Тема за интересни новинки

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Alpina » Нед Юни 10, 2007 12:12 pm

NovemberCharlie написа:... За ускорението по-голяма важност има максималния въртящ момент...
:agree:

В по-ниски обороти..... ммммм..... турбо дизел ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Нед Юни 10, 2007 8:03 pm

Да, известни са ми тези неща. Затова се надявам ако се приеме подобно нещо, то да засегне само максималната скорост, т.е. тя да бъде ограничавана електронно или както там става. Ама в такъв случай не съм убеден, че ще има екологичен ефект, защото и сега не мисля, че чак толкова много хора и чак толкова често карат с повече от 160км/ч.

И все пак, никак не съм склонен да оставя мощността на последно място. Да, масата е важна, но за да направиш колата по-лека, доколкото ми е известно, трябва да стане по-скъпа. Въртящият момент е много важен, но съвсем не е всичко. Моята кола е с дизелов двигател с турбо, т.е. очаква се да има сравнително добър въртящ момент за мощността си от 70к.с. и действително съм доволен, може да влачи много, но това съвсем не значи, че с тия 70 коня мога да изпреваря толкова бързо и безопасно, както със 150к.с. например.

Ама те ако са го наумили и го направят, ще видим какво и как :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот NovemberCharlie » Нед Юни 10, 2007 9:25 pm

Admin написа:Да, известни са ми тези неща. Затова се надявам ако се приеме подобно нещо, то да засегне само максималната скорост, т.е. тя да бъде ограничавана електронно или както там става. Ама в такъв случай не съм убеден, че ще има екологичен ефект, защото и сега не мисля, че чак толкова много хора и чак толкова често карат с повече от 160км/ч.

И все пак, никак не съм склонен да оставя мощността на последно място. Да, масата е важна, но за да направиш колата по-лека, доколкото ми е известно, трябва да стане по-скъпа. Въртящият момент е много важен, но съвсем не е всичко. Моята кола е с дизелов двигател с турбо, т.е. очаква се да има сравнително добър въртящ момент за мощността си от 70к.с. и действително съм доволен, може да влачи много, но това съвсем не значи, че с тия 70 коня мога да изпреваря толкова бързо и безопасно, както със 150к.с. например.

Ама те ако са го наумили и го направят, ще видим какво и как :)
Някои фирми (освен тези във Формула 1) имат специализиран софтуер за управление на двигателя, които позволяват претоварване на двигателя в режим на рязко ускорение (ако не ме лъже паметта двулитровият турбодизел на Форд позволява повишаване на максималния въртящ момен от 320 на 340 Nm при рязко натискане на педала на газта). Също така е възможно да се ползват дългоходови двигатели, които имат по-голям въртящ момент за сметка на максималните обороти (някога се считаше, че 17 м/сек е гранична стойност за скорост на буталото), които пък от своя стана са свързани с максималната мощност. Ниските обороти на двигателите позволяват и по-добро пълнене и изгаряне на гориво-въздушната смес, което от своя страна прави двигателя по-екологичен. Въобще вариянти много...
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот halcor » Сря Юни 13, 2007 3:37 pm

Аватар
halcor

Мнениеот bikerider » Сря Юни 13, 2007 3:54 pm

Коментар под статията:
"Вероятно американците са се притеснили какво би станало, ако поразените от бомбата вражески войници вземат американски бойци в плен..."

:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::roll2:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот shaggy86 » Сря Юни 13, 2007 4:14 pm

halcor написа::rofl:

Бум! Гей-бомба!

:bowdown:
тъкмо щях да го постна.Евала на братята амита!
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот Alpina » Сря Юни 13, 2007 4:26 pm

shaggy86 написа: :bowdown:

тъкмо това и аз щях да правя :)

Както и че Мъже не ни трябват. Ще се оплождаме сами.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот MpaBka ABuaTop » Сря Юни 13, 2007 9:11 pm

Alpina написа:
shaggy86 написа: :bowdown:

тъкмо това и аз щях да правя :)

Както и че Мъже не ни трябват. Ще се оплождаме сами.

