Смятате ли, че кризата в България...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Смятате ли, че кризата в България...

Мнениеот bluskanie » Нед Дек 14, 2008 12:20 pm

... наистина отразява икономическото състояние на държавата? Аз много се съмнявам.

Много се дразня на медиите. От нищото направиха слон. Тая американската криза може и да има косвено отражение върху нашата рОдина, ама те прекалиха доста. Народа се изплаши и спря да купува. А народа спре ли да купува - всичко ще фалира.

Те се изредиха какви ли не банкови шефове, икономически експерти да обясняват, че банковите системи са стабилни и няма да има мощни сътресения във финансовия сектор, ама като ти кажат в "по света и у нас", че света е пред най-големия финансов колабс и кво стаа... е тогава става кризата...

:(!:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот Newone » Нед Дек 14, 2008 12:46 pm

Наистина, в българското проявление на кризата досега, има голяма доза автосугестивност... :agree:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Re: Смятате ли, че кризата в България...

Мнениеот chrome » Нед Дек 14, 2008 1:21 pm

bluskanie написа:... наистина отразява икономическото състояние на държавата? Аз много се съмнявам.

Много се дразня на медиите. От нищото направиха слон. Тая американската криза може и да има косвено отражение върху нашата рОдина, ама те прекалиха доста. Народа се изплаши и спря да купува. А народа спре ли да купува - всичко ще фалира.

Те се изредиха какви ли не банкови шефове, икономически експерти да обясняват, че банковите системи са стабилни и няма да има мощни сътресения във финансовия сектор, ама като ти кажат в "по света и у нас", че света е пред най-големия финансов колабс и кво стаа... е тогава става кризата...

:(!:

абе й0 не знам как я усещаш ти кризата, но най-простичко в момента за нещата които внасяме плащаме доста повече сухо заради високия долар и освен това плащаме и повече мита и данъци, и повече транспорт... и по високи лихви та направо си е супер кво да ти кажа, та не е приятно но ще трябва да държим фронта някакси хехе освен ако не фалираме, ма няма страшно де най-много да си построим глинена къща с изглед към морето и да отглеждаме материал хахах
Just Be!
chrome

Мнениеот bluskanie » Нед Дек 14, 2008 1:40 pm

Мани ти разходите, всичко щеше да е наред, ако хората купуваха, ма то наплашен заек моркови не рупа.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот chrome » Нед Дек 14, 2008 1:43 pm

дай ми едно куфарче с пари и ще пазарим мощно от всичко хаха, ти какво си се притеснил бе празници идват няма страшно
Just Be!
chrome

Мнениеот yavka » Нед Дек 14, 2008 2:16 pm

В моментя няма проблем, но това не означава, че кризата ни е подминала или няма да ни застигне. Попринцип България няма особено голямо производство и се внасят много стоки от други държави или предприятията, който се намират тук са чужди. След като в чужбина има криза, това оказва влияние на тези чужди фирми, който са в държавата и те свиват производството, като съкратяват работна ръка, намаляват производството или въобще закриват заводите тук и се изнасят на родна земя. В момента цените на стоките са ниски, защото фирмите са произвели повече продукция от колкото може да се продаде и намалят цените, за да могат по някакъв начин да покрият разходите. Но след като вече е свито производството и всичко е продадено (като готова продукция) се чувства недостиг на стоки. Фирмите не могат да произведат веднага необходимото количество и тъй като се търсят стоките, цените нарастват.
Точно това са последиците от една икономическа криза: голяма безработица и инфлация

П.С. Един от начините за справяне със ситуацията е както каза bluskanie - да купуваме повече, но на родни производители.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот Stancho » Нед Дек 14, 2008 2:30 pm

При българската криза има голям процент възползване и психологическа атака... Икономиката ни е много малка и не може да ни окаже такова влияние тази криза, но сега всеки използва да спечели малко повече и оттам идват проблемите - създават нова криза, защото нарушават баланса... В България не може да се говори за голямо влияние, а за използване (както винаги).
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот marshall__ » Нед Дек 14, 2008 2:46 pm

bluskanie написа:Народа се изплаши и спря да купува. А народа спре ли да купува - всичко ще фалира.

