Open street map

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Open street map

Мнениеот stilyssk » Вто Авг 11, 2009 9:39 pm

Хайде да пополяризираме картите на Open street map. Това е нещо аналогично на wikipedia но за картите. Всеки може да добавя пътища и пътеки, така може да напавим нещо добро за всички. Правите си акаунд на сайта http://www.openstreetmap.org/ и си добавяте трака, след това въвеждате по трака път като определяте какво е пътека, улица и т.н.. Виждам че има доста въведени пътеки по Витоша, Рила и Пирин но Стара планина е зле.
Дано се запали някой освен мен.
Почнах да добавям трака от Ком - Емине но не стигнах до края и го нямам целият ако има някой тракове може сам да ги добави или да ми ги прати на мене на поща [email protected]
Аватар
stilyssk

Рейтинг: 1290

Re: Open street map

Мнениеот LandShark » Сря Авг 12, 2009 9:23 am

Добре, хайде да ги популяризираме... :D Как?

Шегата на страна. Освен мен, мисля че в този форум има и други активни участници в проекта openstreetmap - mastermisho е сред тях. Аз самия напоследък понамалих активността си в проекта, но все още добавям инфо към картата. А по картата има много работа, но малко по малко се понапълва. Просто има участъци от картата, в които има малко информация. За Стара Планина специално не си напълно прав: от туристическия маршрут Ком-Емине има доста участъци, които са въведени - най-вече в Централен Балкан. И все пак редактирането на картата не е чак толкоз тривиално. Хубаво е, дори и да имаш вече малко опит (това го пиша за всички които видят темата), да се запознаеш по-подробно с документацията, и най-вече това как се маркират маршрути. Полезна е и страницата за проект България. Openstreetmap (българската част от картата) донякъде страда от това че все още има и доста "некачествена" информация - несвързани отсечки, неозначени отсечки, несвързани в маршрути пътища... Но малко по малко нещата се подобряват наистина.

Поздрав!
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Рейтинг: 2000

Open street map

Мнениеот stilyssk » Сря Авг 12, 2009 11:25 am

Мерси за инфото като гледам има доста да си подобря въведените пътища, но все пак малко хора са чували за open street map и не говоря само за лайците а и за тези който са по на ти с компютрите. Колко пъти съм споменавал за тези карти и остреща чувам въпроса какво е това.
Имам и още един въпрос има ли варянт да насложа карта на града растерна напримерно и на нейна база да въведа улиците на града.
Аватар
stilyssk

Рейтинг: 1290

Мнениеот did » Сря Авг 12, 2009 12:22 pm

Какви животни са "лайците" - хищни или тревопасни?

Ако искаш да си полезен на другите, пиши грамотно и ползвай малко точки, запетаи, тиренца, скобички...

Има всякакви начини и всякакви софтуери. Има и готови карти с улиците на градовете. Има и топла вода. Има и други теми за GPS софтуер в този форум, има и в другите форуми, има и google. Темата е коментирана поне два пъти тук надълго и нашироко.

Освен това, внимавайте какви тракове "споделяте", че може много скоро след "споделянето" пътеките да не стават за каране заради АТВ-та и кросарки. Публикувайте основно непроходими за бензинови возила пътеки, ако искате те да си останат пътеки.

Освен това, този сайт съвсем не е най-добрия за споделяне на тракове.

...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот LandShark » Сря Авг 12, 2009 2:20 pm

@stilyssk: да, има начин да наложиш растерна карта и да "рисуваш" върху нея. Зависи от редактора, който използваш. Примерно за JOSM има разширения (plugins) като wmsplugin и piclayer. Първото разширение зарежда снимки от WMS сървъри с отворен лиценз. Второто разширение (piclayer) позволява да се зареди като отделен слой произволно изображение, което да се калибрира към картата. Трябва да се има предвид обаче, че не е коректно да се използва защитена с авторски права растерна картинка за вкарване на данни в OpenStreetMap - това го пише в документацията на проекта. С други думи не можеш да вземеш карта, която си си купил от магазина, да я сканираш и да я използваш за източник на информация.

@did: темата наистина е коментирана не един и два пъти, лично на мен не ми пречи да повтарям, колкото е необходимо. В допълнение ще добавя че OpenStreetMap не е платформа за споделяне на GPS следи (ако това е целта далеч по-удачен е сайта http://www.gps-tour.info/). OpenStreetMap е проект, който следва убеждението че картовата информация трябва да са отворени, свободна и достъпна за всеки. Включително всеки да може да допълва и поправя текущото съдържание на картата. OpenStreetMap цели да се прави карта на целия свят със всички възможни детайли. И тази карта да се предоставя като свободна уеб услуга, като вариант за GPS устройства, като вариант за разпечатване. При визуализирането на картата има също голямо количество варианти в зависимост от това какво всъщност те интересува - има варианти за велосипедисти (велоалеи, веломаршрути, веломагазини са изрично подчертани), за скиори (ски писти, ски влекове, и т.н.), за мореплаватели (openseamap), за МТБ (openmtbmap - за съжаление все още прохождащ вариант, с доп.информация за наклон и трудност на отделните участъци).

Не споделям мнението, че трябва да се "крият" GPS следите и/или картите. Това е публична информация, така или иначе не можеш да забраниш на някой да ходи някъде с GPS устройство и след това да публикува следа. Отделен въпрос е, че трябва да има власти, които да следят и да санкционират злоупотреби (каране на моторни превозни средства в национални паркове примерно). Криенето на картова информация не е средство за постигане на тази цел. Картите са един вид инструмент, това кой как го използва - е въпрос на възпитание и морал. Така или иначе offroad обществото в България е доста активно (и като че ли достатъчно сплотено), поддържат собствена карта за GPS устройства, която съдържа доста информация за налични пътища и пътеки.
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Назад към Други