Какво мислите за катастрофата в Ямбол?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Какво мислите за катастрофата в Ямбол?

Мнениеот bikerider » Пет Май 29, 2009 8:43 am

М?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Re: Какво мислите за катастрофата в Ямбол?

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Май 29, 2009 8:53 am

Нищо,което да не е предвидимо. И няма да е последната.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Overlorda » Пет Май 29, 2009 9:02 am

Абсолютно нормално, рано или късно щеше да стане така и както казва Чарли няма да е последната. При такъв контрол върху машините и водачите на пътя, така е. И тази история ще отшуми за няколко дни и после всичко по старо му. :bawling:
В името на добрата бира !
Аватар
Overlorda

Рейтинг: 1270

Мнениеот jd » Пет Май 29, 2009 9:44 am

Е какво да мислим.... бог да ги прости хората, които умряха и съболезнования на близките им.
Като причина - мисля, че ще се разбере много скоро какво точно е било, но според мен е комбинация от а) лош автопарк (не говоря само за автобусите, а като цяло всичко коли и т.н. в България); б) отвратително лоши пътища; в) контрол (или по-скоро липсата на такъв) от КАТ, ДАИ и т.н. Гледам вчера и днес по телевизията кой ли не се изказва по въпроса, всичките политици се юрнаха като невиждали към Ямбол да трупат предизборни дивиденти колко са "загрижени" - въобще трагикомедия от всякъде. Лошото е, че и ние сме участници в нея, волю-неволю.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Crimson » Пет Май 29, 2009 10:05 am

Манталитет, култура, безмъртие, заобикаляне на закони дъра-бъра. Няма да е последната и никой пак няма да е виновен :D Кът се замисля ич не съжалявам за подобни трагедии защото явно в България всички вярват, че са над нещата :D
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот dEcLiNe » Пет Май 29, 2009 10:25 am

We are living in Bulgaria, Bulgaria........ :(!:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот 25thframe » Пет Май 29, 2009 10:33 am

Това може да се случи, навсякъде по света. Това че ние караме барутарняци, които не са минавали технически преглед от доста време е друга тема.
Последна промяна 25thframe на Пет Май 29, 2009 10:47 am, променена общо 1 път
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот vilio » Пет Май 29, 2009 10:34 am

Кът се замисля ич не съжалявам за подобни трагедии защото явно в България всички вярват, че са над нещата

Дано не го мислиш наистина. Принципно има много истина в това, което си казал. Обаче ми се струва, че има разлика между камикадзетата по пътя и хора отишли да празнуват и да слушат народна музика. Когато някой си кара мотора с 250 и се размаже и на мен не ми е жал, защото всеки си понася рисковете от действията, да не говорим за застрашаването на околните. Но тези хора не са направили НИЩО, за да предизвикат съдбата и точно това е истинската трагедия.
Моето скромно мнение, че трябва да сме съпричастни, дори и това да е само вътре в нас. Лесно е да се обединят хора в хубавото, важно е да се обединяват в лошото. Това стои в началото на т.нар. общество и на някакво по-нормално съжителство.

П.С. Не искам да засегна никой с този коментар, просто лично мнение.
vilio

Рейтинг: 1290

Мнениеот _SoRa_ » Пет Май 29, 2009 10:44 am

Трагедия ... 16 човека не са се прибрали по домовете си. Не съм била там, но как не са забелязали идващият автобус и не са се отдръпнали :confused:
Мир на душите им. Живите да му мислят.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Crimson » Пет Май 29, 2009 10:49 am

vilio написа:
Кът се замисля ич не съжалявам за подобни трагедии защото явно в България всички вярват, че са над нещата

Дано не го мислиш наистина. Принципно има много истина в това, което си казал. Обаче ми се струва, че има разлика между камикадзетата по пътя и хора отишли да празнуват и да слушат народна музика. Когато някой си кара мотора с 250 и се размаже и на мен не ми е жал, защото всеки си понася рисковете от действията, да не говорим за застрашаването на околните. Но тези хора не са направили НИЩО, за да предизвикат съдбата и точно това е истинската трагедия.
Моето скромно мнение, че трябва да сме съпричастни, дори и това да е само вътре в нас. Лесно е да се обединят хора в хубавото, важно е да се обединяват в лошото. Това стои в началото на т.нар. общество и на някакво по-нормално съжителство.

П.С. Не искам да засегна никой с този коментар, просто лично мнение.

Съвсем не ми е приятно да го кажа но го мисля. Просто камикадзетата и жертвите ги слагам на едно място. Същата националност, същата култура, същият начин на мислене. Всеки гледа да мине тънко и всеки мисли, че е над всичко. Според мен това е масата в България, всички си мислят, че това на тях не може да им се случи и си вярват, че са богове в колата. Защо мислиш, че жената на шофьора или децата му са по-различни от хората, които са били там например или същият пример с собственика на фирмата или този, който очевидно е взел нещо под масата за да мине рейса техническият преглед?!!
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот dEcLiNe » Пет Май 29, 2009 10:59 am

_SoRa_ написа:Трагедия ... 16 човека не са се прибрали по домовете си. Не съм била там, но как не са забелязали идващият автобус и не са се отдръпнали :confused:
Мир на душите им. Живите да му мислят.

До колкото разбрах повечето са били пенсионери.А око пътя е имало нещо като дере..... :crap:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот Antares » Пет Май 29, 2009 11:21 am

Никой не е виновен. Шофьора не е виновен, че не е отказал да се качи на тази бракма. Човечеца не иска да загуби работата си. Техника, който е обявил автобуса за годен не е виновен, че автобуса е минал прегледа - шефа или му е наредил, или той самия е прибрал някой лев. Нали има семейство да храни, не иска да си губи работата. И шефа не е виновен, че се е погрижил този ковчег на колела да премине прегледа - не може да си позволи да купи нов автобус - това би го разорило. А пълния ремонт излиза прекалено скъпо. Човека трябва да оцелява някак си. Е... ся 16 човека... трагедия. Ще пишем по едно писъмце на близките, ще обявим ден на траур, ще дадеме речи, как опозицията е виновна, или властта (зависи от коя страна сме), ще дадем интервю, пълно с оправдания, или пълно с обвинения - в зависимост от това, кое ни устройва повече. Вестникарите ще се помъчат колкото се може повече да бъркат в гнойната рана, защото от това се печели. И от утре същата гореописана система ще продължи да си работи по същия начин.
И ще е все така, докато търсим спасител или виновник.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот did » Пет Май 29, 2009 11:23 am

спрете се бе!

нека просто да кажем "лека им пръст" на

1. Вълкана Георгиева, 75 г., с. Безмер
2. Гана Иванова, 73 г., с. Александрово
3. Марийка Калчева, 48 г., с. Войника
4. Бъна Димитрова, 78 г., с. Войника
5. Ради Минчев, 85 г., с. Драгоданово, обл. Сливен
6. Цоньо Ганев, 16 г., Ямбол
7. Тодор Джелебов, 74 г., с. Кирилово
8. Димитър Жеков, 78 г., Ямбол
9. Стоянка Араванова, 77 г., Ямбол
10. Стефанка Мандалиева, 67 г., Ямбол
11. София Вичева, 72 г., с. Безмер
12. Минка Косева, 68 г., с. Безмер
13. Елена Георгиева, 67 г., Ямбол
14. Стоянка Борисова, 62 г., Ямбол
15. Иван Ганев, 43 г., Ямбол
16. Донка Тодорова, 60 г., Ямбол

с тенденция за повишение на "броя" загинали... Баси, "брой". Колко е важна бройката... Все това съобщават по новините. Ама бройката не е важна. Ако имате дете и си представите, че може при разходка в планината да го прегази нещо... хич няма да ви пука, колко е бройката на загиналите покрай вашето дете.

не е важно кой е виновен, важно е да се направи така, че такива тъпотии да се се случват.

нека някой да заключи тая тема, че е грозно, след толкова погубени животи, да се правят политики на техен гръб.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Пет Май 29, 2009 11:28 am

Нищо неочаквано.

Незнам защо никой не обръша чак такова внимание, когато заради абсолютно същите случаи
умират по 2-3 невинни човека в една катастрофа, почти ежеседмично?
Те не заслужават национален траур ли? Те са по-малко достойни?
Да трагедия е, че умрах и тези хора, но според мен същите трагедии стават заради
същите причини всеки ден!!! Не смятам за редно да не им се обръща внимание, само заради една цифра!!!!!!!!

Наистина го мисля, но положението е такова, че понякога смъртта на група хора е нужна,
за да имат шанс да живеят много повече.
Примери за това - много. Както и в България, така и извън нея.
Т.е. ако бяха умряли 50 човека, вероятно щеше да е още по-добре.
Ако заради този случай нещо се промени към по-добро, но наистина се промени и не за месец,
ще кажа "Да - от тази трагедия имаше смисъл"

Искам да попитам шофьорите в тази тема - на колко време си проверявате спирачната система?
Минавате ли наистина технически прегледи.
Правите ли ремонти, не защото се налага, ами защото смятате, че ще е по-добре да не се счупи на път.

Аз съм си проверявал спирачната система 3 пъти за година и половина, единия път беше на технически преглед, при друг имаше профилактична смяна на течност.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Night_Falcon » Пет Май 29, 2009 11:34 am

@did :agree: .Най-сетне едно свястно мнение в тази тема. Мир на прахта им. Темата наистина е за заключване, стига вече безмислени спорове. Инциденти има и ще има, в България наистина са по-често поради много, насъбрали се обстоятелства. Истина е и факта, че се "обръща внимание" само като умрат двуцифрено число хора, макар че пак няма да има файда - никой няма да промени нищо, това е и големия ни проблем. Другите се учат от грешките си, ние сме в траур (нищо против това) и, ако въобще нещо правим, само симулираме действия против подобни инциденти.
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот bikerider » Пет Май 29, 2009 1:00 pm

did написа:не е важно кой е виновен, важно е да се направи така, че такива тъпотии да не се случват.

Сам знаеш, че когато се работи за пари и само за пари, такива неща са неизбежни. Поредното издание на криворазбраната цивилизация, пардон капитализъм...

did написа:нека някой да заключи тая тема, че е грозно, след толкова погубени животи, да се правят политики на техен гръб.

Чаках някой да зачекне тоя момент. Пълни помияри... отделили по 10,000 лева на семейство, а в болницата в Ямбол няма морга за 16 човека....

Ако искате заключете темата. Просто ми беше любопитно какво мисли нашего брата средния форумен велосипедист.
Аватар
bikerider

Мнениеот endkuro » Пет Май 29, 2009 2:03 pm

Alpina взе ми думите от устата. Когато чух новината си помислих същото. Antares естествено, че никой не е виновен. Или по-скоро виновни има -> политиците, които цитирам "Гледам вчера и днес по телевизията кой ли не се изказва по въпроса, всичките политици се юрнаха като невиждали към Ямбол да трупат предизборни дивиденти колко са "загрижени" - въобще трагикомедия от всякъде", както и "днес в парламента депутатите почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание", а в същото време те с виновни, че шофьора, техника и прочие едвам смогват да си купят хляб и се стига до положения като тези. Тласкат икономиката ни надолу, хората се отцепват масово. За да работиш на такова високо място, трябва да имаш сърце и съвест. Защо другите страни си утрояват населението само за 20-30 години, а ние намаляме. Ами простичко, политиците не си вършат работата, а тя е най-вече да се осигури благоприятна среда за живеене. То работа за над 700лв не можеш да си намериш, пък каква среда. Какви пътища, какви автобуси да очакваме... нямам думи!
На 16 човека, предимно възрастни, правим траур, а на близо 500-те загинали души годишно(ако не са и повече) кой обръща внимание? Никой! А трябва, време е да се осъзнаем къде живеем и да направим нещо по въпроса. Да си дигнеш трибуквието и да отидеш на стачна не е достатъчно. Помислете си пак дали ще гласувате за БСП/ДПС/НДСВ или подобните долни партии. Ако сте доволни на тяхното цитирам Станишев "експертно ръководене, ние сме хора с опит и знаем какво да правим" гласувайте за тях или за Доган. Но ако смятате, че демокрацията означава точно това -> да се сменя правителството на всеки 4 години, за да се даде възможност за промяна в управлението, тогава не гласувайте за комунягите или за подобните партии. Това, че някой нямат опит, означава ли, че ще е по-зле от предишния? Според мен е по-важно да си вършиш работата съвестно. НЕ на тройната коалиция!
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Май 29, 2009 2:10 pm

Темата въобще не е за заключване!
Темата е, за да видим ние какво представляваме. Защо политиците и ние не сме две базкрайно отдалечени вселени. Каквито сме ние такива са ни и политиците.И престанете да сочите някой друг за виновен. Виновни сме всички.

И без политически изказвания, моля!
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот endkuro » Пет Май 29, 2009 2:19 pm

Не съм съгласен, че каквито сме ние такива са ни и политиците. Те са важните в случая и от тяхната работа зависи ние какви сме. Те не зависят от нас. Ние сме ги избрали, защото ние зависим от тях. Нормално е ние да заприличаме на тях, ако те са зле и заобикалят закона и не си вършат работата морално, и ние ставаме такива. Ако те спазват всяко правило, ще започне да се държи сметка на тези по-надолу дали го правят и така нататък. А не като Гагаузов, който издава заповед(по закон е длъжен) да не се пуши в сградата, а сам я нарушава. Не е учудващо, че в това министерство се пуши масово и се нарушава тази заповед, защото самия министър я нарушава. Ами в Министерството на Отбраната никой не смее да пуши в сградата(че дори и на обособените места), но и там щяха да пушат, ако министъра беше същия. Виновни са политиците и е тяхна отговорността според мен.
Аватар
endkuro

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Май 29, 2009 2:26 pm

Ми не. Политиците са били граждани като всички останали преди да станат политици. Тяхният манталитет е същия каквото е и нашия. Не знам дали си спомняш, ама в България и социализЪма ни беше същата шуро-баджанашка корумпирана история. Само, че тогово корупцията не беше чисто финансова. Е сменихме онези политици и избрахме нови, после пак нови и пак нови и пак... Вината не е е в политиците, а в народопсихологията. Аз на Иван Хаджийски не му вярвам на оптимизма. Но му вярвам, че сме първосигналници.
Последна промяна NovemberCharlie на Пет Май 29, 2009 2:37 pm, променена общо 1 път
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Crimson » Пет Май 29, 2009 2:34 pm

Ааааа, с риск да съм банален ама всеки народ си заслужава управниците.
Аватар
Crimson

Мнениеот jd » Пет Май 29, 2009 2:46 pm

Малко офтопик: По темата за шофьорите - @Алпина - можеш ли да постнеш онези снимки на онзи с мантинелата от Сопот?
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот bikerider » Пет Май 29, 2009 3:00 pm

NovemberCharlie написа:Виновни сме всички.

Не. Няма такова понятие като колективна вина, колкото и да им се иска на политиците, за да прехвърлят надолу лайната си. Виновна е средата. Народа не създава средата, не пише законите, не разпределя бюджета. Народа не абдикира от всяко едно свое задължение. Народа не прехвърля техническия контрол на безконтролни частни фирми. Народа не разгражда двор (ДАИ). Правят го политиците и техните гъзолизци, за да няма ясни правила, за да не може да бъде посочен виновник.

Културната десинхронизация между народа и елита никога не е била по-голяма. Народа е народ, за да работи, да се плоди и да мре. Елита е елит, за да управлява, консумира и трупа богатства. Това е схващането царуващо сред политическата класа. Няма по-пряк път към гибелта на една държава. Исторически примери мога да дам колкото искаш. Но не е това целта.

NovemberCharlie написа:И без политически изказвания, моля!

A защо не? След като е очевадно, че проблемите довели до това СРАМНО положение са плод на политиката на държавата през последните две десетилетия?
Защо не, след като точно твоето изказване е политическо?

Защо не, след като точно ПОЛИТИЦИТЕ започнаха още от първите новинарски емисии да манипулират тъничко нещата към натопяване на шофьора? Както впрочем става винаги след такъв инцидент, но разбира се понеже колективната памет на обществото е имагинерна величина нещата си остават на това дередже.

Edit:
Моля, извинете ме за темата. Тя е за заключване.
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Май 29, 2009 3:08 pm

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11944827
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11944828
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11944829
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11944830

Само искам да добавя, че всеки един от нас може да стане причина за такава трагедия - с двуцифрено число жертви,
ако не извършва определени дейности.
За мен шофьора няма толкова голяма вина, колкото управителя на фирмата. Защото ако не беше той зад волана,
щеше да е някой друг, който можеби щеше да убие различно число хора, можеби повече можеби по-малко.
Но пред него е избора да си седи вкъщи и да не взима пари или да рискува живота си за мизерната заплата.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот chill » Пет Май 29, 2009 3:23 pm

Значи, за евентуалната техническа неизправност на автобуса са виновни политиците ?
Например, всеки един член от правителството е трябвало лично да извърши технически преглед ?

