Как да си закарам колелото в Англия??

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Как да си закарам колелото в Англия??

Мнениеот velizarsv » Пет Юли 24, 2009 12:22 am

Здравейте,

Септември месец ще заминавам да уча в Англия и съм твърдо решен да си пренеса колелото.
Въпросът ми е как най-лесно и евтино може да стане това? :dontknow:

Предполагам вариантите са 2 или като свръх багаж, въпреки че нашите ще пътуват с мен, а те няма да имат много багаж и може да мине с някой от тях, но предполагам трябва да го разглобя и опаковам някакси, а и незнам дали няма да го потрушат имайки предвид как се размята багажа. И все пак ако съм с повече багаж, май доста ще ми го таксуват.
А другия вариант е Royal Mail, UPS, Parcel Force...Някой има ли опит с някой от тях, работят ли от България за Англия, скъпи ли са цените? :popcorn:
velizarsv

Рейтинг: 1200

Re: Как да си закарам колелото в Англия??

Мнениеот Анелия » Пет Юли 24, 2009 7:11 am

Виж тук.
Аватар
Анелия

Рейтинг: 2000

Мнениеот velizarsv » Пет Юли 24, 2009 10:38 am

Мерси за темата :agree: , изясниха ми се нещата относно превоза със самолет, но има ли в БГ такива чанти по магазините, защото не бих рискувал да го пренасям в кашон, знаейки какво се случава с багажа :smash: :smash: :smash: .

И все пак може би през куриерска фирма ще е най-лесно и безопасно, но незнам коя фирма превозва от БГ за Англия и каква ще е цената за цял bike. :confused: :popcorn:
velizarsv

Мнениеот bikerider » Пет Юли 24, 2009 10:53 am

Солена. Опитай с UPS, FedEx...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Ozzie » Пет Юли 24, 2009 12:26 pm

@velizarsv

Питай >>тук.<<
Цената 1,3 GBP за килограм.
Куриерските фирми освен теглото (което по принцип не е много) ще ти таксуват и обема на пратката (което вече е много) и стават едни цифри, които повервай, не искаш да чуваш.
:agree:

P.S. За какво колело си говорим все пак?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот velizarsv » Съб Юли 25, 2009 4:04 pm

Колелото е сглобено, но става дума за рамка SCOTT YZ0 LTD 2004, size 17,5''. А теглото е около 16кг предполагам.

Колкото до обема, в разглобено състояние няма ли да го таксуват по-малко в такъв случай?
velizarsv

Мнениеот Ozzie » Съб Юли 25, 2009 9:58 pm

В твоя случай си заслужава пренасянето, защото все пак има някаква стойност. За велосипед в границата 150-200 лв. превоза до Англия ще излезе скъпо удоволствие, съпоставен към стойността на велосипеда.
Иначе колкото и да успееш да го разглобиш, колко малък мислиш, че ще е кашона в който успееш да го набуташ?
Hint: Обема на пратката - умножаваш предполагаемите сантиметри (предполагам не е нужно да обясянвам как се смята обем на паралелепипед?) се дели на определен коефициент - различен при всяка куриерска фирма (при Еконт този коефициент е 6000) и воалла, имаш обемното тегло.
Съвета ми е да поразпиташ по разните куриерски фирми, като подробно им обясниш, че става дума за велосипед и им дадеш реалното и обемното тегло на пратката. Съпоставяш цени и си избираш.
Ако не ти харесат, с фирмата от предния ми пост превоза ще ти струва около 40 GBP (по груби сметки), но най- добре да се свържеш с тях и да питаш лично.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот velizarsv » Съб Юли 25, 2009 10:38 pm

Ами ако е около 40GBP си струва имайки в предвид, че Bulgaria Air ми искат 7EUR на килограм за свръхбагаж.

