проблем... с кучето

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

проблем... с кучето

Мнениеот heep » Сря Юни 24, 2009 11:32 am

ужас стана на 5 месеца и още пишка на килима
какво да го правя??? :dontknow:
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Re: проблем... с кучето

Мнениеот Antares » Сря Юни 24, 2009 12:38 pm

Леко шляпване с навит на руло вестник, ако го хванеш в момента, в който се изпуска, натриване на носа в опиканото - това бяха най-използваните методи, които отучиха песовете ми от тези навици. Също съм чувал и след като почистиш напиканото - да пръснеш дезодорант/парфюм на мястото...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот jd » Сря Юни 24, 2009 2:31 pm

Има специални препарати - ZOO Stop. Виж в най-близкия ветеринарен кабинет/магазин (въпреки че аз съм доста скептичен за този вид препарати). С подобен успях да отуча котката си да не пишка на някои места.

Понашляпай го като се изпишка, но не го бий! Трябва да разбере, че е наказан заради пишката (да може да си изгради причинно следствената връзка).
Препоръчвам ти "Обучение на домашното куче" на д-р Ян Дънбар (поредица от 4 филмчета за обучение".
Също прегледай и сайтове като http://dogbg.com - там ще получиш съвети от специалисти!

Успех!
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Alpina » Сря Юни 24, 2009 2:51 pm

Antares написа:Леко шляпване с навит на руло вестник...

:rofl: :rofl: :rofl:

Ха-ха-ха-ха и после ти ли ще чистиш остатъците от всички книги, вестници, абе каквото е хартиено и му удобно за взимане :D
Не е нужно кучето да се бие, за да се научи. В краен случай е да го плеснеш леко, но в краен.

heep, извеждай го по-често, дори само за 5 мин. На него му е по-приятно да с изпикае навън, но имай предвид, че още не може да стиска много.
Така ще изпреварваш момента в който вече не може.
Постепенно ще свикне да го прави само на трева, както и да стиска повече време и да чака излизането.
Също така е добре да е по-често и за да няма здравословни проблеми.
На моята се карах, когато го правеше на килима или из стаите в началото, но я поущрявах, ако го направи в коридора.
Така свикна, ако има нужда да отиде там, за да не се стиска излишно (именно за да не си товари организма излишно). Все пак с по-честите излизания в началото, започна го прави в коридора изключително рядко, но дори и сега ако се нуждае - там. Лесно ми е за чистене и не ми пречи.

Също така в началото докато пикаше издавах звук "пс-пс-пс-пс" а за голяма нужда "а-а-а-а-а-а" (трябваха около два месеца, за да изгради рефлекса).
Сега ако нямам време да я изведа за много, просто издавам дадения звук и си свършва дейноста. Така мога да използвам, ако съм на подходящо място да си свърши работата и да не я мисля повече, ако примерно съм в някой курорт, ще е с мен в някое заведение или сме по централната част на някой град - отиваме на подходящо място, извадам звука и след това спокойно се разхождаме.

Попринцип моята излиза рано суртин (между 6 и 7) за 5 мин, около 10:00 за около 30 мин до час, ако може излиза и към 14 пак за 5 мин, вечерта към 17-18 пак излиза за 30мин до час два и преди да си легна в 00:00-01:00 също я изкарвам за 5 мин. Дори да илиза 2 пъти на ден стиска, но определено е по-добре ако можеш да я изкарваш още поне веднъж дваж , замо за да се изходи.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот endkuro » Сря Юни 24, 2009 3:51 pm

На 5-тия месец това е напълно нормално. Само го научете да не е на килима! Има едни "пелени" в зоомагазините(ако не може и вестници) ако неще да пикае там, отивате където е пикало на килима и "избърсвате", за да се омирише с миризмата и така ще ходи да пикае върху пелените/вестниците. Иначе докато са малки пишкат много... моя до 6-7 месечна възраст го извеждах по 5-6 пъти на ден(минимум) и пак пикаеше вкъщи. След 7-8 месечна възраст би трябвало да спре, засега е напълно нормално и колкото и да е досадно трябва да се търпи. Само го възпитайте да пикае върху вестниците(с пелени е по-добре, защото те като попият и ще се научи там, а вестниците трябва да се сменят по-често), че иначе ще съсипе килима. :)

КУЧЕ НЕ СЕ БИЕ, може да се наказва или сплашва с нещо неприятно, но не се бие!
НАТРИВАНЕТО НА НОСА МУ В НАПИКАНОТО Е ГРЕШНО И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ! Така няма да го научите на нищо!
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот bluskanie » Сря Юни 24, 2009 6:38 pm

Повече извеждане. И като се извежда, то пикае няколко пъти. Приберете го, веднага след поредното пикане, за да осъзнава, че навън е за пикане, вътре е за други работи...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Antares » Сря Юни 24, 2009 9:28 pm

Младежо и с 48 pixel-а шрифт да ми го изпляскаш - това няма да промени факта, че три кучета така ги научихме :) Иначе и аз предпочитам методите, с които няма насилие.

