епа я тва го знам - Булгар си е старият свещен град на волжките българи, след опустошаването му наш'те братчеди налазват Казан...
странно е обаче колко много чужденци знаят за нас, че идваме доста отдалече (от изток) и по пътя си сме оставили доста държавни образувания, интересно обаче защо на самите българи не ни се казва нищо по въпроса в публичното пространство...
паралелно се наблюдава и нещо доста неприятно - в стремежа си да предложат адекватна, освободена от съветската цензура теория за произхода и миграциите на българите, родните историци бълват коя от коя по-невероятни теории и се ръфат като гладни песове в Студентски град кой бил по-прав, вместо да седнат на една маса и да пафнат от лулата на мира...
тъпо е един толкова древен народ като нашия да се оставя други да му диктуват историята, а още по-тъпо е, когато самите българи пишат и проповядват историйки от типа "681 била официалната година на появяването на българите в световната история" и прочее... е последно коя е рождената година на България някой знае ли??? че се чудя какво да обяснявам... срам, уж се водя запален по историята, пък не мога собствената си история да разкажа вярно... Паисий сигурно е в режим 'центрофуга'...
сещам се за един пресен показателен пример:
преди около две седмици един китаец се избъзика, след като не успя да ме хване нито веднъж на блок за цял ден игра (на плажен волейбол), че имало защо китайците да построят Великата Китайска Стена... аз го погледнах леко учудено и му казах каквото знам за нея - че била издигната срещу монголските орди и т.н. - а той ми вика нещо от сорта - "да бе, да, монголски, баш булгарски са си били...":crazy:
реших, че няма смисъл да го поучавам за собствената му история...явно нещо в нашата не е у ред. и май не е само едно нещо, ами са доста неща...
но спирам, че се поувлякох...
пък в Татарстан има всичко друго, но не и татари... и там цари един национален нихилизъм...