The End of Suburbia - omg... очаквах поредното филмче за свършването на петрола, както и за "възможните решения". хахахах е тука ми разбиха дори МОИТЕ песимистични възгледи.

В първата половина и повече говореха за Събърбията - този американски стил на живот, далеч от градовете, от магазините, от работата, от всичко, с идеята човек да върши всичко с кола. Е хубаво, ама петролът и природният газ са стигнали пийковете си, така че в най-скоро време няма да има какво да караме, с какво да се отопляваме и какво да произвежда ток. Представят нещата изключително жестоко, дори и мен ме хвана страх, а аз лично очаквах с нетърпение този момент.

Храната - щяла да се вдигне цената й неописуемо, защото като се замисли човек и тя зависи ИЗЦЯЛО от петрол - като тръгнеш от произвеждането (за разни пръсканици и такива), минеш през опаковането и стигнеш до транспортирането. Към края нахраниха НЕЧОВЕШКИ "алтернативните" източници - въглерода, който, както знаем, всъщност е бая неефективен, щото се изисква повече енергия за създаването му, отколкото се получава от горенето му.

ахахах култ.

Етанола - изобщо биогоривата - викат: вие знаете ли колко ЕНЕРГИЯ отнема получаването му?! Вие знаете ли колко насъждения трябва да посадим, за да можем да произвеждаме една МИЗЕРНА част от това, което ни трябва като енергия? В Уикипедия пише така: "It has been estimated that "if every bushel of U.S. corn, wheat, rice and soybean were used to produce ethanol, it would only cover about 4% of U.S. energy needs on a net basis." хаахахах ЧЕСТИТО!

Въпреки че това е странно, щото в едно друго филмче гледах как в Бразилия 75% (или нещо такова, не съм сигурен за точното число) от колите се движели на биогорива, ма знам ли... Така че и това не ставало. А търсенето на нови източници, рентабилни, щяло да отнеме към 50 години и пак нямало да успеят да покрият повече от 25% от нуждите на хората, които сега се реализират чрез fossil fuels. А, вика, ние имаме 50... не, 10... не, ПЕТ години, преди да свърши петролът.

Накрая на филма наплюха и глобализацията - бъдещето на цивилизацията, ако изобщо се съвземе от кризата, която ще видим в най-скоро време, щяла да бъде в локалното общество. Ще поживеем, ще видим. 9/10. Хъм, интересно, сега се разчетох в Уикипедията и според тях Русия е на второ място по производство на петрол. Аз що си мислех, че е Судан?
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough