До всички шофьори!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

До всички шофьори!

Мнениеот buzzer » Чет Юни 04, 2009 5:04 pm

До всички шофьори,които ползват клаксун за щяло и нещяло -Да го духате!
До всички "шофьори",които смятат,че велосипед се кара на 30 см дистанция от паркираните в дясно на пътя коли-Да го духате!
Нищо не ме мъчи толкова,колкото глупостта на хората в комбинация със самочувствие на умник.

Не съм аз автора на тази мъдрост , но мисля, че е за тук !
Който иска намира начин, който не иска намира причина!
Аватар
buzzer

Рейтинг: 1227

Re: До всички шофьори!

Мнениеот Alpina » Чет Юни 04, 2009 5:28 pm

Не, това е за "Бла-бла", или по-скоро за основно училище...

Мойте съболезнования към писателя.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potter » Чет Юни 04, 2009 7:56 pm

Alpina написа: за основно училище...

Мойте

:dontknow:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Schizophrenia » Чет Юни 04, 2009 8:08 pm

Ами да,и аз адски много се нервя,когато си карам по пътя,БЕЗ да преча на движението и някой селянин мине и свирне просто ей така...за да има. :(!: :(!: :(!:
До сега само Търновци съм признал,като нормални шофери.Никакъв проблем с колелото,нито на пътя пеша,дори спират за да ти направя път. :bowdown: :bowdown:
Съжалявам.че живея в това "село" Казанлък.
Аватар
Schizophrenia

Рейтинг: 1181

Мнениеот yavka » Чет Юни 04, 2009 8:15 pm

Понякога шофьорите свиркат просто сигнално, за да разбереш, че са близо до тебе, защото повечето велосипедисти из града нямат огледала и не знаят какво става и какво може да ги сполети отзад и отстрани.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот Grash » Чет Юни 04, 2009 9:21 pm

yavka написа:Понякога шофьорите свиркат просто сигнално, за да разбереш, че са близо до тебе, защото повечето велосипедисти из града нямат огледала и не знаят какво става и какво може да ги сполети отзад и отстрани.

Да, след което ти се стряскаш и се пребиваш... Това не е нормално, от шофьора се изисква да те зачете като участник в движението, да те заобиколи от безопасно растояние. Покарайте някъде по белите страни колело и вижте дали някой ще ви свирка така, профилактично...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот buzzer » Чет Юни 04, 2009 9:32 pm

Grash написа:
yavka написа:Понякога шофьорите свиркат просто сигнално, за да разбереш, че са близо до тебе, защото повечето велосипедисти из града нямат огледала и не знаят какво става и какво може да ги сполети отзад и отстрани.

Да, след което ти се стряскаш и се пребиваш... Това не е нормално, от шофьора се изисква да те зачете като участник в движението, да те заобиколи от безопасно разстояние. Покарайте някъде по белите страни колело и вижте дали някой ще ви свирка така, профилактично...

Абе хора, аз вярно не разбирам много, ама е най- малко стряскащо. На мен ми се е случвало, след подобно клаксониране и бибиткане, да залитна. Ами ако така залитайки, се озова под гумите на прилитащ автомобил?

Sorry ама моите очи са виждали подобна ситуация, за щастие без жертви. НО ФАКТ! :dontknow:
Аватар
buzzer

Мнениеот yavka » Чет Юни 04, 2009 9:34 pm

Аз не съм карал много в града и такива случаи с подсвирване са ми се случвали само когато шофьора няма как да мръдне в ляво, зщото там има друга кола, а пък и предпочитам да ми свирват когато карам по шосето - някак си съм по-спокоен, защото за мен това означава, че шофьора иска да ме предупреди къде е той, за да не правя маневри и съответно опасни ситуации. Обикновено в града съм карал през почивните дни т.е. има по-малко трафик и мога да карам по-спокойно докато един ден ми се наложи да карам пред делничен ден и от тогава се отказах да карам в града или поне докато не се направят хубави (оградени) велоалеи или големи тротоари (без да има възможност колите да паркират на тях), на които и велосипедистите и пешеходците да се движат/разминават спокойно.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот Alpina » Чет Юни 04, 2009 9:55 pm

yavka, до сега не съм имал проблем да изпреваря колоездач на шосе, минимум с 2 метра разстояние, ама никога. (изключвам 2 или 3 момента в които колоездача явно е искал да умира...)
Та вместо да подсвиркват за да ни предупреждават, по-добре да се научат да контролират скороста и разстоянията, като така избягват подсвирквания и т.н.

