А кризата в Америка дали е истинска (такава, която се е породила от натрупване на достатъчно условия и факти, за да се разрази, или е умишлена и планирана...). Второто за планираната, колкото и налудничаво за звучи и някои да го нарекат "психоза от световния заговор" или подобно, е и толкова вероятно, защото при положение, че Щатите разполагат както с парите, така и с живата умствена сила, която би могла да предположи и да предвиди тази криза, как така ще се окаже че, видите ли, изведнъж ги ударила криза?!
Какво искам да кажа - чрез умишлено създаване на условия, след достатъчно дълъг период получаваш възможност да ожънеш плодовете. Колкото и да са глупави средните американци, толкова са умните управляващите им, които чертаят пътя на развитието на държавата им с десетилетия предварение. Ако има задни мисли на американската управляваща класа, то аз бих я търсим там, където е факт, че целият свят търгува с долари. Освен това, Америка бе най-малко пострадала от спада на долара спрямо другите световни валути (до ниво, ако не ме лъже паметта 1.6 долара за евро). Защо? Много просто - евтин долар - евтини стоки - висока динамика на пазара. Не само БГ студентите, които по бригади посещаваха и посещават Щатите, си купуваха стоки от там, ами и простите англичани, при които електрониката е х2 по-скъпа.
За мен лично, с моето неикономическо и неточнонаучно образование, така си обеснявам нещата - всичко е спекулация! (а някой да ми каже как по дяволите петролът от 140-150 щ.д./барел стигна в момента до 40-50щ.д./барел?!)
Що се отнася за "У нас". Ние не сме излизали от криза през последните 20 години, и тъкмо да почнем да създаваме нормални капиталистически отношения и прас! Криза! Но това ще има само благотворно действие върху България, но в дългосрочен план, защото "малките фирми от сивия сектор" ще се принудят по едни или други причини да излязат наяве и да се легализират, а с това и ще си го самонабият. Ще има яко сито за тез малки и някои по-големи фирми, което ще доведе до окрупняване. Абе с две думи, надявам се отношения, като тези във фирмите, които експлоатираха майките ни допреди 4-5 години с 12-14 часов труд без заплащане да изчезнат.
Никой не знае какво, кога и как ще свърши кризата. А има ли тя почва у нас - да и то вече ни тресе та се не трае!
Извините ме за лаичността ми