студентските протести от 90-91ва година

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

студентските протести от 90-91ва година

Мнениеот kagami » Пет Юли 06, 2007 12:45 pm

Понеже тогава съм била на 10-11 години, не си спомням много за тези студентски протести. Пускам темата, защото знам, че тук има хора, които са били там. Кажете ми какво си спомняте, всичката информация за тях, може и с линкове, няма нужда да пишете много ако не ви се пише.

Наред с всякаква друга свързана с тях информация, бих искала да разбера какво се е случило тогава, какво е станало след това, каква е била нагласата при тези протести, и личната ви оценка на участник в тях - дали според вас е било грешка да бъдете там. Искам да знам вашите мнения.

Разбира се, паралелът със сегашните протести за Странджа се набива на очи, но целта ми е да науча за студентските протести от миналото. Странджа и свързаното с нея моля да се коментира в другата тема.

Благодаря предварително за отделеното време и за проявената търпимост към мненията на другите! :)
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Re: студентските протести от 90-91ва година

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юли 06, 2007 2:05 pm

kagami написа:Понеже тогава съм била на 10-11 години, не си спомням много за тези студентски протести. Пускам темата, защото знам, че тук има хора, които са били там. Кажете ми какво си спомняте, всичката информация за тях, може и с линкове, няма нужда да пишете много ако не ви се пише.

Наред с всякаква друга свързана с тях информация, бих искала да разбера какво се е случило тогава, какво е станало след това, каква е била нагласата при тези протести, и личната ви оценка на участник в тях - дали според вас е било грешка да бъдете там. Искам да знам вашите мнения.

Разбира се, паралелът със сегашните протести за Странджа се набива на очи, но целта ми е да науча за студентските протести от миналото. Странджа и свързаното с нея моля да се коментира в другата тема.

Благодаря предварително за отделеното време и за проявената търпимост към мненията на другите! :)
Аз помння. Секс , протести и алкохол :) . И един-два месеца без лекции.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот kagami » Пет Юли 06, 2007 2:10 pm

NovemberCharlie написа:Аз помння. Секс , протести и алкохол :) . И един-два месеца без лекции.

Дай още инфо, плийз. За секса и алкохола не държа да разбирам, но кажи за протестите :)
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юли 06, 2007 2:43 pm

kagami написа:
NovemberCharlie написа:Аз помння. Секс , протести и алкохол :) . И един-два месеца без лекции.

Дай още инфо, плийз. За секса и алкохола не държа да разбирам, но кажи за протестите :)
Еми аз повече наблягах на :drunk: и :love: ...... :ashamed: :ashamed: :ashamed:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Alien » Пет Юли 06, 2007 3:01 pm

NovemberCharlie написа:
kagami написа:

ц ц ц
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот КапитанПланета » Пет Юли 06, 2007 3:07 pm

Ох... точно по това време "отбивах" военната си служба в Челопечене с циганетата, така че не мога да помогна по темата... Пък и по принцип си падам повече по еволюцията за сметка на революцията...
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот did » Пет Юли 06, 2007 3:38 pm

Аз протестирах :D

Бяхме блокирали Пловдивския Университет. Не че много се налагаше да го блокираме, де. Те преподавателите и без това не се натискаха да влизат. Другите пък не влизаха и без да е блокиран. Но пък какъв купон ставаше вътре, когато ги няма преподавателите...

Стояхме вътре денонощно, за да го блокираме като хората. Никви такива несериозни неща като сегашните - по 1-2 часа на ден. За 1-2 часа човек не може да се научи добре да играе бридж! :D

Имаше неправителствени организации, които постоянно снабдяваха бедните протестиращи студенти с големи кошници храна и пиене. Ако все пак нещо липсваше (не помня да се е случвало!) - квартирата ми беше на 100 метра от сградата, която блокирахме. Това, че не пускахме другите да влизат съвсем не означаваше, че ние не сме излизали :D

Колкото до исканията, те бяха различни по време на различните студентски стачки. По едно време сваляхме Луканов, после имаше стачки за разни социални придобивки... Абе беше станало модерно да се блокират университетите, както сега е модерно да се лежи на Орлов Мост, та не пропускахме сгоден случай да го правим.

Така описано, звучи като пародия на стачка, но си беше истинска стачка, както и на някои хора сегашните протести им се струват пародия на протести, но са си съвсем истински. Обаче не беше същото! Разликата е добре уловена в тая статия:

http://zagrada.bg/show.php?storyid=356132
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот mih » Пет Юли 06, 2007 5:45 pm

@did
на мен ми е интереснo какви са били тези неправителствени организации?
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот Sp3c7r3 » Пет Юли 06, 2007 6:50 pm

КапитанПланета написа:Ох... точно по това време "отбивах" военната си служба в Челопечене с циганетата, така че не мога да помогна по темата... Пък и по принцип си падам повече по еволюцията за сметка на революцията...

:offtopic: Ахахаха СВ :) А за риба ходихте ли при бомбите, а? :)))) :popcorn: :offtopic:

Аз помня само че нямаше телевизия по 1 време тогава :) :D

И btw :
агрофитнес! #12

От k | 05 юли, 17:00 Обиден или неуместен коментар?

