Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот marsa » Чет Сеп 25, 2014 10:49 pm

Разбира се че може да ги запечата, още повече че гумата би трябвало да застъпи лентата и на практика да се получи камера само от гумата и лентата. Т.е. избери достатъчно широка лента.

Обаче карайки без боза се лишаваш от едно основно предимство - самозалепването. Може гумите да се пукат по-трудно, но рано или късно ще имаш пукания, за които с боза не би разбрал, а без нея ще се наложи да ремонтираш.

По нета се споменават флуиди, които не засъхват като нормалната боза и са подходящи точно за UST, но не съм запознат, потърси си инфо, ако толкова те притеснява класическата боза и поддръжката (доливане и почистване на гумата след време).
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот moridinbg » Пет Сеп 26, 2014 3:02 am

Без боза гумата уплътнява трудно в шината и изпуска с времето. Пробвано на фабрични UST-та. Изобщо без боза е безсмислено безкамерното занимание...
Аватар
moridinbg

Мнениеот bio » Пет Сеп 26, 2014 4:13 am

Flatmo извинявай за грубия език, но този UTS вариант ми се виждя рязко състезателен ... и много рисков.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Flatmo » Пет Сеп 26, 2014 8:56 am

moridinbg написа:Без боза гумата уплътнява трудно в шината и изпуска с времето. Пробвано на фабрични UST-та. Изобщо без боза е безсмислено безкамерното занимание...

Това ме интересуваше. При това положение няма смисъл от тежки UST гуми. Ще се насоча към Double Defense TL Easy моделите на Schwalbe. Ще ги запечатам с течност първоначално, пък от там нататък ще действам според събитията.

Проблема ми с бозата освен периодичната нужда от проверка и доливане, е че има периоди в които не карам по цял месец. Съветите на производителите са максимум през 2 седмици да се развъртат гумите за да се разнесе бозата и да не засъхва на 1 място. Напълно разбирам плюсовете но те са валидни само и единствено ако има необходимото количество прясна течност в гумата.
Flatmo

Рейтинг: 1240

Мнениеот moridinbg » Пет Сеп 26, 2014 8:30 pm

Вземи си TLR - Tubeless Ready гуми. Имат си ръба, който закача в шината и не тежат кой знае колко повече.
По принцип идеята на UST е точно такава - да работи без боза - стената е уплътнена и не изпуска. За краткото време, в което експериментирах с такива, уви не беше така. TLR са по-леки, защото стената не е уплътнена.
Аватар
moridinbg

Мнениеот krasig » Чет Ное 13, 2014 7:09 pm

Някой има ли идея, дали е възможно на вина с отвор за авто винтил да се монтира френски такъв? Някаква джажда да позволи подобно нещо?
krasig

Рейтинг: 1272

Мнениеот po_taka » Чет Ное 13, 2014 7:19 pm

Може, аз съм го стягал добре и е нямало проблеми, което не значи че е сигурно и т.н.
Иначе колелото ми дойде с едни преходници, сега тях ползвам, но не знам как се казват.
Изображение

Едит: Schrader to Presta adapters
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот marsa » Чет Ное 13, 2014 7:31 pm

Решението от горния пост е ОК за вътрешна гума, или ако се прави гето ватиант с 20-цолова (или там колкото) с френски вентил. Там целта е просто вентила да се фиксира и да не може да се откъсне заради хлабината.

Ако питаш за безкамерни гуми, при които вентила трябва да се уплътни към шината, има възможни решения, но зависи от конкретния случай. Ако имаш вентили с конусно уплътнение на тях те ще минават почти свободно пред AV дупката, така че няма да можеш да ги ползваш просто така. Вариант е примерно да се изреже "втулка" от гумена тръбичка с подходяща дебелина, която нанизана на вентила да уплътни отвора позволявайки да се стегне.

