НАСА планира нов полет до Луната през 2018 година

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Alien » Вто Сеп 27, 2005 10:20 am

[quote="PtD"]

Тук навлизаме в една друга обширна тема, която не ми се зачева, но като малък hint: Дали хората са спечелили от научно-техническия прогрес или всъщност са пак на кота 0? И къде са най-щастливите хора на земята, дали във високоразвитите западни цивилизации, където психоаналитиците и всякакви други [b][i]психо-[/i][/b] лечители процъфтяват (защо ли? заради високото ниво на удовлетворение на населението сигурно) или в Индия, където живеят в кашони на улицата?[/quote]

Точно за това бях писал в една тема - не е ясно, тъй като онези не знаят какво е цивилизация, така че тя няма как да им липсва. Но аз все си мисля, че развиването на цивилизацията е нещо важно, иначе кел файда от живота изобщо?
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Вто Сеп 27, 2005 10:26 am

[quote="Alien"]

... мисля, че развиването на цивилизацията е нещо важно, иначе кел файда от живота изобщо?
[/quote]

На "живота изобщо" му е точно през к*ра има ли цивилизация или няма...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 27, 2005 10:45 am

[quote="Alien"]
Точно за това бях писал в една тема - не е ясно, тъй като онези не знаят какво е цивилизация, така че тя няма как да им липсва. Но аз все си мисля, че развиването на цивилизацията е нещо важно, иначе кел файда от живота изобщо?
[/quote]

Иди попитай някой чукча кел файда от живота като няма компютър.

Изобщо мисля, че пропускаш един важен факт - файда от живота няма - живота е живот. Този род мислене за файда и за келепир води до самоунищожение. А единствената истинска цел на всяко нормално същество без отклонения е да оцелее и да продължи рода си. Всичко друго са промивки на мозъка.

Edit: в тоя ред на мисли гледай Der Untergang (мерси на PtD :beer:). Някой неща са доста вярно пресъздадени. Гарантирам ти лошо настроение поне половин час след филма.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Вто Сеп 27, 2005 12:56 pm

Точно това е - единствената истинска цел на всяко същество е да продължи рода... но ако беше само това - ми да си бяхме седяли в пещерите и да си бяхме правили поколение (не, че има нещо лошо в това, де :D:D). Просто живота не е само това. Поне за хората, де.

Че няма файда от живота в този смисъл на думата, няма, тоест, човек умира и така или иначе всичко свършва. Говоря за по-дългосрочен план - да оставиш нещо след себе си. Да изобретиш нещо, което да се ползва от поколенията напред и да им улесни живота поне малко. Това имам предвид под файда. Това имам предвид, че иначе живота няма смисъл.

Крахът го гледах... лошото настроение беше повече от половин час...
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот TOYAGA » Вто Сеп 27, 2005 1:18 pm

[quote="Alien"]

Точно това е - единствената истинска цел на всяко същество е да продължи рода... но ако беше само това - ми да си бяхме седяли в пещерите и да си бяхме правили поколение (не, че има нещо лошо в това, де :D:D). Просто живота не е само това. Поне за хората, де.

Че няма файда от живота в този смисъл на думата, няма, тоест, човек умира и така или иначе всичко свършва. Говоря за по-дългосрочен план - да оставиш нещо след себе си. Да изобретиш нещо, което да се ползва от поколенията напред и да им улесни живота поне малко. Това имам предвид под файда. Това имам предвид, че иначе живота няма смисъл.
[/quote]

Единственото, което доказваш с тва бръщолевене е фактът, че още нямаш деца.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 27, 2005 3:09 pm

[quote="TOYAGA"]
Единственото, което доказваш с тва бръщолевене е фактът, че още нямаш деца.
[/quote]

:agree:

@Alien: любопитно ми е на теб специално какво ти улеснява живота да речем електричеството, компютъра, телефона, готварската печка, банковата сметка и.т.н?

