Катастрофата На Магистрала Тракия...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Brave » Сря Юни 20, 2007 11:31 am

Alpina написа:http://www.dnes.bg/article.php?id=37784

И трябва ли такива новини да ни радват

Денонощие без трупове по пътищата 20.06.2007 :dunno:

след
Четири жертви взеха катастрофите за денонощие 19.06.2007

Жестоката истина е, че при 1000 загинали на година, 4-ма за ден не е нищо изключително, а съвсем малко над средното... :V:
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Сря Юни 20, 2007 12:12 pm

Имах предвид "Денонощие без трупове по пътищата 20.06.2007" именно след един "обичаен ден"
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Сря Юни 20, 2007 1:14 pm

http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=404654 - нещо полезно за горещите дни.

... и аз да добавя една всеизвестна истина: Независимо, че не е задължително, ВКЛЮЧВАЙТЕ СВЕТЛИНИТЕ си даже през деня! В жегите маранята прави автомобилите с някои цветове буквално невидими, ако не са с включени фарове.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Сря Юни 20, 2007 1:59 pm

did написа:ВКЛЮЧВАЙТЕ СВЕТЛИНИТЕ си даже през деня!

:agree::agree::agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Сря Юни 20, 2007 2:06 pm

Дааа, много е важно, особено на дълъг път и слънчево време... бяла кола в далечината се забелязва едва на 100 метра от теб :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Сря Юни 20, 2007 2:07 pm

Това за мен е наистина закон, много хора буквално ми се подиграват за светлините, но много ми пука, както са ми го казвали - "не карам с тях, за да виждам, а за да другите ме виждат".
Но има хора, които всякаш няколкото стотинки за час каране на светлини им се стуват по-ценни от живота.
Аз ги паля, ако трябва и на километър в града да се придвижа.

Иначе за пътуването нощем - честно казано го предпочитам в пъти. Когато на скоро ходих до морето, тръгнах от София в 03:00, а когато се прибитах, някъде към 22:00 от Бургас. Толкова спокойно ми е било, че няма на къде, две по-неприятни ситуаций да е имало и то с животни, но изобщо като цяло едва ли не на отиване със 100 коли да съм се разминал... направо все едно съм бил сам по пътя. Обаче кафенцето от OMW, едни енергийни хапченца и това, че с брат ми през цялото време приказвахме за какво ли не бяха предостатъчни, за да не усетя каквато и да е умора :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Сря Юни 20, 2007 2:10 pm

Нощем не се виждат хора/животни - това е гадно...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Сря Юни 20, 2007 2:35 pm

Вижда си се всичко, стига да гледаш, пък на дълги - направо е ден, гадно е само привечер, тогава ми се струва, че не виждам. Иначе ако е тъмно или светло - ок, ама на смрачаване има един много гадем момент наистина
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Сря Юни 20, 2007 2:41 pm

Така е, но аз говоря за нощем, когато пешеходците не се виждат, идвайки острани на колата. Разбира се, те очакват, че ги виждаш все едно е ден.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Сря Юни 20, 2007 2:50 pm

Brave написа:Жестоката истина е, че при 1000 загинали на година, 4-ма за ден не е нищо изключително, а съвсем малко над средното... :V:

Колкото повече коли, толкова повече жертви. Ако природата налагаше да се движим със 100+ км/ч, щяхме да можем да тичаме с толкова.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Brave » Сря Юни 20, 2007 3:48 pm

@ PtD Прав си!

Към останалите - напълно съм съгласен за фаровете - и аз съм имал доста рискова ситуация преди години с един Голф тъмно сив металик, който видях буквално на петдесетина метра пред мен, заради маранята и играта на светлосенките по един път край морето...

Понеже и аз обичам да пътувам нощем, особено лятото, защото хем избягвам жегата, хем пътя е по-спокоен, ще споделя някои съвети - много внимавайте в населени места - разни пияни на кирка индивиди (разбира се с подбрани маскировъчни дрехи) се придвижват по всевъзможни безумни начини и единствения начин да не ги ударите е да имате възможност да спрете в рамките на зрителното си поле. Освен това, за по-безопасно, движете се максимално към средата на пътя, когато няма насрещна кола, така намалявате шанса да съберете някой невидим клатушкащ се край банкета на пътя. Когато преминавате през кръстовище, без значение дали сте с предимство, намалете достатъчно за да не се ударите, ако някой брутално ви отмеме предимството - джигитите понякога също не спят, много пъти са и на градус и т.н. Избягвайте и да влизате в "единоборства" с очевидно неадекватно движещи се автомобили - по добре намалете малко скоростта, да ви изпревари идиота с издухано BMW/Лада седмица/Golf, да си върви където иска, че иначе като се комплексира, че не може да ви "мине" се почват едни простотии - гонене, засичане и т.н., което особено с почерпен идиот, може да завърши фатално. Дето се вика, дори и да не ви удари вас, после трябва да спирате, да му помагате, да викате полиция, бърза помощ и т.н., което ще ви отнеме в пъти повече време отколкото да му дадете шанса да повдигне самочувствието си с великата победа че ви е изпреварил.
Brave

Мнениеот Alpina » Сря Юни 20, 2007 3:59 pm

Бравос!

Аз си признавам, че на м/у градските пътища не спазвам ограничението на скороста, не се движа и с ненормални скорости, но в села и градове е закон да не превишавам разрешената с повече от 10км/ч, като в повечето случаи се движа дори на под него, а през ноща освен хората има и животни, които се стремят биквално да отидат при светлината, или се движат пред вас. А в населени места през ноща е пълно направо.
Лошото е, че ако недай си боже удариш голямо животно, дори по-едро куче, също може да е фатално (не само за него).
Последна промяна Alpina на Сря Юни 20, 2007 4:01 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот axelmax » Сря Юни 20, 2007 4:00 pm

@brave-:agree:
това е сполучлива стратегия,но това че отстъпваш и се пазиш постоянно от такива им дава право да правят още по диви неща след време

според мен ,който не е ял бой той не знае възпитателния му характер
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Alpina » Сря Юни 20, 2007 4:07 pm

Пълни глупости, много е прав!!!

Отстъпването е по-добрия вариант от всяка гледна точка. На пътя няма "който не е ял бой той не знае възпитателния му характер", а има трупове!!!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Brave » Сря Юни 20, 2007 4:29 pm

axelmax написа:@brave-:agree:
това е сполучлива стратегия,но това че отстъпваш и се пазиш постоянно от такива им дава право да правят още по диви неща след време

според мен ,който не е ял бой той не знае възпитателния му характер

Добре де - а какво да правя - да спирам да бия шофьори по пътищата ли? Или да се впускам в гонки? И двата случая са малко тъпи. Да не говорим, че влизането в битка с пълна кола пияни кретени не ми е по вкуса. Един, да кажем, почти със сигурност ще го отнеса, ама ако са повече? Да ме набият ми е далеч от желанията, пък ако аз го смлатя, на другия ден ще излезе отново с колата да си изкара яростта върху поредния невинен. Въобще тъпа работа. Това което се случва по пътищата е тотална агресия, а тя не се лекува с ответна агресия, така нещата стават по-зле.
Brave

Мнениеот axelmax » Сря Юни 20, 2007 6:23 pm

знам и това не е решение ,но да се търпи това не е нормално
не смяташ ли?