Иначе идеите на Alpina за изграждане на рефлекс са доста добри.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот gdude » Сря Юни 24, 2009 10:21 pm

bluskanie написа:Повече извеждане. И като се извежда, то пикае няколко пъти. Приберете го, веднага след поредното пикане, за да осъзнава, че навън е за пикане, вътре е за други работи...

:agree: :agree: :agree:
Абсолютно вярно!Между другото колко пъти в деня извеждаш кучето?Ако го извеждаш 2 пъти в деня е крайно недостатъчно за 5 месечен бебок ;)
п.п Метода с пръскането на парфюми не върши никаква работа :peace:
gdude

Рейтинг: 1641

Мнениеот endkuro » Сря Юни 24, 2009 10:42 pm

Antares написа:Младежо и с 48 pixel-а шрифт да ми го изпляскаш - това няма да промени факта, че три кучета така ги научихме :) Иначе и аз предпочитам методите, с които няма насилие.

Иначе идеите на Alpina за изграждане на рефлекс са доста добри.

Може да се прилагат неприятни за тях методи, но бой не. Особено агресивните породи след това имат психични отклонения. Има си начини - като са бебета (2-8месеца) се хваща за врата отгоре и се разтърсва, заедно с това се казва рязко и силно НЕ, за да научи тази дума и след това само като я чуе да спре, a ако е по-голямо и все още не е научено на думата НЕ(или друга забранителна дума като ФУ - силно звучаща и запомняща се), може нещо от сорта на щипване на ухото с нокът до изкимтяване в комбинация със строго НЕ - това е напълно достатъчно неприятно и се научават за 0 време. Прилага се само на момента - на "местопрестъплението", после и да го правите няма да ви разберат. С вестник също става, но не по муцуната, а по дупето и то за "сплашване", а не с цел причиняване на болка. По муцуната НИКОГА не се удря. Послушайте ме и за да не съжалявате някой ден, нещата ги знам както от личен дългогодишен опит така и от споделен от приятели кучкари, също и клубове на определена порода. И честно казано и аз съм се нервирал и ми е идвало да му "плесна" един, но винаги съм се въздържал и вместо да го бия, му прилагам наказание с цел възпитане, а не просто да си излея гнева от непослушанието му.
Има и книжки, ако няма откъде да черпите знания, особено това за муцуната почти навсякъде пише, че не трябва да му врете муцуната на мястото, където е напикал килима, а точно обратното -> да го заведете при пелените/вестниците и да го сложите, ако трябва на сила да ги помирише тях, така следващия път ще отиде там, защото ще знае, че е нещо като тоалетна(в противен случай килима ще се превърна в такава), поне докато спре да пишка вкъщи - а това става като се извежда често, ако трябва на всеки два часа.
Аватар
endkuro

Мнениеот gdude » Сря Юни 24, 2009 11:58 pm

endkuro написа: хваща за врата отгоре и се разтърсва

:smash: Това не се прави !
endkuro] казва се рязко и силно НЕ, за да научи тази дума и след това само като я чуе да спрe (или друга забранителна дума като ФУ - силно звучаща и запомняща се) [/quote]
:agree:
[quote="endkuro написа:
може нещо от сорта на щипване на ухото с нокът до изкимтяване

:shake: Изключително неразумно действие!Ухото е много чувствително и не следва да се прилага каквато и да било сила върху него !
endkuro написа: Прилага се само на момента - на "местопрестъплението", после и да го правите няма да ви разберат

:agree:
endkuro написа: С вестник също става, но не по муцуната, а по дупето и то за "сплашване", а не с цел причиняване на болка. По муцуната НИКОГА не се удря.

:agree: :agree: :agree: :agree:
gdude

Рейтинг: 1641

Мнениеот Newone » Чет Юни 25, 2009 12:52 am

Малко обърквате нещата...повечето коментирате как се наказва куче и как се учи на забранителна команда, а не как и защо се напишква на 5-месечна възраст. Причините могат да бъдат доста разнообразни и трудно ще се определят без да се знае конкретната порода, начина по който е гледано малкото, както и кога се напишква кучето...полът също е от голямо значение. Така,че всичко написано дотук е смес от верни и неверни неща в зависимост от конкретната ситуация. Да не говорим,че използвате думи/термини без да уточнявате какво точно влагате в тях...Особена некомпетентност лъха от най-категоричните изказвания въпреки претенциите на някои от авторите. Съветът ми към автора на темата е да зададе въпроса си в www.dogs.bg, където има по-голяма вероятност да му отговорят компетентно и изчерпателно. Ако не му се занимава, поне да отговори на въпросите в bold, за да се изясни малко картината.
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот heep » Чет Юни 25, 2009 8:28 am