Относно тази куриерска фирма единствено не знам дали ще ми свърши работа, тъй като трябва да го закарам до Norwich, а се съмнявам, че те имат офис там и може би ще излезе по скъпа доставката, ако го докарат на адреса. :(

А през UPS значително по-скъпо ли ще излезе, защото мисля че те вече имат услуги от България? :dontknow:
velizarsv

Мнениеот Ozzie » Съб Юли 25, 2009 11:15 pm

@velizarsv

Смятам, че дотук получи достатъчно съвети, за да можеш и сам да получиш отговор на въпросите си от последното си мнение.
Форума е за да си помагаме (когато, колкото и както можем), но не очаквай някой да звъни вместо теб в UPS и да провери колко би ти струвало.
Колкото до "Емпреса", на уебстраницата им е посочено колко струва доставка от / до адрес в Англия.
Аватар
Ozzie

Мнениеот PtD » Нед Юли 26, 2009 12:41 am

Ъъъ, не че нещо, ама тука една колежка от форума си пренесе няколко пъти колелото със самолета до Англия и обратно. Не мисля, че се налага да се прибягва до UPS, FedEx и други кожодери. Просто се информирай коя самолетна компания какви условия предлага.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот velizarsv » Нед Юли 26, 2009 9:37 am

Мерси за съветите тогава. :beer:

Не съм и очаквал някой да звъни вместо мен, просто се надявах някой да е ползвал услугите им, за да каже някакво впечатление. ;)

А за самолета, ако не си пълен с багаж може дори да ти излезе без пари, но зависи и как ще го опаковаш може да ти строшат някой друг обтегач.
Проблемът е че все още незнам колко багаж ще помъкна освен колелото и най-вероятно ще трябва да го плащам като свръх багаж.
velizarsv

Мнениеот bai_Dobri » Нед Юли 26, 2009 11:22 am

Колелото минава за спортни принадлежности и различните авиолинии позволяват превоза му според определени правила (виж в сайта на авиолинията). С UPS колелото от UK до България дойде за 35 евро :) на техният сайт има подробно обяснение колко ще ти струва и кога ще дойде като си въведен детайлите :)
Изображение
Аватар
bai_Dobri

Рейтинг: 1260

Мнениеот kagami » Пет Авг 07, 2009 2:01 am

Ъъъъ, малко късно се включвам, но... по-добре август, отколкото септември :)

Моето колело пропътува разстоянието от България до Англия няколко пъти - благодарение на добрите приятели и правилното опаковане.

Ако летиш с British Airways колелото ти пътува безплатно в самолета със същия полет, с който пътуваш и ти - води се Sports Equipment. Трябва да е опаковано в кашон / сак / куфар и да са му спаднати гумите.

Моят скромен опит показва, че е удачно да си прекараш колелото в кашон за колело (трябва да си намериш такъв, аз моя го получих даром). Кашонът е лек и след две-три пренасяния можеш да го смениш с друг кашон. Разглабяш колелото колкото се налага и го опаковаш в нещо, което да го предпазва от надраскване. Добре е да подсилиш кашона отвътре с други кашони, които да преразпределят натиска върху по-голяма площ - за да не ти се счупят изпъкналите части на колелото. Аз ги подпъхвам там, където се падат главините, защото те все остава да стърчат. Накрая облепяш кашона със здраво тиксо и го качваш на самолета през лентата за специални багажи. На Летище София хората са внимателни с колелата, доколкото имам наблюдения.

Един съвет - преди да натовариш колелото в кашона, провери дали кашона се побира на задната седалка на кола! Аз си изпатих първия път и се наложи да пътувам до летището с две таксита! Следващия път срязах кашона и го "прекроих" по мярка, така че да влиза в колата без проблем :D

Ако няма да пътуваш с British Airways няма да ти е толкова лесно, защото доколкото знам EasyJet и Wizz Air искат пари за почти всичко, така че няма да се учудя ако и за колелото те таксуват.

Успех с пренасянето! :beer:
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Назад към Други