Какво мислите за катастрофата в Ямбол?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Какво мислите за катастрофата в Ямбол?

Мнениеот chill » Съб Май 30, 2009 5:44 pm

Сякаш има смисъл.

Караш пиян. Ама не си виновен ти, виновна е системата и управляващите.
Хвърляш си боклука през терасата. Ама не си виновен ти, виновно е правителството.
Отиваш на преглед, предлагат ти да минеш формално и ти не настояваш за преглед. Ама не си виновен ти, виновен е парламента.
Караш зиме с летни гуми, дето не си знаят годините и мязат на сликове. Ама не си виновен ти.
Спират те за превишена скорост, буташ двайсетачка на ченгето и си продължаваш (с превишена скорост). Ама не си виновен ти, виновни са КАТ, правителство, президент, парламент, Европейската комисия и Господ.

НИКОГА НЕ СИ ВИНОВЕН ТИ.

Добре, убедихте ме. Камък ми падна от сърцето. Аз никога не съм виновен.
:finger: :finger: :finger:

ПП. Дупе да ви е яко. :lol: :lol: :lol:
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот 25thframe » Съб Май 30, 2009 6:18 pm

Съобщиха че жертвите вече са 17.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот endkuro » Съб Май 30, 2009 6:38 pm

Не си ме разбрал правилно. Естествено, че ние първо трябва да сме културни и да спазваме правилата и ако храним курупцията сме ние виновни. Но във всяко общество има "мърлячи" както ти си описал, които не им дреме, карат пияни и серат. Отговорна е държавата за процента. На запад той е малък, защото наказват полицаите, които прибират 20-тачките вместо да напишат акт за превишена скорост или наказват хората, които не правят реален преглед, а просто ти дават документа. Докато тук процента е голям и естествено, че на първо място е виновен "мърляча", който е прибрал подкуп и е пуснал рейса, но понеже това не е единичен случай, а масов, виновно е правителството, че не прави нищо, за да ограничи такива деяния. Естествено, че не става с "трябва сами да си променим общата нагласа, манталитета и навиците, за да се оправят нещата". Ако има контрол и ред, то ще стане автоматично, затова са виновни хората, които не изпълняват задълженията си! Част от функциите на правителството са намаляването на престъпността, такаче все пак процента на хората, които карат пили или дават/взимат подкуп зависи именно от правителството. Естествено, че да даваш подкуп е престъпление, естествено че хората, които го правят са ВИНОВНИ и трябва да отидат в затвора, но това не означава, че не трябва да се замислим и да си кажем "Защо все се стига до там? Защо се допуска?".
Все пак са виновни и тези, които бездействат и не си изпълняват задълженията. В противен случай както казаха нямаше ТИР-овете, дошли от Европа, веднага щом минат границата да хвърлят боклуци през прозореца. Правят го, не защото е нормално за обществото, а защото е нормално за властите. Виновни са и тези, които не следят за спазването на закона. Не само тези, които не го спазват!
chill написа:********* *****
Сякаш има смисъл.

Караш пиян. Ама не си виновен ти, виновна е системата и управляващите.
Хвърляш си боклука през терасата. Ама не си виновен ти, виновно е правителството.
Отиваш на преглед, предлагат ти да минеш формално и ти не настояваш за преглед. Ама не си виновен ти, виновен е парламента.
Караш зиме с летни гуми, дето не си знаят годините и мязат на сликове. Ама не си виновен ти.
Спират те за превишена скорост, буташ двайсетачка на ченгето и си продължаваш (с превишена скорост). Ама не си виновен ти, виновни са КАТ, правителство, президент, парламент, Европейската комисия и Господ.

НИКОГА НЕ СИ ВИНОВЕН ТИ.