Защото за мен това не са улеснения, а зависимости.
Аватар
bikerider

Мнениеот mih » Вто Сеп 27, 2005 3:27 pm

че да, компа и "шопинга" ги обявиха даже и официално за зависимости, изискващи лечение.

болни сме от свръхзадоволеност, ндаа
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот mih » Вто Сеп 27, 2005 3:31 pm

колкото повече - толкова повече - идеята на свръхконсумирането. лежи в основата на капитализма.
важи напълно за Западната цивилизация (и дракончетата-отрочета)
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот Admin » Вто Сеп 27, 2005 5:40 pm

Хмм, струва ми се (може и да не съм разбрал, де), че за пореден път виждам как хора, които ползват и искат да ползват активно и в големи количества някакви неща (в случая "благата" на съвременната цивилизация) в същото време проявяват някакво недоволство или знам ли и аз какво от същите тези неща :dunno: На мен лично това ми изглежда доста странно, наистина не го разбирам. ;)
В България има достатъчно места, из Родопите и по други краища, където човек, ако иска да се отърве от цивилизацията и всичките й недъзи, може да го направи съвсем лесно. Има и хора, които си живеят така и не им пречи, така са се родили. Само че нещо не мога да си ви представя без консуматорството и всичко друго срещу което говорите тук :)
Разбира се, не искам да засягам никого. Думите ми са просто провокация в рамките на добрия тон, защото наистина ми смешно как хората хем недоволстват от нещо, хем в същото време му се наслаждават/използват/правят. Знам, ще кажете, че не си купувате нищо повече от това, което ви трябва, че използвате компютъра едва ли не защото иначе няма начин и т.н., и т.н., но не забравяйте, че това е въпрос на гледна точка - има хора, които изобщо не знаят какво е компютър, които не консумират нищо извън това, което сами са създали и отгледали и т.н. и тези хора не са в Африка. Така че, ако наистина не ви харесва модерният начин на живот, защо го водите? Изберете другия! ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот mih » Вто Сеп 27, 2005 6:01 pm

@Админ

Без да се оправдавам, аз лично не недоволствам, а анализирам, опитвайки се да се погледна и себе си, и обществото ни, отвън.

Също така не виждам нищо лошо в това да се критикуват собствените ни недостатъци и зависимости - напротив, смятам, че това е пътят към борбата с тях. Повечето от нас едва ли много целенасочено са искали да боравят с всичките му технологийки и химийки и химикали и т.н. , така че тези от нас може би не съзнават, че живеят неприродо/човекосъобразно.
Според мен обсъждането на въпроса с избора е излишно, защото избора вече сме го направили.
още повече, че за да разбереш какво й е примерно на една вилка, трябва да я отвориш. в този смисъл хората, които живеят възможно най-нацапали с двата крака в кереча, според мен имат по-добра гледна точка, стига да успеят да се надскочат и да се погледнат отстрани. трябва обаче и база за сравнение...

както и повече свободно време, което аз, корпоративния наемник, в момента нямам...
:unhappy:
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот hlebarka » Вто Сеп 27, 2005 6:18 pm

[quote="bikerider"]
А единствената истинска цел на всяко нормално същество без отклонения е да оцелее и да продължи рода си. Всичко друго са промивки на мозъка.
[/quote]

Хъх, наистина ли мислиш така?
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот Admin » Вто Сеп 27, 2005 6:20 pm

[quote="mih"]

@Админ

Без да се оправдавам, аз лично не недоволствам, а анализирам, опитвайки се да се погледна и себе си, и обществото ни, отвън.
[/quote]

В това има смисъл, признавам :thumb:
И за другите неща си прав, разбира се, но винаги (не само в тази тема), когато се почне такъв "сериозен" разговор, забелязвам и едно недоволство, което някак си не ми се връзва, защото не виждам тези, които недоволстват, да правят нещо реално срещу това, против което са. Обикновено е точно обратното (не визирам никого лично в момента!) - хората, както каза ти даже са навътре в нещата. Което може би дава по-добра гледна точка, но някак си не личи да се борят срещу това, което смятат за лошо. Един вид, получава се някаква утопия и известна двойнственост - хем човек е против това и онова, хем не прави нищо, което реално да оправи нещата. Защото приказките не ги оправят...;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Alien » Вто Сеп 27, 2005 7:28 pm

@TOYAGA - да, прав си, аз деца нямам. Но това не ми пречи да обичам да си бръщолевя.

