(х)Убавица !

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

(х)Убавица !

Мнениеот BikeArea » Нед Апр 22, 2007 7:44 pm

Преди 1-2 седмици оправихме старата кола на дядо ми, лека му пръст. Не се бе движила от 10 години по желание на собственика, но за щастие навремето баща ми беше взел необходимите мерки за съхранението й - качи я на трупчета, газ в цилиндрите и т.н. И ето на! Всичко това даде резултат! Колата е напълно съхранена! След няколко часа труд (в доста от тях събирахме старо желязо от двора, което предадохме на отпадъци и с парите купихме акумулатор :D ) я запалихме от първия път (!), което е щастие от една страна, но пък за нещастие аз бях зад ауспуха и черния дим от газта в цилиндрите ме обля с мощна струя...

Тръгнахме да я караме из махалата.
Откакто е купена (през 1974 год.) колата е в същата тази махала. Буквално не можете да си представите колко бурни емоции разбуди у някои комшии тази кола!
Аз карах и баща ми казва "Спри!", спирам и поглеждам встрани на около 50-тина метра бай Иван (адаша). Представете си над 100 килограмов 53 годишен човек човек как тича (или подтичва по-точно)! Беше много епично! Качи сеотзад макар да му беше доста тесничко и потеглихме. През цялото време той пита "Как я запалихте?", "Ама тя върви!", "Не мога да повярвам!". В огледалото го гледам ухилен до ушите! Чак се беше просълзил от радост! Сетих се как ми е разказвал баща ми колко са пътували с таз кола. Направихме едно алайче и вкъщи.

През целия ден, когато я мих от праха, които бе събрала в гаража. Минаха поне 20 човека, които зададоха идентични на по-горните въпроси.

Вечерта беше захладняло и трудно запалих (може би защото съм идиот), тръгнах и пърпърикайки към гаража си мислех колко много повече от ламарина може да бъде една кола, на която качествата като автомобил са доста ограничени в сравнение с тези на днешните четириколесни возила.
Няма ABS, няма ESP, няма AirBag, няма ел стъкла, нито централно заключване, както и много съвременни екстри, но ето - няколко десетки години тези хора бяха живяли с нея и сигурен съм за тях, а и за мен тази кола е по-добра, от която и да е нова.

Не е тук в Пловдив и често си гледам снимкте и не мога да й се нарадвам ! Реших, че и на вас ще хареса ! :)
Има си и теглич, и ремарке - за велосипедите ! ;)

Да пожелаем на Баба Шкода на добър път в новия й живот! :beer:

П.П.: Грозно стана като скрих регистрационните номера, но гледам, че из нета ги крият - викам си сигурно има защо. :idea:
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот THEZOGGO » Нед Апр 22, 2007 7:59 pm

ЕЕЕЕЕ жестоко, класика просто. браво браво :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :agree: :beer:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот z1gZag » Нед Апр 22, 2007 8:26 pm

браво и от мен :agree: , много ми се иска да врътна едно кръгче с нея :D
z1gZag

Рейтинг: 1915

Мнениеот Black cat » Нед Апр 22, 2007 9:05 pm

Класика ;) Направо не вярвам толкова стара кола да няка ръжда :bowdown:
Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Мнениеот THEZOGGO » Нед Апр 22, 2007 9:17 pm

@BikeArea
Мисли за догодина да се явите с тази прекрасна машина на ретро ралито. 100% ще привлечете много внимание и добри отзиви. :bowdown: :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот MAN6 » Нед Апр 22, 2007 10:38 pm

пълни ли километража? :)
xund
Аватар
MAN6

Рейтинг: 2000

Мнениеот BikeArea » Пон Апр 23, 2007 5:57 am

Тц ! :bawling:

Застинал е и не помръдва, пущинеца...
Но едно време е летяла със 130 км/ч ! :bigeyes:
По нанадолнище с пълна газ, разбира се. ;)
Вероятно има проблем с жилото, но да беше само той... :)
Колата все пак е стара, проблеми със сигурност ще има доста, но тук наблягам на качеството "палиш и тръгваш" :slug: :D
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Мнениеот bruce » Пон Апр 23, 2007 7:41 am

"А едно време какви коли имахме..." :D
Браво :beer:
Аватар
bruce

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Пон Апр 23, 2007 7:46 am

@BikeArea:

Мислил ли си за някакъв тунинг? Нещо като втори ауспух, лепенка "Octavia 2.0" или "Golf 0.1", спойлер, теглич отпред...