НЕкои вземат да се оливат с тази предизборна пропаганда.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот bikerider » Пет Май 29, 2009 3:38 pm

chill написа:Значи, за евентуалната техническа неизправност на автобуса са виновни политиците ?

Има пряка вина. Има и косвена вина. Политиците са политици, точно защото умеят да избягват първата, чрез серия от проксита.

Моля, стига сме извъртали нещата. За техническата неизправност пряко е виновен сервиза, където е извършен прегледа - тяхна работа е да ИЗВЪРШАТ този преглед, а не да пипнат в машината и да дадат готов документ, след което да се оправдават по телевизията, че видите ли МАШИНАТА казала, че всичко е ок. Работа на контролните органи е да докажат фалшификацията на техническия преглед. Работа на контролните органи е да НЕ допускат на пътя автобус на 30+ години. Работа на полиците е да не осакатяват контролните органи, да им осигуряват адекватно финансиране и да ги предпазват от външни влияния. Те правят обратното, защото имат изгода. Рибата се вмирисва откъм главата. QED.

chill написа:НЕкои вземат да се оливат с тази предизборна пропаганда.

Ако имаш мен предвид, явно не си забелязъл, че говоря за цялата политическа класа, не за отделна партия.
Аватар
bikerider

Мнениеот STAFF » Пет Май 29, 2009 3:43 pm

Народът прост,
животът - тежък, скучен...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот bikerider » Пет Май 29, 2009 3:47 pm

Бехме по разни бели страни, не забелязахме народа там да е особено по-ентелегентен. Също така не забелезахме рейсове на по 30 години. Не забелезахме и облаче пушек от ауспусите на камионите.

Значи може да има ред и с прост народ. QED.

не е важно кой е виновен, важно е да се направи така, че такива тъпотии да се се случват.

Инфекции се лекуват с антибиотици.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Май 29, 2009 4:01 pm

chill написа:Значи, за евентуалната техническа неизправност на автобуса са виновни политиците ?
Например, всеки един член от правителството е трябвало лично да извърши технически преглед ?

Що се правиш на недоразбиращ. Чудесно знаеш, че правителството е там, за да урежда функционирането на държавата. Щом се допуска минаването на технически преглед по документи, значи някой контролиращ не си върши работата. А неговият контролиращ - също. И така, нагоре, нагоре, до върха на пирамидата има верига от хора, които не си вършат работата. В крайна сметка И правителството (по-точно ресорният министър) е виновен.

За манталитета на хората също управляващите носят вина. Щом не са взели мерки да се промени. Че то за лапането и аз знам да съм министър.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот endkuro » Пет Май 29, 2009 4:06 pm

Crimson написа:Ааааа, с риск да съм банален ама всеки народ си заслужава управниците.

Ако беше така, Америка досега щеше отдавна да е затрита...

Политиците са станали такива, не защото са просто граждани. От тях се очаква да са интелигентни, съвестни и работливи. Такива има, но са много малко. А трябва да са всички.
Политици са за това, защото се отличават от нормалните граждани. Защото са по-добри. Защото имат много по-правилна преценка, много повече морал и достойство от средностатистическия гражданин(например техника пуснал рейса)
Нашите изобщо не са такива. Даже някой от тях са на ниво, под средното за обществото ни. Че даже говорят на диалект и като ги питаме как може такова нещо, отговарят - какво лошо има. А са политици. Те самите не знаят, че местата, които заемат са за културни и интелигентни хора. Които не само да си вършат работата, но и да дават пример. Не като Гагаузов, който пушейки нарушава собствената си заповед и поради тази причина навсякъде в сградата на министерството се пуши. Някой от политиците дори могат да се сравняват с утайката в тази държава. Толкова са долни.

Както каза PtD, за манталитета на хората и управляващите носят вина, защото от тях се очаква да са малко над средното ниво и да теглят колкото могат нагоре останалите. Затова са "елит", защото трябва да са най-добрите. Затова те са виновни най-много, защото ако работят повечко, щеше да има дисциплина и контрол, както е в Европа.
Аватар
endkuro

Следваща

Назад към Други