Опитвам се да го извеждам възможно най много, но понякога е трудно заради работата.
Това със звуците на Alpina ми хареса трябва да го пробвам.
Кученцето е дакелче, женско. Тя принципно си знае че тези неща се правят на балкона - там си има вестници, не беше правила бели от мн време и сега изведнъж няколко пъти, поредни, на килима.
Прави ми впечатление, че тя не свързва, за момента, излизането с ходенето до тоалетна.
И другото лошо е, че тя става към 6 мисля, а аз към 7-7:30 и докато стана и тя вече си е свършила работата.
Тя си избра балкона като място за тези работи, но май ще е хубаво да я свикна по някакъв начин в банята. Като стане студено балконската врата не може да бъде отворена :(
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот endkuro » Чет Юни 25, 2009 9:30 am

gdude Това за врата се прави, само докато са малки. Когато са малки и си играят със събратята си, ако някое от тях е по-грубо или прави нещо нередно, майката отива, захапва ги отгоре за врата(както ги носи по същия начин) и ги разтърсва, затова доста ветеринари предпочитат този метод за наказание, защото хем е приложим и действа много, хем няма последици подобни на тези, когато кучето се удря. А така научава думата не. Идеята е да се научи и като порасне да не се налага да се докосва дори, а само с думи.
Иначе отново казвам:
-> да го заведете при пелените/вестниците и да го сложите, ако трябва на сила да ги помирише тях, така следващия път ще отиде там, защото ще знае, че е нещо като тоалетна(в противен случай килима ще се превърна в такава), поне докато спре да пишка вкъщи - а това става като се извежда често, ако трябва на всеки два часа.

Ако сте на работа по цял ден не става! Куче се гледа първите 7-8 месеца през деня...
Аватар
endkuro

Мнениеот Newone » Чет Юни 25, 2009 9:40 am

На тази възраст, този размер женски трябва да се извеждат минимум 4 пъти през равни интервали или поне 3 пъти/в краен случай/. Старай се да и го осигуряваш и не я наказвай, когато вече е свършила белята и ти не си там в момента. Напротив, когато излизате на разходка, всеки път когато клекне да пишка я поощрявай с думи. Ако тръгне да прави беля пред тебе/у вас/ и се скарай, да разбере, че не одобряваш и веднага я изведи навън или на мястото, където искаш да го направи. Ако я изведеш, я поощри. Ако е у вас, не я поощрявай, само и покажи правилното място. Извинявай, че не мога да отделя повече време, но съм на работа...И най-важното, според мене, е да не забравяш, че обучението на кучето е процес, а не еднократен акт.
Аватар
Newone

Мнениеот fifffka » Чет Юни 25, 2009 1:50 pm

Трябва да дебнеш след като се събуди ВЕДНАГА да го изведеш навън. След като се събудят и станат, им става хладно на коремчетата от допира с въздуха и им се допишква веднага. Абсолютно забрави да го биеш, шляпаш и т.н. Като се изпишка където трябва, започни да го хвалиш, да го галиш и ще стане работата. Успех :agree:
Незаконното ще свършим веднага. Неконституционното изисква малко повече време.
Аватар
fifffka

Рейтинг: 1611

Мнениеот bluskanie » Чет Юни 25, 2009 1:54 pm

Аха... и не забравяйте, че къвто стопанина, такова и кучето :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Чет Юни 25, 2009 3:59 pm

Все едно чета за привикване към чистотата на децата ми. Няма нито една разлика с това, което сте писали в темата!

Някои родители бият, други съветват, трети правят нещо друго...

Гледайте на животните като на деца. Те не правят нищо лошо, когато ви се изпикаят на килима. Просто, за разлика от децата, в този момент нямат памперс.

И за да е ясна докрай моята позиция: кучетата нямат работа по апартаментите, освен ако стопанинът им има МНОГО време и желание да ги разхожда. Да имаш куче и да го даржиш затворено - това е доживотна присъда на невинен.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Newone » Чет Юни 25, 2009 4:50 pm

did написа:.....И за да е ясна докрай моята позиция: кучетата нямат работа по апартаментите, освен ако стопанинът им има достатъчно време и желание да ги разхожда. Да имаш куче и да го даржиш затворено - това е доживотна присъда на невинен.

Tова обобщение не е много коректно, но с моята редакция става...Не забравяй все пак, че някои породи са селекционирани за отглеждане в не много големи пространства...Иначе като цяло си прав. Ако човек не е готов да приеме домашния си любимец безрезервно с полагащата му се грижа, по-добре да не взима такъв. :beer:
Аватар
Newone

Назад към Други