Now Reading...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Cveti » Пет Юни 03, 2005 11:21 am

[quote="julybong"]

Според мен Алхимикът е малко наивно написана, но иначе засяга много важна тема. Мен ако питате по-добре да се чете Кастанеда. Езикът му е разбираем и е на доста по-добро ниво от този на Коелю.
[/quote]

Не знам как правиш паралел между Коелю и Кастанеда.Аз ги намирам за твърде различни.
Cveti

Рейтинг: 1700

Мнениеот row » Пет Юни 03, 2005 11:30 am

[quote="C_Mo"]

"Mastering Mountain Bike Skills"
by Brian Lopes and Lee McCormack
[/quote]

Благородно ти завиждам за тази книга.Аз се мъча над едни учебници от ВИФ "Теория и методика на спортната тренировка" и една статийка на Miki Douglas за "Downhill training".

Иначе си падам по фентъзито и по-точно по Толкин.Не съм от тези, които го четат,защотото е модерно в момента, а просто защото книгите му ме увличат.За съжаление сега нямам много време за четене,заради кандидат-студентските изпити.Поздравления за темата!
Аватар
row

Рейтинг: 1247

Мнениеот КапитанПланета » Пет Юни 03, 2005 12:38 pm

Ми по отношение на разджуркването и преопаковането на стари истини, лично аз нямам нищо против. Понякога се случва да се пусна по инерция и едно леко напомняне на фундаменталните принципи, представено по различен начин може да се окаже полезно и на място. Да ти просветне отново за нещо, което си мислиш че знаеш. Лично на мен са ми приятни и другите книги на Коелю, без разбира се да се превъзнасям по тях. Наистина е въпрос на вкус, характер, начин на възприемане на света и какво ли още не. Преди време попаднах на една книга на Хуан Хосе Бенитез ("Завещанието на Свети Йоан"), която доста ме впечатли. Оказа се че човека е изградил цялото си творчество на база книгата Урантия. Просто е направил една малка част от книгата по-лесно смилаема. Ако не беше неговото интро никога нямаше да се захвана с четенето на тази книга, при положение че е 2097 страници и то на чужд език. В моя случай подобно нещо се получи и при четенето на Достоевски - чрез неговите книги ми беше много по-лесно да вникна в православното християнство и руската душевност. Няма лошо човек да се вре където може и да се опита да се потопи в света на автора, независимо доколко той е близък по настройка до читателя. Това си е огромно богатство.
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юни 03, 2005 12:43 pm

Може би тук е мястото да разграничим леките, увлекателни четива от текстовете с по-философска/морална насоченост (не, че има строго определена граница, но все пак би могло да се направи някакво разделяне)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот julybong » Пет Юни 03, 2005 12:48 pm

[quote="Cveti"]

[quote="julybong"]

Според мен Алхимикът е малко наивно написана, но иначе засяга много важна тема. Мен ако питате по-добре да се чете Кастанеда. Езикът му е разбираем и е на доста по-добро ниво от този на Коелю.
[/quote]

Не знам как правиш паралел между Коелю и Кастанеда.Аз ги намирам за твърде различни.
[/quote]

Aми явно не четеш достатъчноп задълбочено!:dunno:
http://www.hydrotech.bg - hydraulic of the future
Аватар
julybong

Рейтинг: 1220

Мнениеот halcor » Пет Юни 03, 2005 1:28 pm

А какво значи задълбочено четене и по какви критерии се сравняват двама автори? И каквото и да отговориш кой "експерт" каза че трябва да е така? Не се заяждам, просто искам да отбележа, че всеки решава как да възприеме идеите на даден автор и всеки може да си сравнява нещата и това да се различава от възприетото от другите и няма арбитър, който да каже кой крив и кой прав (много силно да ме извиняват учителките по литература - беше ми един от най-тъпите предмети, не че не обичам да чета).
Иначе в момента са на опашка Джеймс Джойс - "Одисей", Койтоидабешеидамеизвиничегозабравих - "Шогун" и Дъглас Адамс - Целия пътеводител (че отдавна не съм го чел :)). Но вчера излезе новия Blender, купих си таблет и в момента съм силно ентусиазиран за други дейности и не знам кога ще седна да чета нещо различно от форуми и туториали и подобни :)
Аватар
halcor

