Тема за интересни новинки

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Alpina » Пон Юни 25, 2007 11:48 am

Не го определям като "интересна новина" :dunno:, а като глупав :offtopic:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Crimson » Пон Юни 25, 2007 12:28 pm

Makintier написа:http://www.vbox7.com/play:7aeb1525

ааааа гадноооо :crazy:
Егати якото. Според мен хората много добре знаят какво правят! И да си кажа не мисля, че е глупаво.
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот Alien » Пон Юни 25, 2007 1:30 pm

bikerider написа:@Alien: Ти нещо не разбираш сериозността на ситуацията. Хокинг казва, че ТРЯБВА да стане така, иначе...
Само дето аз считам климатичните промени за главната опасност, а не астероиди...

Първо - аз много добре разбирам сериозността на ситуацията. Ясно е, че ако не се махнем от тази шибана планета, ще погинем зловещо. Второ - аз смятам, че НЯМА как да се махнем, НИКОГА. Трето - Хокинг не казва, забележи, че ТРЯБВА да се махнем, ами че ЩЕ се махнем:

Стивън Хокинг предрича оцеляване на човечеството далеч от Слънчевата система

А ето заради това:

Космологът от Кеймбридж смята, че за колонизацията на пригодните за живот планети около други звезди може да потрябват космически кораби, построени по технология, широко известна на публиката чрез сериала "Star Trek".

Го нахраних лошо.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот PtD » Пон Юни 25, 2007 2:26 pm

Интересна гледна точка, понеже сме осрали яко планетата, вместо да се захванем да почистим, да вземем да се махнем и да осерем някоя друга :D

Прав беше агент Смит, прааав!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пон Юни 25, 2007 3:29 pm

Crimson написа:
Makintier написа:http://www.vbox7.com/play:7aeb1525

ааааа гадноооо :crazy:
Егати якото. Според мен хората много добре знаят какво правят! И да си кажа не мисля, че е глупаво.

1. Това новина ли е?

Не - глупав :offtopic:
Да - Не знам какво не ми е на ред

2. Ако изключим че това е раздел за "интересни новини", които наистина са ми интересни и са новини, това наистина е интересно (тафталогията не е случайна) и ако не бях гледал Jackass Number Two, преди няколко дни, щях да се стресна :)
Всъщност не, аз мраза малки дечица :popcorn:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Crimson » Пон Юни 25, 2007 4:06 pm

Абе не се разбрахме ама зарежи не ми се разтегля. ;) :)
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот bikerider » Пон Юни 25, 2007 4:34 pm

PtD написа:Интересна гледна точка, понеже сме осрали яко планетата, вместо да се захванем да почистим, да вземем да се махнем и да осерем някоя друга :D

Прав беше агент Смит, прааав!

Тъжната истина е, че развитието си има цена. Можело е да стане по друг начин, но няма смисъл сега да се търси виновник, щото няма да помогне. Истината е, че човечеството е тръгнало по тоя път от момента, в който е измислило как да запали огън и да дублира природните процеси.

По въпроса с вирусите - виж как стоят нещата откъм мен. Аз не унищожавам природата в планетарни мащаби. Аз не меря всичко в пари. Аз не бълвам всеки ден стотици тонове лайна като Кремиковци. Не аз съм измислил консуматорското общество. Не аз съм измислил течно общество, в което има едно неизменно нещо: боклуците.
Аз единствно искам да живея на нормална планета с нормална природа. И понеже ситуацията е SNAFU далеч преди да се родя, някакси това, което ми казваш не е на място. Аз искам да почистим. Бих направил каквото ми е по силите. Но това не е работа за един човек, нито за един град, нито за една държава, нито за един континент. Това е работа за ЦЯЛОТО човечество и то едновременно. Жълтурите от тая година са най-големия замърсител с CO2. Може ли някой да ги спре? Как предлагаш да стане това почистване? Желанието е налице, но как да стане? Имаш ли решение за нефтени разливи? За парниковия ефект? Ако нямаш, кой ще ги разработи? Колко ще струват? Идваме до централния въпрос - батковците с парите ще платят ли? И ако платят какво ще искат насреща от човечеството? Кой от тях е луд да се бори с боклука, демек с консумеризма, след като консумеризма е основата на властта им?