Някой да знае адреса на тия "учени" ?
"...Soul is shit! I sold my Soul for Rock'n Roll, Beach!"
Аватар
MpaBka ABuaTop

Рейтинг: 1677

Мнениеот shaggy86 » Чет Юни 14, 2007 11:16 am

Бре :idea: Разгадали са формулата/мистерия за движещия се велосипед :bowdown:
http://www.technews.bg/info.php#comm12

:rofl: :rofl:
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот bluskanie » Чет Юни 14, 2007 1:01 pm

Кат ще взима книжки за неплатени глоби:

http://bulgaria.actualno.com/news_8035.html

От една страна би могло да "укроти" бесните шофьори... от друга си е лудост!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alien » Съб Юни 16, 2007 9:58 pm

http://dnevnik.bg/show/?storyid=349085

<Иконка на пляскащо се по челото човече>
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bluskanie » Пон Юни 18, 2007 8:54 pm

Учени от MIT изобретяват безжично електричество.

Напълно променяйки концепцията, според която използваме електричеството, група учени от Масачузецския Институт по Технологии, успешно са "изпратили" ток от магнитна намотка към 60 ватова крушка на 3 метра и половина разстояние. Феноменът се нарича електромагнитна индукция и отдавна се използва при трансформаторите и електрическите мотори, но те трябва да бъдат достатъчно близо, за да може токът да прескочи. Dr Soljacic, главният изследовател на проекта, е открил, че новият излъчвател може да се използва, за да се изпълни стая с "не-радиативно" електромагнитно поле вместо традиционния метод на излъчвател/приемник захранващ устройства безжично. Може да видите диаграма как WiTricity работи ето ТУК.

Изображение

Яка работа... мразим кабели :(!:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alien » Пон Юни 18, 2007 9:15 pm

@bluskanie - човече, ти не четеш ли темата? Това го пуснах преди десетина дена. :)
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bluskanie » Пон Юни 18, 2007 9:17 pm

Еее, не съм видел ако е било линк. Мразим да се пускат линкове, никога не ги отварям :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alien » Пон Юни 18, 2007 9:20 pm

bluskanie написа:Еее, не съм видел ако е било линк. Мразим да се пускат линкове, никога не ги отварям :)

ahahah не, СЪЩИЯТ текст пейстнат. :)
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bluskanie » Пон Юни 18, 2007 9:24 pm

Еми пропуск, наказан съм, нали? :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alien » Пон Юни 18, 2007 9:28 pm

bluskanie написа:Еми пропуск, наказан съм, нали? :)

мхм, бягай в ъгъла. :)

Четири промени внесе ВМРО-БНД като предложения за промяна в Закона за местните избори. Целта е да се постигне по-голяма прозрачност и ефективност на изборния процес.

Принципът на уседналост вече доказа своята безусловна необходимост по време на проведените през май тази година Евроизбори. Чрез предстоящия местен вот се формират органите на местното самоуправление, съобразно волята на жителите на съответното населено място – те имат пряк интерес от това управление.

ВМРО-БНД продължава да предлага въвеждането на принципа на задължителното гласуване. Това се налага по две основни причини – ниска избирателна активност и прекратяване на порочната практика на “купуване на гласове”. Ниската избирателна активност оставя голяма част от населението на практика без политическо представителство и косвено поражда другото отрицателно явление – “пазаруването на гласове”. В мотивите се посочва, че тази порочна практика, породена от ниското образование, социален статус и разочарование от политическото представителство, не може да бъде прекратена с криминализирането й, поради взаимния интерес на страните, участващи в нея. След въвеждането на принципа на задължително гласуване – купуването на гласове става безпредметно и излишно, смятат от ВМРО-БНД..

Друга предлагана промяна е въвеждането на изискване за задължително образователно ниво не само за кандидатите, но и за имащите право на глас. Тя е съобразена с Конституцията на Република България, където в чл. 53(1) е записано: Всеки има право на образование; (2)Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително; (3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия, образованието във висшите държавни училища е безплатно.