Мнениеот LoshBoch » Пет Юни 03, 2005 2:21 pm

:offtopic:
[quote="TOYAGA"]
"Татко"... "Илюзии" не съм я чел, но напоследък така или иначе не остава никакво време за четене... Много ме е срам, но ще се поправя!
[/quote]

"Илюзии" е супер, най-близка е до "Последна любов". Освен това и "Франки Фърбо" е много яка, не знам дали не си я чел или просто случайно си я пропуснал.
Та по темата - Оруел - "1984"
LoshBoch

Рейтинг: 1200

Мнениеот 4getcredo » Пет Юни 03, 2005 2:40 pm

В момента за разтуха: "Тортила Флет", Стайнбек:drunk: Любим ми е!
Иначе: "Collected Papers" v.5, C.S.Peirce :banghead:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот TOYAGA » Пет Юни 03, 2005 3:25 pm

[quote="LoshBoch"]
...и "Франки Фърбо" е много яка...[/quote]

...но не мога да изредя всичко....;)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот mih » Нед Юни 05, 2005 9:46 am

[quote="julybong"]

Според мен Алхимикът е [b]малко [/b]наивно написана, но иначе засяга много важна тема. Мен ако питате по-добре да се чете Кастанеда. Езикът му е разбираем и е на доста по-добро ниво от този на Коелю.
[/quote]

само "малко"?!:thumb:
Кастанеда е на друга дрога, просто, а колко е разбираем е друг въпрос ;)
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот mih » Нед Юни 05, 2005 9:53 am

[quote="Harka"]

Сравнително наскоро прочетох "Парфюмът" на Патрик Зюскинд. Страхотна книга бих казал. Кара те да се замислиш за някои неща...
[/quote]

или по-точно за миризмата им?
:D
сега ти е времето и за "Спасителят", ако вече не си я прочел
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот mih » Нед Юни 05, 2005 10:17 am

а, да, за "Отбоя" - веднъж си е книжлето, с дни ме държа после параноята...:xx(: Сцената с масовия финален разстрел и антивоенното послание са разтърсващи...

и аз много съм оте*ал четенето напоследък, само трупам книжки, пък не ги чета, ще се нападна вече, така се не живее...
:banghead:

чакат ме и "Шифъра на Леонардо", и "Одисей" на Джойс, и последния Еко, и още няколко джобни формата на френски, на унгарски ("Една Жена", има я преведена и на български, страшно е добра, за ежедневието на един мъж и една жена, описани в различни стилистични варианти), нещо си за сексуалността от Фуко и... имаше и още, ама са по-надолу в купчинката :8D:

но днес - днес ще чета!
ако не карам, де
:8D:
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот КапитанПланета » Нед Юни 05, 2005 2:30 pm

mih, абе за тоя шифър на Леонардо... жената само ми го набутва да го чета, много съм щял да се впечатля, но преди време по "history channel" ли беше,по "discovery" ли... не помня, попаднах на едно филмче, което в общи линии доказваше че всичко това си е една измишльотина... Звучеше доста убедително. Не че са някакъв авторитет де, но да си имаш едно наум (което важи за всички мегасензационни писания разбира се).
Инак (по темата) сега дочитам "Махалото на Фуко" на Еко и препрочитам "Играта на стъклени перли" на Херман Хесе.
КапитанПланета

Мнениеот Cveti » Нед Юни 05, 2005 2:38 pm

"Шифърът на Леонардо" е много увлекателна,но доста наивно написана,според мен с цел да е по-разбираема за по-широк кръг читатели.Аз лично не съжалявам,че я прочетох,защото ме накара да погледна от друг ъгъл на някои неща.Приятна е.
Cveti