Квалификациите на агент Смит са валидни, но само за хората в Матрицата! А Матрицата на капитализма расте неумолимо и едва ли има кой да я спре. Убеден съм, че си схванал посланието на филма, но мисля че би трябвало все пак да спазваш 11 заповед :)

Та какви са алтернативите - световна война между "машините" и "хората" или бягане на друга планета. Или обединение на цялото човечество за почистване на планетата. Това обединение как го виждаш? Засега почистването едва ли влиза в плановете на големите батковци, защото означава независимост. Би се случило, когато цялата власт е веднъж и завинаги в ръцете им. Тогава и само тогава ще има напредък по тая точка. Колкото и да смърдят всякаквите националисти, любители на конспирациите, антисемити, антиглобалисти и прочие, това е единственото решение. За други варианти просто няма време!

Edit: Четох днес решение със серни съединения, предложено от руснаци. Идеята е да се направи нещо като отразяващ щит в стратосферата. Демек решение а-ла Highlander :bulb:. Това ни е нивото. Други технологии за очистване и тераформинг за съжаление май още не са се появили.

@Alien: по същия начин са се смяли на Жул Верн когато е написал Капитан Немо. Ха-ха-ха, подводница с акумулатори. Ха-ха-ха. Ужасно смешно. Нали? :)
Ха-ха-ха, тоя па , колело с амортисьори, ха-ха-ха.

Хокинг е прав - не само ТРЯБВА, но и ЩЕ. Ако искаме да оцелеем. А ти забравяш, че развитието е по експонента. Въпроса е да спечелим състезанието с природата. Дали ще стане не знам, може пък наистина някой да измисли очистваща технология. Ама къде е тоя някой и досега къде е спал? И по-точно защо досега не е бил финансиран?
Последна промяна bikerider на Пон Юни 25, 2007 4:59 pm, променена общо 1 път
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Юни 25, 2007 4:56 pm

bikerider написа:Глей ся как стоят нещата откъм мен. Аз не унищожавам природата в планетарни мащаби.

Глей сега, то никой не я унищожава в планетарни мащаби. Всеки дава своя мъничък принос в микромащаби.

Не аз съм измислил консуматорското общество. Не съм искал общество, в което най-неизменното нещо са боклуците.

Аз просто искам да живея на нормална планета с нормална природа. И понеже ситуацията е SNAFU далеч преди да се родя, някакси това, което ми казваш не е на място. Аз искам да почистим. Бих направил каквото ми е по силите. Но това не е работа за един човек, нито за един град, нито за една държава, нито за един континент. Това е работа за ЦЯЛОТО човечество и то едновременно.

Фактите са си факти - планетата е осрана от нас, хората. Почистването е трудно и иска много жертви. Кой ще е първият доброволец?

Хубавото в цялата работа е, че няма измъкване. Преселението в космоса е химера.

Идваме до централния въпрос - батковците с парите ще платят ли? И ако платят какво ще искат насреща от човечеството? Кой ще е луд да се бори с боклука, демек с консумеризма, след като консумеризма е основата на властта им?

Ще платят и още как. Като им припари под д-то не ще платят ми и хоро ще играят, а то гледам че почва леко да им припарва... Я виж САЩ как искат да контролират СО2 емисиите, че даже се заканват с пръст на Китай и Индия. А само преди 10-тина години с пяна на уста не щяха.

Хората са най-уязвими в биосферата, имайки предвид огромният им брой и неспособността им да оцеляват сами. Един 5-10 годишен глад, причинен от неспособността на селскостопанските култури да оцелеят при променен климат и всичко ще си дойде на мястото. Просто не осъзнаваме колко сме зависими от малките неща, затова голем го вадим и гоним Михаля. Да видим тогава как яде ли се 42-инчовата плазма и може ли Мерцедесът да се сготви на супа.