Абсолютно си прав! Имам вече такива наблюдения... :V:
И според мен става въпрос само за преувеличаване и (нарочно?) сдухване, от колкото за истинска 'криза', която да дава такива отражения и тук... оФце...
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот did » Нед Дек 14, 2008 4:04 pm

Аватар
did

Мнениеот kibikoff » Нед Дек 14, 2008 4:08 pm

Може ли, незасегнатите от кризата да споделят от коя сфера на икономиката са доходите им (надявам се горе писалите не са рентиери или учащи).
Благодаря.
kibikoff

Мнениеот pibsi » Нед Дек 14, 2008 4:08 pm

marshall__ написа:
bluskanie написа:Народа се изплаши и спря да купува. А народа спре ли да купува - всичко ще фалира.

Абсолютно си прав! Имам вече такива наблюдения... :V:
И според мен става въпрос само за преувеличаване и (нарочно?) сдухване, от колкото за истинска 'криза', която да дава такива отражения и тук... оФце...

Нясно ли си колко хора си търсят работа в момента защото бяха изгонени от западните страни и се върнаха в България ?

Наясно ли си колко хора бяха съкратени ???

Наясно ли си колко хора няма да получат коледни премии, като някои от тях са заплашени да не получат и заплати !

Истина е ! Медиите допринесоха с допълнителен излишен шум, но не всичко което казват е измислица за да спират хората .

В не малко предприятия даже и коледни партита няма да организират (ако това е някакъв критерий) .
Ако вие работите в малки фирми няма да усетите кризата .
Но в България не са 1 или 2 фирмите, които са почнали от България и се разширяват, може да не са достигнали световно ниво, но поне на балканския полуостров са се разпростряли . Те ще усетят кризата. Това са предприятия с не малко акции навсякъде по света .
Когато беше периода на фалита на банките , не бяха малко тези с акции в български дружества (за фалирали банки говорим) .Повярвайте ми, дружествата със сигурност са го усетили .
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот sss » Нед Дек 14, 2008 4:23 pm

Каква е тая глупава криза. Всичките ми колеги тук са настръхнали от някаква " КРИЗА" само аз още не капирам. Парите са си същите и хората си купуват нормално. А и цените на някой стоки сега са с доста голямо намаление :)

Май е по-добре, че не гледам телевизия и не чета печтни медии :D
Каската не е само за красота ;-)
Аватар
sss

Рейтинг: 1837

Мнениеот bluskanie » Нед Дек 14, 2008 4:24 pm

Относно банките. Нека помислим, ей така лаишки, какво аджеба се случва.

1. В България няма фалирала банка за момента. Няма и фалирали еропейски банки, които са собственици на българските клонове.

2. Аз имам едни 100$ в една щатска банка (е така за майтап), която фалира преди няколко месеца. Викам си "ей изгоряха ми вложенията, пфу", обаче си влизам на сайта (на фалиралата вече банка) и ми казват:

Не е нужно да правите нищо, не предприемайте никакви действия, парите Ви са гарантирани от федералния резерв (или там каквото е), независимо какъв е размера на вложенията Ви.

Тази банка има нов собственик, но даже не ме карат да се регистрирам някъде наново, за да управлявам парите си.

Та... аз дотук не виждам проблем за мен, лицето Х с депозитчето ми.

За България пък въобще не виждам да има някакъв проблем с банките, като четох някакви отчети за кредитите, та там се казва, че няма НИКАКВО намаление на събираемоста на кредитите, независимо, че лихвите са се увеличили доста.

3. Кризата идва от това, че хората не купуват, няма какво да се лъжем. Като не купуват, големите търговски фирми съкращават персонал, логично. После евентуално фалират. Съкратените хора не могат да си намерят работа на същите условия, а на по-ниски, което автоматично ги прави по-малко купуващи, а от там и други търговци губят позиции и хора.

Обаче интересното тук е, защо спряха да купуват. Ами според мен е защото по всички телевизии, радиа и сайтове се надува някаква врява за световната криза и някакви си дивотии. И това ще доведе до истинска криза.

Лошо, наистина лошо. Понякога в търсенето на сензационни материали, медиите не си дават сметка в какво въвличат не само себе си, а и цяла една икономика, която, нека не се лъжем, се издържа от търговията. Поне в нашата страна.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Нед Дек 14, 2008 4:31 pm

bluskanie, много по повърхността плуваш.

