Как да се предпазим от вредните автомобилни газове?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Как да се предпазим от вредните автомобилни газове?

Мнениеот stroker » Нед Мар 30, 2008 11:30 am

Карам велосипед ежедневно в София и колкото и да избягвам натоварениете улици и булеварди все ми се налага да пресеча най малкото някое кръстовище ,акдето докато чакам на светофара задъхан и така се наглълтвам с изгорели газове че ми става лошо направо.А и дори по малките квъртали улици се се случва някоя 10-15 годишна трошка да ми се изпърди в лицето.
Искам да си взема някаква маска за устата и носът,така че поне малко да пресявам най-вредните частици.Някой знае ли от каде мога да си купя такава предпазна маска ца лецето и носа,през която да мога да дишам относително свободно и да предпазва от вредните газове?Бих дали повече пари щом се отняся до здравето ми,може и от чужбина да пазарувам ,така че давайте предложения!А и вече не ми пука че хората ще ме гледат като ненормалник. :)
stroker

Рейтинг: 1842

Мнениеот XEK » Нед Мар 30, 2008 11:36 am

един противогаз най-добре ще свърши работа! :popcorn:
ако имаш познат в пожарната да ти отмъкне 1, а най-вероятно се и продават свободно, не знам къде обаче.

със здраве :)
Аватар
XEK

Рейтинг: 1478

Re: Как да се предпазим от вредните автомобилни газове?

Мнениеот SpoileR » Нед Мар 30, 2008 11:37 am

stroker написа:...А и вече не ми пука че хората ще ме гледат като ненормалник. :)...

Ех тамън да кажа нещо :)

Ами виждал съм тея където правят графити по стените са със такива...може би от бояджииски магазин някой? :dunno:

Но няма да е за автомобилни газове... ;)

Имам цял противогаз у нас ако нещо, ама това ще е вече... :bowdown: :rofl:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Рейтинг: 2000

Мнениеот stroker » Нед Мар 30, 2008 11:56 am

XEK написа:един противогаз най-добре ще свърши работа! :popcorn:
ако имаш познат в пожарната да ти отмъкне 1, а най-вероятно се и продават свободно, не знам къде обаче.

моеше просто да не си хабиш клавитурката ,нали?Въпросът ми е напълно сериозен и ако нямаш какво да кажеш по темата моляте да не пишеш :(!: :(!: :(!:
@SpoileR Ще трябва да проверя за тези маски,но не знам дали те биха предпазвали от автомобилните газове.
stroker

Мнениеот Sp0nG » Нед Мар 30, 2008 12:34 pm

Виж, някое от тези мисля че ще свърши работа. Иначе те разбирам напълно за съжаление.. :(!:
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот stroker » Нед Мар 30, 2008 2:36 pm

Sp0nG написа:Виж, някое от тези мисля че ще свърши работа. Иначе те разбирам напълно за съжаление.. :(!:

Супер това търсех :beer: !Сега само ще налучквам дали ми тръбва Л или М :)
stroker

Мнениеот sp3rminatora » Нед Мар 30, 2008 2:53 pm

Спасението е Витоша поне за сега,защтото след време и тя ще стане замърсена от газове :bawling:
Аватар
sp3rminatora

Рейтинг: 971

Мнениеот stroker » Нед Мар 30, 2008 4:03 pm

sp3rminatora написа:Спасението е Витоша поне за сега,защтото след време и тя ще стане замърсена от газове :bawling:

Освен да си намеря работа която да е около черни връх и да се премястя да живея в Бояна,Сименово,драглавеци и т.н за да използвам твоя съвет :dunno: :dunno: :dunno:
Така или иначе вече Sp0nG ми отговори :)
stroker

Мнениеот gurga4a » Нед Мар 30, 2008 4:19 pm

тея дето правят графитите със такива са маски които всъщност са идентични на тея с които фермерите си пръскат химиите по растенията..провери в някоя агро-аптека или нешо от сорта и ше си намериш бяха по 30лв някъде ако не се лъжа...
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот XEK » Нед Мар 30, 2008 5:14 pm

stroker написа:
XEK написа:един противогаз най-добре ще свърши работа! :popcorn:

моеше просто да не си хабиш клавитурката ,нали?Въпросът ми е напълно сериозен и ако нямаш какво да кажеш по темата моляте да не пишеш :(!: :(!: :(!:
@SpoileR Ще трябва да проверя за тези маски,но не знам дали те биха предпазвали от автомобилните газове.

не се бъзикам! 1 фр има противогаз и като кара градско (рядко) си го слага.. може малко да е по-тежък, но пък е сигуре...
Аватар
XEK

Рейтинг: 1478

Мнениеот oduh » Нед Мар 30, 2008 8:21 pm

Sp0nG написа:Виж, някое от тези мисля че ще свърши работа. Иначе те разбирам напълно за съжаление.. :(!:

Някаква идея къде в София се намират такива ?
oduh

Рейтинг: 1240

Мнениеот Sp0nG » Нед Мар 30, 2008 9:12 pm

Ни най-малка, не съм търсил въобще. Може да има в магазини за работни облекла или нещо от сорта.. където има противогази примерно :dunno:
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот blizzard » Пон Мар 31, 2008 11:47 am

Sp0nG написа:Ни най-малка, не съм търсил въобще. Може да има в магазини за работни облекла или нещо от сорта.. където има противогази примерно :dunno:

Съмнявам се да намериш такива в София, т.е. маска със сменяеми филтри за многократна употреба, направена специално за хора като теб, които искат да се предпазят от гадориите в градския въздух..
Обаче се съмнявам да е проблем да си намериш маска за еднократна употреба с по-широко предназначение. Тях със сигурност ги внасят в България и има различни модели с различна степен на прачистване на въздуха. По този показател се съмнявам да отстъпват пред моделите на Respro. Възможно е обаче да са по-неудобни за колоездене, да имат по-малък дебит на въздух, да спарват лицето повече. Но все пак, предвид цената им, която е 10+ пъти по-малка от цената на маските в Chain Reaction, мисля, че си струва да си вземеш някоя такава.
По-въпроса къде да ги намериш: пишеш в Google 'дихателни маски', отмяташ 'търсене на български', харесваш си някои от резултатите, гледаш 'контакти', обаждаш се на телефона, даден там, и питаш къде можеш да намериш продуктите им на дребно.
Например.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот oduh » Пон Мар 31, 2008 4:33 pm

blizzard написа:Обаче се съмнявам да е проблем да си намериш маска за еднократна употреба с по-широко предназначение.

Мда ... ма ще ме е срам да изляза по улиците с това ...

Което си е изцяло мой проблем естествено ... ще си реша дали да карам с кърпа като в дивия запад, дали ще дам 30 паунда за фЬешън маска или ще се маскирам като японски физик от инициативата Дарма.

А естествено има и вариант да си дишам олово и прах - все едно баба ми само теменужки е дишала :)

Мерси все пак :)
oduh

Рейтинг: 1240

Мнениеот dimodi » Пон Сеп 28, 2009 10:00 am

Колеги, не знам за вас, ама в последно време осезаемо и натрапчиво усещам, че въздухът в София е много по-зле от преди. Последните 2-3 години не бях карал активно из града, но тая гнус, дето сега се стеле около кръстовищата не се трае и убива целия кеф :boggled: Явно ще се купува маска.

Ето прясна информация по темата:

http://dnevnik.bg/shimg/oo_790702.jpg

http://dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/09/27/790548_centurut_na_sofiia_e_nai-losh_za_jiveene/
Аватар
dimodi

Рейтинг: 1267

Мнениеот petbul » Пон Сеп 28, 2009 8:53 pm

http://www.bultex99.com/?act=products&c ... &offset=24 -не са много фьешън,но със сигурност вършат работа.
Аватар
petbul

Рейтинг: 1221

Мнениеот Alpina » Пон Сеп 28, 2009 11:10 pm

Мислили ли сте за алтернативни маршрути :dontknow:
Ясно, че по тях въздуха няма да е чист, но последните 2 месеца си припомних места от където отдавна не бях минавал и се чувствам значително по-добре, стоейки възможно най-далеч от трафика, като в същото време не си удължавам особено времето и разстоянието.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот veskoz » Сря Окт 14, 2009 10:38 am

С картофи!
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Inzagi » Съб Окт 17, 2009 8:41 pm

Аз ползвам това http://www.wiggle.co.uk/p/cycle/7/Respro_City_Anti_Pollution_Mask/5360011867/ мойта маска си я взех от Chainreaction но ти давам линк към този Site ,тука shipinga e на половина. От Wiggle си взех филтри за маската
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Назад към Други