Хехе. Нали идва сезона на разните му зелени вкуснотии та....една простичка рецепта за копривена супичка.
Продукти за 4 порцийки:
45гр. ориз
1 плик с коприва ( ми не знам колко е като тегло ама ако си я берете сами от някоя поляна като вече не може да я търпите

, а пък иначе от тези дето ги продават разни възрастни дами по пазарите (щото тез дами знаят кВо се прави с тВа дето го продават и знаят точната мярка

))
1 морков средна големина
20 мл. зехтин ( за предпочитане по-качествен за да се усеща)
1 стрък пресен лук
1 скилидка чесън
сол, пипер
За бульона:
1 гарни ( 2 парчета морков, 1 парче целина от глава, дафиново листо, магданоз овързани с конец, за да може по-лесно да се извади след като бъде използвано)
2 средни глави кромид
2 средно големи картофа
2 скилидки чесън
сол
2.5л. вода
Та първо си правите бульона: белите картофите, кромида и чесъна, старателно измивате на течаща вода морковите (без да белите освен ако някъде няма за изрязване) и на умерен огън слагате да ги варите във водата заедно с гарнито. Вари се докато водата не достигне до количество от около 1.5 л. Изваждате всички зеленчуци и така получения бульон използвате за супичката.
Междувременно сварявате ориза в малко подсолена вода до готовност за консумация, след което изцеждате водата и оставяте ориза настрани.
Киснете копривата в студена вода за около 20 мин., след което я измийте старателно

и ако е много едра я нарязвате

.
Нарязвате моркова на колкото можете по-дребни кубчета, а пресния лук на колкото се може по-фини шайбички
Чесъна нарязвате на дребно и счуквате с малко сол/или пресовате ако имате преса за чесън, след което заливате със зехтина и оставяте в хладилника за финалните свещенодействия (задължително покрийте съда с пластично фолио за да не ви питат домашните що мирише така откъм хладилника

).
Слагате бульона да заври (ако можете да подготвите всичко останало междувременно би трябвало подготовката на всички останали продукти да е приключила преди бульона да е готов, в който случай няма нужда да го топлите наново) и мятате вътре ситно нарязания морков и пресен лук а след 3-4 мин. и копривата. Изчаквате моркова да се свари, след което дръпвате от котлона супата и добавяте ориза и чесъна със зехтина (на вкус според това дали предпочитате по-силно подправена супа или не).
Супата е чудна с парче хубаво краве сирене и пресни франзела/ръчен хляб или крутони.
P.S. Бульона може да се замести с някой полуготов такъв, но вкуса не е съвсем същия.
P.P.S. Останалите от бульона зеленчуци могат да се използват в соса кьм друго ястие като се пасират или нарежат.
Bon Appetit !
