На стоп...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

На стоп...

Мнениеот 25thframe » Пет Юли 17, 2009 8:50 am

Провокиран от вчерашната ситуация, ще напиша няколко реда, като това което ме интересува е вашето мнение, за идеята момичета сами да пътуват на стоп. Преди два дни, моя приятелка ме покани да отида с нея и още едно момиче до морето на стоп, като й обясних че бих дошъл но нямам как, защото ще замествам мениджъра ми, и на мен се разчита за доста отговорна работа. Те двете вече са пътували насам-натам из България, по този начин и то не един път, едното момиче дрои направи обиколка на няколко държави из Европа на стоп. Питаха ме какво мисля за пътуването на стоп, и за да не звуча като родител загрижил се за децата си, казах че няма как да дам компетентно мнение, при положение че никога не съм изживявал този експириънс. Всъщност мнението ми никак не е добро ( особенно пък за сами момичета ) и за да подкрепя мнението си ще разкажа за случката вчера, която няма общо с пътуването на стоп, но е пример за това защо не ми харесва идеята момичета да се лутат насам-натам сами. Та вчера към 21:10 се качих на международният влак за Белград, който тръгва от Централна гара в 21:20, във влака има само един вагон в който се возят хората които няма да пътуват извън граница, та се насочих към него, а във самият влак беше страхотна лудница, беше почти препълнен от чужденци ( дори и във въпросният вагон ), и в коридора до купетата също беше пълно с хора. Сбъсках се с един ром ( ще използвам думата, вместо циганин ) защото беше застанал точно по средата, и пречеше на движението, не особенно учтиво му казах, да се отмести. за да се разминем след което в едно от купетата видях 2 свободни места, в лявата част седеше още един ром, до него две чужденки ( на вид мисля че бяха около 21-22 годишни ) си оправяха багажа и си заключваха раниците, от другата страна до прозореца на едното от свободните места беше оставен багаж, на средната седалка седеше българин и до него беше свободно, след като попитах се оказа че само мястото от дясно на българина е свободно, и седнах там. След минутка цъфна онзи с който се спречкахме в коридора, и се насочи към мястото до прозореца, явно багажът беше негов. Едното от момичетата си беше оправила багажът и беше седнало, но другото което беше точно срещу рома, още оправяше нещо, докато си слушах музика с периферното си зрение се загледах, как онзи беше застанал така, че да е максимално близо до задните части на момичето, и се опипваше на едно място. След като тя седна, той продължи да стои така близо и я гледаше така, че на нея определено не и беше приятно. Мина проверка и онзи излезе да пуши, на GSM-а си написах на английски да не обърщат внимание на озни който ги гледа втренчено, защото най-верятно скоро ще слезе, и им подадох телефона да го прочетат, те се усмихнаха успокоително. След като слезе българина, онзи се връна и почна да си говори с другят ( зарасправяха се че, и двамата били от Пещера и кой от коя "мааала" бил ). Този който седеше до момичетата и съответно срещу мен, изглеждаше свестен, и през целият път си четеше някаква книжка, случи се да ме ритне неволно и побърза да се извини. Но другят отново зае онази стресираща за момичето поза. Обърнах се към него, потупах го по рамото и му казах че на момичетата надали им е приятно да ги гледа така втренчено, от толкова близо , и тоя ми разправя 'оо да да извинявай' а аз вече се бях подпалил, казах му да не ми се извинява, а да направи нещо по въпроса, след което той се облегна назад. На момичетата им стана видимо по-доре. Докато пътувахме, не мръдна от тази си поза, но пак се беше загледал в момичето пред него, и реших аз да се загледам в него, но го гледах така че всеки път в който забележеше че го гледам, обръщаше глава към прозореца. След като наближихме Драгоман, беше ясно че тоя боклук, няма да слезе преди мен. Стана време да слизам, изправих се и казах на момичетата, че за жалост този явно ще продължи малко по-натам от мен ( той не каза до къде пътува когато дойде проверката, ами подаде два лева и намигна на кондуктора ), да не му обърщат много внимание, да се поразходят из влака, и дори им предложих да се преместят в друго купе. Те ми благодариха няколко пъти, пожелах им приятно пътуване и слезнах. На слизане в другият край на влака видях полицаи, които се готвеха да правят проверка във него, отидох при тях обясних им за ситуацията там, обясних им къде точно се намират момичетата и ги помолих да отидат до там. Дано да са направили нещо по въпроса.
И дано момичетата да са стигнали благополучно, до там до където са пътували. Ситуации като тази са ми особенно неприятни. А боклуците като този, да гният в някоя дупка. ( извинявам се за по-грубят език на места, но наистина съм чувствителен на тема насилие и издевателства над жени )
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Re: На стоп...