@bikerider - това са зависимости, а не улеснения... а какво пречи да са И ДВЕТЕ? Какво ЛОШО има в това? Електричеството - без него са неосъществими следващите неща. Компютър - моля ти се, наистина ли смяташ ТОЧНО тази машина за ненужна/"неулесняваща-живота-на-хората"? ТОЧНО ти? Телефона - ми по-лесно ми е да се свържа с приятелите си. Готварската печка - аз лично предпочитам яденето си топло и СГОТВЕНО!
Банковата сметка - нямам удоволствието да имам такава все още, но предполагам и в нея има нещо "удобно". Но стига, наистина ли смяташ, че тези неща са безполезни и не улесняват живота? Наистина ли смяташ, че напредъка на цивилизацията е безсмислен и ненужен?
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 27, 2005 9:16 pm

@Admin: мисля че допускаш груба грешка като тълкуваш специално моите изказвания като оплаквания. Това е силно опростено разглеждане на нещата. Никой не отрича, че човек доста по-лесно се осветява и отоплява с ток например. Но монетата винаги има и втора страна, а именно че бидейки роден и отраснал в такава среда както предполагам всички тук съм силно зависим от електричеството за отопление, светлина, и.т.н.
Да не говорим как тази моя зависимост се използва от монополистите да ми дерат кожата и да живеят от моята жизнена енергия, която изразходвам всеки ден за да печеля с труд хляба си като корпоративен наемник. Казвам дерат кожата, защото цената на тока например е нереална. Дори само заради циганите които живеят и се топлят на нашите гърбове, докато реват, че нямат пари и гледат телевизия по сателит. Но това специално е друга тема.
Давам примера с тока, но лесно мога да дам примери със всичко друго което споменах.
Разбираш ли? Аз не протестирам срещу зависимостта, защото всяко улеснение води до зависимост в нашата технологична цивилизация. Но не мога да се радвам и да пляскам с ръце когато използват зависимостите в които съм роден, за да ме превърнат в човешка батерия. Едно към едно с Матрицата. Ако всичко беше честно и почтено, ако електрокомпаниите гледаха как да държат цената разумна, вместо да измислят всякакви оправдания за да я вдигат едва ли някой щеше и дума да каже. Но докато те непрекъснато оскъпяват продукта си от който аз и всички ние сме абсолютно зависими, не мога да се радвам на такава зависимост. А те няма да спрат да правят това, защото така е устроена икономиката в днешния глобален спекулативен супер(соц)капитализъм.

Питаш мен защо "само говоря". Ами просто защото са зависимости. Точно както раковоболните са абсолютно зависими от скъпите лекарства, с които поддържат живота си. Някой отрича ли ползата от тези лекарства? Не нали? Но това не прави раковоболния независим, а напротив - прави го АБСОЛЮТНО зависим от аптеки, пари, чиновници и.т.н. Аз просто отбелязвам, че цялото ни общество е устроено на зависимости и взаимозависимости и не е зле това да не се пренебрегва, защото не е непременно хубаво, нали? Франк Хърбърт употребява един доста звучен термин - "хидравличен деспотизъм".

Питаш защо не направя нещо, така ли? Например какво? Да се вдигна сам и да правя световна революция за да променя обществения строй и всичко свързано с това? Това изобщо не е по силите на отделния човек и специално за мен е химера и утопия. Което ама изобщо не означава да нямам мнение и да не го казвам.

И изобщо защо възприемаш изказвания от рода на "да но X е Y" като отричане на X? Защо всичко трябва да е в един цвят, да се разглежда само еднозначно? Света, в който живеем всеки случай не е еднозначен.

