Alpina написа:endkuro написа:Моля ви се шофьори, пазете колоездачите и пешеходците.
A що не помолиш пешеходците да се съобразяват с колоездачите на пътното платно?
Защо не помолиш и самите колоездачи да се съобразяват с другите такива?
Защото аз като карам колело имам повече проблеми с пешаци и разни велосипедисти, от колкото с колите.
Просто, защото колоездачите са водачи на ппс, което не е моторно. Тоест те са несравними участници с което и да е моторно ппс най-малкото, защото са леки и бавни. Да си чувал за убит пешеходец от колоездач? Или колоездач удря моторист и го убива? Не нали, но всеки ден чуваш как невнимателен шофьор ударил пешеходец, който или загива на място или е с черепна фрактура в Пирогов. Да не говорим за пешеходците, от тях се очаква да са разсеяни, блейкащи, неориентирани, непридвидими и тн. В доста от случаите бутнатите пешеходци са пресичали неправилно например, но виновен е шофьора... той е взел книжка, той отговаря за действията си и в 95% от случаите, когато пешеходец направи нещо неправилно е той виновен, защото по закон трябва да внимава, ако имаш книжка ще си минал листовки и ще знаеш. Съжалявам, ако не съм могъл да се изкажа правилно и да ти отговоря достатъчно добре, но силно се надявам да си разбрал в каква насока разсъждавам и какво казвам. Да, велосипедистите
трябва да внимават естествено, но шофьорите на мпс-та трябва да се съобразяват с техните евентуални неадекватни действия.
P.S. Отностно пешеходците пак, във всяка една държава те не са достатъчно предпазливи и пречат на колоездачите. Няма изключение, навсякъде е така! Взимаш си звънче и го използваш по предназначение

Друг е въпроса, че в БГ масово не се спазват пешеходните правила, например по Цар Борис 3 вместо по пешеходната пътека от лявата страна на локалното, те се движат по велосипедната алея от дясно на локалното... верно, че няма знаци, ама не се ли досещат, че след като има тротоар, алеята е за коУеУата.