от 25thframe » Пет Юли 17, 2009 8:50 am
Провокиран от вчерашната ситуация, ще напиша няколко реда, като това което ме интересува е вашето мнение, за идеята момичета сами да пътуват на стоп. Преди два дни, моя приятелка ме покани да отида с нея и още едно момиче до морето на стоп, като й обясних че бих дошъл но нямам как, защото ще замествам мениджъра ми, и на мен се разчита за доста отговорна работа. Те двете вече са пътували насам-натам из България, по този начин и то не един път, едното момиче дрои направи обиколка на няколко държави из Европа на стоп. Питаха ме какво мисля за пътуването на стоп, и за да не звуча като родител загрижил се за децата си, казах че няма как да дам компетентно мнение, при положение че никога не съм изживявал този експириънс. Всъщност мнението ми никак не е добро ( особенно пък за сами момичета ) и за да подкрепя мнението си ще разкажа за случката вчера, която няма общо с пътуването на стоп, но е пример за това защо не ми харесва идеята момичета да се лутат насам-натам сами. Та вчера към 21:10 се качих на международният влак за Белград, който тръгва от Централна гара в 21:20, във влака има само един вагон в който се возят хората които няма да пътуват извън граница, та се насочих към него, а във самият влак беше страхотна лудница, беше почти препълнен от чужденци ( дори и във въпросният вагон ), и в коридора до купетата също беше пълно с хора. Сбъсках се с един ром ( ще използвам думата, вместо циганин ) защото беше застанал точно по средата, и пречеше на движението, не особенно учтиво му казах, да се отмести. за да се разминем след което в едно от купетата видях 2 свободни места, в лявата част седеше още един ром, до него две чужденки ( на вид мисля че бяха около 21-22 годишни ) си оправяха багажа и си заключваха раниците, от другата страна до прозореца на едното от свободните места беше оставен багаж, на средната седалка седеше българин и до него беше свободно, след като попитах се оказа че само мястото от дясно на българина е свободно, и седнах там. След минутка цъфна онзи с който се спречкахме в коридора, и се насочи към мястото до прозореца, явно багажът беше негов. Едното от момичетата си беше оправила багажът и беше седнало, но другото което беше точно срещу рома, още оправяше нещо, докато си слушах музика с периферното си зрение се загледах, как онзи беше застанал така, че да е максимално близо до задните части на момичето, и се опипваше на едно място. След като тя седна, той продължи да стои така близо и я гледаше така, че на нея определено не и беше приятно. Мина проверка и онзи излезе да пуши, на GSM-а си написах на английски да не обърщат внимание на озни който ги гледа втренчено, защото най-верятно скоро ще слезе, и им подадох телефона да го прочетат, те се усмихнаха успокоително. След като слезе българина, онзи се връна и почна да си говори с другят ( зарасправяха се че, и двамата били от Пещера и кой от коя "мааала" бил ). Този който седеше до момичетата и съответно срещу мен, изглеждаше свестен, и през целият път си четеше някаква книжка, случи се да ме ритне неволно и побърза да се извини. Но другят отново зае онази стресираща за момичето поза. Обърнах се към него, потупах го по рамото и му казах че на момичетата надали им е приятно да ги гледа така втренчено, от толкова близо , и тоя ми разправя 'оо да да извинявай' а аз вече се бях подпалил, казах му да не ми се извинява, а да направи нещо по въпроса, след което той се облегна назад. На момичетата им стана видимо по-доре. Докато пътувахме, не мръдна от тази си поза, но пак се беше загледал в момичето пред него, и реших аз да се загледам в него, но го гледах така че всеки път в който забележеше че го гледам, обръщаше глава към прозореца. След като наближихме Драгоман, беше ясно че тоя боклук, няма да слезе преди мен. Стана време да слизам, изправих се и казах на момичетата, че за жалост този явно ще продължи малко по-натам от мен ( той не каза до къде пътува когато дойде проверката, ами подаде два лева и намигна на кондуктора ), да не му обърщат много внимание, да се поразходят из влака, и дори им предложих да се преместят в друго купе. Те ми благодариха няколко пъти, пожелах им приятно пътуване и слезнах. На слизане в другият край на влака видях полицаи, които се готвеха да правят проверка във него, отидох при тях обясних им за ситуацията там, обясних им къде точно се намират момичетата и ги помолих да отидат до там. Дано да са направили нещо по въпроса.
И дано момичетата да са стигнали благополучно, до там до където са пътували. Ситуации като тази са ми особенно неприятни. А боклуците като този, да гният в някоя дупка. ( извинявам се за по-грубят език на места, но наистина съм чувствителен на тема насилие и издевателства над жени )