Мнениеот TOYAGA » Нед Юни 05, 2005 2:43 pm

Мдааа, срещал съм и по-разтърсващи произведения от ШЛИФЕРЪТ НА ЛЕОНАРДО [img]http://www.cheesebuerger.de/images/midi/verschiedene/k042.gif[/img]

:rofl::rofl::rofl:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот mih » Нед Юни 05, 2005 7:39 pm

[quote="КапитанПланета"]

mih, абе за тоя шифър на Леонардо... жената само ми го набутва да го чета, много съм щял да се впечатля[/quote]

и моят случай е същият
:beer:
...
[quote="КапитанПланета"]

Инак (по темата) сега дочитам "Махалото на Фуко" на Еко и препрочитам "Играта на стъклени перли" на Херман Хесе.
[/quote]

о, не съм и предполагал, че може да се сравнява с "Махалото", която ми е много любима, тоже
:thumb:

днес го разгърнах "Шлифера", еми наистина почва доста... популярно, но кво пък, става за преди следобеден сън:uhh::unhappy:
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот hlebarka » Нед Юни 05, 2005 7:48 pm

[quote="mih"]
разгърнах "Шлифера", еми наистина почва доста... популярно, но кво пък, става за преди следобеден сън:uhh::unhappy:
[/quote]

кофтито е, че има претенции да не е за преди следобеден сън
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот КапитанПланета » Нед Юни 05, 2005 10:37 pm

[quote="mih"]
и моят случай е същият
...
[/quote]

Ееееех, жени, женииии... :beer::drunk:

[quote="mih"]

о, не съм и предполагал, че може да се сравнява с "Махалото", която ми е много любима, тоже
:thumb:

днес го разгърнах "Шлифера", еми наистина почва доста... популярно, но кво пък, става за преди следобеден сън:uhh::unhappy:
[/quote]

[quote="hlebarka"]

[b]кофтито е, че има претенции да не е за преди следобеден сън[/b][/quote]

Именно. Дедо Умберто първо си е написал добре домашното и трудно може да го пипнат откъм фактология и второ (хитрецът му с хитрец) е избрал такъв формат, че трудно можеш да се заядеш - ако искаш приемай го като добре скалъпена художествена измислица, ако искаш приеми че всичко си е така. А и в края на краищата никой не те кара да приемаш каквото ида е. При [img]http://www.cheesebuerger.de/images/midi/verschiedene/k042.gif[/img] обаче нещата май стоят другояче... Не съм чел книгата, така че нямам право на позиция, но за мен е достатъчно че феновете и (поне тези с които съм говорил:nuts:) нямат система за оборване на фактите които споменаха в този антишлиферов филм...
А махалото в предишния пост го споменах не за да правя някакво сравнение, просто сега го чета. Като казах "по темата" имах предвид темата на топика а не темата за шлифера.
Като казах наздраве се сетих да добавя нещо изключително важно. За Бога, не си купувайте Каменица Бяло !!! Това е подигравка с мътната бира!
КапитанПланета

Мнениеот TOYAGA » Нед Юни 05, 2005 10:45 pm

Ей, гамен! Я да връщаш шлифера! Аааамаха! Къде дават така, А? АААА?

:beer::beer::beer:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот КапитанПланета » Нед Юни 05, 2005 10:56 pm

[quote="TOYAGA"]

[/quote]

ОК ето :
[img]http://www.cheesebuerger.de/images/midi/verschiedene/k042.gif[/img]
[b]copyright © 2005 TOYAGA[/b]

Позволих си да го използвам, защото понятието се наложи в нашата малка но сплотена компания доста преди ти официално да го заявиш и публикуваш. Но какво да се прави - сетил си се, печелиш. Пък и запазения знак си го бива.
КапитанПланета

Мнениеот TOYAGA » Нед Юни 05, 2005 11:22 pm

[quote="КапитанПланета"]

[quote="TOYAGA"]

[/quote]

ОК ето :
[img]http://www.cheesebuerger.de/images/midi/verschiedene/k042.gif[/img]
[b]copyright © 2005 TOYAGA[/b]

Позволих си да го използвам, защото понятието се наложи в нашата малка но сплотена компания доста преди ти официално да го заявиш и публикуваш. Но какво да се прави - сетил си се, печелиш. Пък и запазения знак си го бива.

[/quote]

Аааа...

[b][i]Не щеме ний богатство,
не щеме ний пари,
искаме свобода
с човешки правдини.

Напред, напред,
на бой да вървим!
Доста сме стоели,
стига да търпим!

Доста сме лежали
в робски пелени,
време е да станем
свободни хора ний.

Напред, напред,
на бой да вървим!
Доста сме стоели,
стига да търпим![/i][/b]
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Нед Юни 05, 2005 11:48 pm

[quote][i]Originhttp://www.mtb-bg.com/forum/images/icon_mi_10.gif
http://www.mtb-bg.com/forum/images/icon_mi_10.gifally posted by mih[/i]
само "малко"?!:thumb:

Кастанеда е на друга дрога, просто, а колко е разбираем е друг въпрос ;)
[/quote]

Ама пичове, хубавото на "Алхимика" е точно чудната наивна атмосфера на всяка страница...
Точно наивния стил като изразно средство я прави толкова ценна и вълнуваща - щото действа на емоциите, освен ако не я чете загорял циник...

Може би само аз се кефя на това, но мисля, че наивния стил никак не е случаен - така книгата дори е още по-убедителна...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Windstream » Пон Юни 06, 2005 7:54 am

[quote="halcor"]

Койтоидабешеидамеизвиничегозабравих - "Шогун"
[/quote]

Ако си спомням правилно - Джемс Клавел. И като си почнал с шогуна изкарай цялата поредица, като не забравяш и лекия offtopic "Цар Плъх" :bowdown:
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Мнениеот LoshBoch » Пон Юни 06, 2005 9:46 am

Накой да е чел Ромен Гари???
LoshBoch

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Юни 06, 2005 10:04 am

[quote="Windstream"]

[quote="halcor"]

Койтоидабешеидамеизвиничегозабравих - "Шогун"
[/quote]

Ако си спомням правилно - Джемс Клавел. И като си почнал с шогуна изкарай цялата поредица, като не забравяш и лекия offtopic "Цар Плъх" :bowdown:
[/quote]

И "Търговска къща".
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот 4getcredo » Пон Юни 06, 2005 1:52 pm

[quote="LoshBoch"]

[/quote]

Аз.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот Haho » Пон Юни 06, 2005 3:47 pm

Mi neznam dali nqkoi e 4el nesto na Tery Pratshet no tio spored men ima dosta dobri knigi. Ima gotin stil i wsi4ko e super samo deto ne dokarwa kraq mnogo dobre ama sega kwo da se prawi :popcorn:
Изображение
Haho

Мнениеот Windstream » Вто Юни 07, 2005 2:26 am

[quote="NovemberCharlie"]

И "Търговска къща".
[/quote]

Е да де, тя нали също е в тази серия - Шогун, Гай-Джин, Тайпан, Търгоска къща (не гарантирам за хронологията).

Иначе аз сега препрочитам първата част на "Лунна Дъга" на Сегей Павлов, навремето втората не можах да я намеря и сега не върви направо с нея да започна.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Мнениеот LoshBoch » Вто Юни 07, 2005 10:09 am

[quote="4getcredo"]

[quote="LoshBoch"]

[/quote]

Аз.
[/quote]

Доста тъп въпрос съм задал :crazy:. Идеята ми беше че тоя тип има 2 нобелови награди, а на мен никак не ми хареса, въпреки че с доста усилия на волята прочетох 4-5 от книгите му. Та искам да чуя и чужди мнения по въпроса.
LoshBoch

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юни 07, 2005 10:20 am

Аз по спешност се прехвърлих на Project Cucle Management Guidelines.
Аватар
NovemberCharlie

ПредишнаСледваща

Назад към Други