Към останалите притеснени - ами малоумници бол, по-добре свикнете, защото колкото и да ги псувате, винаги ще има още някой. Дали защото ви е ядосан, че не сте били имали право да сте на пътя, или за да ви предупреси - няма значение.

Косете се, когато някой от насрещното почне да прави обратен завой в малка уличка и отсече пътя точно пред вас, въпреки че ви е видял ;)
(не е като да му се размина де, ама стана голямо задръстване та го зарязах :D )

hitar_potter написа: :dontknow:

Да ме таковат калинките в неграмотника :D Ама смятах, че има "мойте" и "моите"... ... както и да е - стига съм се оправдавал :D
:beer:
Последна промяна Alpina на Чет Юни 04, 2009 10:08 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Schizophrenia » Чет Юни 04, 2009 10:08 pm

buzzer написа:
Grash написа:

Да, след което ти се стряскаш и се пребиваш... Това не е нормално, от шофьора се изисква да те зачете като участник в движението, да те заобиколи от безопасно разстояние. Покарайте някъде по белите страни колело и вижте дали някой ще ви свирка така, профилактично...

Абе хора, аз вярно не разбирам много, ама е най- малко стряскащо. На мен ми се е случвало, след подобно клаксониране и бибиткане, да залитна. Ами ако така залитайки, се озова под гумите на прилитащ автомобил?

Sorry ама моите очи са виждали подобна ситуация, за щастие без жертви. НО ФАКТ! :dontknow:

Добре,да изключим града.Карам си от Шипка към Бузлуджа пътя.Празен...никакъв трафик,не е натоварено въобще...6 коли минаха 5 свирят,като можеха най-спокойно да си минат...добре,че мина един търновец,печен човека нищо не направи...
Аватар
Schizophrenia

Мнениеот DTD » Чет Юни 04, 2009 10:27 pm

Защо когато някой ти свирне е идиот, а когато някой направи точно каквото е длъжен и би трябвало да направи е "печен" ,все едно да кажеш на някой на пешеходната пътека:
-Мерси, че не ме блъсна, ти си мой човек.
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот Alpina » Чет Юни 04, 2009 10:41 pm

Защото е можело да се държи и като идиота, нали?
Аз обичам да махна за благодарност на тези, които примерно са ми спряли да мина по пешеходната пътека, или още повече там където не са били и "длъжни", защото със сигурност им става приятно и някак по-често се сещат да го правят.
Една приятелка ми се караше "Те са длъжни, защо им благодариш" - да ама можеше и да не спрат :D
По-добре е от колкото да показваш среден пръст на този, който е прифучал.
Естествено още по-хубаво е и да им се влачи някой половин час, карайки ги да съжаляват за стореното, защото лично на мен ми се е случавало доста пъти да ме е яд, че съм го пуснал :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот buzzer » Чет Юни 04, 2009 10:58 pm

Да ме таковат калинките в неграмотника :D Ама смятах, че има "мойте" и "моите"... ... както и да е - стига съм се оправдавал :D
:beer:

:rofl: :rofl: :rofl:
пра"Ф"илмо смяташ, недоглеждане от бър"С"ане :dontknow: :beer:
Аватар
buzzer

Мнениеот endkuro » Пет Юни 05, 2009 2:12 am

Аз при скорост под 45-50км/ч, ако виждам, че пешеходец или колоездач вероятно не знае, че минавам, просто намалям и карам на по-високи обороти, за да ме чуе. Така хем не го стряскам, хем го предупреждавам и досега винаги ме чуват.
Моля ви се шофьори, пазете колоездачите и пешеходците. Те не са просто участици в движението, които трябва да се пазят много, ами даже трябва да се третират като богове, научете се. Аз ако не мога да задмина колоездач спазвайки дистанция минимум 2.5метра намалям и карам зад него докато се отвори такава възможност, дори да кара с 25км/ч и дори да има коли зад мен, хич не ми дреме. Абсурдно е да мина на 50см покрай колоездача, никога не бих поел риска!
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот bobeca » Пет Юни 05, 2009 6:01 am

