ЕС 2007/2008 г. Направо не смея да си мисля колко азиатци и араби ще ни се изсипят на главите. Обаче такива са реалностите и по някакъв начин трябва да ги приемаме.
П.П. Идеята ми е ако някой се сеща за начин за решаване на подобни етно-морално-културни проблеми да го сподели.