Придобиването на минимална и задължителна образователна степен е безусловното необходимо условие за всеки български гражданин, за да може той да формира политическа воля и да направи разумен избор.

Предложението за промени в Закона включва и отпадане на деня за размисъл, както и публикацията на “екзитпол” в деня на изборите. Вносителите считат, че този ден е изгубил значението си, тъй като българското общество достига необходимото ниво на политическа култура много преди деня пред изборите. Съществуването на подобен ден имаше смисъл в началото на демократичните промени, когато вота беше силно емоционален и с възможности за крайни настроения. Днес свободният избор вече не се влияе в такава степен от агитации и внушения, което прави денят за размисъл излишен рудимент от началото на прехода. Същият аргумент важи и за предложението за отпадане на забраната за публикуване на т.н. “екзитпол” в деня на изборите. ВМРО-БНД счита, че обществото е достатъчно зряло политически, за да се влияе от прогнозни резултати и те да мотивират или демотивират гласуването. Практиката показва, че и сега тази забрана и сега се заобикаля умело от редица средства за масово осведомяване.

Ето и интервю с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов относно задължителното гласуване:
http://focus-news.net/?id=f6781

Анкетата на Агенция Фокус:
http://anketa.focus-news.net/

Електронен референдум за задължителното гласуване
http://www.vmro.bg/index.php[/quote]

Преписано от Дата.бг. Не го пускам като нова тема, защото ще бъде локната мноо бързо, въпреки че сега Админа кърка яко. Коментарите ви (не за алкохолизма на Любо, бе, по цитата)?
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bluskanie » Пон Юни 18, 2007 9:35 pm

Абе тоя Каракачанов е леке...

Но това е нещо, което трябва да се подкрепи безусловно. Дано стане за следващите избори за парламент.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Пон Юни 18, 2007 11:06 pm

Браво! След това предлагам и бърсането на дупето след голяма нужда също да стане задължително! Също и който си бърка в носа, да му налагат административно наказание и общественополезен труд!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Пон Юни 18, 2007 11:08 pm

Това е просто начин да "изтръгнат" гражданската ти позиция, ако нямаш ... при положение, че нямайки такава - вредиш!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alien » Пон Юни 18, 2007 11:32 pm

bluskanie написа:Това е просто начин да "изтръгнат" гражданската ти позиция, ако нямаш ... при положение, че нямайки такава - вредиш!

Това са глупости. Нищичко няма да изтръгнат от мен. Аз ще пускам невалидна бюлетина, ако това стане. Но искрено се надявам да не. Мда, точно така, аз не гласувам, щото ме мързи, а ако стане задължително, няма да гласувам ей така, напук. Проблем?
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот Alien » Пон Юни 18, 2007 11:52 pm

Трима са загинали при тежка катастрофа, причинена от пиян шофьор

19 юни 2007 | 00:03 | Агенция "Фокус"

Перник. Тежката катастрофа, която стана по-рано тази вечер и уби трима души, е причинена от водач, употребил алкохол. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Националния медицински координационен център. 2,8 промила алкохол са открити в кръвта на 38-годишна жена с инициали Ж. П. Тя се движела с автомобила си между пернишките квартали “Тева” и "Изток", когато колата се отклонила и преминала през мантинелата в насрещното платно. Ударен е насрещнодвижещ се “Мерцедес” и на място са загинали две момчета и едно момиче на видима възраст между 20 и 22 години. В колата е пътувало още едно момче, което е откарано в Пернишката болница с контузии по главата и тялото. След като ударила колата, Ж. П. удря и втори “Мерцедес”, който се движел в същото платно. Пътниците в него обаче са без наранявания.
Шофьорката, причинила катастрофата също няма наранявания.
В момента на мястото се водят следствени действия.