Много от нещата, които казваш, са верни, но това са просто констатации. Ти описваш КАКВО се случва, а бягаш от въпросите ЗАЩО се случва.

Едно време правителствата в БГ-то излизаха със същия трик и обясняваха всичко с медиите и пропагандата, понеже беше неудобно да си погледнат вмирисаните гащи.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Нед Дек 14, 2008 4:38 pm

Според мен причината в България да се случва това, което описвам, в най-голяма степен се дължи на преувеличаването и преекспонирането на кризата (тая американската) от страна на медиите.

Проблем има, така е, но информацията, чието затъмняване беше нашия проблем преди години, сега ни пречи много, или по-скоро начина на представянето й.

did, не мисля, че точно правителството на България има някаква вина за случващото се. Иначе те са си капути де...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bluskanie » Нед Дек 14, 2008 4:42 pm

Всъщност, бих искал някой с икономическо образование и опит да ми разясни, как точно кризата на Америка влияе на България. Или по-добре да не ми обяснява, че да не зема и аз да спра да купувам. ;)

BTW, има позната, работи в една от големите банки с клонове в България. Разправя ми "леле, ебати кризата, мани" викам "къде бе, кажи кво става, да си местя ли 100-те долара"... тя: Бе мани не виждаш ли, майката си ебало, банките фалират... аз: И кво ме боли за банките? Нали парите ми са гарантирани от държавата? Нали и големите пари са гарантирани? Къде подяволите е проблема?

Аз, че не разбирам от тези работи, не разбирам, ама поне да ми обяснят какво значи "леле, майката си е ебало" :dunno:

marshall__ написа:...и тук... оФце...

Баш...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Нед Дек 14, 2008 4:50 pm

bluskanie написа:Всъщност, бих искал някой с икономическо образование и опит да ми разясни, как точно кризата на Америка влияе на България.

колко плащаш за такъв анализ? ако офертата ти е добра, kibikoff напълно отговаря на условията ти и вероятно ще се навие.

Впрочем, немските банки от доста време в отделите си за анализи и прогнози наемат не икономисти, а хора с интердисциплинарно образование, владеещи статистическа механика и анализ на сложни системи, както и компютърни симулации. За годините, които прекарах в катедрата по теоретична физика в университета в Майнц, ВСИЧКИ завършили докторанти по ФИЗИКА си намираха моментално работа в банки, в отделите за прогнози. Отделно имаше един куп докторанти, които разработваха икономически модели, ръководени от физици. Та... условието ти точно ИКОНОМИСТ да ти обясни всичко е наивно. Икономиката има много добра способност да ти обясни какво СЕ Е СЛУЧИЛО вчера и почти никаква - да ти предскаже какво ЩЕ СЕ СЛУЧИ утре. Ако искаш прогнози - трябват ти хора, занимаващи се с точни науки.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот yavka » Нед Дек 14, 2008 4:55 pm

Еми аз го бях писал по-горе... Чуждите фирми изтеглят своето пройзводство. Появява се голяма безработица. След това внасяме изцяло стоки от други държави, защото нямаме пройзводство. Следва голяма инфлация, заради недостиг на стоките и трябва да чакаме кризата в другите държави да отмине и да се възстановят икономически, че да започнат пак да инвестират тук.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Дек 14, 2008 5:03 pm

did е абсолютно прав.

Криза има, тъй като потреблението в световен мащаб спадна. България има предимство, защото ние усещаме всичко със закъснение и реално държавата, банките, фирмите и хората имат време за реакция.

В България вече са факт освобождаване на служители, замразяване на инвестиции, сериозно намаляване не предлагането на работа.

Конкретен пример: двама клиенти на фирмата, в която работя (съсредоточила е дейността си в България и е само и единствено българска) намалиха вече уговорена поръчка на полвина.