Edit: мога да поема провокацията ти и да те попитам, а ти какво ще ми предложиш да направя? Щото на мен също са ми малко смешни хора, които критикуват толкова лесно хората, които говорят за проблемите. Да се крие главата в пясъка е най-лесно, не мислиш ли? Мислиш ли, че в пример с тока аз не искам да направя нещо. Искам и още как, но не мога. Ако можеш да ми предложиш друго решение освен да си крия главата в пясъка или да пробивам стената с глава бих те изслушал с най-голямо внимание. Дотогава това което казваш е... не искам да го нарека празно глаголстване, но силно ми прилича на такова. Разбира се казвам всичко това с най-добри чувства.

---------------------------------------

@hlebarka: да, така мисля. в крайна сметка всичко опира до това. живота е краен и най-полезното нещо, което един човек може да направи е да си роди дете и да го отгледа. нищо друго не дава такъв смисъл на живота. всичко друго са заместители на тази върховна радост. и определено смятам, че ако някой е на друго мнение, той намалява шанса си да оцелее генетичния му потенциал. с други думи увеличава шанса си да прахоса живота си и мъките и труда на родителите си. Казвам това, защото се готвя в близко време да създам и отгледам потомството си и нищо не ми носи такава тръпка както мисълта за това. Все още не съм баща и не мога да говоря от личен опит, но мисля и действам по въпроса и мога да си го представя. Тоест не мога разбира се, но съм на път.

@Alien: виж какво съм написал на Admin. никой не отрича полезносстта на всички тези неща. но както казах всичко си има цена. А в момента всички тези прекрасни открития имат твърде висока цена, особено в България. Ей това е обратната страна на монетата. Не е зле да погледнеш малко от будистка гледна точка. Мисля, че ще ти е от полза.
Аватар
bikerider

Мнениеот thefatcat » Вто Сеп 27, 2005 9:33 pm

Колега ти си изписа писалото... :bigeyes::beer:
Nothing is imposible. You are only limited by fear and even that you can overcome.
Аватар
thefatcat

Рейтинг: 1729

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 27, 2005 9:36 pm

Некои неща си требат писането :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Вто Сеп 27, 2005 9:48 pm

[quote="bikerider"]

[/quote]

Но пък некои хора не го заслужават... :beer:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Admin » Вто Сеп 27, 2005 10:54 pm

@bikerider
Не бях забелязъл да говориш за цивилизацията на родна почва, която е частен случай ;) Но, че са зависимости, ок, приемам го. Само че на хората тези зависимости им харесват, иначе нямаше да ги приемат. Питаш какво да направиш ли? Революция? Че какво променят революциите? Командния апарат и контрола, нищо повече :D Аз намекнах какво би могъл да направи някой, ако толкова не му харесвва цивилизацията ни - запустели села в Родопите има много, там няма нито ток, нито компютри, нито нищо - трудно ми е да си представя по-природосъобразен живот от това в наши дни. Но няма и колела, няма коли, няма удобства - човек има това, което сам си направи и животът протича горе-долу в труд и размножаване (разбира се, не както е при циганите например, а в нормалния смисъл). Защо никой не отиде да живее този живот, а? ;) Ето това направи, ако не ти харесва модерната цивилизация.
Моят отговор е, защото всички тези зависимости са много повече удобства. Както посочих два реда по-горе, те не са ни задължително наложени, доколкото всеки може да избере и другото, ама никой не го иска наистина. Много е приятно да се докоснеш за 1-2 дни до бита на онези хора, да си кажеш "Ей, как готино си живеят само!". Също толкова приятно е да размишляваме как е устроен света и да критикуваме неща, които са очевидни, но са наложени от нас самите! И всъщност са много добре поддържани от нас самите, защото никой не е готов да се лиши от лукса си, нали?
Възможно е мисленето ми да изгледжа еднозначно, но какво да направя, като имаме две неща, които са несъвместими? Едното го избираме на практика, а другото го искаме на думи. Май не става...
Между другото, зависимости и взаимозависимости има навсякъде в природата. Просто са в разлина форма.
Всъщност, не знам защо реши, че постът ми е насочен едва ли не изрично към теб ;) Не си само ти, много сте и наблюдавам от доста време как в подобни теми се развива един и същи сценарий, все живеем в матрици, все някой ни мисли това или онова, а ние сме опитни зайчета, все нещо ни налагат... А всъщност, кога в историята на човечеството не е било така? ;) Както и да е, специално последният абзац е сам по себе си огромна тема и няма смисъл да я разискваме.
Никой не те спира да си казваш мнението, просто за мен някои от често срещаните и популярни тези в подобни теми са силно противоречиви и непоследователни, затова и реших да ви провокирам. :)
И продължавам да не ви разбирам ;)
Както и да е, извинявам се за намесата си, може би не трябваше да го правя. И без туй винаги съм се радвал да наблюдавам мисленето на хората, доста е интересно и забавно понякога. :angel2:
Аватар
Admin

