[quote="bikerider"]
[quote="SPA"]
Ама ти още ли се косиш по въпроса.
[/quote]
Всичко това е прекрасно, ако якето наистина дишаше като хората (аз се потях като змей) и ако наистина пропускаше чак при 1500мм стълб (според скромния ми опит пропускаше доста по-бързо).
За качество на подплати и друго не знам, знам само че евтиното излиза скъпо. И други варианти няма. Точно защото в България няма среден вариант, по-точно това, което се разбира под среден вариант, щото в България няма HIGH-END, а не middle-end. Всичко което се внася е или ултрабоклук, който се продава за low-end или евтин low-to-middle-end, който се продава за high end. Типичен пример са ТСМ като представители на първата категория и боклуците на Globe и Billabong като представители на втората категория.
Отбележи, че не споря с теб, разяснявам си позициите. Твоето мнение си е твое мнение, не се опитвам да го променя, а да обясня моето. Щото монетата винаги има две, че и повече страни...
Аз просто казвам да не се взираме толкова в паричното измерение при покупката, а при хвърлянето на дрехата. Колко пари излиза да хвърлиш на боклука 5 якета ТСМ след две години?
Колко пари излиза да хвърлиш на боклука скъпо хубаво яке след 10 години?
Парите в случая както виждаш не са проблем, дори скъпото качествено яке пести пари. Едва ли има второ мнение. А проблема с липсата на капитал за покупка на якето не е проблем нито на якето, нито на продавача. Според мен ако някой няма оборотни средства и иска нещо качествено или се примирява, че няма оборотни средства и харчи 5 пъти повече пари за боклуци, или стиска зъби и спестява/взима заем и си купува хубаво яке.
Отбележи, че ситуацията с надценките е толкова трагична, че дори лихвите по потребителските заеми не променят това положение (а както знаем има и безлихвени заеми на света), тоест дори при заем с лихва отново е по-евтино да вземеш скъпото (това разбира се силно зависи от лихвите, аз говоря към момента). Така, че, както виждаш, въпроса не опира до пари, тоест опира до пари, но в обратна посока. Всеки който се поразмърда малко, ще спести пари и ще носи хубаво яке за много време. Всеки който иска да му е лесно и да вземе сега веднага яке, ще носи евтинии и ще ги сменя често. Въпрос на избор, организация и воля.
Разбира се, далеч не обсъждам варианти при които якето се счита за консуматив и съответно се купуват само евтини якета. Такъв вариант е извън контекста на това, за което говоря.
Разбира се има я и другата крайност - момента с модата и сменянето на скъпи якета всяка година. Това също е реализируемо, дори е доста популярна практика. Купуваш хубаво нещо, износваш го малко, продаваш го по-евтино, додаваш минимална сума и си купуваш ново хубаво и качествено яке. Въпрос както казах на организация и мислене в перспектива.
Edit: очевидно е, че си на различно мнение, както ти казах не споря с теб, така че ако искаш разговора ще спре дотук.
[/quote]
Отговарям не за да споря де
Ами аз мога да ти кажа че при мен якето диша. Карал съм го цял ден в дъжд и кал и накрая на деня бях притно учуден, че по скоро съм леко влажен, а не мокър отдолу. Нещо което може да се дължи и на изпотяването.
И двамата занем че дишащите материи имат миродавност в годините. Даже и с добър спрей якето след няколко години няма да им тези си качества както ако е ново. Така че носенето на дишащо яке 10г според мен е неоправдано - това не е кожена шуба все пак. Второ не виждам как ако носиш по един и същ начин едно TCM и едно хубаво Goretex яке едното да се скапе 5 по-бързо - просто не става. Аз мойто вече го юркам 2 години, дъжд, сняг, вятър. Падам здраво с него и все още не съм успял да го скапа така че да не става за нищо. И в този аспект не виждам как едното хубаво яке ще издържи повече от два пъти спрямо такова от TCM при една и съща експлоатация. Разбира се говорим за якета които са напълно в изправен вид при започване на позлването им.
Друг е въпроса, че има ситуаци в които просто TCM якето няма да ти върши работа. Тогава когато почти пълната водонепропускливоста на Goretex е незаменима.
Баси този спор взе да става все едно че защитавам TCM, а няма такова нещо. И аз искам да си взема хубаво яке, панталон, оригинални полари и т.н. ама както и да го въртя за такива неща все не остава пари. Ти сега ще кажеш ако си го поставиш за цел ще стане. Да ама всичките други цели какво да ги правя
Edit: Уф едита не го видях

За разговора няма проблем и да спре и да не - на мен не ми е проблем.