защо шикалкавим и бягаме от точните науки?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 01, 2008 11:49 am

Вилката написа:По темата: Не бягаме от точните науки.... просто интересът се пренасочи към приложния вариант на точните науки, защото резултатът там в момента е видим...

с една дума наистина бягаме от точните науки ;)

@did: Аз не виждам нищо фатално. Пъти по-добре е да има армии от приложни специалисти и една шепа способни академични кадри, отколкото армии от професори и доценти парашутисти, заети единствено да си гъделичкат комплексите, вместо да развиват науката.

Сега повече от всякога за мен университетите в България са "слонски гробища". Колко от преподавателите имат реална научна кариера? За какво ми е да уча при такива хора? На какво ще ме научат? Не е ли по-добре да помисля за задника си и да си намеря работа, отколкото да се боря с разни закостенели мозъци за аспирантура или докторат?

В края на краищата човек живее веднъж. Изобщо не отричам лошото положение с науката в България и съм наясно, че това ще продължи "бананизацията" на България, но това е процес, който изобщо не е започнал от вчера. Започнал е доста отдавна още през миналия век.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Вто Сеп 30, 2008 5:27 pm

http://news.ibox.bg/news/id_25331317

Министърът пак каза "А" и не каза "Б". За ВУЗ-овете нищо не спомена... Явно ще трябва да минат още 100 години, докато тук разберат това, което в MIT знаят от 50 години...

Дотогава... да живеят черноработническите образователни профили, а за мислещи хора ще му мислим, когато дойдат мислещи управляващи...
Аватар
did

Мнениеот DarKFate » Вто Сеп 30, 2008 6:30 pm

Малко извън темата, ама ми се струва безмислено след 8ми клас да уча биология, химия, история и т.н. Дошъл съм да уча икономика, ами те ми набили 3 специални предмета и всички общообразователни. Българския и математиката да останат като задължително плюс специалните предмети. Нас ни юркат по 16-17 предмета и не може да се смогне на всичките. Някои от учителите се вземат супер насериозно и си мислят, че техния предмет е най-важе, абе чакай бе, аз съм дошъл за икономиката в това училище. Не искам биология, не изучавам медицина. До 8ми клас ок, получавам някаква обща култура. Но след това си губи смисъла, даже ми пречи да уча по счетоводство и икономика, защото примерно днес имам контролно по химия на алканоли и глупости...
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот did » Вто Сеп 30, 2008 6:47 pm

DarKFate написа:Българския и математиката да останат като задължително плюс специалните предмети.

точно така. и няколко езика в добавка. от това имат нужда сегашните млади хора. другото нека сами си го изберат. ама ... за да стане, тврябва да измрат доста хора.
Аватар
did

Мнениеот kotka12 » Сря Окт 01, 2008 7:24 am

няма да стане
защото това е бизнес
и то доста сериозен
трябва да се поддържат армии от високобразовани и ерудирани професори и доценти
които компютър в живота си не са виждали
и се занимават в "името на науката" с напълно неоприложими и отживели неща
само и единствено, за да публикуват статия в мизерно БГ списание
и на поредния конгрес да обсъждат неща, които не разбират
за съжаление във всички сфери е така
и така ще бъде
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот PtD » Сря Окт 01, 2008 7:30 am

За сметка на това на конгресите има ядене и пиене на корем. Пък и закачки с колежките... :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Окт 01, 2008 10:37 am

Академичната общност в България е едно голяяямо слонско гробище.
Заради такива тъпанари цялата интелигенция е станала за посмешище на хората. Редките изключения за съжаление потвърждават това наблюдение...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Вилката » Сря Окт 01, 2008 11:42 am

DarKFate написа:Българския и математиката да останат като задължително плюс специалните предмети.

А по твое време май са преподавани извънкласно и нелегално... :dunno:
Аватар
Вилката

Мнениеот agent_Jekov » Сря Окт 01, 2008 10:14 pm

Не са се преучили и без това, че да отпадат предмети.От малко знания в повече никой не е умрял.Училището ти развива общата култура, специализираш се в нещо като станеш студент.Това е.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот bikezilla » Сря Окт 01, 2008 10:53 pm

kotka12 написа:защото това е бизнес
и то доста сериозен

Е за тва не е казал "Б", did... ;)
Аватар
bikezilla

Предишна

Назад към Други