Мнениеот hlebarka » Вто Сеп 27, 2005 11:36 pm

[quote="bikerider"]

@hlebarka: да, така мисля. в крайна сметка всичко опира до това. живота е краен и най-полезното нещо, което един човек може да направи е да си роди дете и да го отгледа. нищо друго не дава такъв смисъл на живота. всичко друго са заместители на тази върховна радост. и определено смятам, че ако някой е на друго мнение, той намалява шанса си да оцелее генетичния му потенциал. с други думи увеличава шанса си да прахоса живота си и мъките и труда на родителите си. Казвам това, защото се готвя в близко време да създам и отгледам потомството си и нищо не ми носи такава тръпка както мисълта за това. Все още не съм баща и не мога да говоря от личен опит, но мисля и действам по въпроса и мога да си го представя. Тоест не мога разбира се, но съм на път.

[/quote]

Това, че животът е краен, не е аргумент за това да се правят деца. Може да бъде аргумент за правене на нещо, но защо точно на деца?

И освен [b]живот по принцип е и собствен живот[/b], който си остава краен и изчезва независимо от това дали и колко деца имаш.

Ако съм на друго мнение( че животът е безкраен и най-безсмисленото нещо, което може да се направи е да не си родиш и да не си отгледаш дете), не просто си намалявам шансовете за оцеляване на генетичния ми потенциал, те направо се изпаряват, от това, по твоята логика седва, че животът ми е прахосан. Няма да съдя чужди животи, но сещаш се чии биха били най - смислените в България, по този, ако не единствен, в края на краищата, но толкова важен критерий.

По тези въпроси личният опит няма значение, станеш ли баща веднъж мнението ти може да бъде само едно. А ми е интересно, какво ли е като направиш дете, второ, трето, а живота пак живот, и пак краен, и пак нещо куца.

Хъх, да не би да имаш дете вече
[url]http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=9350[/url]
Аватар
hlebarka

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 27, 2005 11:57 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote="bikerider"]

[/quote]

Но пък некои хора не го заслужават... :beer:
[/quote]

така е. :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 28, 2005 12:08 am

@Admin: с две думи ти ми казваш "като не ти харесва хващай гората", нали така?
Еми аз пък ти казвам с две думи - нека разделим зависимостите на необходими (добри) и на паразитни (зло). Аз съм недоволен от вторите. И толкова.

@helbarka: това което ми споделяш е философията на мравките. аз лично винаги съм предпочитал философията на човеците. толкоз. казвам човеците щото изроди като Блаватска, Ошо, Хитлер и подобни водят хората към самоунищожение. Към това води и твоята философия - въпрос на проста аритметика.