Като знам какви шофьори има, съм по-спокоен да ми свирнат.Не просташката едно дълго натискане, но едно или две кратки натискания.Поне знам, че са ме забелязали!А щом сте на автомобилен път трябва да сте готови за всичко.Ако един клаксон ви стряска, то незнам какво ще стане, ако случайно на някой натоварен камион му се спука гумата(случвало ми се е докато чаках автобуса веднъж и знам какво е!), докато е зад Вас .Направо ще подскочите..ъъ..ще направите бънихоп. :D
bobeca

Рейтинг: 1850

Мнениеот Schizophrenia » Пет Юни 05, 2009 7:33 am

endkuro написа:Аз при скорост под 45-50км/ч, ако виждам, че пешеходец или колоездач вероятно не знае, че минавам, просто намалям и карам на по-високи обороти, за да ме чуе. Така хем не го стряскам, хем го предупреждавам и досега винаги ме чуват.
Моля ви се шофьори, пазете колоездачите и пешеходците. Те не са просто участици в движението, които трябва да се пазят много, ами даже трябва да се третират като богове, научете се. Аз ако не мога да задмина колоездач спазвайки дистанция минимум 2.5метра намалям и карам зад него докато се отвори такава възможност, дори да кара с 25км/ч и дори да има коли зад мен, хич не ми дреме. Абсурдно е да мина на 50см покрай колоездача, никога не бих поел риска!

:agree: За товя говоря...
Аватар
Schizophrenia

Мнениеот Alpina » Пет Юни 05, 2009 8:52 am

endkuro написа:Моля ви се шофьори, пазете колоездачите и пешеходците.

A що не помолиш пешеходците да се съобразяват с колоездачите на пътното платно?
Защо не помолиш и самите колоездачи да се съобразяват с другите такива?

Защото аз като карам колело имам повече проблеми с пешаци и разни велосипедисти, от колкото с колите.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот lanzz » Пет Юни 05, 2009 9:45 am

DTD написа:Защо когато някой ти свирне е идиот, а когато някой направи точно каквото е длъжен и би трябвало да направи е "печен" ,все едно да кажеш на някой на пешеходната пътека:
-Мерси, че не ме блъсна, ти си мой човек.

защото все още тези, които се държат както трябва са изключение от правилото, и трябва да се поощряват. защото зад "печения" може да кара "идиот", който да види че благодариш на "печения" и не дай си боже може да му светне лампичка в главата. на мен ми става приятно, когато спра на пешеходна пътека, и пешеходец ми помаха - не че ми дължи някаква благодарност, но е обикновена проява на човещина, каквато просто има твърде малко по пътищата. и аз често благодаря, когато съм на колело или пеша и някой спре да ме пусне.
Аватар
lanzz

Мнениеот buzzer » Пет Юни 05, 2009 11:18 am

защото все още тези, които се държат както трябва са изключение от правилото, и трябва да се поощряват. защото зад "печения" може да кара "идиот", който да види че благодариш на "печения" и не дай си боже може да му светне лампичка в главата. на мен ми става приятно, когато спра на пешеходна пътека, и пешеходец ми помаха - не че ми дължи някаква благодарност, но е обикновена проява на човещина, каквато просто има твърде малко по пътищата. и аз често благодаря, когато съм на колело или пеша и някой спре да ме пусне.

Съгласявам се с това на 100 %.
Ето и нещо за доказателство на думите ти :

...Поредната опашка на първата пешеходна пътека. Естествено, както обикновено. Колите прелитаха забързани, а пешеходците все така вяло си чакаха, някой да спре. Е, аз спрях! Видях забравена усмивка върху лицето на побеляла старица, леко по кимване в знак на благодарност от майка с дете, и претичващото забързано поклащане на младо момче. Колко му трябва на човек, за да се усмихне. Колко му трябва на човек да се почувства щастлив. Е, кажете че съм луда. Може и така да е, но аз наистина се почувствах щастлива, само от едно кимване в знак на благодарност и една малка, скромна, забравена усмивка. Чух клаксон. ”Бакшиш, свири си, не ми пречиш.” Зачудих се, дали щеше да нервничи, ако беше видял усмивката на старческото лице? Ако се беше докоснал до това мъничко щастие?...

