Чао, чао, горички...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Чао, чао, горички...

Мнениеот bluskanie » Чет Авг 17, 2006 4:37 pm

От много време следя темата. Проекта е от преди 3 години, а осъществяването му е факт. Местностите под връх Перелик ще бъдат превърнати от артерии от ски писти, лифтове и дори метро... Това е цитат от статията:

„Спортно-туристически център Перелик” АД получи сертификат първи клас

Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи сертификат за инвеститор първи клас на „Спортно-туристически център Перелик” АД. Сертификатът бе връчен от Стоян Сталев – изпълнителен директор на БАИ.

Инвестиционният план на “Спортно-туристически център Перелик”, финансиран от акционерите, български и международни финансови институции, предвижда капиталови разходи в размер на 255 млн. евро.

За първите 3 години на осъществяване на проекта, предмет на сертификата, инвестициите ще възлязат на 94 млн. евро. Дружеството има амбицията и финансовия ресурс да започне осъществяването на проекта през есента на 2006 г.

Предвижда се част от инвестиционните средства да бъдат набрани чрез листване на Българска фондова борса, заяви Людмил Карауланов изпълнителен директор на „Спортно-туристически център Перелик” АД.

Иво Прокопиев, изпълнителен директор на Булброкърс, посредник по плана за привличане на чуждестранен акционер в сделката, заяви за Investor.bg, че се обмисля създаването на две дружества - едното за недвижими имоти, а другото за инфраструктура, като то ще бъде и това, което ще се листва на борсата. Очаква се повече подробности около сделката да са ясни през есента уточни той.

В края на третата година очакваните новосъздадени работни места в комплекса ще са над 400, а след окончателното си завършване проектът би трябвало да доведе до отварянето на приблизително 3 370 работни места, колкото в момента са една трета от безработните в област Смолян, коментира Кирил Асенов, председател на Съвета на директорите на “Спортно-туристически център Перелик”.

„СТЦ Перелик” АД е дружество, създадено специално за проекта през 2004 г., като е акумулирало в себе си недвижима собственост, проучвания и интелектуална собственост, свързани с проекта.

Проектът „Спортно-туристически център Перелик” АД, с председател на Борда на директорите Кирил Асенов, е първата и най-значима част от едноименния регионален проект, разположен на територията на община Смолян, който предвижда изграждането на комплексна система от планинска база и съоръжения за зимни спортове и летен туризъм, подобряване на инфраструктурата и селищната организация на територия в землищата на гр. Смолян, Стойките, Гела, Солища, Стикъл и Мугла.

Курортът ще включва система от писти, ски съоръжения, съоръжения за изкуствен сняг, 24 лифтови линии, заслони и подкрепителни пунктове на пистите, ски гардероби, просторни и удобни покрити паркинги, места за почивка, спорт и развлечения, както и хотелска база и ваканционни апартаменти.

Комплексът ще предлага отлични природни условия както за зимен ски туризъм, така и за летен планински рекреационен туризъм (трекинг, планинско колоездене, спелеология, голф, тенис, плуване). На по-късен етап е предвидено изграждането на конгресен център и на голф игрище, за да се намали сезонността в натоварването на капацитета на „СТЦ Перелик”.

Приоритетен транспорт ще са въжени пътнически линии, а в техните начални станции ще има изградени паркинги. Пистите ще са изградени по най-съвременните стандарти за този спорт и ще са с приблизителна обща дължина от 55 км след приключването на проекта.

Христина Машкова
investor.bg, 19.05.2006

:crap:

А това е доказателството, че вече е в ход...

http://www.dnes.bg/article.php?id=23768

Земииии...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот mih » Чет Авг 17, 2006 4:42 pm

"Инвестиционният план ... предвижда капиталови разходи в размер на 255 млн. евро."
"землищата на гр. Смолян, Стойките, Гела, Солища, Стикъл и Мугла..."

