[quote="bikerider"]
Има и такъв момент наистина, но кучето според мен е заровено в думичките "национален интерес".
Какво е това - интересите на хората или интересите на полиците+монополистите?
Аз лично предпочитам да имам реален избор между доставчици на енергия, защото не може да има високи цени, там където има [b]реален[/b] избор и реална регулация на свободния пазар. [/quote]
Амчи интересите на държавите винаги са били по-важни от тези на хорицата, дет се вика - така е устроен светът. Какво искаме ние не е от първостепенно значение за властите(освен на избори). Тепърва се приватизират, и то частично, компании от енергийният отрасъл (например EDF и GDF във Франция), но това е в интерес само на едрия капитал; тук още не съм проучил в детайли какво е положението, но тока и водите засега са си държавен монопол (водата не се плаща в Кебек), и по-добре, петролните полета не са, което може би е една от предпоставките за корупцията, която свали либералите от многогодишното им управление и възкачи консервите на власт в началото на седмицата (за Канада като доста либерална страна това е показателно, че в сегашния си вид либерализмът води предимно до корупция).
[quote="bikerider"] Може разбира се да сформират набързо един картел и да се наговорят, но това е работа на антимонополната администрация, която по идея регулира свободния пазар.
Говоря за регулация, защото съм крайно против популярната теза за свободен пазар на всяка цена - това за мен води до монопол, колкото и да звучи парадоксално, точно защото пазара е крайно либерализиран и няма регулаторни органи (или не си гледат работата), които да задават рамките и да следят за спазването им.
[/quote]
Абе... Положението е яко оакано, най-силният печели, бута рушвет, купува си лоби в регулаторните органи и навсякъде и общо взето прави каквото си иска, стига да успее да убегне от общественото внимание, пък и то едни неподкупни медии...
Докато доброденствието на хората по света се измерва в материални блага и власт ще е все така, докато не се самоизтребим накрая... Имаме заложена твърде много алчност в гените си май. Трябва изначално изменение на идеалите и просвета.
Но стига философстване, че много огладнях, ще се върна към материалното начало