Мнениеот outfaced » Пет Юли 17, 2009 9:02 am

Какво да каже човек - кретени, липса на култура, на възпитание ... жалка картинка.
А автостопа пък си е жива лотария. Верно че повечето само точат лиги и зяпат кат теле в железница ... ама пък се намира сигурно и чат пат някой който прави повече от това. Не ми се мисли какви случки могат да се случат.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот ATR » Пет Юли 17, 2009 9:28 am

Аз като слушам историите на мои познати не бих се качил на стоп, ако ще да ми се наложи 200 км да измина пеш.

"Бате маха ми неква жена, спирам аз до нея, качва се. Била за еди-кое-си село, викам и - "Ше те закарам, нема ядове." Оттам на правото м/у село1 и село2 праим 5та прекъсвач, тва ми е към 240 и ти каам жената почна да мърмори нещо да се кръсти и вика "Аз тука ше слизам, че имам работа.".. И слезна бате насред полето ти каам, нещо се сдуха май."

Та въпроса не е само с точенето на лиги, ами и отговорността при шофиране. Не бих си доверил живота на някой напълно непознат.
If it can't kill you... it ain't extreme
Аватар
ATR

Рейтинг: 1220

Мнениеот endkuro » Пет Юли 17, 2009 9:32 am

Момичетата с едно спрейче най-малкото да ходят, че всякакви ги има :]
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот chill » Пет Юли 17, 2009 11:35 am

И к'во сега, отделни вагони за "цветнокожи" ? :banghead:
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот Анелия » Пет Юли 17, 2009 11:59 am

Да, пътували сме с приятелки едно време. И не само с приятелки, и смесено сме пътували. И според мен рискът е по-голям за това на какъв шофьор ще попаднеш. Но общо взето все културни и приятни хора са ни спирали, завързваме разговор и е много интересно да общуваш с различни хора от цялата страна. Спомням си веднъж ни беше спрял някакъв изглеждащ като мутра човек с новичко готино и луксозно Волво. Оказа се, че и той е студент (е, в НСА). Возил ни е Теди Москов, разни капитани на кораби, веднъж дори една кола роми, но и те много нормално се държаха, нищо не са ни казали или направили.
Малко е на късмет работата, дано на никой не се случват неприятности по пътя :peace:
Аватар
Анелия

Мнениеот did » Пет Юли 17, 2009 12:04 pm

В Източни Родопи е прието да спреш с колата, ако видиш човек да се движи пеш в твоята посока, дори и той да не ти помаха. Просто хората там са свикнали шофьорите да имат инициативата, понеже е ясно, че щом вървиш в същата посока, искаш помощ.

Качването на някой местен винаги прави карането запомнящо се! Пробвайте, няма да съжалявате.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот 25thframe » Пет Юли 17, 2009 12:40 pm

chill написа:И к'во сега, отделни вагони за "цветнокожи" ? :banghead:

Особенно смислен и имащ отношение по темата отговор ! :banghead:

Не ми се спори с теб, така че те моля, да се въздържаш от излишни коментари. Ако желаеш да пишеш по темата, заповядай.
Аватар
25thframe

Мнениеот Quiz » Пет Юли 17, 2009 1:24 pm

Не съм пътувала много на стоп, но една зима ми се случи да се возя на циганска каруца (бяхме две момичета и се опитвахме да идем да покараме ски, а последния автобус беше заминал).
Определено беше запомнящо се пътуване, при това в добрия смисъл. :)
Аватар
Quiz

Мнениеот edinmilion » Пет Юли 17, 2009 1:50 pm

Много се филмираш, дори прекалено параноично го приемаш...във влака няма какво да се случи при положение, че е пълен с хора, и тази случка много се различава от пътуването на стоп. Изобщо недей да се притесняваш, момичетата са достатъчно силни да се защитават сами :D

Предпочитам на стоп от колкото с влак, и по тази причина ми се е случвало 4-5 пъти. Возил съм се на жигули (с около 140км/ч - някакъв пич с кола взета от 'приятел', та като спря да слезем от предния капак димеше яко...беше си запомнящо), с S-класа (една мутра ми разказа за целия си бизнес с нотариуси, автокъщи и т.н. изненада ме как свободно си споделяше с мен...а аз само си съгласявах на фразата "разбиишли"), с ТИР (полафих с шофьора, спокойна возия - блага работа).

Като цяло не съм попадал на психар от филмите, не вярвам и момичетата да попаднат, тъй като повечето шофьори качват някой предимно за компания. Вече има и разни сайтове с които може да си планираш пътуването на стоп. Там по самия профил може да добиеш представа за човека и т.н.
edinmilion

Мнениеот chill » Пет Юли 17, 2009 2:54 pm

25thframe написа:

Не ми се спори с теб, така че те моля, да се въздържаш от излишни коментари. Ако желаеш да пишеш по темата, заповядай.