и на мен не ми се занимава с пияни,друсани,или дебели селяни
ама на полицията да разчитам,АБСУРД

значи ще търпим
Аватар
axelmax

Мнениеот Alpina » Сря Юни 20, 2007 7:50 pm

Просто не си бил по пътищата достатъчно, за да знаеш какво става, ако не му се дадеш...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Юни 20, 2007 11:30 pm

@axelmax: един въпрос - колко често караш кола?
Аватар
bikerider

Мнениеот axelmax » Сря Юни 20, 2007 11:38 pm

кога според теб ,нещата ще се нормализират?
Аватар
axelmax

Мнениеот Brave » Чет Юни 21, 2007 2:12 am

Нещата, акселмакс, ще се подобрят, когато всеки си гледа своята бразда и си оре в нея. Не ми е работа, нямам право, нямам пълномощия, нямам и сила да оправям пътната обстановка. Налага се да се съобразявам с нейната реалност, дори и да не ми харесва, защото искам да съм жив и здрав. Ако не шофираш защитно, то статистиката просто ще те застигне. И това не е параноя, а проста математика. При 1000 убити на година и още пет пъти по толкова тежко пострадали в катастрофи, за десетина години зад волана, шанса на теб или на някой от най-близките ти хора да се случи нещо надвишава комфортните граници. Затова се опитвам да откривам възможните рискове и да ги редуцирам доколкото е възможно, а не да разчитам на реакцията си, когато вече опасността е факт. Един простичък пример - пешеходните пътеки. Чудесно е, че уж пешеходците имат предимство на тях, ама като никой не го спазва, понякога се получава така, че твоето желание да караш по правилник може да се окаже фатално за някой. Случва се, да е по-добре е да отнемеш правото на пешеходеца да премине, защото виждаш в огледалото си, че кретен се готви да те изпревари на висока скорост точно на пътеката и ако спреш, пешеходеца, преминавайки си спокойно пред теб, ще бъде отнесен от изпреварващия те, като твоята кола ще попречи на видимостта и на колата и на пресичащия. Както казах - тъпо е. Но такава е реалността. А който не се съобразява с нея си пати.
Brave

Мнениеот Alpina » Чет Юни 21, 2007 8:18 am

Brave написа:Случва се, да е по-добре е да отнемеш правото на пешеходеца да премине, защото виждаш в огледалото си, че кретен се готви да те изпревари на висока скорост точно на пътеката и ако спреш, пешеходеца, преминавайки си спокойно пред теб, ще бъде отнесен от изпреварващия те, като твоята кола ще попречи на видимостта и на колата и на пресичащия. Както казах - тъпо е. Но такава е реалността. А който не се съобразява с нея си пати.

Перфектния пример.
Само ако си зад волана и мислиш какво правиш, ще го осъзнаеш, без да ти го казват, защото ако са 2 ленти в твоята посока, съм сигурен, че в 70% от случаите, когато искаш да пропуснеш пешеходец, някой просто ще премине, без да се замисли защо си спрял, няма значение от ляво или дясно.

Голяма част от шофьорите изобщо не се опитват да мислят докато карат, какво и защо се случва. Пускал съм аварийните на спускането от Рилския манастир, защото бях първи и видях стадо лутащи се по пътя крави, 2-ма умници след мен веднага с обороти в лютеницата се изсилиха и едва не си останаха там.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Чет Юни 21, 2007 9:22 am

@Brave: Наистина перфектен пример. Неведнъж ми се е налагало да осъзная, че в даден случай е по-безопасно да наруша правилника. Което не ми харесва изобщо, но както казваш такива са реалностите. Всеки случай това отново и отново потвърждава мнението ми - рибата се вмирисва откъм главата.
Убеден съм,че на всеки му се е налагало да наруши правилника или за да предпази някого или за да предпази себе си или за да се справи с малоумна пътна обстановка, например малоумно измислено кръстовище/знаци прочие. Нещата наистина привидно стават по-бързо и по-лесно като се нарушава правилника, само че както вече се каза така само приближаваме неизбежното. Лошото е, че много малко хора (по мои наблюдения) мислят достатъчно напред в перспектива, а мнозинството гледа да мине по лесно и бързо на момента. И в една осрана инфраструктура неминуемо на хората им писва да са се стараят да са перфектни и започват да клинчат от правилника. А апетита идва с яденето.

Така че за мен дори неврастеника с Голфа е продукт на осраната инфраструктура, заебаното прилагане на закона и всичките останали щрихи от милата родна картинка.

@axelmax: Когато всеки от нас започне да отчита, че не може да мисли единствено и винаги само за себе си по пътищата - с каквито и да е коли: мощни, слаби, нови, стари - на пътя всички умираме еднакво лесно.
Само тогава ще се има реален шанс да се оправят нещата. Но трябва всички до един да се сетим и то едновременно! Иначе няма да стане.
Последна промяна bikerider на Чет Юни 21, 2007 9:35 am, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот axelmax » Чет Юни 21, 2007 9:34 am

значи никога!

на мен ми беще мисълта като време,ей така само по твоя преценка
Аватар
axelmax

Мнениеот Blackdog » Чет Юни 21, 2007 9:34 am

Когато взех книжка преди 7-8 години и започнах да карам, баща ми ми каза така: С каквато и кола да си, колкото и да са ти добри реакциите, какъвто и майстор да си, никога не забравяй за Бай Иван със зеления Москвич който те дебне на всеки ъгъл и иска да те блъсне!
There's a lady who's sure ...
Blackdog

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Чет Юни 21, 2007 9:37 am

axelmax написа:значи никога!

never say never!

@Blackdog: Съвършено вярно, баща ти заслужава поздрави за такова отношение :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот Blackdog » Чет Юни 21, 2007 10:05 am

Поздравявам го по няколко пъти на ден, като виждам колко е прав :beer: само дето зеления Москвич се е преобраил в Голф или Опел "Капка"
There's a lady who's sure ...
Blackdog

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Чет Юни 21, 2007 11:29 am

Дано има повече бащи като твоя!!!!
Аватар
bikerider

Мнениеот SpoileR » Пет Юни 22, 2007 6:44 pm

Обикновено когато има така по голяма колона зад мен, гледам да пусна пешаходците да минат, защото не се знае дали някой от каращите зад мен изобщо ще направи подобен жест...

Ако съм последен си минавам...след това няма кой да ги забави...

Същото правя и ако има кола, която е за завой и трябва някой да спре да го пусне...

Това което прави впечатление е, че всички от начало седят и след няколко секунди чак осъзнават какво става и толкова много ти благодарят, че още малко ще те разцелуват... :bowdown:

Това какво говори? Че такива неща, човек да ти направи път или да те остави да преминеш, не се случват особено често...

Друго яче казано- не се приема за нормално.

Което е нормално, хората не му обръщат внимание...

В днешно време ако караш нормално, ти си този който правиш проблемите, защото пречиш на "състезателите"...

Това също е тъпо, но е факт...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Alpina » Пет Юни 22, 2007 7:15 pm

Другия ефект, на пропускането на пешеходци е, че почват да вървят така, все едно са само те и и имат 15 мин за пресичане, естествено те карат да съжаляваш за това, че си ги пуснал :dunno:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Пет Юни 22, 2007 7:48 pm

@Alpina: да ме прощаваш, това са глупости. Не мога да искам от 70 годишна баба да тича като шампион. Плюс това предимството е тяхно. Няма разлика между това и даване на предимство на друг водач. Когато даваш на някого предимство, а той е бавен, какво правиш - съжаляваш, че си го пуснал ли? Ето я тая логика с бързането. Ще загубиш 1 минута повече, голямата работа.

Проблема не е в пешеходците, нееднократно съм го казвал. Проблема е в малоумната инфраструктура и тъпите й загубени проектанти, които знаят единствено да слагат пешеходни пътеки и светофари, щото е по-евтино. След което ни проглушават главите да внимаваме да караме с 20км/ч, само защото тъпаците не могат да се сетят да заебат пешеходните пътеки като цяло. Не навсякъде е възможно, разбира се, но това малоумие е просто крещящо.

И после да сме били гласували задължително. Какво е направила реално тая скапана администрация, че да гласувам задължително? Данъците ми къде са? Ето това са въпросите, които би следвало да си задаваме и да вземем мерки, а не да се питаме сега да чакам ли тая баба или не. Върху бабата всеки знае да си излее разочарованието.
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Други