Това че до момента сте късметлии и запазвате своята работа и заплащане не означава, че няма криза. Радвайте се :beer:

Едит: Вярно е, че голяма част от соц заводите затвориха, но това далече не означава, че няма производство в България.
Последна промяна Pr3d4t0R на Нед Дек 14, 2008 5:06 pm, променена общо 1 път
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот dibo92 » Нед Дек 14, 2008 5:04 pm

@bluskanie
Аз не че разбирам много,но все пак...
Когато чужди фирми (било то американски и др.) са засегнати от кризата те намаляват цените на продукцията си,за да избият разходите си.По този начин продукциите на други фирми,включително български стават неконкурентни.Така и незасегнати компании са принудени или да свалят цените или да намалее пласирането на тяхна продукция,а от там намаляват и печалбите им.Все пак всеки предпочита да купи нещо на по-ниска цена.Ето така се влияе българската икономика пряко от американската.Това ясно се проявява в металургичния сектор.
Аватар
dibo92

Рейтинг: 1985

Мнениеот did » Нед Дек 14, 2008 5:08 pm

В България има криза в образованието, криза в правораздаването, криза в здравеопазването, криза в административното обслужване, криза в инфраструктурата, криза в ценностите, политическа криза... На нас външни кризи не ни трябват, имаме си достатъчно собствени, но сега, щем - не щем, си имаме и още една, вносна криза. В държавите, където кризата е само при банките и ипотеките, всичко ще се оправи за няколко години, като ще го отнесат основно рисковите инвеститори и ползвателите на големи кредити, т.е. които са и в основата на кризата. При нас нищо няма да се оправи и ще го отнесат точно тези, които хабер си нямат какво се случва.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kibikoff » Нед Дек 14, 2008 5:12 pm

did, ти ме изкара е*ати анализатора :confused:
диаграмата ти казва всичко

Това, че потреблението е свито ЯВНО го виждат всички.
Смятат, че медиите са виновни :dunno:
Всичко опира до парите, който остават за харчене*(не ми академичен езика, ама надявам се така да ме разберат по-добре) :D .
В настоящата икономическа ситуация, когато цените растат, лихвите по заемите растат, имотният балон е спукан, а в същото време цените на горивата и металите падат ==> в скоро време ще стане СТРАШНО.
kibikoff

Мнениеот chill » Нед Дек 14, 2008 5:15 pm

did написа:За годините, които прекарах в катедрата по теоретична физика в университета в Майнц, ВСИЧКИ завършили докторанти по ФИЗИКА си намираха моментално работа в банки, в отделите за прогнози. Отделно имаше един куп докторанти, които разработваха икономически модели, ръководени от физици.

Други обяснения за кризата да ви трябват ? :rofl: :rofl: :rofl:
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот did » Нед Дек 14, 2008 5:27 pm

chill написа:
did написа:За годините, които прекарах в катедрата по теоретична физика в университета в Майнц, ВСИЧКИ завършили докторанти по ФИЗИКА си намираха моментално работа в банки, в отделите за прогнози. Отделно имаше един куп докторанти, които разработваха икономически модели, ръководени от физици.

Други обяснения за кризата да ви трябват ? :rofl: :rofl: :rofl:

Мда. Искам обяснение защо точно тези банки са най-консервативни, кой им дава акъл да се държат така и защо те не фалират, а американските - фалират?

Също така ми се щеше да попитам за коментари на една докторантура отпреди 2 години, в която динамиката на случващото се в момента беше прецизно сметната. Авторът на дисертацията е анализатор от 2 години в Deutsche Bank. Жалко, че нямам дисертацийката на файл, щеше да е интересна в момента.

Също така ми се ще да попитам, как може човек да завърши висше икономическо образование и да е нает на работа в банка, без да може да реши нещо повече от линейно уравнение и да ползва стандартен софтуер, който ползват и колегите му в другите банки.

И други въпроси имам, а за себе си имам и отговори.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

re:

Мнениеот tisho » Нед Дек 14, 2008 5:29 pm

А кризата в Америка дали е истинска (такава, която се е породила от натрупване на достатъчно условия и факти, за да се разрази, или е умишлена и планирана...). Второто за планираната, колкото и налудничаво за звучи и някои да го нарекат "психоза от световния заговор" или подобно, е и толкова вероятно, защото при положение, че Щатите разполагат както с парите, така и с живата умствена сила, която би могла да предположи и да предвиди тази криза, как така ще се окаже че, видите ли, изведнъж ги ударила криза?!
Какво искам да кажа - чрез умишлено създаване на условия, след достатъчно дълъг период получаваш възможност да ожънеш плодовете. Колкото и да са глупави средните американци, толкова са умните управляващите им, които чертаят пътя на развитието на държавата им с десетилетия предварение. Ако има задни мисли на американската управляваща класа, то аз бих я търсим там, където е факт, че целият свят търгува с долари. Освен това, Америка бе най-малко пострадала от спада на долара спрямо другите световни валути (до ниво, ако не ме лъже паметта 1.6 долара за евро). Защо? Много просто - евтин долар - евтини стоки - висока динамика на пазара. Не само БГ студентите, които по бригади посещаваха и посещават Щатите, си купуваха стоки от там, ами и простите англичани, при които електрониката е х2 по-скъпа.