Е нима не е щастие.... една малка усмивка, а колко много значи тя! И защо да не се държим, като хора и да се научим да сме толерантни към всички участници в движението. Е това не разбирам аз !
Аватар
buzzer

Мнениеот endkuro » Пет Юни 05, 2009 11:24 am

Alpina написа:

A що не помолиш пешеходците да се съобразяват с колоездачите на пътното платно?
Защо не помолиш и самите колоездачи да се съобразяват с другите такива?

Защото аз като карам колело имам повече проблеми с пешаци и разни велосипедисти, от колкото с колите.

Просто, защото колоездачите са водачи на ппс, което не е моторно. Тоест те са несравними участници с което и да е моторно ппс най-малкото, защото са леки и бавни. Да си чувал за убит пешеходец от колоездач? Или колоездач удря моторист и го убива? Не нали, но всеки ден чуваш как невнимателен шофьор ударил пешеходец, който или загива на място или е с черепна фрактура в Пирогов. Да не говорим за пешеходците, от тях се очаква да са разсеяни, блейкащи, неориентирани, непридвидими и тн. В доста от случаите бутнатите пешеходци са пресичали неправилно например, но виновен е шофьора... той е взел книжка, той отговаря за действията си и в 95% от случаите, когато пешеходец направи нещо неправилно е той виновен, защото по закон трябва да внимава, ако имаш книжка ще си минал листовки и ще знаеш. Съжалявам, ако не съм могъл да се изкажа правилно и да ти отговоря достатъчно добре, но силно се надявам да си разбрал в каква насока разсъждавам и какво казвам. Да, велосипедистите трябва да внимават естествено, но шофьорите на мпс-та трябва да се съобразяват с техните евентуални неадекватни действия.

P.S. Отностно пешеходците пак, във всяка една държава те не са достатъчно предпазливи и пречат на колоездачите. Няма изключение, навсякъде е така! Взимаш си звънче и го използваш по предназначение :)
Друг е въпроса, че в БГ масово не се спазват пешеходните правила, например по Цар Борис 3 вместо по пешеходната пътека от лявата страна на локалното, те се движат по велосипедната алея от дясно на локалното... верно, че няма знаци, ама не се ли досещат, че след като има тротоар, алеята е за коУеУата.
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот jd » Пет Юни 05, 2009 1:11 pm

Уф, поредния "умник" с поредната "мъдра" тема...

Като се има предвид, че когато не съм в колата, съм на колелото, така да се каже, съм от двете страни на медали.

И написаните въпросни "мъдрости" са пълни глупости (визират пост №1 от тая тема). Да, има всякакви идиоти по пътищата (особено дето регистрациите им почват с РК и са голфове). НО!!!! Но аз лично ползвам клаксона здраво точно за идиоти, които както Алпина ги описа, много искат да мрат с колела по път някъде.

Писнало ми е от хора, които карат, които са се качили на някакви колела без каска, без никакви светлоотразителни елементи и най-вече без елементарна култура на движение (като например да караш в насрещното с колелото, защото имало по-добра видимост - и такива глупости съм чувал и виждал).

Онзи ден ми идеше да спра колата, да хвана фулфейса (който го бях забравил на задната седалка от едно каране насам) и да го замлатя един такъв идиот, с фулфейса по тиквата. Да усети какво е да те бие друг колоездач, макар и с кола. (сдържах се слава богу, но някой път незнам дали ще ми издържат нервите пак така).

Така че мили ми мои умници, дето разправят на шофьорите да го духат - като се научите на елементарна култура на движение, тогава може да почнете да коментирате шофьорите. (тук генерализирам, така че никой да не се засяга индивидуално; ако се засяга - значи спада в тази графа).
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Brat4eda » Пет Юни 05, 2009 2:54 pm

Раздел I.
Водачи на велосипеди
Чл. 140. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до
дясната граница на платното за движение.
Чл. 141. На водача на велосипед е забранено:
1. да се движи успоредно до друг велосипедист;
2. да управлява, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава
педалите;
3. да се движи в непосредствена близост до пътно превозно средство или да се
държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на
велосипеда или създават опасности или пречки за другите участници в движението;
5. да бъде теглен от друго пътно превозно средство;
6. да управлява велосипед по площите, предназначени за движение само на
пешеходци. Тази забрана не се отнася за децата велосипедисти.
Чл. 142. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако
пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.