Only when the last tree has been felt
The last fish caught
The last river poisoned
Will you know
That men cannot eat money
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Юни 25, 2007 5:13 pm

PtD написа:Глей сега, то никой не я унищожава в планетарни мащаби. Всеки дава своя мъничък принос в микромащаби.

Да вярно. Аз давам своя принос, като ходя до тоалетната и изхвърлям продадените ми опаковки заедно с продуктите. Искам да не е така. И какво да направя. Посъветвай ме.
Имам своя принос, чрез карането на стара кола. Осъзнавам го. Работя над въпроса, за да намаля емисиите от колата ми. За нещастие обаче не може да стане моментално.
После, както казах аз ходя всеки ден до тоалетната. Това са торове. Демек полезно нещо. А господин Митал колко сере? А заводите му?
Нека като говорим за личен принос да отчитаме и мащабите а?
Ако трябва да се започне отнякъде, дали трябва да е от моето ходене до кенефа или от адските инсталации на г-н Митал? В събота на връщане от Сопот слънцето залязваше, но не се виждаше. Виждаше се само размазана златна мараня. Нека да започнем оттам. А как имаш ли виждане?
Как да спрем строителните камиони, които бълват колкото 100 коли всеки?

PtD написа:Фактите са си факти - планетата е осрана от нас, хората. Почистването е трудно и иска много жертви. Кой ще е първият доброволец?

Почистването е едно на ръка. А растящото население? Решението на тоя проблем също иска много жертви в буквалния смисъл. Кой ще е първия доброволец?

PtD написа:Хубавото в цялата работа е, че няма измъкване. Преселението в космоса е химера.

Имаше една хубава мисъл - всеки прелом започва с видими признаци на разпадане. Дали е химера не можеш да кажеш, можеш само да спекулираш и да вярваш. Иначе преселението на ЦЯЛОТО човечество в космоса преди да сме съсипали окончателно Земята е химера, да. За някои няма да е химера, обаче. Затова и плащат луди пари за парцели на Луната. Колкото и смешно да изглежда на средния землянин каращ си спокойно Мерцедеса.

PtD написа:Ще платят и още как. Като им припари под д-то не ще платят ми и хоро ще играят, а то гледам че почва леко да им припарва...

За съжаление време за хоро няма.

PtD написа:Да видим тогава как яде ли се 42-инчовата плазма и може ли Мерцедесът да се сготви на супа.

Ми то е ясно това. На едни позиции сме в това отношение. Всеки Мерцедес за N хиляди евро е изгубен шанс за финансиране на почистването. Оди обясни на мутрата това. И понеже мнозинството от населението на тая планета е с подобен манталитет, мисля че в нарушение на 11 заповед мога да кажа, че съдбата ни е заслужена, защото подкрепяме този обществен строй. Критиките на Маркс са основателни, сега към тях се прибавя и екологичното измерение. Не че споделям решенията на учениците му.

PtD написа:Only when the last tree has been felt
The last fish caught
The last river poisoned
Will you know
That men cannot eat money

:V:
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Юни 25, 2007 7:20 pm

bikerider написа:Дали е химера не можеш да кажеш, можеш само да спекулираш и да вярваш. Иначе преселението на ЦЯЛОТО човечество в космоса преди да сме съсипали окончателно Земята е химера, да. За някои няма да е химера, обаче. Затова и плащат луди пари за парцели на Луната.

Не мога твърдя със 100% сигурност. Мога обаче да направя educated guess. При положение, че засега 1кг изпратен в космоса струва 1000$, пренасянето на цяла среда годна за самостоятелен живот не е в рамките на постижимото. Много по-достъпно е да се обособят защитени зони на Земята.

Както и да е, темата беше за *пряката* полза от ускорителите. За което твърдя, че при сегашното положение са по-скоро вредни отколкото полезни. Може би в бъдещето някога те ще са оправдани, но сега просто начесват любопитството на група учени. Както и изследванията за строежа на Вселената. Т.е. ако в задния ти двор има пожар, не е разумно през това време да гледаш с далекогледа как съседката от отсрещната страна на улицата се съблича, ами е по-добре да тичаш да мъкнеш кофи с вода и да гасиш... И като загасиш, тогава можеш да се върнеш към съседката. :idea:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Юни 25, 2007 8:06 pm

PtD написа:Не мога твърдя със 100% сигурност. Мога обаче да направя educated guess.

Е да, така е. Едни чичковци навремето бяха направили също толкова educated guess въз основа на тогавашните цени на паметта, че повече от 640К никому не са нужни :)

PtD написа:Както и изследванията за строежа на Вселената.

Можеш ли да предвидиш какво ще изскочи отнякъде? Аз лично намирам твърденията на Хокинг за преувеличени, но не и неосъществими. В тоя ред на мисли не мога да отсека, че полза от ускорителя няма да има. Просто не знам. Знам само че човешката воля е това, което променя Вселената, за добро или зло.

Иначе теорията със защитените територии е хубава. На теория. А кой точно ще живее там? Ще се реши с война, нали? :)
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Юни 25, 2007 8:18 pm

bikerider написа:Знам само че човешката воля е това, което променя Вселената, за добро или зло.

Това е шега, нали? Защото досега почти нищо не сме променили, освен че локално сме зацапали една малка планетка в една дребна планетна система. Трябва да е шега :) Нещо като мравката дето душела слона, ама й се губел между пръстите. Да, определено е шега :D

Иначе теорията със защитените територии е хубава. На теория. А кой точно ще живее там? Ще се реши с война, нали? :)

Ами тези чичковци с паричките ще си ги построят, те ще си и живеят там. Няма да има никаква война по въпроса. Освен може би когато определят кой е по- по- най- помежду си.
Аватар
PtD

Мнениеот Alien » Пон Юни 25, 2007 8:23 pm

@PtD - "оправянето" на Земята ми звучи ОЩЕ по-нереалистично от покоряването на Космоса. Затънали сме до шия в боклук, алтернатива на петрола няма да се намери, не и рентабилна, хората се множат, мизерята се увеличава, войните стават по-брутални, горите биват изсичани, водата свършва. Така че, мили земляни, ще издухате жестоко след някое и друго столетие. КОЛКО ми е мъчно, че няма да съм там, за да ви погледам и да се смея злобно. :V:

@bikerider - полза от този ускорител ще има дотолкова, че да помогнат на теоритичната физика. Ще блъскат някакви частици, за да изскочат други. Което от своя страна е адски интересно, защото може да намерят гравитона и разни други важни "силови" частици, нооо с какво практически ще помогне това - можем само да поживеем и да видим. Аз лично нямам търпение. :)

Едит: като стана дума за Хокинг:

http://www.dailymail.co.uk/pages/live/a ... 6&ito=1490

Днеска гледах филмче за тая мацка, амааааа сега не мога да го намеря, тоест не ми се търси, така че намерих само това - ще трябва да го преживеете. :) СМЕШНО ми се струва това, че 2 годишна има 150 АйКю, при все че тя не може да ГОВОРИ, камо ли ЧЕТЕ, камо ли РАЗБЕРЕ въпросите, камо ли РАЗБЕРЕ идеята да ОТГОВОРИ, камо ли отговори ПРАВИЛНО. Ноооо те си знаят. :)
Последна промяна Alien на Пон Юни 25, 2007 8:26 pm, променена общо 1 път
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Пон Юни 25, 2007 8:25 pm

PtD написа:
bikerider написа:Знам само че човешката воля е това, което променя Вселената, за добро или зло.

Това е шега, нали? Защото досега почти нищо не сме променили, освен че локално сме зацапали една малка планетка в една дребна планетна система.

Това е шега, нали? Да шега е, иначе можеше да узнаеш по най-неприятния начин какво е родилна треска. Можеше да живееш в сламена колиба и да зависиш от прищявките на времето. Предпочиташ ли го?