лека нощ на всички.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Сря Сеп 28, 2005 12:25 am

Ако говорим само за зависимостите, бих приел делението необходими и излишни, но едва в техните рамки вече има добри и лоши. С други думи, сред необходимите зависимости няма само добри, има и лоши. Затова смятам, че в много случаи се стига до противоречие, защото се отричат "лоши" зависимости, които обаче са необходими. Всъщност, за мен лично, когато нещо е необходимо и, бих казал, естествено, ми е трудно да го нарека "лошо", приемам го такова, каквото е. Но наистина, нека не задълбаваме повече! ;)
Лека! :sleeping:
Аватар
Admin

Мнениеот hlebarka » Сря Сеп 28, 2005 1:05 am

[quote="bikerider"]

@helbarka: това което ми споделяш е философията на мравките. аз лично винаги съм предпочитал философията на човеците. толкоз. казвам човеците щото изроди като Блаватска, Ошо, Хитлер и подобни водят хората към самоунищожение. Към това води и твоята философия - въпрос на проста аритметика.

лека нощ на всички.
[/quote]

Ако въпросът за продължаването на вида беше единственият съществуващ въпрос, би могъл да го наричаш "философия на човеците". Всъщност за мравките това е основен въпрос, да продължават да съществуват. Твоята философия е на мравките.
Аватар
hlebarka

Мнениеот PtD » Сря Сеп 28, 2005 3:50 am

Каква хубава дискусийка...

Дали може да се оспори това, че цивилизацията давайки удобства, изисква и те да се платят? Кой знае защо обаче винаги се изтъкват само ползите, а никога цената. Например, "[i]човек вече живее не 50, а 70 години![/i]". И какво от това? Ако сте болни от рак в тези 20 години, къде ви е далаверата? Или "[i]имам топло и светло наготово![/i]". Е, и? Нима не сте принудени да работите за тях? "[i]Мога да се придвижвам по-бързо с колата си[/i]". Да, но за сметка на колко похабени нерви (поне в София ;)) и време от нашия живот, което сме продали за бензин? Всяко нещо, дадено от цивилизацията си има цена, и тя се измерва не в парични единици, а в кръв, пот и сълзи.

Цивилизацията е като пътека, в която като влезеш веднъж е много трудно да излезеш, защото коловозите са високи и не се вижда какво има отвъд тях. Така, лека-полека, хората се улисват (пък и целенасочено им промиват мозъците, ама ЯКО!) да гонят удобството на всяка цена, дори с цената на удобството. Парадокс.

Термодинамиката в цялата работа е, че от функционирането на тази система се получават отпадни продукти (химически, радиоактивни, битови, топлинни отпадъци), които не влизат отново в системата, а се изхвърлят, т.е. друг плаща цената (екосистемата). Капацитетът на екосистемата да преработва и/или поема тези отпадъци вече е недостатъчен (защото хората са [b]ТВЪРДЕ МНОГО, ТВЪРДЕ ЛАКОМИ и ТВЪРДЕ ЕГОИСТИЧНИ[/b]) и скоро ще отидем на п***ка си майчина барабар с удобствата и с цялата си циливилизация.

И всеки, който гледа новини, може да разбере накъде отиват нещата. "[i]And this is merely the beginning!(c)[/i]". Прав беше Агент Смит за приликите между човечеството и вирусите - изразходваме ресурсите докрай и се местим на друго място. Проблемът е, че не останаха места за експлоатация. А лечението се задава. В сравнение с него Агент Смит прилича на Феята на цветята.

Така се стекоха обстоятелствата, че ползвайки удобствата днес, ще ги плащат децата и внуците утре и вдругиден. Естествено, никой не се пита: [i]Готов ли съм да жертвам бъдщето на моите деца, за да мога да разказвам вицове на приятел на другия край на света, или да видя какво прави жена ми в момента и защо откакто има GSM винаги си е вкъщи?[/i] Обаче дали се пита или не, няма значение, защото ресурсите се изразходват независимо дали искаме да знаем това или не. Дори и ние да не сложим край на консуматорството, то ЩЕ бъде спряно. Или поради намаляването на желанията на консуматорите, или поради драстично намаляване на консуматорите. Изборът на новото поколение, дето се вика.