Забележката ми е напълно уместна след расистката история как във влак си налитал на циганин и как си насъсквал ченгетата, защото не ти харесва как циганина гледал. :finger:
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот 25thframe » Пет Юли 17, 2009 7:08 pm

chill написа:Забележката ми е напълно уместна след расистката история как във влак си налитал на циганин и как си насъсквал ченгетата, защото не ти харесва как циганина гледал. :finger:

В купето пътувахме двама българи, две чужденки и двама роми. По-рано написах, че ще се обърщам към последните с учтивата форма, а не с цигани както ти натякваш. Написах още така, че от това което видях единят беше свестен, а другият беше гад. КОЕ по-дяволите е расисткото в историята ми ? Ти какво щеше да направиш, да го потупаш по рамото и да му предложиш цигара, докато той лъска бастуна ли... и за полицията - ако беше видял очите на момичето, докато онзи я гледаше между краката, нямаше да ми правиш такива "уместни" задклавиатурни забележки.

@ edinmilion :
ще разкажа за случката вчера, която няма общо с пътуването на стоп
И да филмирам се, защото имам две сестри и имам едно на ум.

Благодаря ви, че отделихте време да прочетете текста, и да се включите с мнения. :)
Аватар
25thframe

Мнениеот outfaced » Пет Юли 17, 2009 10:00 pm

did написа:В Източни Родопи е прието да спреш с колата, ако видиш човек да се движи пеш в твоята посока, дори и той да не ти помаха. Просто хората там са свикнали шофьорите да имат инициативата, понеже е ясно, че щом вървиш в същата посока, искаш помощ.

Качването на някой местен винаги прави карането запомнящо се! Пробвайте, няма да съжалявате.

мдааа, една баба така я бяха викнали внуците от Кърджали да им дойде на гости и тя беше тръгнала с бохчата ... 40км пеш ... кат я качих навън беше 0 градуса и мъгла.
Вика "ааа, ние тука рейс си имаме, ама той си минава га иска, не го чакам аз него въобше ... " ... ама то там и понятието "време" е мноооооого разтегливо и странно
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот An Alien Hoopajupe » Пет Юли 17, 2009 10:06 pm

chill написа:
25thframe написа:

Забележката ми е напълно уместна след расистката история как във влак си налитал на циганин и как си насъсквал ченгетата, защото не ти харесва как циганина гледал. :finger:

Не ги защитавай !

А по темата момичета или не , те тръгват на собствена отговорност . :(!:
Изображение
Аватар
An Alien Hoopajupe

Рейтинг: 1263

Мнениеот Alpina » Пет Юли 17, 2009 10:09 pm

:offtopic:
25thframe написа:...докато си слушах музика с периферното си зрение се загледах, как онзи беше застанал така, че да е максимално близо до задните части на момичето, и се опипваше на едно място...

В градски транспорт не си ли се возил?
Или просто приятелките ти не са споделяли колко често се случват и по-неприятни неща в блъсканицата...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот 25thframe » Съб Юли 18, 2009 6:41 am

:offtopic:
Alpina написа:В градски транспорт не си ли се возил? Или просто приятелките ти не са споделяли колко често се случват и по-неприятни неща в блъсканицата...

Alpina, всички сме виждали каква ексхибиционистчна сган и паплач има по градският транспорт, но ситуацията там е малко по-друга, защото има спирки на често, а и пълно с хора ( не че във влака не е ), но ситуацията за която разказах се случи в моето купе, пред очите ми.
Аватар
25thframe

Мнениеот tanec » Съб Юли 18, 2009 10:58 am

по темата:
Всичко е до късмет. Последните две години се случва така, че сме голяма компания на море без кола. Аз още едно момче и около 5-6 момичето. Ясно е, че при такава ситуация няма как всички да пътуваме заедно. Никога не е имало проблем с пътванията. Пътували сме по 300 километра на стоп до различни дестинаций с доста прекачвания. Даже в повечето случей бяха късметлийки и попадаха на много свестни типове, които дори има оставяха рекламни материали за спомени. Возили са се в коли които дори за абитурентската вечер не могат да си ги уредат. VW EOS BMW x5 и какви ли още не лъскотевици и винаги със свестни хора на които не им се пътува сами. Тази година се надявам да мога да кача някой на отиване към морето, че май се очертава да пътувам сам.

ПП. Един от най-яките ми стопове е с една приятелка от Шкорпиловци към Свети Влас. На изхода на шкорпиловци виждаме товарен бус с френска регистрация с двама човека вътра и просто опитах и те взеха , че спряха. Бяха българи, които живееха във Франция и бяха дошли на почивка. Викат няма къде двамата другия вика "скачайте и товарното" и така около 100-тина километра като спряхме във Бяла при техен познат където хапнахме :). След това въпреки, че не им беше на път ни оставиха директно на гарата да си чакаме рейсчето за дома.
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот endkuro » Съб Юли 18, 2009 11:49 am

Толкова ли нямате пари бре... 4 човека до морето с кола излиза по 15лв на човек, ако не и по-малко зависи от колата.
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот tanec » Съб Юли 18, 2009 1:41 pm

въпрос на изцивяване е ;) не до пари (а по някога и до пари опират нещата)
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Назад към Други