@Alien: Хокинг директно е казал за какво става дума - за антиматерия. Това може да е на етап теория, но защо да остане така? :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Пон Юни 25, 2007 8:28 pm

bikerider написа:@Alien: Хокинг директно е казал за какво става дума - за антиматерия. Това може да е на етап теория, но защо да остане така? :)

Антиматерията отдавна не е теория, ами си е баш потвърдена за вярна, мисля точно в този сегашния най-голям ускорител, който е под Франция.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Пон Юни 25, 2007 8:29 pm

Значи остава какво - да се стигне до контролирана анихилация. И? :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пон Юни 25, 2007 8:32 pm

Alien написа:... сегашния най-голям ускорител, който е под Франция...

И не само ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Alien » Пон Юни 25, 2007 8:37 pm

bikerider написа:Значи остава какво - да се стигне до контролирана анихилация. И? :)

И да печелим енергия от цялата работа. Щото ако успеят да разделят енергията на частица и античастица, губейки по-малко, отколкото ще спечелят, когато ги сблъскат - ето ти перпето-мобиле. :)

@Алпина - дааа, знам, че не е само под Франция, и бях СИГУРЕН, че някой ще се заяде, ама ме домързя да търся под кои други страни беше. :D :D

По темата - http://www.pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=3647

Поредната кретения или шанс да се измести петролът? Аз бих заложил на първото. ТВЪРДЕ много сме зависими от петрола, за ВСИЧКО. Най-малкото, за да се построи тази кола, се изисква ПЛАСТМАСА, която идва откъде? :) Както и с онази "електрическа" кола... ех, ако Тесла беше казал как се предава електричество по въздуха, сега можеше да караме такива. Амааа... :)
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот RAM-FR » Пон Юни 25, 2007 9:27 pm

Дам много неща изобратяват Индийците http://golemiqt.web.data.bg/phpbb/viewtopic.php?t=2177
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот Alpina » Пон Юни 25, 2007 9:32 pm

Ще кажете чудесно, но на каква цена, не като пари, а като сигурност :dunno: Брех как се връзва с темата малко по-горе :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Пон Юни 25, 2007 11:10 pm

bikerider написа:Това е шега, нали? Да шега е, иначе можеше да узнаеш по най-неприятния начин какво е родилна треска. Можеше да живееш в сламена колиба и да зависиш от прищявките на времето. Предпочиташ ли го?

Това че сме овладели донякъде някои природни стихии е твърде далеч от твърдението "човешката воля управлява вселената"... Като управлява вселената защо при първи по-силен дъжд се наводняват 20-30 села? :) Защо човешката воля не намали някак си дъжда? Или да предотврати земетресенията? Или да спре урагана? А в сравнение с космическите катаклизми, това са не прашинки, не атомчета, а кварки! Управлявал вселената, да бе да.

Що се отнася до анихилацията като източник на енергия... ми те още един студен синтез не са успели да докарат до индустриални мащаби, ти ми говориш за анихилация, където за получаването на една античастица губим милиони пъти повече енергия, отколкото при анихилацията й. :dunno:
Аватар
PtD

Мнениеот did » Вто Юни 26, 2007 12:59 pm

http://news.ibox.bg/news/id_383791570

Новинката в това съобщение е, че въпреки НАТО-МАТО, промени-мромени, Старшинката не умира, жив е Той, жив е!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Вто Юни 26, 2007 1:03 pm

did написа:http://news.ibox.bg/news/id_383791570

Новинката в това съобщение е, че въпреки НАТО-МАТО, промени-мромени, Старшинката не умира, жив е Той, жив е!

Ама това е армейска подготовка, какво се оплакват. Кат искаш да си войник, ще набиваш крак в жегата... ми ако стане война, пак ли ще звънят бащи, че било жега? :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юни 26, 2007 4:02 pm

bluskanie написа:
did написа:http://news.ibox.bg/news/id_383791570

Ама това е армейска подготовка, какво се оплакват. Кат искаш да си войник, ще набиваш крак в жегата... ми ако стане война, пак ли ще звънят бащи, че било жега? :D
Има разлика между армейска подготовка и гавра. Поне аз така си мисля.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bluskanie » Вто Юни 26, 2007 4:07 pm

Докажи! :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юни 26, 2007 4:13 pm

Поне би трябвало да има.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Вто Юни 26, 2007 4:17 pm

PtD написа:Това че сме овладели донякъде някои природни стихии е твърде далеч от твърдението "човешката воля управлява вселената"...