@Admin: да ти отговоря на въпроса за ходенето на село в Родопите - за мен засега коловозът е още много висок, но се надявам да доживея деня в който да го прескоча ;) И от време на време правя по някоя стъпчица нагоре. ;) Обаче се съмнявам, че ще ми стигне времето. Много по-вероятно ми се вижда след 5-10 години да се удавя при поредната 10-метрова вълна от река Искър :bawling:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Сря Сеп 28, 2005 8:42 am

Да ви е*а у еколозите баш! :D:D:D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 28, 2005 9:19 am

[quote="hlebarka"]
Ако въпросът за продължаването на вида беше единственият съществуващ въпрос, би могъл да го наричаш "философия на човеците". Всъщност за мравките това е основен въпрос, да продължават да съществуват. Твоята философия е на мравките.
[/quote]

Съжалявам но не е така. Аз не искам да продължа рода си в името на колективния организъм.

Аз искам просто да оставя наследници. И не искам това да е за сметка на околната среда (@PtD: много на място се включи и ми спести един тон писане, мерси :beer:). Не искам това да е за сметка на кръвта, потта и сълзите ми. Не и в такива количества.

Друго ме безпокои. Хората които имат цялата власт определено не са тъпаци, иначе нямаше да са на власт. Та те определено знаят как стоят нещата (защото те са създали нашата цивилизация чрез внушителен набор от лостове) и определено те са тези, които както PtD каза целенасочено промиват мозъците на хората да консумират все повече и повече. И защо? Според PtD това е парадокс. А според мен не е. Но няма да продължавам, защото знам реакцията, която ще породя ако стигна докрай и кажа всичко, което мисля.
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Сря Сеп 28, 2005 10:00 am

:D:D:D

Приличате точно ей на тоя любим герой*...

[img]http://www.conquestministries.com/dancechapel/images/IceAgeSquirrel.jpg[/img]

... само дето вместо в жълъда сте се вкопчили в ИЗЧЕРПВАЩИТЕ СЕ РЕСУРСИ и търчите неориентирано пред ПЕТМЕТРОВАТА ВЪЛНА В ИСКЪРА, оглеждайки се параноично през цялото време, за да не би случайно СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ да ви го набута отнякъде...

Sorry, но за мен тва е несериозно и комично. :D:D:D

Първо щото във Вселената има огромно разнообразие от процеси, при които РАЗЛИЧНИ ресурси се трансформират/потребяват по РАЗЛИЧНИ способи и поради това за криза поради ИЗЧЕРПВАНЕ на ресурсите въобще е нелепо да се говори. Може да се говори единствено за криза, породена от тъпоумие или нежелание за смяна на СПОСОБИТЕ.

Второ щото ако планетата Земя е достигнала до фаза, в която й е кеф да праща петметрови вълни по Искъра, гол Асан няма никаква друга алтернатива, освен да отиде там, където и всички останали турци - на кино... И да престане да си въобразява, че жалката фаза, до която е докарал собствената си цивилизация определено не е достатъчно потентна, за да пее в хора на планетарните процеси.

И трето, щото ако има нещо такова като световна конспирация и нейната цел е да ни наебе, то тя със сигурност вече ни ебе... Шаването и емоциите в такава ситуация не са в наша полза.

[size=67]* Таксите по лицензните права, полагащи се на Капитан Планета са платими в бира.[/size]
Аватар
TOYAGA