Друг вариант е да се намерят или изработят вентили с подобна вътрешна страна, която е по-широка и стъпва извън отвора:
Изображение
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот compira » Пет Ное 14, 2014 11:25 pm

На сегашните си капли си реших проблема с една полусферична шайба от спирачка avid (изпъкналата) и тиксо gorilla tape. Вентила го изкормих от стара вътрешна. По него остана малко гума която уплътни по шайбата. Като се мине шината с gorilla tape засечката се прави върху вентила и там стават два пласта, дупчи се със шило и се вкарва вентила. Сферичната част на шайбата ляга там и се уплътнява перфектно след стягане с гайката. Нужно е малко да се пригладят ръбчетата на шината за да не срежат gorilla tape-па. Метода работи, но проблема е само в шайбата от avid... просто не всеки ще има под ръка (gorilla tape за мен е задължителен при home made безкамерни, лесно и на 101% ефективно). Метода е евтин и поне според мен доста надежден, вентила става стабилен и си помпиш без притеснения.
Аватар
compira

Мнениеот mariovel97 » Чет Дек 11, 2014 8:39 pm

Някой пробвал ли е да направи HUTCHINSON PYTHON TS 29er ?
mariovel97

Рейтинг: 1235

Мнениеот sailman » Пон Дек 15, 2014 9:02 am

..но проблема е само в шайбата от avid... просто не всеки ще има под ръка

Шайба от v-brake :D :magnify: :idea:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот MacLeod » Пон Дек 15, 2014 11:20 pm

Нещо, което според мен би било адски полезно:
http://www.pinkbike.com/news/dynaplug-micro-pro-tubeless-tire-repair-tool-review.html

Ремонтът може да стане без въобще да се сваля гумата.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот compira » Вто Дек 16, 2014 6:45 pm

sailman написа:
..но проблема е само в шайбата от avid... просто не всеки ще има под ръка

Шайба от v-brake :D :magnify: :idea:

Е виж това не се бях сетил... евтино и достъпно. Ама като от отдавна не съм пипал V-брейкове как да се сетя :beer:
Аватар
compira

Мнениеот thechosen » Сря Дек 17, 2014 3:48 pm

Много идейна помпа, която може да помогне при "дигането" на безкамерни гуми:
TLR Flash Charger

Според мен за полева работа ще е доста полезна.
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Дек 19, 2014 11:41 am

MacLeod написа:Нещо, което според мен би било адски полезно:
http://www.pinkbike.com/news/dynaplug-micro-pro-tubeless-tire-repair-tool-review.html

Ремонтът може да стане без въобще да се сваля гумата.

Ей това (от мненията под темата) е още по полезно:

learnt this from dudes in Arizona (they got some rocks and things)

cut up small sections of an old t shirt
cut a short section of an old spoke
Stuff the material into the hole in the tire (making the hole bigger if needed)...leave a small section of material sticking out.

Rotate tire so that the Stans touches (and is absorbed by the material)

100% effective and lasts forever. Changed a tire recently and found 6 plugs on the inside. They were rock hard and no way were they coming out.

Ще се подготвя да имам : - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот MacLeod » Пет Дек 19, 2014 4:02 pm

Супер и аз ще го пробвам това решение със старата тениска. Изглежда като да работи. Интересно дали не би станало и с парченце от вътрешна гума ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот LUDIO » Пет Дек 19, 2014 5:27 pm

MacLeod написа:Супер и аз ще го пробвам това решение със старата тениска. Изглежда като да работи. Интересно дали не би станало и с парченце от вътрешна гума ?

Така, както е описано, бозата напоява тениската и се "затяга" с нея. С парче вътрешна гума бозата ще трябва да уплътни около това парче вътрешна гума. Би трябвало да работи след като бозата е направена да запълва малки дупки.
Аватар
LUDIO

Рейтинг: 1300

Мнениеот bio » Пет Дек 19, 2014 5:35 pm

това със старата тениска ... малко на чувия мяса. просто запушва отвора, после бозата уплътнява в тениската и уж става. ама това с парченце гума няма да стане според мен. ще почакам да експериментирате.
аз имам това - Weldtite Cycle Tubeless Tyre Outside Repair Kit и съм го ползвал няколко пъти.
- страничен сряз на гумата. НЕ СТАНА.
- втория път централен, обаче отлепих бях отлепил борда и нямаше как да издуя (с ръчна помпа не става).
- път го хванах на време, забих му един фитил и "спи града".