http://www.youtube.com/watch?v=qHtYo7CMHuc :D

:beer: :beer: :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот MpaBka ABuaTop » Пон Апр 23, 2007 8:18 am

леко и безаварийно каране :)
"...Soul is shit! I sold my Soul for Rock'n Roll, Beach!"
Аватар
MpaBka ABuaTop

Рейтинг: 1677

Мнениеот THEZOGGO » Пон Апр 23, 2007 8:20 am

Аватар
THEZOGGO

Мнениеот BikeArea » Пон Апр 23, 2007 11:02 am

did написа:@BikeArea:
Мислил ли си за някакъв тунинг? Нещо като втори ауспух, лепенка "Octavia 2.0" или "Golf 0.1", спойлер, теглич отпред...

@did, подозирам, че това на мекваш, но не съм станал чак такъв селянин. Представяш ли си тунинг - тъмни стъкла, сини габарити отпред и ляти... тасове (пласмасови) :puke:

Колата си е перфектна именно, защото няма подобни надписи (няма го най-съществения... Skoda 100S на задния капак, изчезнал е при боядисването :V: ), пък теглича си е много полезен! Държа да отбележа обаче - каравана няма да влача с нея! ;)
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Апр 23, 2007 11:20 am

BikeArea написа:
did написа:@BikeArea:

@did, подозирам, че това на мекваш, но не съм станал чак такъв селянин. Представяш ли си тунинг - тъмни стъкла, сини габарити отпред и ляти... тасове (пласмасови) :puke:

Колата си е перфектна именно, защото няма подобни надписи (няма го най-съществения... Skoda 100S на задния капак, изчезнал е при боядисването :V: ), пък теглича си е много полезен! Държа да отбележа обаче - каравана няма да влача с нея! ;)
Теглича може да ползваш за багажник за байка.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Re: (х)Убавица !

Мнениеот V8 » Пон Апр 23, 2007 11:29 am

BikeArea написа:Вечерта беше захладняло и трудно запалих (може би защото съм идиот), тръгнах и пърпърикайки към гаража си мислех колко много повече от ламарина може да бъде една кола, на която качествата като автомобил са доста ограничени в сравнение с тези на днешните четириколесни возила.
Няма ABS, няма ESP, няма AirBag, няма ел стъкла, нито централно заключване, както и много съвременни екстри, но ето - няколко десетки години тези хора бяха живяли с нея и сигурен съм за тях, а и за мен тази кола е по-добра, от която и да е нова.

Е сега вече знаеш защо почти не ми пука за Либърти-то на жената, обаче ако някой само хване дръжката на вратата на "малкия" ми Шевролет ('79 C10 half-ton) ще му се налага да дава обяснения пред дулото на 12-ти калибър помпа. Още помня реакцията на една от служителките в администрацията на унито когато го подкарах за първи път след има-няма половин година ремонт и възстановяване - седя, гледа, гледа, и най-накрая се осмели да попита дали може да седи на дясната седалка за едно кръгче из паркинга - аз директно й връчих ключовете, леле нямаш си идея каква усмивка пусна когато мотора изрева по нейна команда... Значи това е жена над 60 години, с няколко деца и не знам си колко внуци, а обекта на радостта й няма абсолютно никакви "екстри", само малък блок, 3-степенна трансмисия, и отворени ауспуси - абе буквално се смее в лицето на всички "tree huggers" и любители на иконоконсерви, и тотално не се вписва в днешното ежедневие на високи цени на бензина и разглезеност на шофьорите :D Над половин час после го разгонваха из паркинга, от другата страна на 3-етажна сграда ги чувах като превключват предавките, а служителите на охраната които нормално биха ми писали поне един акт сега само се подхилваха и се кефеха... Вярвай ми няма друго такова усещане като това да дадеш на стар човек възможност да се почуства отново млад :D В този ред на мисли вярвай дядо ти би заподскачал като малко дете когато тази Шкода е запалила за първи път след толкова години, жалко че не е могъл да дочака момента...

Накрая един съвет, приеми го от човек за който идеалния уиекнд се прекарва с омаслени ръце човъркайки нещо под капака - дори не си помисляй за модифициране, вярно че има много неща които ще направят я ако не друго то поне по-лесна и удобна за ежедневно каране, но чара на тези коли е точно в оригиналността им, ако в момента е както дядо ти я е купил преди 33 години запази я в същия вид. А, и намери си някаква бракма за ежедневно ползване, такава красота просто не бива да се похабява с каране до работа и обратно понеделник до петък.

Успех!
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Назад към Други