Мнениеот halcor » Сря Сеп 28, 2005 10:04 am

Да, с PtD виждате парадокс, защото предполагате, че хората, които са на власт са отговорни за всичко. Все едно да се опитате да намерите решение на всяко квадратно уравнение в множеството на реалните числа. Не става. Но става в множеството на комплексните числа :)
Представи си за момент, че изведнъж ВСИЧКИ хора, които държат власт и контролират другите хора умрат изведнъж. Мислиш ли, че това ще реши проблема? Аз не. По-скоро, от останалите хора (с промити мозъци, научени че ТОВА, на което са научени е НАЧИНА (типичен пример за конскапащина (ебаси термина изковах, почти толкоз як като "наклодка" :)))) ще придобият власт. Къде да търсим вината тогава? А има ли смисъл въобще да търсим вина? Нещо надчовешко ми се струва че има, както няма много обяснение как идеите живеят собствен живот.
Та един пич явно си е задавал подобни въпроси и е стигнал до интересни изводи и така се родила науката меметика (на тоя пич, Ричард Докинс, отпреди да знам за интересната му идейка се каня да му прочета книжката "Себичният ген", в която я въвежда). Ето тук има обяснение на английски какво е мем и меметика: http://en.wikipedia.org/wiki/Meme
А тука и на български има: http://www.entheogen-bg.org/Entheogen/MemesIntro
Най-общо, меметиката разглежда идеите като отделни компоненти, подчиняващи се на биологичната еволюция и се опитва да обясни доста неща с нововъведени термини. Просто алтернативен модел на мислене, на мен ми допада.
Аватар
halcor

Мнениеот gadka » Сря Сеп 28, 2005 10:10 am

Нещото, което най-много ми се наби в съзнанието от всичко дотук изписано е, че много от вас са се хванали за идеята от някой час по философия, че трябва да оставят нещо след себе си. Не го приемайте навътре, но като ходите до тоалетна например правите точно това, така че не виждам защо се притеснявате:dunno:.
Изображение
Аватар
gadka

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 28, 2005 10:31 am

[quote="TOYAGA"]

:D:D:D

Приличате точно ей на тоя любим герой*...

[img]http://www.conquestministries.com/dancechapel/images/IceAgeSquirrel.jpg[/img]
[/quote]

Съгласен съм :D
Анимационните продукции хич не са случайни, гледат ги предимно деца.

[quote="TOYAGA"]
... само дето вместо в жълъда сте се вкопчили в ИЗЧЕРПВАЩИТЕ СЕ РЕСУРСИ и търчите неориентирано пред ПЕТМЕТРОВАТА ВЪЛНА В ИСКЪРА, оглеждайки се параноично през цялото време, за да не би случайно СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ да ви го набута отнякъде...
[/quote]

Ми тя ни го набутва лека полека вече 2000 години, че и повече... добро и лошо, Бог и Сатана, черно и бяло, Ин и Ян...
Тезата и антитезата са ясни - чака се синтеза.

[quote="TOYAGA"]
Sorry, но за мен тва е несериозно и комично. :D:D:D
[/quote]

За тази реакция говорех - втората най-предвидима човешка реакция след "bullshit".
Другата е тази на gadka.

[quote="TOYAGA"]
Първо щото във Вселената има огромно разнообразие от процеси, при които РАЗЛИЧНИ ресурси се трансформират/потребяват по РАЗЛИЧНИ способи и поради това за криза поради ИЗЧЕРПВАНЕ на ресурсите въобще е нелепо да се говори. Може да се говори единствено за криза, породена от тъпоумие или [b]нежелание за смяна на СПОСОБИТЕ.[/b]
[/quote]

Абсолютно си прав.

[quote="TOYAGA"]
Второ щото ако планетата Земя е достигнала до фаза, в която й е кеф да праща петметрови вълни по Искъра, гол Асан няма никаква друга алтернатива, освен да отиде там, където и всички останали турци - на кино... И да престане да си въобразява, че жалката фаза, до която е докарал собствената си цивилизация определено не е достатъчно потентна, за да пее в хора на планетарните процеси.
[/quote]

Категорично отказвам да споделя "общата отговорност" на "бай Асан". Аз не съм допринесъл с нищо да сме на този хал, дори се боря с каквито жалки трошички имам. Кауза пердута, НO!

[quote="TOYAGA"]
И трето, щото ако има нещо такова като световна конспирация и нейната цел е да ни наебе, то тя със сигурност вече ни ебе... Шаването и емоциите в такава ситуация не са в наша полза.
[/quote]

Тя ни ебе от 300 години и то без вазелин. Скоро ще й писне да ни ебе щото няма да има нужда от нас да й градим Новия Свят.

лек ден и се смейте от сърце.
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Други