точно в това е големия корен на проблема
Левски е един идол, образ, има връзка с някакво чувство за националност и нищо повече
както знаем от същата тази история дето ни я набиваха колко са велики Възрожденци, цялото това клане е може би предлог г-н руския цар по онова време да бъде приет не като поредния завоевател а като освободител, щото е можел да си прати армията 1-2г по-рано, нали ? кой знае.
само че изградения образ на Левски много удачно се вписва в политиката на повечето управляващи след това, иначе да е безмерно забравен като всичките владетели от първото и второто български царства, като хан Аспарух който както се твърди някога през август.681 е направил нещо, което приемаме за създаване на държавата ни, но въпреки това национални празници по този повод няма
и с какво турската национална гордост е по-необоснована от българската ? това е изникнала от нищото държава и изяла Византийската империя, за тези има-няма 900г са успяли да се наместят и закрепят на едно много хубаво място
в българия свободно се говори турски, дори по националната телевизия, дори това е задължително !
в Бесарабия, Молдова, Югозападните покрайнини и където другаде има т.нар. етнически българи тези хора са абсолютно забравени от България
докато тези дето ги броят за 'етнически турци' поне у нас са имат някаква подкрепа - пращат им учители, мюфтии
и така малко по-сбито
като ни програмират с такива образи какво става ?
Левски е върхъ
ама Левски се борил с османците
леле ние тука си имаме едни османци (дето изобщо не са османци, но на 'нас' ни набиват че са, на 'тях' им набиват че ние смятаме че са, и накратко без подробности - разделяй и владей)
и кво се случва ли, идва 19ти февруари и както са ме учили цели 12г аз 1 седмица забравям че баба ми може и да умре от мизерия, че родителите ми и аз самия сме абсолютно безперспективни и нищо повече от електорални единици + бонус данъкоплатци
та ако за това се е борил Левски изключително силно бих искал лично аз да му стегна клупа !
след като вероятно не се е борил за това, и след като ежедневната реалност няма абсолютно тотално нищо общо с това дали изобщо се е борил или е събирал горска мащерка за какво говорим ?
говорим за ирационалността за разход на ресурси в поддържането на идола Левски, за това че неговото значение е не по-малко и не по-голямо от десетките други добре забравени велики имена, заедно с Вела Чорбова, Митко Палаузов, петимата от РМС и тъй нататък
това е просто още един пулт за управление
и е наистина, наистина жалко да прочета че има чак такива яростни идолопоклонници сред нас
защо не тачим същия този Хан Аспарух, не тачим св.св. Кирил и Методий (24.Май е ден на писмеността изобщо, това с будителите ако някой знае ден на изобщо някой ли е - да пише) а точно Левски, който де факто нищо не е постигнал освен едно огромно клане, какво ни се втълпява с този образ - да мразим предателите+безнадеждност+наказание за отстояване на правата - яко отрицание, а ?
по ми харесва за идол онзи дето си е направил чаша от черепа на Никифор, ей как му беше името ... ма той не е достоен за национален идол, някак не пасва на овците да имат такива идоли
отказвам да съм още една овца.