Чудя се... линч, след което усмъртяване с камъни или доживотен затвор? Или да я оставят да живее с мисълта, че е отнела 3 млади живота? Има адски тъпи хора на тоя свят, това е всичко, което аз мога да кажа.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот Alien » Пон Юни 18, 2007 11:54 pm

Така учителите изразяват протеста си срещу неразбирането на справедливите им искания за повишаване на заплатите

Изображение

Всички ученици във Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София (Девета гимназия) ще завършат годината с отличен успех пълно 6, решиха тази вечер на общо събрание преподавателите, предаде БГНЕС.

Така учителите изразяват протеста си срещу неразбирането на справедливите им искания за повишаване на заплатите.

Щом всички ученици завършат с пълно 6 държавата и общината ще им изплащат стипендии всеки месец независимо, че те са символични - в рамките на 21 лв.

Преподавателите от Френската гимназия призовават по същия начин да постъпят и колегите им от другите училища в София.

Учителите ще се съберат утре в 7 ч., непосредствено преди изпита на седмокласниците за кандидатстване в елитните гимназии, за да изразят отново протест и да съобщят за решението си, твърди
БГНЕС.
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1060967

Божееее, Боже...
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот PtD » Вто Юни 19, 2007 12:05 am

bluskanie написа:Това е просто начин да "изтръгнат" гражданската ти позиция, ако нямаш ... при положение, че нямайки такава - вредиш!

Плащам си данъците и осигуровките, нали? Оттам нататък държавата ми е длъжник, а не аз на нея! Аааре, у лево!
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Вто Юни 19, 2007 12:16 am

Плащаш си, щото иначе е незаконно. Така трябва да стане и с гласуването. За да кажеш "Гласувам, нали? Оттам нататък държавата ми е длъжна, а не аз на нея"
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Вто Юни 19, 2007 1:14 am

Смятам, че съм си уредил сметките с държавата в момента, в който си платя данъците. Оттам нататък съм в пълното си право да изисквам тя да се оправя и без моята намеса.

А политическата класа такъв автогол ще си вкара, ако направи гласуването задължително, та чак ме избива на смях! Не, представи си само - задължават те да извършиш оценка на тези, които те задължават! Смех! Че кой нормален, мързелив българин ще пусне бюлетина за тях! :rofl:

А нали се сещаме какво става, когато има достатъчен брой бели бюлетинки ;)
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Вто Юни 19, 2007 6:53 am

Е, нали си наясно, че не го измисляме в момента? Това съществув в няколко държави, така че не виждам причина за притеснения.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот halcor » Вто Юни 19, 2007 9:55 am

Хм, ако някой иска да ми отнеме и правото да не гласувам мога да реша да разпространя рецепта какви лесно набавими неща да сложите в плика, така, че да се разсмърди брутално след няколко часа, т.е. да не е възможно засичането му в момента на гласуване, но да направи преброяването после доста затруднено :D. Дори и да не разпространя - вече съм дал идея в този пост :) Това ще е един вид отстояване на права. Предполагам, че ще се намерят поддръжници на идеята. И кво, ще направят задължително явното гласуване, потъпквайки конституционни права? И тогава може да се измисли хак... само че тогава няма да е толкова безобиден...
Аватар
halcor

Мнениеот bikerider » Вто Юни 19, 2007 10:09 am

bluskanie написа:Е, нали си наясно, че не го измисляме в момента? Това съществув в няколко държави, така че не виждам причина за притеснения.

Ма да, то там обществото е същото, политиците са същите, икономиката е същата, манталитета е същия... изобщо, вече сме на нивото на скандинавските страни, та дай да задължим да се гласува :usclap:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Вто Юни 19, 2007 10:23 am

bikerider написа:
bluskanie написа:Е, нали си наясно, че не го измисляме в момента? Това съществув в няколко държави, така че не виждам причина за притеснения.

Ма да, то там обществото е същото, политиците са същите, икономиката е същата, манталитета е същия... изобщо, вече сме на нивото на скандинавските страни, та дай да задължим да се гласува :usclap:

Гърция е една типична, скандинавска страна...

Най-малката и основна полза от задължителното гласуване ще е това, че няма да ме управляват турци, против волята ми. За мен това е достатъчно основание да заемам такава позиция.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

ПредишнаСледваща

Назад към Други