Полезни и вредни за черния дроб храни

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Полезни и вредни за черния дроб храни

Мнениеот Antares » Пет Юли 24, 2009 9:44 am

Малко предистория, преди повече десет години имах същите симптоми като сега - ОВИ с диария, повръщане, ниско кръвно и обща отпадналост. Тогава (както и сега) ми правиха изследвания и ми измериха висок билирубин, след което лекарите държаха да съм им под ръка и ме приеха в окръжна болница и за две семдмици ежедневни изследвания не ми дадоха категорична диагноза. След още две години по светила ми пляснаха "Най-вероятната диагноза е синдром на Жилберт".
Сега съм с подобна ОВИ, пак съм се жлътнал, измериха ми билирубин 93. И искат пак да ме пращат по инфециозни, и съм сигурен, че пак ще ме пратят в болница. Не искам да минавам по същата процедура.

Та, молбата ми е да ми кажете храни, които вредят и евентуално такива, които влияят добре на черния дроб, та малко да си коригирам диетата. За периода в болницата ми бяха забранили кола, кафе, шоколад, всякакъв алкохол - неща, които и сега ще изчезнат от ежедневието ми за няколко седмици - до месец. Ще ми се, ако може да ми кажете и други храни и напитки, които би било добре да изхвърля от 'диетата' си. Ако се сетите за естествени продукти, които имат благотворен ефект върху черния дроб - също бих бил много благодарен.

Благодаря предварително
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Re: Полезни и вредни за черния дроб храни

Мнениеот Kpoko » Пет Юли 24, 2009 9:54 am

Това гледа ли го?
Аватар
Kpoko

Мнениеот bluskanie » Пет Юли 24, 2009 10:30 am

Алкохола е най-полезен!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Пет Юли 24, 2009 10:52 am

Първия ми съвет е да не търсиш информация по форуми. В гугъл има един тон подобна литература.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Юли 24, 2009 10:59 am

Бил съм болен от "Хепатит А" -> бил съм 2 години на диета, която съвпада с това, което те интересува.

Съвета ми е, да търсиш информация за диета, след боледуване от хепатит.

P.S. Линка, който е дал Kpoko е хубав според мен :agree:
Следването на тези съвети е би трябвало да е достатъчно.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Antares » Пет Юли 24, 2009 11:34 am

Интересното е, че попаднах и на друг линк, който пък ми "забрани" лука и чесъна...

И благодаря на отзoвалите се.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот skiman » Пет Юли 24, 2009 12:20 pm

Освен диетата, помисли да си помогнеш на черния дроб и с LIV52.
Аз лично го пия целогодишно, точно защото диетата ми не е чиста, а и навремето прекалявах с разни медикаменти, които не се отразиха добре на черния ми дроб. Това са разни индийски билки за прочистване на черния дроб.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Antares » Пет Юли 24, 2009 2:15 pm

Абе то вече всичките лекарства са натурални продукти и билки и т.н., но аз продължавам да им нямам доверие.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот codename47 » Пет Юли 24, 2009 3:16 pm

и аз имам повишен билирубин и очите ми жълтеят но при мен е генетично-имам ензимна недостатъчност "глюкозо шестфосфат де хедрогеназа" (не съм сигурен че се пише точно така). Не трябва да се кунсумира алкохол и някой храни: бамя май беше една от тях - черния дроб не може да ги преработи.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот 25thframe » Пет Юли 24, 2009 3:21 pm

@ Antares разгледай и тук мисля, че ще намериш полезна информация. :agree:
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот MAN6 » Пет Юли 24, 2009 4:44 pm

codename47 написа:...но при мен е генетично-имам ензимна недостатъчност "глюкозо шестфосфат де хедрогеназа" (не съм сигурен че се пише точно така...

g6pdh
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот pibsi » Пет Юли 24, 2009 4:50 pm

L-carnitine не пречистваше ли организма, иначе мисля, че трябва да пиеш повече вода, изхвърлят се повечето токсини натрупани с времето, не прекалявай много обаче ако днес изпиеш 15 литра то на дргуия ден не трябва да пиеш повече от 3 - 4 максимум до 5 литра, освен ако не се натоварваш физически с Кардио упражнения .
п.п. Снощи 108 годишният Йога дяда гостуваше при Росен Петров и обясни, че за вечно здраве диетата на човек трябва да е 50 % слънце 30 % вода и 20% салати и плодове.
Цитирам : "Каквото ядеш, такъв ставаш, ако искате продължавайте със свинското"
Включително показа няколко упражнения, едно от които беше за черен дроб, ако вярваш в йоги и тн можеш да пробваш, не мисля, че ще ти навреди .
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот Daniel Panev » Пет Юли 24, 2009 6:20 pm

pibsi написа:диетата на човек трябва да е 50 % слънце 30 % вода и 20% салати и плодове.