За мен лично, с моето неикономическо и неточнонаучно образование, така си обеснявам нещата - всичко е спекулация! (а някой да ми каже как по дяволите петролът от 140-150 щ.д./барел стигна в момента до 40-50щ.д./барел?!)

Що се отнася за "У нас". Ние не сме излизали от криза през последните 20 години, и тъкмо да почнем да създаваме нормални капиталистически отношения и прас! Криза! Но това ще има само благотворно действие върху България, но в дългосрочен план, защото "малките фирми от сивия сектор" ще се принудят по едни или други причини да излязат наяве и да се легализират, а с това и ще си го самонабият. Ще има яко сито за тез малки и някои по-големи фирми, което ще доведе до окрупняване. Абе с две думи, надявам се отношения, като тези във фирмите, които експлоатираха майките ни допреди 4-5 години с 12-14 часов труд без заплащане да изчезнат.

Никой не знае какво, кога и как ще свърши кризата. А има ли тя почва у нас - да и то вече ни тресе та се не трае!

Извините ме за лаичността ми :)
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот pibsi » Нед Дек 14, 2008 5:34 pm

Pr3d4t0R написа:...държавата, банките, фирмите и хората имат време за реакция.
.

Криза се знаеше, че ще има 1 година преди да започне ! Така, че не е някаква изненада покорила света сякаш с гръм и трясък .

Затова "по-умните" големи дружества започнаха да събират повече парите си в КЕШ, а не в апартаменти и тн ... Това ставаше, чрез продажба на акции ( в най-честия случай)

did написа:а американските - фалират?

Ами защото американските банки са тъпи и отпускаха кредити на щяло и нещяло, затова и кризата тръгна от тях .
Аватар
pibsi

Мнениеот bluskanie » Нед Дек 14, 2008 5:47 pm

Аз не видях някой да анализира положението или по-точно причините за тва положение. Резултата всеки го вижда и можем да го обясним по много начини.

Някой каза, че стоките намалявали цената си... аз не виждам нещо да поевтинява, освен горивото и то не много. От друга страна и не се оскъпяват повечето стоки, освен кредитите, което не е малко де.

В момента най-правилно от моята гледна точка ми се струва, да се насърчават покупките. Колкото повече пари похарчат хората, толкова по-малко ще загубят :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот pibsi » Нед Дек 14, 2008 5:56 pm

bluskanie написа: причините за тва положение.

Явно не си прочел моето мнение

Ами защото американските банки са тъпи и отпускаха кредити на щяло и нещяло

Това е 1 от причините !
Аватар
pibsi

Мнениеот Reactor » Нед Дек 14, 2008 5:56 pm

bluskanie написа:Относно банките. Нека помислим, ей така лаишки, какво аджеба се случва.

1. В България няма фалирала банка за момента. Няма и фалирали еропейски банки, които са собственици на българските клонове.

Банка не фалира.Просто сменя собствениците си.
Италианците които притежатават българската Булбанк в родината си обявиха фалит.
След реформите и обединаването на някои Български банки,най сигурни и развиващи се с най бързи темпове в момента са Райфайзен и Пощенска.Не само в София но и в провинцията отварят клонове като будки за вестници.В България кризата няма да се усети скоро.Пък и откакто се помня то се сме си в криза тук.
Аватар
Reactor

Мнениеот PtD » Нед Дек 14, 2008 6:28 pm

Чета и не вярвам на очите си. Нямало криза. Ако мама и тате носят кинтите и пълнят хладилника с папу, сигурно няма.

Уволненията, намаленията на заплатите и замразените проекти сигурно са признак за финансов растеж. :dunno:

bluskanie, на първоначалния ти въпрос отговарям: все още не.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Следваща

Назад към Други