Добре, убедихте ме. Камък ми падна от сърцето. Аз никога не съм виновен.
:finger: :finger: :finger:

ПП. Дупе да ви е яко. :lol: :lol: :lol:

P.S. Ако глобата за хвърляне на отпадаци през прозореца е 5000лв и ако знаеш, че шанса да те хванат е 90%, дали ще го направиш? Все пак за какво са законите, за какво са властите, които контролират за спазването им, за какво е съда и тн... ? Всички тези неща са работа на правителството и съда, ако мислиш, че са ненужни...
Утре ще хванат някой наркодилър, ще подкупи полицаите или съдията след това. Ще го пуснат. После ще убие човек, пак ли никой(освен дилъра) не е виновен?
Последна промяна endkuro на Съб Май 30, 2009 6:54 pm, променена общо 1 път
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот Alpina » Съб Май 30, 2009 6:47 pm

chill написа:
Alpina написа:Знаеш ли колко български камиони...

Не знам, колко ?

И кой прави тези проверки, правителството в тази държава ли ?

Хайде аз да те попитам, утре в България се приеме закон, отдели се бюджет [1], назначат се хора и се оборудват мобилни проверяващи групи - ще се подобри ли или не техническото състояние на превозните средства и защо мислиш така?

[1] ще резнем например от пенсиите, те и без това не гласуват правилно и от раково болните, те и без това си заминават, от социални помощи, и без това само мързеливите цигани ги ползват :nuts:

Ужасно много до преди 10-тина години, защото се научиха, че им излиза страшно солено да плащат глоби
и да им задържат превозните средства, след като така или иначе ще са принудени да ги вкарат в нормите.
Вероятно не забелязваш колко влекачи от последни поколения с хубави ремаркета на български фирми се появиха,
само за да отговарят на изискванията за сигурност, а и защото излизат по-евтини във времето.

Не знам ти глупав ли си, или нарочно се правиш на такъв, та питаш дали управляващите имат общо.
Всъщност ти правиш другото, сляпо пропускаш всичките пъти в които ти се каза, че се говори за вина на управляващи, а не за правителство.

Също сигурно се правиш на сляп и не забелязваш мобилните кантари по нашите пътища и нарастващия контрол за претоварване на осите, на товарните камиони, ама това след като станаха сумати тежки инциденти с тях.
За това сега има почти непрекъснато една такава група проверяваща десетки камиони на ден, влизащи от към Княжево и на други ключови места с чести катастрофи поради такива причини.

Явно трябва да станат още няколко инцидента с рейсове, и по-конкретно със спирачките им, за да и тях да почнат да проверяват.

Не знам защо се правиш на приятно разсеян, чудейки се какво общо има това с управляващите.
Надявам се не смяташ, че в другите страни тези проверки се извършват от някакви самаряни или граждански организации :D

PtD, беше реторичен въпрос, ясни ми е че само провокира :D
Последна промяна Alpina на Съб Май 30, 2009 7:32 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот endkuro » Съб Май 30, 2009 7:02 pm

Лошото е колко деца загинаха в княжево, докато им дойде акъла да проверяват товарните автомобили. Не е нужно да загиват хора, за да се разбере, как се правят нещата правилно. Достатъчно е да погледнем в другите страни, членки на ЕС, "как се прави".
Аватар
endkuro

Мнениеот PtD » Съб Май 30, 2009 7:04 pm

Alpina написа:Не знам ти глупав ли си, или нарочно се правиш на такъв

Нарочно се прави :8D:

@chill: като за дечица: в Германия Ангела Меркел не бди лично. Тя следи нейните подчинени да бдят. Ако някъде стане издънка - наказва ги. Затова те са силно мотивирани да не стане издънка. Те пък от своя страна бдят над техните подчинени, за да няма издънки и т.н. До най-дребното винтче на машината.

Стига се прави на улав вече.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Съб Май 30, 2009 7:19 pm

chill написа:НИКОГА НЕ СИ ВИНОВЕН ТИ.