Епа ако искаш да ставаш зеленчук - давай, твоя воля. Иначе дали ще ти/му/им е проблем да обяснят с какво прасето е по-лошо от марулите?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот pibsi » Пет Юли 24, 2009 6:51 pm

Daniel Panev написа:
pibsi написа:диетата на човек трябва да е 50 % слънце 30 % вода и 20% салати и плодове.

Епа ако искаш да ставаш зеленчук - давай, твоя воля. Иначе дали ще ти е проблем да обяснят с какво прасето е по-лошо от марулите?

Дебелите хора често не са в състояние да се занимават с физически упражнения, което допълнително усилва заплахата от сърдечно-съдово заболяване. Наднорменото тегло носи допълнителен натиск върху цялото тяло, особено на сърцето, което трябва да работи с удвоена енергия. Натрупвайки се в организма, излишните мазнини също започват и да се отлагат по стените на артериите.

Вследствие на поемането на повече мазнини се стига до това ^ .
Повярвай ми в свинското има доволно количество мазнини !
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот Daniel Panev » Пет Юли 24, 2009 7:10 pm

Това са пълни глупости, ама не му е тука мястото да се обясняваме.
btw - оргазмът на прасето продължава 30-тина минути. А на марулите колко продължава?
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Анелия » Пет Юли 24, 2009 7:30 pm

Само да подкрепя Даниел, че от ядене на свиня не се надебелява :nono: Дебелее се от количествата на каквото и да е. Е, с марули трудно се надебелява, но с картофи, ляП и боП - със сигурност. От 15-на вегетарианци, които познавам, 14 са с наднормено тегло :dontknow: Изглеждат ужасно, за физически упражнения не смеят и да си помислят. Само изключението от дебеланковците е йога, но и него го помързява. Само плаче кога ще му пуснат автобус да ходи до природата :rofl:
Много се отклоних и не съм много полезна в случая с диетата за черния дроб, но лекарите не дадоха ли насоки :dontknow:
Аватар
Анелия

Мнениеот Neo_92 » Пет Юли 24, 2009 7:36 pm

Daniel Panev написа:btw - оргазмът на прасето продължава 30-тина минути. А на марулите колко продължава?

Тук си прав.... обаче някъде бях чел че само хората и делфините изпитват кеф от секса , обаче това е друга тема.
Доказано е обаче че свинското е не толкова полезно месо, по - добре пилешко и телешко, много по-добре.

Антарес един въпрос искам да те питам - пушиш ли ? :eek3:
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот Daniel Panev » Пет Юли 24, 2009 7:42 pm

Neo_92 написа:
Daniel Panev написа:btw - оргазмът на прасето продължава 30-тина минути. А на марулите колко продължава?

Тук си прав.... обаче някъде бях чел че само хората и делфините изпитват кеф от секса , обаче това е друга тема.

Тиии....?
Само хората и делфините правят секс единствено с цел удоволствие, не продължаване на вида. Което е мааалко по-различно.
За за месото и храната като цяло няма да коментирам повече :popcorn:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот codename47 » Пет Юли 24, 2009 9:08 pm

MAN6 написа:
codename47 написа:...но при мен е генетично-имам ензимна недостатъчност "глюкозо шестфосфат де хедрогеназа" (не съм сигурен че се пише точно така...

g6pdh

tnx :beer:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Antares » Пет Юли 24, 2009 9:09 pm

След прегледа на няколко от интернетските източници излезна малко спорен въпроса относно лука и чесъна (а и лютото). Щото едни казват, че вредят, други, че помагат и малко вече се чудя кому да вярвам...
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Neo_92 » Пет Юли 24, 2009 9:31 pm

Antares написа:След прегледа на няколко от интернетските източници излезна малко спорен въпроса относно лука и чесъна (а и лютото). Щото едни казват, че вредят, други, че помагат и малко вече се чудя кому да вярвам...

Просто не ги яж , нали има други за които е сигурно че са полезни :dontknow: Или просто отиди при свестен доктор и го питай ... :dontknow:
Имам познати които мисля че имаха проблеми главно свързани с черния дроб , ще ги попитам какво, как ,що , при кой лекар е хубаво да отидеш и предполагам че в близките ден-два щи дам отговор. ;)
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот Daniel Panev » Пет Юли 24, 2009 10:02 pm

Antares написа:След прегледа на няколко от интернетските източници излезна малко спорен въпроса относно лука и чесъна (а и лютото). Щото едни казват, че вредят, други, че помагат и малко вече се чудя кому да вярвам...

Човеко - пробвай :D
Ако НЕ обичаш лук, чесън или люто - то е ясно.
Ако обичаш, обаче - пробвай. Яж си ги 1-2 седмици и после пак си направи изследвания. Ако имаш подобрение - ясно. Ако не - пак е ясно.
Иначе ако следваме логиката - най-добре е да избягваш високо-белтъчни диети. Т.е. гледай да консумираш между 2 и 2,5 гр белтъчини на килограм активно тегло, в зависимост от целите ти - понижаване, запазване или увеличаване на теглото...
Аватар
Daniel Panev

Назад към Други