В цялата истерия почти, не прочетох мнения касаещи местните жители.
Едва ли някой ще оспори, че това е един от най-изостаналите райони.
Нека всеки да се постави на мястото на местните хора.
За тях развитието на туризма е едва ли не едничък шанс да се откъснат от трудното си ежедневие. Нека всеки се замисли кое предпочита - да работи в близкия хотел или да отглежда тютюн?
Освен това ми се струва доста шизофренично хора носещи типични белези на градски начин на живот да прогламират ... и аз не знам какво - някакви еко послания! Има хиляди градчета и в които няма бетон, шум, задръствания и т.н. Защо ли се обезлюдяват?! Странно ми е човек да се ползва с всички достижения на модерния живот и косвено да отказва това на други! Нека се замислим колко можем да искараме без интернет, кабелна телевизия, GSM, топла вода, пица на парче и "програмата"?

Не мисля, че природата и бизнеса винаги са врагове!
Компромиси винаги се намират но всички крайни мнения не помагат на никой!

Pwned. :bowdown:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот did » Пет Юли 06, 2007 9:01 pm

mih написа:@did

Ами... такива, най-обикновени. От тези, дето носят "безплатен обяд" ;)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Пет Юли 06, 2007 9:19 pm

Sp3c7r3 написа:И btw :
агрофитнес! #12

От k | 05 юли, 17:00 Обиден или неуместен коментар?

В цялата истерия почти, не прочетох мнения касаещи местните жители.
Едва ли някой ще оспори, че това е един от най-изостаналите райони.

Pwned. :bowdown:

Горещо одобрявам! Стига да ме питат следващия път искам ли да плащам данъци, или не. Щото доколкото съм чувал, една от функциите на държавата е да налага непопулярни мерки (като данъците и защитата на природата) в името на общото благоденствие - с цената на ощетяване интересите на някое малцинство.

Та, ако местните хора могат да кажат, че не искат Странджа да е парк, аз пък искам правото да кажа, че не искам да плащам данъци и да спазвам ЗДП, например. :D
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Юли 06, 2007 10:44 pm

Държава? Централна власт? Къде ги привидя?
Има само корпоративни и местни интереси, другото е романтично революционерство, лозунги и блянове за гражданско общество.
Капка в морето на червените кратуни е това.

Имаше адски смислен коментар под статията обаче - като искат местните поминък - да развиват екотуризъм. Пари за проекти да искат. И бъдете сигурни, местните не са вчерашни, просто Петко Арнаудов и интересите зад него са окупирали понятието "местни". Да не говорим за тия дето са стиснали каналите за европарите.

Политиката нямало да бъде същата след 2007. Смях в залата :rofl:

И не е ли вече време да протестираме (да и аз) срещу МОСВ и техните "бомбички"? Не е луд тоя дето изяжда зелника...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот sto100jan » Пет Юли 06, 2007 11:06 pm

Значи , тогава набързо направихме няколко протеста в ЮЗУ . Както каза ДИД , с блокиране на университета . Първата стачка беше за отпадане на идеологическите дисциплини . После свалихме Пешо Дамаджаната (президента - председател ) , после свалихме и Луканката . Ентусиазма беше голям , тъкаляхме се на мраморните подове по коридорите , къркахме , дрънкахме на китари , аз лично не съм е...л на тия мероприятия , щото си имах пресно сериозно гадже , ама и това го имаше ;) Мнгого колеги , които не можеха да блеснат с друго , с революционен плам и миризма на некъпано тогава си забиваха гаджета . Ядене ни носеха предимно от БСЧИ - Българско сдружение за честни избори , ама аз си ядех в къщи . Това сдружение беше организирано от Кеворкян , и беше спонсорирано от чужбина , и разполагаше с невиждани дотогава ресурси - компютри , факсове и даже кеш . Другата организация беше ФНСД- Федерация на независимите студентски дружества во главе с Емил Кошлуков . На местна благоевградска почва в ръководството се намърдаха едни безподобни лайнари , които после или заминаха за Америка , или основаха студентски кооперации , които по това време имаха право да търгуват безакцизно с алкохол и цигари . Тия кооперации в съдружие със заформящата се мутренска прослойка осраха пейзажа , и отвратиха всички честни младежи от политическата дейност. Оформи се една каста на политически протежирани , и дирижирани лекенца , много от тях бивши комсомолски активисти , които имаха доста влияние във всички аспекти на академичната дейност , вкл. и раздаването на лавки и барчета под аренда , настаняване в общежития и т.н. Значи , Емил Кошлуков , и Миро Севлиевски са емблематични фигури от студентските протести по онова време . Яхнаха протеста , и се наместиха в политиката , като се задуши в зародиш свободната самоорганизация на младежта . Сега се оказва , че са били доносници , мутренски съдружници , и въобще ченгесарски пионки . Иначе , масата студенти бяхме с надеждата , че нещо ново и светло започва . Сегашните протести не са толкова масови , но са по-почтени според мене . Тогава полицията не се намесваше , щото всичко е било дирижирано , а сега щом Р.Петк. праща копоите да арестуват , значи , много го дразнят. Един бандит не е вкарал в затвора , ама срещу млади хора с мозък в главата , и с позиция ....по путински . Той така си може . :(!: Това от мене , Кагами :) Айде пак на Беломорието , тоя път с каяци . Аз си купих :)
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот RAM-FR » Пет Юли 06, 2007 11:11 pm

NovemberCharlie написа:
kagami написа:

аз па тогава съм наблягам на .......
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Юли 06, 2007 11:56 pm

RAM-FR написа:
NovemberCharlie написа:
kagami написа:

аз па тогава съм наблягам на .......

ехеее....
аз тогава за първи път изкъртих чело на триколка
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот mih » Съб Юли 07, 2007 8:47 pm

did написа:
mih написа:@did

Ами... такива, най-обикновени. От тези, дето носят "безплатен обяд" ;)

Ясно. И аз за тях си мислех. :agree:
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Назад към Други