Проблема е именно в това, че така се получава... да, никога не си виновен. На запад, когато сгрешиш - си виновен и по-важното, когато сгрешиш, знаеш че си виновен, и че те чака наказание.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот kikon » Съб Май 30, 2009 8:30 pm

Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот endkuro » Съб Май 30, 2009 9:19 pm

Днес по новините казаха, че ще се търси наказателна отговорност на директорите от Автомобилна Администрация в район Ямбол. Има напредък :beer:
Аватар
endkuro

Мнениеот STAFF » Съб Май 30, 2009 10:43 pm

kikon написа:gocho

:agree:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Мнениеот 25thframe » Нед Май 31, 2009 8:11 am

Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот NovemberCharlie » Нед Май 31, 2009 3:44 pm

Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bluskanie » Нед Май 31, 2009 4:23 pm

И тоя отърва кожата...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот endkuro » Нед Май 31, 2009 10:15 pm

Аз виждам нещата така(може и да греша естествено):
На старичкия рейс му се повреждат задните спирачки(например нещо свързано с накладките) и малко или много не работят. Отивайки на технически преглед, въпреки слабото задно усилие на спирачките "минава" и без това прави "леки" курсове. Натоварвайки предните спирачки прекалено много по баирите се деформират/повреждат и остават задните, които отслабени нямат шанс по баира надолу и тогава никакви двойни подсилки, двукръгове и тн. не спасяват нещата.

Естествено това е мойта гледна точка, която при всички положения не е техническа, но ми се вижда логична.
Аватар
endkuro

Мнениеот Alpina » Нед Май 31, 2009 11:17 pm

Когато разбереш повече за спирачните системи, ще видиш, че няма никаква логика в думите ти.

Само за пример - спуквал ми се е цилиндър на заден десен спирачен апарат, при спускането на Коньовската планина към гр. Кюстендил и заради това съм оставал без абсолютно никакви спирачки, при доста сериозен наклон - как го обясняваш с твойта логика, че предните не са били достатъчни ли :D
Не прикзвай глупости ;)

Не знам как да приема думите ти bluskanie - мислиш че той е виновен?
Ако да - защо?
Неговата разработка убива ежедневно хора? Или не е работила правилно 30 години в стотици автобуси, при немърлива поддръжка в някои от тях?

Обаче бих попитал инженера, след думите му "Ако възникне проблем в единия кръг, то ще задейства другият.", какво ще стане ако проблема в първия е възникнал преди 10 години, а сега е възникнал и в другия кръг.
Не е негова вината, че за някои хора е нужно, не двойно подсигуряване, защото и 5-торно не би свършило работа.

И все пак - има си специалисти, нека на тях оставим заключения, че ние сме "по всичко" и някак не върви.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот endkuro » Нед Май 31, 2009 11:44 pm

Как ще е виновен инженера, те от тия фирми като им се развали нещо по автобуса, отиват по моргите да търсят части. Какво очаквате от рейса, хем стар, хем му подменят частите не с нови, а с втора употреба... то и хубав рейс да е ще се развали с подобна поддръжка... какво остава за 30 годишен...
Аватар
endkuro

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Юни 01, 2009 5:51 am

@alpina Трудно ще кара на един кръг пет години без да го усети.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Alpina » Пон Юни 01, 2009 8:56 am

Хипербола беше ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот STAFF » Пон Юни 01, 2009 11:29 am

Ееебаси специалистите! :scared:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Юни 01, 2009 12:18 pm

А като знам и "експертите" по експертизите как си баят на коефициентите....Между другото при двукръговите спирачни системи обикновено "кръговете" са диагонали. :D

Edit: Опа, грешка. Може и да са предни и задни. :blush: Чавдарът е с нормално блокиран заден мост - ако падне налягането задните спирачки се задействат.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Alpina » Пон Юни 01, 2009 12:57 pm

Хм, значи като при влаковете, обаче смятах че е неприложимо при автомобилите.
Уф, така де то автобуса не е автомобил :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот jivkonik » Пон Юни 01, 2009 1:13 pm

С остава да се види колко още "майстори" са се изредили на "нормално блокирания" мост, та да стане неблокиран....

СПЕШНО трябва да започнат прегледите на ВСИЧКИ МПС в БГ да стават отново САМО в КАТ!!! Преди такова чудо май нямаше с нелегалните прегледи и т.н.
Аватар
jivkonik

Мнениеот Alpina » Пон Юни 01, 2009 1:26 pm

За съжаление обаче, КАТ нямат право да извършват технически прегледи.

Всъщност те имат право да извършат само "Първоначален технически преглед", който да важи една година и то само защото иначе регистрацията на МПС-тата ще стане още по-блудкава. За това техните стикери са различни.

Не знам как е било преди, но сега трябва да си търсиш пунк, където да ти прегледат колата, а не да търсиш такъв, където да минеш само по документи, което е абсурдното. Пролетта трябваше да мина през 3, докато някъде се навият наистина да направят проверка. :V: :(!:

chill, нямам доказателства за това.
+ това ако трябва да "издавам" всички нередности, които стават около мен, аз по цял ден трябва само това да правя.
Последна промяна Alpina на Пон Юни 01, 2009 1:39 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Пон Юни 01, 2009 1:34 pm

Аз лично не мога да си позволя да посоча с пръст някого и да кажа - той е, разпнете го. Знам само, че ако всичко е в ред не може автобус минал технически преглед изведнъж да дефектира точно в тая критична система.

Но темата както обикновено яко се разводни от специалисти, теоретици и шамани, затова не смятам повече да се обаждам от уважение към паметта на загиналите и близките им. Мисля, че всеки нормален човек би следвало да направи така. Искрено съжалявам, че пуснах темата, но вече е късно.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот chill » Пон Юни 01, 2009 1:36 pm

Alpina написа:Не знам как е било преди, но сега трябва да си търсиш пунк, където да ти прегледат колата, а не да търсиш такъв, където да минеш само по документи, което е абсурдното. Пролетта трябваше да мина през 3, докато някъде се навият наистина да направят проверка. :V: :(!:

Що не ги издаде ?
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Мнениеот Alpina » Пон Юни 01, 2009 2:16 pm

Alpina написа:Ако заради този случай нещо се промени към по-добро, но наистина се промени и не за месец,
ще кажа "Да - от тази трагедия имаше смисъл"

Хм, кмета на Враца е разпоредил изънредна проверка на 25-те автобуса, които ще качват хора, утре към връх Околчица. :agree:

Кмета на Ямбол, пък бил разпоредил да му се предаде доклад с данни за техническото състояние, на всички автобуси в общината... :dontknow:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот SpoileR » Пон Юни 01, 2009 3:24 pm

След дъжд- качулка...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот PtD » Пон Юни 01, 2009 4:04 pm

jivkonik написа:СПЕШНО трябва да започнат прегледите на ВСИЧКИ МПС в БГ да стават отново САМО в КАТ!!!

Надявам се това да е несполучлива шега. Дори само да се опитам да си го представя, получавам главобол - ще се спи по една седмица пред КАТ, "нашите" хора пак ще си минават без ред, и паричките вместо да отиват в майсторите по сервизите, ще ги прибира лейтентантът от будчицата.

Не, трябва да е шега.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот agent_Jekov » Пон Юни 01, 2009 4:27 pm

STAFF написа:Ееебаси специалистите! :scared:

:agree:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юни 02, 2009 9:11 am

bikerider написа: Знам само, че ако всичко е в ред не може автобус минал технически преглед изведнъж да дефектира точно в тая критична система.
Абе може. Особено ако е толкова дърт. Но проблемът не е в повредата.
Аватар
NovemberCharlie

ПредишнаСледваща

Назад към Други