Чл. 14. За да участва в движението по пътищата всеки велосипед трябва да има
изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред
и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на
червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани
на колелата.

Помислете си, колко от вас спазват тези правила винаги когато карат.
2006 Drag Ontario TE
Hussar Amoeba
Аватар
Brat4eda

Рейтинг: 1215

Мнениеот Antares » Пет Юни 05, 2009 3:23 pm

+1
Grash написа:Да, след което ти се стряскаш и се пребиваш... Това не е нормално, от шофьора се изисква да те зачете като участник в движението, да те заобиколи от безопасно растояние. Покарайте някъде по белите страни колело и вижте дали някой ще ви свирка така, профилактично...
Стряскаш се от кое? От това, че по улиците има коли? Идеализирано е да се мисли, че може да те заобиколи от безопасно разстояние, ако платното не е толкова широко. А да стават задръствания заради един велосипедист... някакси...
buzzer написа:пра"Ф"илмо смяташ, недоглеждане от бър"С"ане :dontknow: :beer:
Не си забавен.
Alpina написа:
!!!
jd написа:*.*
:agree:

На останалите мога да кажа само едно - пубери......
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот veskoz » Пет Юни 05, 2009 4:59 pm

Ако се наложи: усмихвам им се, благодаря им, псувам ги, биеме се - според случая. Истината е,че те имат брони калници, в.възгл. и т.н. Мен няма кой да ме пази. Аз се пазя сам. И влагам АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ УСИЛИЯ ЗА ТОВА.
Клаксонаа е като човешкия глас - има интонация. "Бип" - според мен е: "да знае че го изпреварвам" ...нали ОК.
"Бииииииииииип" - означава, че е рогоносец, а майка му е лека жена !
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот PtD » Пет Юни 05, 2009 8:15 pm

veskoz написа:Клаксонаа е като човешкия глас - има интонация. "Бип" - според мен е: "да знае че го изпреварвам" ...нали ОК.
"Бииииииииииип" - означава, че е рогоносец, а майка му е лека жена !

Хахахаха, много добро :D :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот gofren » Съб Юни 06, 2009 1:46 am

на мен ми бибипкат, основно защото не минавам на ЧЕРВЕНО на светофара, ако щете ми вярвайте. разбира се и за щяло и за не щяло бибипкат, но тва за светофара най ме нервира :(!:
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот veskoz » Съб Юни 06, 2009 10:21 pm

Разликата между змията и автомобилната колона е че при едното ГЪЗът е отпред ! :agree:
Да живеят велосипедитеееееееееее :yuck:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот D-RIDER » Съб Юни 06, 2009 11:24 pm

Здравейте днес един бакшиш ми направи забележка и се замислих дали той е прав или аз.Случката беше.Аз карам по пътното платно,което си е напълно нормално за шосеен велосипед.И така светва червено на светофара пред мен и всички коли спират аз все още не съм стигнал до там и след като светва зелено аз вече съм при 2рата кола а след нея има бакшиш.И както всеки път стъпвам на бордюра точно на завоя с един крак точно за да не преча на колите и да съм максимално близо до тротоара.Изведнъж ме задминава бакшиша и от отворения прозорец се е развикал"Качи се на тротоара бе тъпанаК".Замълчах си,но ми стана интересно правилна ли е била забележката му,която дори не произнесе правилно. :dontknow:
Аватар
D-RIDER

Рейтинг: 936

Мнениеот sTeFcHo » Нед Юни 07, 2009 12:04 am

селяните вън от градовете само това мога да кажа :beer:
sTeFcHo

Рейтинг: 985

Мнениеот contty » Нед Юни 07, 2009 12:42 am

Brat4eda написа:Чл. 14. За да участва в движението по пътищата всеки велосипед трябва да има
изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред
и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на
червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани
на колелата.

Помислете си, колко от вас спазват тези правила винаги когато карат.

Аз, 4 от 4.

@D-RIDER: мисля, че добре знаеш отгвора
Чл. 140. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до
дясната граница на платното за движение.
Чл. 141. На водача на велосипед е забранено:
6. да управлява велосипед по площите, предназначени за движение само на
пешеходци. Тази забрана не се отнася за децата велосипедисти.
кратка схватка и наново ескадроните летят...
Аватар
contty

Рейтинг: 1545

Следваща

Назад към Други