Застраховка на велосипед

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Застраховка на велосипед

Мнениеот AviMC » Нед Сеп 18, 2011 7:25 pm

Здравейте, от скоро съм с нов, по-скъп и качествен байк. Прегледах форума с кражби на велосипеди и останах разочарован от това, колко много колеги са пострадали от апаши. Питам, някой знае ли дали такова имущество подлежи на застраховане? Ако да-някой да препоръча застрахователна компания и да сподели впечатления. Извинявам се ако темата ми се дублира или е в грешен раздел. Търсих подобна тема, но не открих и отворих тази. Пожелавам на всеки леко и безаварийно колоездене :beer:
Аватар
AviMC

Рейтинг: 1200

Re: Застраховка на велосипед

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Сеп 18, 2011 10:47 pm

ДЗИ застраховат 'имущество', но само в случай че го откраднат от вкъщи.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот wawel » Пон Сеп 19, 2011 8:00 am

Такова чудо "застраховка на велосипед" няма никъде.
Дори в чужбина. На пръв поглед не би трябвало да е проблем нещо, което струва 4-5-6 000 лева да се застрахова. Но: няма надеждна система против кражба, лесно се организират злополуки със щети, малък или никакъв пазарен дял на желаещите застраховки.
Купи си по-евтин байк, втора ръка, или си пази скъпия...... друго не ти остава.
wawel

Рейтинг: 1245

Мнениеот moz » Пон Сеп 19, 2011 2:53 pm

В чужбина не само има, но и е доста разпростаранена (поне в Англия). http://www.londoncyclist.co.uk/features ... insurance/.
В България не съм чул някой да предлага, а е крайно време.
moz

Рейтинг: 2000

Мнениеот Yeti » Вто Сеп 20, 2011 10:46 am

Разбира се, че се застраховат и колела по света, ето подробно описани условията (обаче е на английски) в случай, че на някой му си чете:
http://www.evanscyclesinsurance.com/documents/2010/FortisThistle/EvansPolicyBooklet.pdf
Накратко има изисквания за това къде и как може да се държи колелото, супер стриктни изисквания за това каква точно да бъде заключвалката ако се оставя навън, не се застраховат стари колела или такива надвишаващи определена сума и т.н. И не на последно място има франшиза в размер 20%, но минимум 100 паунда, което ще рече че при изплащане на евентуално обезщетение застрахователят приспада въпросната сума, т.е. плаща по-малко.
Като цяло доколкото съм чувал от чужденци дори и в развитите страни колела се крадат много, предполагам риска в България не е кой знае колко по-различен отколкото в Англия например, така че според мен въпрос на време е и у нас да се появят такива застраховки.. Само дето у нас повечето големи застрахователи са мутри, поради което застраховането на колела сигурно им звучи несериозно.
П.п. Сега се зечетох по-внимателно – франшизата се прилага само когаго колелото се държи във вход или някаква подобна обща част на сградата.
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот AviMC » Вто Сеп 20, 2011 9:52 pm

Възможно е да им се стори/на мутрите/ смешно "застраховка на велосипед", така както на мен ми изглежда смешно манекенка да си застрахова косата или футболист краката. Давам това за пример, защото с велосипед се придвижвам до работното си място/считай си изкарвам прехраната с него/. Старият ми байк беше купен за 150лв, новият е значително по-скъп и оттам идва по-голямата ми грижа за него. Събирал съм парите за него 2г и не си представям какво ще стане ако "изчезне". За това и този интерес към застраховането проявих. Оценявам мненията ви, и се надявам да не изглеждам "смешен" с темата. Благодаря ви! :beer:
Каквото ще да става, ще си карам колелото в планината!
Аватар
AviMC

Рейтинг: 1200

Мнениеот wawel » Сря Сеп 21, 2011 1:30 pm

Опитах се да застраховам моя велосипед преди 4 години. Единствено "Булстрад" чрез Виена иншурънс груп имаше нещо подобно на застраховка, която обаче беше само на книга и то за компанията майка. Тогава направиха консултация и ми отказаха поради "липса на надеждна алармена система", "Фабрични номера, освен на рамката, и на всяка отделна част", "трудното доказване на настъпило застрахователно събитие и лесната организация на "псевдо такова". Това лято исках да застраховам велосипада при пътуването ми във Франция. Резултата - същия. Вежливи служители с 0 резултат. Инересувах се много от темата, но удрях на камък. Ако го застраховаш - постни условия, премии и прочее. И аз искам застраховка.
wawel

Рейтинг: 1245

Мнениеот r2d2 » Чет Сеп 29, 2011 10:18 pm

Момчета, за застраховане на велосипед срещу кражба на територията на България имаме яддец, но ... за карго по време на пътуване няма проблем.
Застраховате велосипеда за времето на транспортирането му в самолета, ферибта и т.н. Застраховката покрива всички щети причинени по време на транспортирането, това ви струва 2% от стойността на велосипеда (ще ви необходима фактура или подробен протокол издаден от сервиз, ако велосипеда е сглобяван на части). Има и вариант за застраховка срещу кражба) по време на пътуване (след като пристигнете в желаната дестинация), но застрахователната премия е по-висока. Препоръчвам Интерамерикан... освен, че предлагат такъв продукт, при настъпване на застрахователно събитие и (да се ненадяваш) плащат. Личен опит опреди една година при пътуване до Мароко ;-)
The most vulgar character of all time.
They beeped out every single word he said ...
Аватар
r2d2

Рейтинг: 1205

Назад към Други