Интересна темичка!

Само дано пак не избие към чиста политика, че катинарите ми са на привършване
Аз няма как да говоря за сите българи, по-скоро бих ти отговорил какво ме е спирало мен лично да се присъединя към някои подобни форми на протест, доколкото изобщо са се случвали такива. Може би някои от моите причини важат и за други, може би не.
От една страна, една от основните причини е недоверието, което храня към някои от субектите, организиращи протести, или пък дори някои положителни прояви. Т.е. за мен най-често проблемът е, че винаги се намират или политически партии директно, или разни скрити и не много чисти интереси, които застават зад, присламчват се към или направо инициират дадена реакция. Това твърде често ме е спирало, защото ми създава впечатление, че ме използват, което за съжаление често се оказва вярно спрямо тези, които са участвали. Може да прозвучи надуто, но аз се стремя да не вярвам лесно. Ще дам и един пример. Преди няколко години имаше едно честване на 3 март, при което бе организирано празненство пред НДК, на което се раздаваха блгарски знамена безплатно. Имаше стабилна рекламна кампания и т.н. Случайно минах оттам с колелото и действително имаше доста хора, празнично настроение. Но не се включих. Защото цялото нещо бе спонсорирано от Мултигруп. Проявата, поводът, всичко това бе хубаво, но би ми било неприятно да участвам в нещо, което на мен ми изглеждаше като опит за реабилитиране и пречистване на Мултигруп. Та както виждаш, това е дори при съвсем положителни неща, какво остава за разните недоволства и т.н., където политиците обичат да се навират и да трупат дивиденти. Същото се отнася и за много случаи, в които разни неща са организирани от някои мои любими медии - противно ми е да участвам в подобни лицемерия, в които дадени субекти първо с години не са правили нищо или дори са подпомагали разни вредни за обществото процеси, а след това имат наглостта да обявяват протести срещу същите тези неща. Общо взето, мисля че дотук става ясно каква е основната причина за мен, с една дума: недоверие.
От друга страна, аз лично съм политически ориентиран, т.е. има политическа сила/сили, за които най-често гласувам (но все пак не винаги, не обичам да избирам магарета, а се е случвало да издигат и такива). Това някак си ме кара да смятам, че съм изразил мнението си по доста от проблемите, които според мен са следствие от недобра/некомпетентна/немарлива работа на една или няколко политически сили, участващи в управлението. Тук вече наистина може би има момент на примиряване по схемата: аз не съм гласувал за "тия" и смятам, че "ония" биха се справили по-добре, следователно съм изразил отношението си предварително, следователно сега да си оправят нещата тези, които са ги надробли. И, разбира се, тъй като с тази част от поста си навлизам директно в политиката, просто те препращам към "онази" тема, с дългите постове. Как да протестирам, когато виждам че подобен протест се използва умело от следващите фокусници? Разбираш ли, у нас ситуацията е такава (според мен), че голяма част от протеста е на базата на някаква вяра и съответно се дирижира от хора, които използват тази вяра. Спирам дотук.
Към предходните неща бих добавил и липсата на време, знания или възможност да се информирам по някои въпроси, така че да взема отношение по тях. С други думи, не бих имал нищо против да подкрепя някаква кауза, дори ако е подкрепена от политически сили, дори ако те не са ми любими по принцип. Само че, за да съм сигурен, че те защитават интерес, който бих подкрепил, трябва да знам неща, които не ги знам. Типичният пример е въпросът за АЕЦ "Козлодуй" - там има толкова много неизвестни за мен, че не мога да си формирам обоснована позиция, а и няма на кого да се доверя.
Що се отнася до разни трудови спорове, права и т.н., за моя радост до момента не съм имал такива проблеми, но гледайки отстрани, мисля че хората наистина действат ден за ден и приемат понякога абсурдни условия, само и само да не загубят дохода си. Тук обаче мисля, че причините и предпоставките са много сложни, понякога дори индивидуални, и за съжаление при много такива случаи примирението е разбираемо, друг е въпроса доколко е оправдано в дългосрочен план. Абе, както обича да казва TOYAGA, положението е сериозно осрано!
Връщам се пак към началото, дано този път темата не протече с някакви пламенни политически застъпничества и споменаване на конкретни политически партии...