@Nymphetamine
Защо ли си мисля, че не си задал въпроса си в правилния форум? Имам предвид като цяло - защо не попита в някой фотографски форум? Там с малко търсене вероятно ще намериш тонове информация, само не ми казвай, че това те плаши
Не съм сигурен TOYAGA какво има предвид под кроп, но имай предвид, че при повечето цифрови SLR камери (с някои доста скъпи изключения) матрицата е по-малка от кадъра на фотолентата, поради което реалното фокусно разстояние се смята по формулата 1.6х....мм. С други думи, при обектив 28-105 реалното фокусно разстояние ще е 45-170мм - както сам виждаш, на практика ще липсва напълно "широкият ъгъл".
Като попита за четиво, едно от най-достъпните и леки за четене, което съм ползвал и мога да препоръчам, е на National Geografic - "Как се правят хубавите снимки" (цитирам по памет заглавието, защото в момента не е в мен). Мисля, че обяснява доста добре нещата на начално ниво и не ти трябва много мислене, за да разбереш основните зависимости между бленди, фокусни разстояния, скорост на затвор, светлочувствителност и т.н., и т.н. и да прецениш на теб какво ти трябва според основните приоритети при снимането.
Накратко, ако ти се чете много (а това е неизбежно, ако смяташ да се занимаваш по-сериозно), търси и гледай в специализираните сайтове. Ако пък не харесваш този подход, послушай съветите на TOYAGA