did написа:Ако попаднете на некадърен преподавател, който не знае какво преподава (минал съм през 4-5 такива и съм бил оценен с отличен), сложете го на мястото му смело още на първите лекции. Те си знаят, че нищо не знаят и ако не са пълни идиоти, ще гледат да ви изгонят набързо с шестици, вместо да спорят с Вас на изпит.
Ай стига офтопик.
did написа:Те си знаят, че нищо не знаят и ако не са пълни идиоти, ще гледат да ви изгонят набързо с шестици, вместо да спорят с Вас на изпит
did написа:Rix написа: Не разбирам какъв е смисъла от тези теми!?
Анджък де!
Ако утре се паднат числата 1, 2, 3, 4, 5 и 6, сигурно пак някой ще се пени. А то е точно същото като вероятност, както да се повторят числа в тиражите или да се падне 12, 15, 24, 34, 38, 41 например.
Вилката написа:Да, да! Парите от тотото ходят за БГ-спорта, парите от здравните осигуровки отиват за здравето ни, а един мърмот...
Мерси от такава оферта тип "кофа без дъно". Всъщност си има дъно - както каза веднъж един човек по телевизора: "Съдбата на всички пари на тоя свят е една и съща - отиват в нечий джоб."![]()
bikerider написа:Rix, тръгнал си да обясняваш разликата между манго и папая на кравите на къра.
bikerider написа:Е хайде да сме изчерпателни и да кажем и останалото - с компютър няма как да се генерира истински случайно число, защото самия процес на генериране е основан на рационална основа (математика), т.е. някакъв модел, т.е. някакъв ред.
Rix, тръгнал си да обясняваш разликата между манго и папая на кравите на къра.
Rix написа:Аз мога да те убедя, че са точно такива нещата, в момента уча подобни работи. Даже гледах случайно генериран bitmap image от два типа - първия тип е компютърно генериран, точно по модел с начално число(например time функцията) и втория тип е генерирано число физически(шум уловен с вълни и числото след това "генерирано" софтуерно, на практика това е физически генератор, но данните се използват от компютър, за да може да се използва по-лесно. За справка и пример, посетете random.org) и разликата е драстична. Компютърния генератор създава имидж, в който се наблюдава, че има повтарящи се елементи(черти например), тоест има образец, който може да се открие, а при втория случай, т.н. реално/истински случаен генератор(физическия) не се наблюдават никакви образци и няма начин да се предскаже нататък изображението какъв вид ще има. Който е напред в тази област ще ме разбере...
bikerider написа:...с компютър няма как да се генерира истински случайно число, защото самия процес на генериране е основан на рационална основа (математика), т.е. някакъв модел, т.е. някакъв ред.
Rix написа:Аз мога да те убедя, че са точно такива нещата, в момента уча подобни работи...
Rix написа:... Но физичния е бавен, затова не се използва много в криптографията...
lanzz написа:до каква степен си сигурен в тия неща дето ги пишеш?
Although the 'quality' of a sequence of random numbers is notoriously difficult to access, often all indications from standart tests are that any residual errors from random number generation should now be smaller than statistical errors in Monte Carlo studies.
bikerider написа:Взимам за пример цитирания по-горе "физичен" генератор - той също генерира псевдо-случайни числа. Това, че ние не виждаме с нашите анализи някакъв pattern, не означава, че такъв няма. Атмосферните смущения са предизвикани от нещо. Щом има причинно-следствена връзка, значи няма хаос.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта