Developers & Networkers! HELP!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Developers & Networkers! HELP!

Мнениеот imbecile » Сря Сеп 24, 2008 4:03 pm

Една питанка тотално извън колоезденето, ама положението е натопорчено и търся възможности навсякъде :)

Спешно ми трябва решение на следния проблем:
Трябва да намеря начин да накарам дадено приложение под Windows да изпраща и получава трафик през точно определен мрежов адаптер. С две думи - source-based routing под Windows.
Някой да се е сблъсквал с подобен "дизайн", да е намирал или разработвал такова решение?
Пробвах да изолирам мрежите с виртуализиране - с VMWare, Virtual PC, VirtualBOX, обаче не става. Физически мрежарката е една - некъв вграден Marvell Yukon, разцепил съм я на няколко виртуални адаптера с различни VLAN ID-та, обаче шибания bridging с VM-ите не работи! Плюс това 2-3 VM-и не е като да не товарят желязото.
За това търся вариант да "виртуализирам" отделните мрежи не на OS, а на application ниво. Windows-a е Server 2003 R2, ако има решение в други версии няма проблем да се смени.
Всякакви идеи и критики са добре дошли! :beer:
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот Daniel Panev » Сря Сеп 24, 2008 4:11 pm

Не схванах точно идеята, ама въпросът е - до каква степен имаш контрол над "опитната" постановка? Т.е. можеш ли да добавяш мрежови карти, например?
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот imbecile » Сря Сеп 24, 2008 4:38 pm

Имам пълен контрол и достъп. Ако имаш предвид добавяне на адаптери за тестове - да. Иначе няма смисъл. Идеята:
Имам една тлъста работна станция и искам да я ползвам за Хелпдеск. От това РС искам да имам достъп до n на брой клиентски мрежи, които докарвам до РС-то по trunk под формата на отделни VLAN-и. Драйвъра на Marvell-a има функция да създава отделен виртуален мрежов адаптер за всеки VLAN. Идеята е като отворя Putty, SecureCRT или дори cmd да "залепя" приложението към който адаптер си поискам. Това с цел да се избегне евентуално припокриване във вътрешните мрежи на отделни клиенти, което от гледна точка на routing e пълна омазвация.

Тва ако някой го разбере има :beer: от мен :popcorn:
Аватар
imbecile

Мнениеот Daniel Panev » Чет Сеп 25, 2008 12:42 pm

Бе аз го разбрах, ама не мога да ти помогна. Съжалявам.
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот andr » Чет Сеп 25, 2008 12:46 pm

Вземи си един Linksys рутер, качи му подходящия софтуер (dd-wrt) и можеш да раутваш по портове. Ако си с Linux с iptables можеш всичко да направиш, но си е играчка докато ги настроиш. Ако кажеш кое е приложението може някой да ти помогне по-конкретно.
andr

Рейтинг: 1395

Мнениеот imbecile » Чет Сеп 25, 2008 3:35 pm

Я да видим така: :)
Имам една физическа машина с една физическа мрежова карта и искам да остане така. Под Windows с помощта на драйвера на мрежарката създавам виртуална мрежарка за всеки VLAN. Към този момент имам IP достъп до абсолютно всяка подмрежа от всеки VLAN просто защото всички те са уникални. Пролемът е когато искам да стигна ЗАД подмрежите на VLAN-ите. Не е важно как стигам до там, default gateway-a за всеки VLAN има необходимия routing. Но - ако зад адаптер 1 (VLAN 100) имам Клиент 1 с мрежа 172.21.10.0/24 и зад адаптер 2 (VLAN 200) имам същата мрежа 172.21.10.0/24, но на Клиент 2 - как да разгранича ping или telnet към у-во от тази мрежа на Клиент 1 и у-во от тази мрежа на Клиент 2? Няма как Windows да има статични пътища към едни и същи мрежи през различни адаптери. И за това търся начин да манипулирам трафика като го насочвам от едно конкретно приложение към един конкретен адаптер. Говорим в случая за SecureCRT, но Putty и дори Command Prompt-a влизат в същата сметка :)
Аватар
imbecile

Мнениеот trap » Нед Окт 05, 2008 1:54 pm

При така описаната схема според мен няма как да стане. В момента ти се явяваш концентратор на всички точки от VLAN-овете и ги достигаш благодарение на това и единственото което правиш е че си насочил пакета към съответния гейт. Ако се появи още една мрежа с друг гейт няма да знаеш на къде да насочиш пакета защото става дума за същата мрежа. Подобен проблем има и при VPN-и (IPSec например) с едно и също адресно пространство, но там проблема е решен с използване на статични пътища при явно указани интерфейси плюс допълнително маркиране на пакетите. При теб това не виждам как ще проработи.
trap

Рейтинг: 1205

Мнениеот Crack » Нед Окт 05, 2008 5:23 pm

Ман мисля че го гледах това в нетя само че там го правиха на Linux Slack.
Това което искаш да направиш не е лесно ма се едно каза искам да направя Клъстар на няколко компа с Виндофаа хаха няма да е лесно за стабилност да не говорим.
Йода каза:Бозата рано или късно се вкисва слагаи Линукс и се мъчи там може да имаш проблясък. :bowdown: LINUX :bowdown: :beer:
Понеже имаш опит с Витуалните машини го сложи там за да не има как се настроива НЕТЯ :confused: или подобн проблеми бих ти препоръчал дистро Ubuntu може и Деск или Сървар ма Сървара може да ти е от полза или някои Слак , но там ако не го разбираш ще ти е зор там няма графчини тоолс всичко е конзола за по лека работа или по просотo работи KISS Keep it simple Stupid или прави нещата просто, глупако!
Слагаш Убунту-то или Мандраив ма там новия релиис иска бая ресурс но е за Винбоооз потребители ПРОСТО ТЪП и лесен за работа "КЛИК ТО ГО"
Успех ман дано намериш отговора. :beer:
Crack

Рейтинг: 1118

Назад към Други