Не си ме разбрал правилно. Естествено, че ние първо трябва да сме културни и да спазваме правилата и ако храним курупцията сме ние виновни. Но във всяко общество има "мърлячи" както ти си описал, които не им дреме, карат пияни и серат. Отговорна е държавата за процента. На запад той е малък, защото наказват полицаите, които прибират 20-тачките вместо да напишат акт за превишена скорост или наказват хората, които не правят реален преглед, а просто ти дават документа. Докато тук процента е голям и
естествено, че на първо място е виновен "мърляча", който е прибрал подкуп и е пуснал рейса, но понеже това не е единичен случай, а масов, виновно е правителството, че не прави нищо, за да ограничи такива деяния. Естествено, че не става с "трябва сами да си променим общата нагласа, манталитета и навиците, за да се оправят нещата". Ако има контрол и ред, то ще стане автоматично, затова са виновни хората, които не изпълняват задълженията си! Част от функциите на правителството са намаляването на престъпността, такаче все пак процента на хората, които карат пили или дават/взимат подкуп зависи именно от правителството. Естествено, че да даваш подкуп е престъпление, естествено че хората, които го правят са ВИНОВНИ и трябва да отидат в затвора, но това не означава, че не трябва да се замислим и да си кажем "Защо все се стига до там? Защо се допуска?".
Все пак са виновни и тези, които бездействат и не си изпълняват задълженията. В противен случай както казаха нямаше ТИР-овете, дошли от Европа, веднага щом минат границата да хвърлят боклуци през прозореца. Правят го, не защото е нормално за обществото, а защото е нормално за властите. Виновни са и тези, които не следят за спазването на закона. Не само тези, които не го спазват!
chill написа:********* *****
Сякаш има смисъл.
Караш пиян. Ама не си виновен ти, виновна е системата и управляващите.
Хвърляш си боклука през терасата. Ама не си виновен ти, виновно е правителството.
Отиваш на преглед, предлагат ти да минеш формално и ти не настояваш за преглед. Ама не си виновен ти, виновен е парламента.
Караш зиме с летни гуми, дето не си знаят годините и мязат на сликове. Ама не си виновен ти.
Спират те за превишена скорост, буташ двайсетачка на ченгето и си продължаваш (с превишена скорост). Ама не си виновен ти, виновни са КАТ, правителство, президент, парламент, Европейската комисия и Господ.
НИКОГА НЕ СИ ВИНОВЕН ТИ.Добре, убедихте ме. Камък ми падна от сърцето. Аз никога не съм виновен.

ПП. Дупе да ви е яко.

P.S. Ако глобата за хвърляне на отпадаци през прозореца е 5000лв и ако знаеш, че шанса да те хванат е 90%, дали ще го направиш? Все пак за какво са законите, за какво са властите, които контролират за спазването им, за какво е съда и тн... ? Всички тези неща са работа на правителството и съда, ако мислиш, че са ненужни...
Утре ще хванат някой наркодилър, ще подкупи полицаите или съдията след това. Ще го пуснат. После ще убие човек, пак ли никой(освен дилъра) не е виновен?