Хкхм, уважаеми, прочети ми пак поста и обърни внимание на разликата между "променя" и "управлява". Мисля, че привиждаш в думите ми нещо съвсем различно от това, което казвах :)

PtD написа:Що се отнася до анихилацията като източник на енергия... ми те още един студен синтез не са успели да докарат до индустриални мащаби, ти ми говориш за анихилация, където за получаването на една античастица губим милиони пъти повече енергия, отколкото при анихилацията й. :dunno:

Ти явно притежаваш удивителната способност да гледаш напред във времето. И то съдейки по сегашното ниво на технологиите. Едва ли има нужда да ти обръщам внимание колко е късогледа такава стратегия. Вече ти дадох примера с 640К, мисля да не повтарям :)
В едно съм сигурен, прекаления оптимизъм и прекаления песимизъм не са добри съветници. Позволявам си да предположа, че криеш зад песимизма липсата на визия, а защо не и, че песимизма ти е източник на липса на визия? :)
Всичко което казваш е така. Обясни ми само защо според теб да остане така? Знаеш ли какво е било КПД-то на първия ДВГ? Знаеш нали?
Разбирам, че може би отричаш научния "прогрес" като фактор, но щеш или не щеш точно той ни е довел до тая задънена улица и само той може да ни измъкне. А това с чистенето на планетата е утопия, поне докато света е полу-глобализиран и няма единна политическа воля. Първо би трябвало натам да се погледне.

Ето ти малко за размисъл от любимия ми автор:
http://www.litclub.com/library/fil/bauman/letter.html

Edit:
Освен всичко друго, климатичните промени са сравнително бавен процес от гледна точка на един човешки живот. В рамките на тоя живот ни грозят далеч по-големи опасности, например от Световна Ислямска революция. А тя се задава. Така че, отново и отново - докато няма единна планетарна политическа воля нищо не може да се направи. Но да ми казваш, че априори нищо не може да се направи, че Природата винаги е била и ще бъде по-силна от Човека, с това не съм съгласен. Всичко което казвам е, че ВСЕ ОЩЕ Е. Засега. Никой не може да ми накърни оптимизма и вярата в науката. Никой освен политиците, защото те дърпат каруцата назад. Те и всичките милиарди биороботи-консуматори водени от корпорациите към Светлото Бъдеще...
Аватар
bikerider

Мнениеот screamBoy » Вто Юни 26, 2007 9:25 pm

нали не забравяш, че няма дефиниция за 'човек' която да не те включва ?
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот PtD » Вто Юни 26, 2007 9:43 pm

bikerider написа:
PtD написа:Това че сме овладели донякъде някои природни стихии е твърде далеч от твърдението "човешката воля управлява вселената"...

Хкхм, уважаеми, прочети ми пак поста и обърни внимание на разликата между "променя" и "управлява". Мисля, че привиждаш в думите ми нещо съвсем различно от това, което казвах :)

Добре де, променя. Кое променя? Интензитета на слънчевото лъчение? Орбитата на Земята? Кое? :)

PtD написа:Що се отнася до анихилацията като източник на енергия... ми те още един студен синтез не са успели да докарат до индустриални мащаби, ти ми говориш за анихилация, където за получаването на една античастица губим милиони пъти повече енергия, отколкото при анихилацията й. :dunno:

Ти явно притежаваш удивителната способност да гледаш напред във времето. И то съдейки по сегашното ниво на технологиите.