оо, нееее!:boggled:
:banghead:
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот naka76 » Чет Авг 17, 2006 5:12 pm

По принцип съм съгласен с вас, но все пак поставете се на мястото на тези хора от селата. Така ще имат поне шанс за пребитания. Другото което е че все пак в Родопите има други места които все пак остават и за сега не предизвикват голям интерес от дебеловратковците. И това което са измислили няма да да окаже чак такова пагубно влияние в Родопите, колкото би било в Рила и Пирин. Друг е въпроса че ако тук стане с успех лошо им се пише на горе споменатите планини.
Аватар
naka76

Мнениеот bluskanie » Чет Авг 17, 2006 5:35 pm

naka76, честно не знам какво имаш предвид с "дебеловратковците", а иначе Родопи и смолянския регион ще СПЕЧЕЛЯТ МНОГО от самото реализирането на проекта. Ама наистина много. Да не говорим, че измеренията на този проект обещават отлични условия, инфраструктура и един вид класа, която би привлякла, и така желаните платежоспособни, чуждестранни туристи...

Съвсем отделен е въпроса за изсичането на горите и края на девствеността на района. Танто за кукуригу...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот TOYAGA » Чет Авг 17, 2006 5:37 pm

[quote="naka76"]

... Така ще имат поне шанс за пребитания...
[/quote]

За какво?
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот naka76 » Чет Авг 17, 2006 5:38 pm

Аз качах че съм ЗА проекта.

Но в момента това което става в Пампорово не ми харесва (та отва за дебеловратковците:D).
Аватар
naka76

Мнениеот TOYAGA » Чет Авг 17, 2006 5:50 pm

[quote="naka76"]

... Така ще имат поне шанс за пребитания... [/quote]

За какво ще имат шанс не разбрах?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bluskanie » Чет Авг 17, 2006 5:55 pm

Пак не разбрах къде е ролята на дебеловратковците, но както и да е...

Аз лично (понеже нямам власт да спра проекта) ще се радвам, ако не се правят никакви компромиси в отделените средства и възможности, за да видим най-накрая конкурентен на големите ски центрове в Европа.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Чет Авг 17, 2006 9:03 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote="naka76"]

[/quote]

преПитаниЕ

аз поне така го разбрах, щото исках да го разбера.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот klmn » Чет Авг 17, 2006 9:12 pm

Щот звучи като"преБивания":D
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Alien » Чет Авг 17, 2006 10:17 pm

[quote="did"]

[quote="TOYAGA"]

[quote="naka76"]

[/quote]

преПитаниЕ

[/quote]

Не, ти го разбра, защото не си жалък.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот TOYAGA » Чет Авг 17, 2006 10:33 pm

@ did & Аlien

Похвално! Дарете читанки...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот hlebarka » Чет Авг 17, 2006 11:38 pm

[quote="did"]

[quote="TOYAGA"]

[quote="naka76"]

[/quote]

преПитаниЕ

[/quote]

А, Дид, що не вдигаш ръка преди да отговаряш вместо някой друг.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот Lubo » Пет Авг 18, 2006 8:38 am

Начините за развитие на страната ни са:
-Туризъм
-Земеделие
Като земеделието в момента е пълна скръб, а при летния туризъм имаме огромна конкуренция в лицето на Турция и Гърция. Така, че очаквайте не още 1-2 зимни курорта, което е бъдещето на милата ни родина. Това според мен са вариантите за добра инвестиция.... както и рразби минерални, кални и пр. бани.
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 18, 2006 8:54 am

[quote="Lubo"]

Начините за развитие на страната ни са:
-Туризъм
-Земеделие
Като земеделието в момента е пълна скръб, а при летния туризъм имаме огромна конкуренция в лицето на Турция и Гърция. Така, че очаквайте не още 1-2 зимни курорта, което е бъдещето на милата ни родина. Това според мен са вариантите за добра инвестиция.... както и рразби минерални, кални и пр. бани.
[/quote]
Е, и курви по магистралите.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот JetLee » Пет Авг 18, 2006 9:03 am

Съгласен съм с Любо. Какво ги грее хората от Смолян и околните села, че имат гори. Да, това е природно богатство, но въпреки всичко една от възможностите им е и нелегална сеч, което пак опропастява горите( не в такава степен като един проект като този).

Проект от такъв мащаб би донесъл изключително много и в тази връзка ще реферирам към една стара тема, "навлеците" от провинцията ще могат да си седят където им е мястото и да имат работа. Най-важен остава обаче икономическия бонус следствие посещенията на чуждите турист + инвестиции.
JetLee

Рейтинг: 1200

Мнениеот nikitzo » Пет Авг 18, 2006 10:18 am

Е да де, но все пак от гледната точка на човек занимаващ се със зимни спортове "от как се помним" Пампоровец си остава доста назад в личната ми класация на българските зимни курорти. Единствено и само, защото няма сериозни писти там. Така, че за да ида там за да се накарам трябва просто да насипят планината (поне до 2500 м) колкото и смешно звучи.
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот bikerider » Пет Авг 18, 2006 10:53 am

@bluskanie:
Хората се плодят и множат, трябва им прехрана - това е. Или се отрича на част от тия хора правото да се плодят или им се намира прехрана. Фашистите действаха по първия принцип, а комунистите по втория.
Та местните искат прехрана. Комунизма мина. Кой я дава тогава - дават я други хора, които в замяна на това купуват земите и ги капитализират, че и работа осигуряват. Не може да има хем стагнация, хем бум. Или едното или другото.

Ако някой мисли, че може да се спасят реално горите чрез протести или подобни глупости (говоря за голямата картинка в дългосрочен план, а не за Иракли или Долно Нанагорнище) бих му препоръчал вместо това да спестява от банички и да ги откупува - това е единствения нормален начин да се спасят горите...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Авг 18, 2006 11:05 am

@NovemberCharlie: Курвите не съм ги аз карал да стават курви. Да са се изучили и да са сполучили... естествен подбор.
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Пет Авг 18, 2006 11:35 am

[quote="bikerider"]

@bluskanie:
Хората се плодят и множат, трябва им прехрана - това е. Или се отрича на част от тия хора правото да се плодят или им се намира прехрана. Фашистите действаха по първия принцип, а комунистите по втория.
[/quote]

Така е, само дето тва няма нищо общо с нуждите на местните. По някаква случайност става така, че и местните хорица ще намажат и то много :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот TOYAGA » Пет Авг 18, 2006 11:42 am

[quote="bluskanie"]

Така е, само дето тва няма нищо общо с нуждите на местните[/quote]

Не се заблуждавай! Има много общо. След като бяха проиграни последователно два сериозни източника за [b]пребитания[/b] на местното население, "овчарят" се вижда принуден да докара паша отнякъде. Щото в противен случай не само няма вълна (гласове) и мляко (влияние), ами стадото започва да точи зъби...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bluskanie » Пет Авг 18, 2006 12:00 pm

Мисля, че не става дума за каквито и да било гласове в нашия случай, следователно не може да става дума и за "овчар" и "стадо". Мотивът тук е чисто финансов. Разбирасе дивидентите от благоразположението на местните ще бъдат изконсумирани лакомо :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Гост » Пет Авг 18, 2006 12:16 pm

@bikerider
Съсипването на природата и горите не може да се компенсира с инвестиции и намиране на работа на хората.За колко време растат тези дървета според теб?А нарушаването на равновесието в екосистемата, което ще настъпи неминуемо?Не съм съгласен, че за да вървим напред трябва да съсипваме нещо, което вече имаме с цената на друго.Така действаха и действат политиците ни от 89-та насам и сам виждаш на какво ниво е производството ни.
Гост

Мнениеот bikerider » Пет Авг 18, 2006 1:33 pm

Nightwolf: време е да те конфронтирам с болезнената истина - кое е по-ценно за човешката цивилизация - горите или хората? Горите или енергията (парите)?

Природата винаги е била и ще остане ресурс. Обожавам горите и планините, но колкото и да не ти се иска света се променя - нищо не е вечно - проумей го най-сетне!!

Който се стреми да си запази завинаги малкия свят е обречен на стагнация и израждане. Кога ще спреш да гледаш назад, кога ще погледнеш напред? Врякаш за природата, а за хората не мислиш. Ти си типичен гардеробен аристократ...

Edit: Всичко зависи от изпълнението на този проект. Ако се направи като хората щетите могат да се ограничат. Ама това елементи като теб дето мислят само в черно и бяло не могат да го проумеят...
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Пет Авг 18, 2006 1:43 pm

[quote="bluskanie"]

Мисля, че не става дума за каквито и да било гласове в нашия случай, следователно не може да става дума и за "овчар" и "стадо". Мотивът тук е чисто финансов. Разбирасе дивидентите от благоразположението на местните ще бъдат изконсумирани лакомо :)
[/quote]

Погледни дъската малко по-отвисоко...

Виж къде се намира региона. Виж кой живее там. Виж за кого гласува. Най-сетне - виж за къде сме се запътили и прецени дали някой има изгода от палене на чергата по края...

Броят на подобни "инвестиционни инициативи" може след 10 минути да бъде умножен по сто. Стига само да се вписва в нечия стратегия...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bluskanie » Пет Авг 18, 2006 1:56 pm

Аз не наблюдавам каквито и да било политическо-стратегически подбуди в начинанието. И при това положение не виждам как то (начинанието) би повлияло на резултатите от следващите избори. Говоря от позицията на знаещ кой точно е одобреният проект (той не е тайна разбирасе)... За щастие този път нещата са по-благоприятни, тколкото си мислим.

Айше и Ахмед данеби да гласуват за друг, след като си намерят работа, като служители в ски гардероб ?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот TOYAGA » Пет Авг 18, 2006 2:00 pm

Всичко стои точно по начина, по който казваш... :):beer:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bluskanie » Пет Авг 18, 2006 2:05 pm

Иска ми се и вярвам, че е така, но все пак истината за Айше и Ахмед не ме кефи...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Гост » Пет Авг 18, 2006 3:14 pm

@bikerider
Пак започваш да говориш глупости.Как може да разграничаваш хората от природата?ТЕ СА ЕДНО ЦЯЛО!Съсипвайки горите, съсипваме природата следователно и себе си.Питаш ме-кое е по-ценно за човешката цивилизация-горите или хората?А я сега се запитай кой може да оцелее без другия?Дърветата могат ли без хората и хората могат ли без дърветата.Природата винаги е била и ще остане ресурс за хора като теб, които никога не са я ценяли ИСТИНСКИ.Може и да греша, но правиш впечатление на такъв човек.Знам, че нищо не е вечно, но ако обичаш, не ми пробутвай глобалистическите си масонско-ционистки лозунги за променящия се свят.На мене тия не минават, на децата от квартала ги разправяй.Виждаме как се "променя" Света-като един дебеловратко или няколко такива решават да е**т мамата на някоя местност, вадят пачката, а нашите лакеи гледат да им угодят по всякакъв възможен начин.А след 100 години по тая логика какво следва-ще остане ли гора в България?Опазил ни Бог от тая промЪна!:crazy:Съгласен съм, че въпроса е и до договаряне, но мисля, че наще "договарящи" се са пълни некадърници.А може би има причина за това?:eyebrow: Освен това, договаряне с взаимна полза може да има само между равен с равен.В нашия случай полза ще има основно инвеститора-собственика, а от наша страна някой и друг "преговарящ".Колкото до работата-ще има докато се построи цялата помия, след това кой от къде е.Айше и Ахмед едва ли ще работят в ски-гардероба защото на тяхно място ще са Хана и Дейвид.Точно защото ми пука за хората, "врякам" за природата.А за тва за черно-бялото мислене не върви, сори.
Гост

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 18, 2006 3:24 pm

Ок, стана ясно, че си недоволен. Само дето до сега освен малоумието за крумовите закони не прочетох едно твое предложение как да променим света, в който живеем.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Следваща

Назад към Други