@bikerider
Не бях забелязъл да говориш за цивилизацията на родна почва, която е частен случай

Но, че са зависимости, ок, приемам го. Само че на хората тези зависимости им харесват, иначе нямаше да ги приемат. Питаш какво да направиш ли? Революция? Че какво променят революциите? Командния апарат и контрола, нищо повече

Аз намекнах какво би могъл да направи някой, ако толкова не му харесвва цивилизацията ни - запустели села в Родопите има много, там няма нито ток, нито компютри, нито нищо - трудно ми е да си представя по-природосъобразен живот от това в наши дни. Но няма и колела, няма коли, няма удобства - човек има това, което сам си направи и животът протича горе-долу в труд и размножаване (разбира се, не както е при циганите например, а в нормалния смисъл). Защо никой не отиде да живее този живот, а?

Ето това направи, ако не ти харесва модерната цивилизация.
Моят отговор е, защото всички тези зависимости са много повече удобства. Както посочих два реда по-горе, те не са ни задължително наложени, доколкото всеки може да избере и другото, ама никой не го иска наистина. Много е приятно да се докоснеш за 1-2 дни до бита на онези хора, да си кажеш "Ей, как готино си живеят само!". Също толкова приятно е да размишляваме как е устроен света и да критикуваме неща, които са очевидни, но са наложени от нас самите! И всъщност са много добре поддържани от нас самите, защото никой не е готов да се лиши от лукса си, нали?
Възможно е мисленето ми да изгледжа еднозначно, но какво да направя, като имаме две неща, които са несъвместими? Едното го избираме на практика, а другото го искаме на думи. Май не става...
Между другото, зависимости и взаимозависимости има навсякъде в природата. Просто са в разлина форма.
Всъщност, не знам защо реши, че постът ми е насочен едва ли не изрично към теб

Не си само ти, много сте и наблюдавам от доста време как в подобни теми се развива един и същи сценарий, все живеем в матрици, все някой ни мисли това или онова, а ние сме опитни зайчета, все нещо ни налагат... А всъщност, кога в историята на човечеството не е било така?

Както и да е, специално последният абзац е сам по себе си огромна тема и няма смисъл да я разискваме.
Никой не те спира да си казваш мнението, просто за мен някои от често срещаните и популярни тези в подобни теми са силно противоречиви и непоследователни, затова и реших да ви провокирам.
И продължавам да не ви разбирам
Както и да е, извинявам се за намесата си, може би не трябваше да го правя. И без туй винаги съм се радвал да наблюдавам мисленето на хората, доста е интересно и забавно понякога.