Трудно ми е да гледам напред въз основа на бъдещото ниво на технологиите :) Затова се базирам на сегашното ниво, което макар и да е доста високо, все пак няма отговор за много практически задачи, например за студения синтез. Проблемите при студения синтез са по-прости от тези при анихилацията, дори самия факт, че горивото е в излишък навсякъде около нас. Ако имаш някаква информация за голям пробив в индустриалния добив на античастици, с удоволствие бих обърнал по-голямо внимание ;)

Вече ти дадох примера с 640К, мисля да не повтарям :)

Този пример не може да служи за контрааргумент когато обсъждаме енергетични инсталации. В примера който ти даваш има развитие в една и съща област, усъвършенстване на една и съща технология. Докато говорейки за нови източници на енергия имаме нужда от съвършено нови технологии и материали, с качества, които засега не можем да постигнем.

В едно съм сигурен, прекаления оптимизъм и прекаления песимизъм не са добри съветници. Позволявам си да предположа, че криеш зад песимизма липсата на визия, а защо не и, че песимизма ти е източник на липса на визия? :)

Определено, говорейки за бъдещето на планетата ми липсва визия. Ще се радвам да споделиш твоята, стига да е практически приложима.

Знаеш ли какво е било КПД-то на първия ДВГ? Знаеш нали?

Навлизаш в мои води ;) При ДВГ имаме развитие на една и съща технология. Просто повишаваме параметрите на работното тяло, съответно на КПД. Но позволи ми да ти обърна внимание, че за 120 години тъпчем на едно и също място и засега няма заместител на този допотопен двигател. Вместо това той ни вкарва в една задънена улица, откъдето трудно ще излезем.

Нека все пак да погледнем реалистично на технологиите. Те ни вадят от един проблем, за да ни набутат с пълна скорост на друг.

Разбирам, че може би отричаш научния "прогрес" като фактор

Като фактор за какво?

Освен всичко друго, климатичните промени са сравнително бавен процес от гледна точка на един човешки живот. В рамките на тоя живот ни грозят далеч по-големи опасности, например от Световна Ислямска революция. А тя се задава

Ммм, но аз не живея сам за себе си, на мен ми пука дали моите деца ще берат плодовете на нашето безгрижие сега. Затова аз искам едновременно консервация на климата и безопасност от ислямския фундаментализъм.

. Така че, отново и отново - докато няма единна планетарна политическа воля нищо не може да се направи. Но да ми казваш, че априори нищо не може да се направи, че Природата винаги е била и ще бъде по-силна от Човека, с това не съм съгласен. Всичко което казвам е, че ВСЕ ОЩЕ Е. Засега. Никой не може да ми накърни оптимизма и вярата в науката. Никой освен политиците, защото те дърпат каруцата назад.

Нали сам казваш, че прекаления оптимизъм е вреден :) А вяра и наука са две диаметрални понятия, т.к. науката изключва необходимостта от вяра.

А не виждам защо смяташ, че политиците дърпат каруцата назад?
Аватар
PtD

Мнениеот Alien » Вто Юни 26, 2007 11:21 pm

PtD написа:А вяра и наука са две диаметрални понятия, т.к. науката изключва необходимостта от вяра.

хехе, понеже ме мързи да отговарям на останалите неща по поста ти, ще се заям само с това. :) Науката е един вид вяра, и аз дори не говоря за безумни теории, като Суперструнната, които са практически недоказуеми, тоест те са по-скоро философии, в които човек ВЯРВА, а не теории и науки, които човек ДОКАЗВА и след това се базира на. Говоря за "науката" като цяло - какво е тя? Тя също се основава на някаква база, която взимаме за вярна, тоест вярваме в нея. Дали това ще е Евклидовата геометрия, където взимаме точката за понятие, което НЕ се дефинира, или нещо друго, е без значение. Уповаването в науката също е безрезервна вяра в нещо, което може да е много далеч от "истината". Което, разбира се, води до въпроса какво е "истината", но сега не ми се разсъждава повече. :)

Едит:

bikerider написа:Ето ти малко за размисъл от любимия ми автор:
http://www.litclub.com/library/fil/bauman/letter.html

О, Боже... Хората наистина си търсят нещо да хейтват, срещу нещо да роптаят, нещо да не е наред дори в най-простите и елементарни неща. Нямам предвид конкретно това писмо, ноооо и то ми мяза на нещо подобно...
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

ПредишнаСледваща

Назад към Други