по принцип казват, че тези залепвания са за полеви условия, колкото да се прибереш. после си ги лепя отвътре, но от два месеца карам само на фитил и нямам проблем.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот po_taka » Нед Дек 28, 2014 4:36 pm

само да вметна че лепенките за външни гуми и бозата не са добра комбинация :)
Изображение
Аватар
po_taka

Мнениеот penmark » Нед Дек 28, 2014 5:04 pm

Ти пък. Аз с лепенка за ВЪТРЕШНА гума бях залепил борда на едно Швалбе и я карах безкамерна сумати време.
Аватар
penmark

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Дек 29, 2014 10:15 am

Аз лепих също с лепенка от вътрешна един Geax - отново всичко беше 6.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот VOLATGE » Сря Дек 31, 2014 9:56 pm

Намерих някаква автомобилна боза, с която се пълният спукани гуми и тя ги залепя. Ще може ли да се ползва за безкамерни гуми?
Аватар
VOLATGE

Рейтинг: 1126

Мнениеот po_taka » Чет Яну 01, 2015 4:41 pm

penmark написа:Ти пък. Аз с лепенка за ВЪТРЕШНА гума бях залепил борда на едно Швалбе и я карах безкамерна сумати време.

аз по-скоро исках да споделя, че след като се случи белята и залепиш с въпросната лепенка, като се прибереш и забозиш е добре да я махнеш, защото бозата я разлепва
Аватар
po_taka

Мнениеот VOLATGE » Съб Яну 31, 2015 8:57 pm

Направихме четири гуми с TMS sealant и обикновен ductape, като едната от гумите беше едностенен High Roller, за който по-нагоре пишеше, че неставал.
Аватар
VOLATGE

Рейтинг: 1126

Мнениеот Bace_kz » Нед Фев 01, 2015 3:44 am

po_taka написа:
penmark написа:Ти пък. Аз с лепенка за ВЪТРЕШНА гума бях залепил борда на едно Швалбе и я карах безкамерна сумати време.

аз по-скоро исках да споделя, че след като се случи белята и залепиш с въпросната лепенка, като се прибереш и забозиш е добре да я махнеш, защото бозата я разлепва

Следващият път пробвай с по-калпава лепенка :evil:
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот windv » Нед Фев 01, 2015 10:58 pm

След разните експерименти с латекс и други готварски изпълнения, си купих SCHWALBE DOC BLUE 500ML TIRE SEALANT от веломанията. 29лв 500мл.
Четейки за него, се оказва че schwalbe са имали някаква боза, тъмно-синя на цвят, много яка по думите на пробвали я, но в последствие монополистите от stan's sealent са придобили компанията и вече изглежда да е същата течност, като в шишета с различни етикети и надписи по тях...

Засега се уплътни...Имаше разни цепки по гумите, които след като поизтече известно количество се залепиха.

Струва ми се ,че когато вън е топло и сухо, при контакт с въздуха, бозата по-бързо се втвърдява, докато ако е мокро и студено може да си бълбука по-дълго време.... :dontknow:
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот Bace_kz » Вто Фев 03, 2015 12:07 am

Нищо ново ... И все пак имай едно на ум особено както караш schwalbe и то nobby nic, ако не се лъжа, виждам не един и двама спускачи, които са със сбозена само предна гума :eyebrow:
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот outfaced » Нед Фев 08, 2015 10:05 pm

Помпа за безкамерни гуми ... гениално :clap:
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 2ympjw#t=6
само да не беше 120€
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Ozzie » Нед Фев 08, 2015 10:47 pm

малко е тоя обем сякаш...
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот penmark » Нед Фев 08, 2015 10:51 pm

Аватар
penmark

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик